Monday, February 24, 2014

Nästan 20 plusgrader

... var det idag.
Det kändes redan när jag gick hemifrån i morse att det skulle bli en varm dag. Den var den där speciella doften när det är varmare utomhus.

Trots att klockan snart är mitt på natten här i Weed har jag ingen värme på. Huset har värmts upp såpass mycket under dagen att det troligen kommer att hålla värmen även under natten. Och jag har vant mig vid att ha det svalt inomhus så det här är rena värmeböljan inomhus. :)

Litet vimmelkantig blir man när det är svenska sommartemperaturer i februari. Rekordet i Mt Shasta lär vara +21 från 1995 denna dagen.
Det blev en tunnare jacka idag och inga varma kängor.

Har man vuxit upp med vinter varje år och även varit van vid vinter här i nordligaste Kalifornien är det litet underligt att det är så varmt.
Jag minns mitt år på Hawaii när jag gick klädd i shorts och T-shirt året runt. Där fanns det inga egentliga årstidsväxlingar utan det var samma klimat året runt. Ärligt talat tycker jag bättre om olika årstider som skiljer sig från varandra.

Det lär bara finnas någon meter snö uppe på Mt Shasta och det är också mycket, mycket ovanligt. Det har alltid funnits flera meter snö varje vinter sedan jag kom hit.

Trots varma temperaturer har jag inte sett några vårblommor direkt. Något jag har saknat sedan jag kom till Kalifornien är de svenska vårblommorna - tussilago, vitsippor och blåsippor. De finns inte här. Tänk att få vandra i en vitsipps- eller blåsippsbacke. Jag minns det enorma "hav" av blåsippor som fanns i några backar vid Edsviken.

För att påminna mig om att februari faktiskt är en vintermånad gick jag tillbaka till några foton som jag tog i mars 2011. Det var imponerande snöfall som pågick flera dagar och skolan fick till och med stänga. Jag minns mycket väl all snö som kom eftersom jag skottade snö nästan non-stop.

Postkontoret i Mt Shasta som nästan begravdes bland all snö.


Det var vackert när solen väl kom fram.


Delar av vår "flotta" för snöröjning. De har inte haft någonting att göra i vinter.

16 comments:

Fullblodsekologen said...

Ja det där med att ha växt upp "bland snön" sitter i. Trots att jag bott här i mer än 20 år är jag fortfarande imponerad av att blommor kan blomma "mitt i vintern", att jag kan odla sallad och annat gott "mitt i vintern".
Ha det gott i värmen! Kram/Annelie

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Härligt med värme! Det känns att våren är på väg här också! 8 plus igår och man kan se lite grejer som knoppar! Jag vet inte vad det är för jag e kass på blommor men det är fint när det kommer!
Själv kan jag vara utan vinter. Gillar sol,värme och långa ljusa dagar och kvällar i stället! Man blir gladare helt enkelt!
Mvh Perra.

Linda said...

Oj, vilken skillnad mot 2011.
ja, det är konstiga vintrar vi har nu för tiden.
Hoppas du får en fin dag!

malix said...

skillnad jodå, härligt med värme här tittar solen fram och jag ska ut och möta våren i sin storhet. Ha en fin dag och njut av stunden.

Anonymous said...

Intressant reaktion till vinter:

Tre indonesiska geologer kom hit för att praktisera. Anlände i januari; mycket snö; fick gå med dom och shoppa för vinterskor och kläder. Men det dom undrade över, var att träden inte hade några löv; trodde att dom dött. Hade aldrig sett träd utan löv.

Tyvärr reste dom tillbaka i mars-april, innan våra underbara blommande träd visade vad dom hade att bjuda på.

Ruth i Virginia

Annika said...

Det snöar här i Northern Virginia då jag skiver detta.
Denna snöiga och kalla vinter. Det är den kallaste vinter jag varit m om sen jag kom hut för 20 år sen.
Mystisk vinter överlag.
Fotograferade just snödroppar i min trädgård. De finns nu, mkt senare blomning än i fjol.
Det snöar mkt tom…
Men ljust är det ju, och jag tycker nog det känns som vår i luften, trots allt.
Kramar

Anonymous said...

Jag saknar verkligen vårblommorna också! Snödroppar är mina absoluta favoriter, men tussilago är oslagbart som vårtecken när de lyser gula i fjolårsgräset. Önskar att man kunde få hit dem!

Desiree said...

Så nice med 20 grader. Här har det också varit en riktigt skön dag med ca 14 grader. Har inte sett vitsippor eller blåsippor här men tussilago, snödroppar och krokus blommar vackert just nu.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Jag tror att skillnaden för mig kan vara att i mina trakter "skall" det vara vinter. Vi ligger så högt att vi alltid har vinter med snö och regn. Denna vinter är mycket ovanlig pga torkan och de högre temperaturerna som vi har.
Man kan inte odla här i mina trakter under vintern. Det är för kallt.
Har en känsla av att Spanien är litet annorlunda.
Det finns ju olika klimatzoner för odlingar och vår är definitivt alpin.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Jag kände ofta som du när jag bodde i Sverige. Har man så mycket mörker och ofta kallt under vintern blir det nog så att man längtar efter den där solen och värmen.
I Kalifornien är det nästan alltid sol och sommar under ca 5-6 månader och det är soligt i stort sett varenda dag. Jag saknar faktiskt moln då.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Linda: 2011 var onekligen litet annorlunda. :) Det kom massor med snö just i mars och jag trodde att jag aldrig skulle kunna sluta skotta snö.
Ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Malix: Det kommer att bli ett annorlunda år i Kalifornien pga att vi inte fått det regn och den snö som vi brukar. Vi får se vad som händer.
Hoppas du fick en njutbar dag. :)

Anne-Marie said...

Ruth: Ja, det man inte vet något om verkar ju ofta väldigt märkligt.
Så synd att de inte fick se era vackra, blommande träd. Har ju sett körsbärsträden hos Annika. Fantastiskt vackert.
Snö måste också vara ett mycket konstigt fenomen för någon som aldrig sett snö.

Anne-Marie said...

Annika: Det är en mycket konstig vinter i år på många sätt.
Och så mycket snö som ni på östkusten har fått har jag nog aldrig hört talas om. Jag har ju varit här litet kortare tid än dig men har ju följt vädret även på andra håll i USA.
Jag tror att det är så torrt här att de vårblommor som finns troligen inte kommer att blomma som vanligt.
De talar i alla fall om regn under veckan - jag håller alla tår och tummar jag har.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Sara: Visst är de svenska vårblommorna underbara. Jag saknar verkligen vitsippor och blåsippor. De är nog mina favoriter.

Anne-Marie said...

Desiree: Idag var det också varmt men prognoserna visar på mer moln och troligen regn under veckan. Jag håller tummarna för att det kommer att regna.
Har nog aldrig tyckt så bra om regn som denna vinter. :)
Krokus och snödroppar finns här men jag har inte sett några ännu. Kanske de finns men jag inte har upptäckt dem.
Kram!!