Monday, February 10, 2014

Tre bra filmer

Som en namnlös ;) kommentatör påpekade är faktiskt Sverige litet större än Kalifornien. Jag hade tydligen vänt på sifforna och rätt skall vara rätt. :) Faktum kvarstår att staten Kalifornien är ungefär lika stor som landet Sverige. Men det bor litet fler här - Kalifornien har en befolkning på ca 38 miljoner.

Ofta är det dåligt med trevliga TV-program på lördagskvällarna. Men den gångna lördagen var det flera bra och spännande filmer som visades. De har några år på nacken men är fortfarande sevärda.

"Flightplan" med Jodie Foster.
Mamma och dotter skall flyga deras avlidna make/pappa tillbaka till USA. Helt plötsligt försvinner dottern spårlöst på flygplanet och det blir en katt- och råttajakt där Jodie får använda alla sina kunskaper om flygplanet (som hon har designat) för att hitta dottern och komma brottslingarna på spåret.
Jodie Foster har gjort några andra riktigt bra filmer som "Silence of the Lambs", "Panic Room" och "Contact". Jag tyckte mycket om "Contact" när jag såg den för flera år sedan. Där spelar hon en forskare som får bevis på att det finns en utomjordisk grupp som skickar information om en farkost.

"Live Free or Die hard" med Bruce Willis. Cyberattacker slår ut stora delar av USAs datanät inom alla samhällsområden - telekommunikationer, elanläggningar, bank- och finansinformation osv. Självklart blir Bruce smutsigare och blodigare (som han alltid blir i alla Die Hard filmer ;)) för varje scen. Det intressanta med filmen jag nu såg var att det troligen inte vore helt omöjligt att liknande attacker skulle kunna hända i dagens USA.
Andra bra filmer där Bruce haft huvudrollen är de tidigare Die Hard filmerna, "Twelve Monkeys" (en science fiction film), "The Sixth Sense" (som verkligen har ett oväntat slut), "Red" (en actionfilm där även den engelska skådespelerskan Helen Mirren spelar en av huvudrollerna. Filmen har mycket humor trots en hel del action).

"Mission Impossible II" med Tom Cruise. Agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) får ytterligare ett omöjligt uppdrag där han skall se till att ett dödligt virus inte kommer i fel händer. Full fart genom hela filmen med massor av action.
Andra bra filmer med Tom Cruise är "Rain Man" (där han spelar tillsammans med Dustin Hoffman), "Minority Report" (han tillhör "pre-crime" poliser som löser brott, innan de begåtts, tillsammans med medier som kan se in i framtiden) och självklart även de andra "Mission Impossible" filmerna. "Mission Impossible - Ghost Protocol" är en film med så många imponerande specialeffekter att man sitter totalt fastklistrad hela filmen. Ingen död sekund där inte.

Det har faktiskt regnat till och från sedan i fredags. Det kanske verkar tjatigt att prata om regnet men torkan vi fortfarande har påverkar hela Kalifornien. Regnet vi nu fått kommer att hjälpa i alla fall litet tack och lov.

21 comments:

Martina said...

Flightplan och Panic Room... det var länge sen, men dom är bada bra! Silence of the Lambs är väl ocksa bra, men lite väl läskig för min smak.

Mission Impossible, I, II, III - dom är alla bra. Men jag gillar de flesta filmer med Tom Cruise. Han är för övrigt min all time idol och kärlek sen jag var tonaring, haha!!

Kramar

Marina said...

Visst är det häftigt när man börjar jämföra landytor och folkmängd! Här befinner vi oss ju på en ö som är mindre till ytan än Karlstad kommun, min hemort i Sverige, men folkmängden är något större med sina nästan sex miljoner invånare!
"Fightplan" är en sådan där film som jag inte tyckte speciellt mycket om när jag såg den, annars är jag mycket förtjust i Jody Foster som skådespelerska. "Die hard-filmerna" gillar jag också mycket, men jag tycker bättre om de första tre jämfört med de senaste.

Ishrat Fati said...

very very nice you write amazing!!!
nice article
Pakistani Girls Number

Anonymous said...

Tjena Anne-Marie!
Bra filmer nu nämner! Senaste filmen jag såg på bio va "Hundraåringen som försvann" med en lysande Robert Gustavsson i huvudrollen! Mycket bra skådisar i övrigt också! En härlig historia som jag verkligen kan rekomendera! Se den när du får möjlighet!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Martina: Jag håller med dig om att Silence of the Lambs är litet otäck. Men det är ju två mycket bra skådespelare i den.
Förstår att du tittar litet extra noga på filmer med Tom Cruise. ;) Mission Impossible filmerna är "tuta och kör" från början till slut. :) Inga döda sekunder där inte.
Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Jag kollade faktiskt idag på hur stort Siskiyou County är ("länet" där jag bor) och fick litet bättre känsla för storleken när jag såg att det var bara litet mindre än Värmlands län. Och det bor bara 2.7 personer per kvadratkilometer här. Glesbygd i allra högsta grad.
Jodie Foster var nog bättre i Contact tycker jag än i några andra av hennes filmer. Men överlag tycker jag att hon är en duktig skådespelerska.
Jag blev faktiskt positivt överraskad av den filmen jag såg i lördags med Bruce Willis (Live Free or Die Hard). Ofta blir ju uppföljare inte lika så bra som de tidigare filmerna.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Har en känsla av att den filmen du nämner kanske inte är alldeles lätt att hitta här i mina trakter.
Är det samma som "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"?
Svenskarna får verkligen till det ibland. :) Tänk bara på filmerna som är baserade på Stieg Larssons böcker. Har sett de tre som på engelska börjar med "The Girl...". Såg faktiskt en av dessa i en biograf här i USA. Jag var nog enda i salongen som förstod svenskan. :)

Anonymous said...

