Sunday, February 16, 2014

Långhelg med tulpaner

Vi har återigen långhelg i USA. I morgon, måndag, är det Presidents' Day som är en så kallad Federal holiday vilket innebär att många är lediga och bland annat postkontor och banker är stängda. Min skola är också stängd vilket är trevligt.

Presidents' day kallas också Washington's Birthday. Namnet syftar på George Washington, USAs förste president. Han var en av The Founding Fathers of the United States och var även med om att skapa USAs konstitution. Jag kan tyvärr väldigt litet om USAs historia men detta känner jag till i alla fall.

Efter en riktigt blåsig och regnig lördag sken solen i morse och det hade blivit märkbart kyligare. Vi fick ingen snö igår men när jag begav mig in till Mt Shasta för att veckohandla var berget mycket vitare. I väderprognosen igår kväll på TV berättade man om det stora regn- och snöunderskottet där jag bor. Mt Shasta ligger på bara 22%!! av normala värden. Och de sade att även om det regnar är det snötäcket uppe i bergen som avhjälper torkan eftersom det sakta smälter under våren och sommaren när det annars inte regnar här.


Mitt första stopp på vägen in till Mt Shasta var vid en av Weeds bensinstationer - Chevron. Här hade man en fin utsikt över berget idag.


Våra bensinpriser har stått stilla under flera månader nu. Och bensin"monopolet" finns kvar som vanligt. I stort sett alla bensinstationer har samma pris. Det kan variera med några cent mellan Weed och Mt Shasta. I Kalifornien pumpar man sin egen bensin. Det får man däremot inte göra i Oregon. Där finns det anställda som jobbar vid pumparna.Den stora överraskningen under denna långhelg var att jag hittade lösa tulpaner i bukett i mataffären Ray's i Mt Shasta! Jag blev riktigt glad. :) Har inte sett lösa tulpaner under de åren jag bott här. Förra året hittade jag tulpaner i kruka som var helt okej. När jag bodde i Sverige var det ju inga problem att få tag på tulpaner men här i nordligaste Kalifornien verkar det inte vara en tradition.


24 comments:

Marina said...

Vilka fantastiskt läckra bergsbilder! När det gäller bensinstationer så är alla bemannade här med personal som fyller bensin och tvättar vindrutor.

Christina said...

Håller med Marina! Vilka vackra bergsbilder! Men det är också roligt med tulpanerna. Februari är en ganska trist månad men med tulpaner på bordet kan man inbilla sig att det är vår.
Och om det står en semla på ett fat bredvid tulpanerna är det alldeles perfekt.

Anonymous said...

Hej, ja vackra bilder.Tulpaner
gillar jag. Dom växer bra, hemma
ute i trädgården. Har man fixat bra,
för dom så kommer dom troget varje
år. Vackra och trevliga blommor.

Ja här är det mycket tulpaner i
affärerna nu. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Jag minns när vi körde genom Oregon första gången och inte trodde våra ögon när vi förstod att vi inte skulle tanka själva. Dessutom blev det förvirrat på restaurangen när det inte fanns någon skatt att utgå ifrån när vi skulle räkna ut vad som var lagom dricks.

My kids' Mom said...

Å, vad trevligt att du hittade tulpaner. Jag älskar tulpaner och tycker att det hör ihop med februari och mars på stort sätt.

Have a lovely Monday!

Kramar från Dalarna!

Äventyret framtiden said...

Ibland, av rent egoistiska skäl, slår det mig att du inte kan flytta!
Vem skulle då visa det vackra berget som har blivit ett begrepp i min värld?
Tulpaner från Amsterdam?:)
Uppriktigt sagt så har jag slutat att köpa tulpaner, även om vi får dem på "lösvikt". De håller så kort tid och vissnar ofta i vasen, bara torkar ut och så vidare. Varför vet jag inte. Jag förstår däremot att du blev glad som kunde köpa lösa tulpaner och de ser fräscha och fina ut.
Ha en bra ledig dag!
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Berget ser ut som det "skall" nu. :) Det brukar vara vitt på vintern men pga torkan i Kalifornien har det varit bart hittills i vinter.
Den asiatiska kulturen har säkert mer "inbyggd service". Det är i alla fall den känslan jag fått.

Anne-Marie said...

Christina: Berget är ett tacksamt fotomotiv. :) Nu skulle jag vilja se litet häftiga "lenticular clouds" också - "staplar" av moln. De brukar ibland komma kring berget om vädret blir dåligt.
Just det semlor hör givetvis vårvintern till i Sverige. Har inte ätit semlor på mycket länge.

Anne-Marie said...

Stig: I Sverige är det ju inga problem alls att hitta tulpaner i affärerna men jag har inte sett några lösa i våra affärer under alla år jag bott här. Därför var det litet extra trevligt med dessa.
Tulpaner brukar vara rådjursfavoriter om man odlar utomhus. Minns att min mamma förde en kamp varje år mot alla rådjur som fanns i Enebyberg.

Anne-Marie said...

Sarah: Det känns litet märkligt att inte kunna pumpa bensinen själv när man är i Oregon. Och man måste se till att ha full tank om man kör genom glesbygd eftersom de bensinstationerna stänger under natten. Här i Kalifornien är de ju öppna 24/7.
Det där med dricksen hade jag inte ens tänkt på.

Anne-Marie said...

Anneli: Visst hör tulpaner vårvintern till. Jag minns Hötorget i Stockholm och det hav av tulpaner som fanns där varje år.
Tack - jag njuter av ytterligare en ledig dag. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Berget kanske håller mig kvar här. ;) Det har definitivt en magnetisk magi.
Egentligen köper jag nästan aldrig snittblommor just pga att de vissnar så snabbt, men tulpaner har varit något som jag saknat under snart 17 år. De var faktiskt litet gula på vissa blad men de står så länge som de står. Just nu ser de ut att må bra. :)
Kramar!!

Fullblodsekologen said...

Har också lite "bekymmer" att hitta lösa tulpaner. I kruka kan man hitta dem ibland men då i butiker från någon tysk kedja.
Hoppas du får en skön ledig dag. Kramar/Annelie

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Som sagt, ditt berg är verkligen fantastiskt, men skulle det bli ilsket är det nog inte så trevligt!
Apropå blommor hörde jag precis på radion att någon hittat Tussilago i Stockholms området! Häftigt!!
Måste också bara säga att du ska sträcka på dig lite extra som svensk nu,även om kanske OS inte är det stora samtalsämnet hos dig så hade vi en riktig guld helg i längdspåren nu!!! Det som tjejerna gjorde i stafetten var helt otroligt!! Jag gick nog ner 2 kilo av att se Charlotte Kalla göra en av dom största prestationerna i svensk skidhistoria någonsin!!!
Ha en härlig dag!
mvh Perra.

malix said...

tulpaner det är en vittring av våren som komma ska. Här hemma är det en helt underbar vår dag idag och första tranan har kommit till Hornborgarsjön. Härligt vet inte vilket sida av berget jag gillar mest den vita eller den mera kala kanske inte behöver bestämma mig för sånt. det är vackert på olika sätt oavsett. Härligt med en ledig dag, hoppas den blir det du vill men egentligen blir dom ju det. Det gäller att ta hand om sin dag på det sätt som passar en själv ha en fin dag

Annika said...

Ditt berg är så magiskt!
TÄNK att du ser det berget varje dag, alla årstider.
Mmm…
Tulpaner finns överallt här. Brukar köpa dem varje vecka. Men eftersom vi flyger och far så mkt just nu har jag inte köpt buketter på ngra veckor nu.
Älskar påskliljor också, då de säljs i buketter som "sparrisar" för att sedan slå ut.
Mmmmm…..
Ingen ledig idag för oss. Skolorna öppna eftersom vi haft alldeles för många snödagar och nu ska de dagarna "betalas tillbaka". trist…
Kram!!

Gunilla N said...

Berget ar fantastiskt nar det ar
helt snotackt,tar val tid innan all sno smalt bort.
Tulpaner verkar vara en bristvara
dar du bor,finns massor har.
Tycker om de klara fargerna och det dar gnisslande ljudet pa bladen!,synd bara att de inte star sig sa lange.
Ha nu en harlig ledig mandag,
Har ar den ju nastan slut nu,
men solig var den med +17gr.Underbart efter allt regn.
Kramar!!
Gunilla N

Desiree said...

Vad kul att du äntligen hittade snitt tulpaner. Minns att du inte lyckats hitta det tidigare. Älskar som sagt tulpaner i alla färger och alla möjliga sorter. Härligt med soligt väder och långhelg som ni precis haft.
Här har det varit lite vår i luften idag med solsken och ca 10 plusgrader. Underbart!

Anne-Marie said...

Annelie: Intressant att du också har litet svårt att hitta lösa tulpaner. De jag köpte har börjat slå ut litet nu så vi får se hur länge de står.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Nej, Mt Shasta är inte att leka med om det får för sig att få utbrott. Då bör man ha gett sig av härifrån.
Tussilago redan! Det var tidigt. Minns mina barndomsår och lyckan att hitta tussilago. Då hade vi mer normala årstider och tussilagon kom senare.
Åh, jag har följt via nätet (dock inte sett några rörliga bilder) om svenskarnas framgångar i stafettskidorna.
Låter som en ny bantningsmetod som du kanske kunde lansera. ;)
Jätteroligt för svenskarna att de fick guld också. Jag har nog vuxit ett par centimeter. ;)

Anne-Marie said...

Malix: Tulpaner är ett säkert vårtecken. Blev så överraskad av att se dessa snittulpaner i affären.
Tänk att tranorna redan kommit. Har aldrig besökt Hornborgarsjön men har hört att det skall vara en väldigt fin upplevelse.
Jag njuter mest av att inte behöva sätta väckarklockan på ringning och att kunna ta det lugnt. Min sommar och höst var så stressiga att jag fortfaande behöver återhämta mig känns det som.

Anne-Marie said...

Annika: Om jag någon gång kommer härifrån ;) (har fortfarande inga klara "inre direktiv") kommer jag absolut att sakna berget och dess skönhet och magi.
Ni har ju allt hos dig så för dig är säkert tulpaner "vardagsmat". Här verkar det vara en exklusiv och svåråtkomlig vara.
Jag såg häromveckan påskliljor i kruka i affären men igår var de borta. De är också mycket vackra.
Vilken osis att ni haft så många snödagar att man inte ens kan ha en ledig dag på en "federal holiday".
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: I år kommer säkert snön att försvinna snabbt eftersom det inte är särskilt mycket snö uppe på berget. Förhoppningsvis kan det komma litet mer.
Mitt första år här låg snön djup högt upp på berget fram till juli/augusti. Det har varit normen många vintrar.
Nej du, tulpaner verkar vara mycket exklusiva i mina trakter. Håller med dig om att det där gnisslande ljudet är trevligt. :)
Ni har vår hör jag. Här är det soligt idag och runt +12 vilket är mycket varmare än vad vi "skall" ha.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har ju fått njuta hittills av dina och andras tulpanbilder på bloggarna. De jag köpte har börjat att slå ut och vi får se hur länge de står. Väldigt trevligt i alla fall att hitta tulpaner för en gångs skull.
Våren kommer säkert mycket tidigare i Basel än i Sverige. Och det jag ju att du uppskattar. :)
Kram!!