Hej igen A-M!
Ja det är den jag menar. Nä det är ju klart att den inte dyker upp i första taget, om ens någonsin i dina trakter. Kanske på Dvd nån gång och isf tycker jag du ska slå till!!!
Får jag fråga en sak.....om du skulle möta en amerikan, säg att du är i Sverige på besök, och du säger att du bor i Weed, kan du få ett litet leende och en liten lustig kommentar då? Eller görs inte den kopplingen kanske?
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Hej igen Perra,
Tack för tipset i alla fall. :)
Det skulle jag säkert få. Ett litet snett leende kanske. ;)Weed spelar på sitt namn. Eftersom du är rätt ny här har du kanske inte sett ett par andra inlägg där jag visat hur man använder sig av namnet som en turistgrej. Personen Abner Weed grundade staden men visst är det litet klurigt om man inte känner till det.

Channal said...

De filmerna har jag sett! Flightplan... var det Jodie Foster som var schizofren eller... minns inte! En riktig nagelbitare. Sen gillar jag Mission Impossible II. Så jäkla snygg film... foto musik, ja allt!

Fin dag till dig! KRAM Anna

ps. Hela London är lika stort som Gotland med 12.000.000 människor. Inte klokt! ds.

malix said...

älskar att kolla film är till och med så där riktigt nördig så jag kollar flera gånger. Härligt att ni får regn. Här har vi haft för mycket av den varan, men idag när jag på morgonen traskade hem från jobbet då upptäckte jag att vårens dofter krama om mig. Det doftar VÅR hos mig. Ha en bra dag med eller utan regn. :)

Annika said...

Flightplan ja, den minns jag!!
Minns att jag funderade en del över den eftersom jag reste mkt ensam med Karolina då.

Jag såg About Time i helgen. SÅ fin!!! Så jättefin film, Rachel McAdams och Bill Nighy bla.


Fick en film i julklapp som jag verkligen tyckte om, Girl Most Likely med Kristin Wig, också så bra och annorlunda.

Wolf of Wall Street var nog den sensate film jag såg på bio. Lämnade filmed belt matt, mkt bra!!

Det finns verkligen många bra filmer.

Kramar!!!

Hans Pettersson said...

Gillar också Die hard-filmerna men även Mission impossible. Och så kan jag rekommendera Coens Fargo med svenskanknytning - svensktrakter + Peter Stormare.
Titta gärna in på Första året i Hjo!

Jojo said...

Men åh! En bra film har jag inte sett på länge! Här i krokarna lägger vi oss vid 21, annars är man alltför trött när barnen vaknar vid 03 eller 04!! Mardrömmar tydligen ... Kram!

hemtillsverigeigen.blogspot.com

Gunilla N said...

Ah! sa manga bra filmer nu namner,
har sett de flesta ,dock inte "Le silence des agneaux" som den heter pa franska,tyckte den verkade lite val ruggig for mig.
Ar annars en stor fan av Jodie Foster.
Hoppas pa fortsatt regn i Kalifornien,det behovs ju uppenbarligen.

Soligt och skont idag hos oss,
vi ar sa trotta pa allt regnande,
Tank sa olika det kan vara.

Kram!!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Anna: Andra trodde att Jodie var litet smäknäpp i "Flightplan" men det var hon inte. Dottern fanns ju på planet (kidnappad av brottslingar) men ingen trodde på Jodie och att hon haft dottern med sig.
Det är kul med actionfilmer med stil tycker jag. :) Mission Impossible-Ghost Protocol är nog ett snäpp vassare än tvåan. Helt otroliga scener i den.
London är tättbefolkat kan vi alltså konstatera. ;) I Los Angeles (kan inte ytan där) bor det också mer än 12 miljoner. Nej tack. Föredrar mindre platser.
Ha en fin dag och hoppas att du mår bättre! Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Jag tittar också på bra filmer flera gånger. Vet inte hur många gånger jag till exempel sett "The Matrix". En av de absolut bästa filmerna tycker jag.
De tror att det skall komma mer regn under veckan. Jag håller tummarna för det.
Härligt att det doftar vår hos dig. :)

Anne-Marie said...

Annika: Risken att något liknande som hände i Flightplan skall ske för en "vanlig" person är nog rätt liten. Men man vet ju aldrig.
De filmerna du nämner har jag inte sett. Alltid bra med tips.
Wolf of Wall Street har nog gått i Mt Shasta. Leonardo brukar ju göra bra ifrån sig.
Filmer är väldigt trevligt att titta på. Michael och jag tittade på enorma mängder filmer hemma i "stugan".
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hans: Det verkar som om vissa filmer verkligen går hem hos den "stora massan". Som Die Hard och Mission Impossible filmerna.
Fargo nämnde jag i ett inlägg bara för några dagar sedan. Det inlägget handlade om dialekter. Fargo är en mycket bra film.
Första året i Hjo har jag ingen aning om vad det är för film. Får kolla vid tillfälle.

Anne-Marie said...

Jojo: Kan tänka mig att du inte har fullt så flexibel dygnsrytm som jag har med två små barn.
Du och din man får avsätta någon kväll ibland till att titta på bra filmer. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Silence of the Lambs är kuslig. Har nog bara sett den en gång tror jag.
Jodie Foster har klass och stil tycker jag. Det är inte alla skådespelare som har det numera.
Vi väntar och hoppas på mer regn.
Du får gärna skicka litet regn till oss om ni har fått för mycket. :)
Ja, Kalifornien har den värsta torkan som vi haft på mycket, mycket länge.
Kram!!