Saturday, February 1, 2014

Groundhog Day och Super Bowl

Tänk att det redan är februari. Fattar inte riktigt vart januari har tagit vägen. Snart är det den 2 februari här på USAs västkust och det är både Groundhog Day och dagen då Super Bowl går av stapeln. Det lär tydligen vara första gången som de här amerikanska företeelserna äger rum samma dag.

Murmeldjuret Punxsutawney Phil i Pennsylvania kommer, sin vana trogen, att förutspå om det blir en tidig eller sen vår. Ser han sin skugga blir det vinter ytterligare sex veckor. Är det mulet blir det en tidig vår. Nu tror jag att vädret är så ur balans att det inte spelar någon roll vad som händer med Phil, men söt är han. :) Groundhog Day lär vara en europeisk tradition från början när en helig björn förutspådde vårens ankomst.
Det finns flera kända murmeldjur i USA, men Phil är den största kändisen. Många människor reser till staden Punxsutawney för att se Phil göra sin prognos. Förra året kom tydligen 30,000.


Foto Associated Press files

Och så Super Bowl - slutmatchen för National Football League (NFL). I år mellan lagen Seahawks (från Seattle) och Broncos (från Denver). De spelar i East Rutherford i New Jersey. Super Bowl matchen är årets mest sedda TV-program i USA. Förslag har framförts att Super Bowl Sunday skulle bli en helgdag. Det här är en dag då familj och vänner samlas framför TVn, äter mat och umgås. TV-kanalen som sänder Super Bowl brukar ha en heldag med olika inslag före och efter matchen. I år sänder FOX matchen och de börjar sina sändningar vid 11 på förmiddagen här på västkusten och sänder till långt fram på kvällen. Det här är viktiga saker i USA.

Amerikaner är bra på att skapa fest och stämning och i morgon får de anledning att hylla både murmeldjur och amerikanska fotbollsspelare. :) Det kommer att vara tyst och lugnt tror jag på gatorna i Weed. Eftersom mitt intresse för amerikansk fotboll är mycket litet blir det en vanlig söndag för mig. Och Phil tror jag inte kommer att kunna påverka vädret här på västkusten. Högtrycket fortsätter och vår "groundhog day" rullar på.

8 comments:

Fullblodsekologen said...

En riktig snygging Phil och världskändis är han. Ha en fin söndag! Kram

Desiree said...

Super bowl idag alltså, ja då lär det bli fest i många amerikanska hem. Inte för att själva fotbollen är så lockande men jag gillade reklamen och stämningen kring allt samt gemenskapen. Hoppas att ground hogen ger en tidig vår i år.
Kram!

Gunilla said...

Alltid kul att hora om olika
traditioner Anne-Marie.
Hoppas att Phil inte ser sin skugga ,sa att varen kommer snart!
Av amerikansk fotboll fattar jag ju inte sa mycket, men det maste ju vara en enormt stor folkfest i USA.
Kram Gunilla N

Charlie sa ... said...

TIdig vår vill jag ha! Ingen skugga ;)

Super Bowl och TV blir det här…i lagom dos!

KRAM!

Anne-Marie said...

Annelie: Visst är Phil söt. :) Och han förutspådde idag att det skulle bli ytterligare 6 veckor med vinter. Här i Kalifornien vet jag inte om det har någon betydelse alls.
Ha en bra måndag! Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tycker det verkar tyst och lugnt nu i Weed på eftermiddagen. Troligen är folk samlade framför sina TV-apparater.
Jag gör annat. :)
Phil förutspådde 6 veckor med vinter men om det spelar roll i Kalifornien vet jag inte.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: USA skiljer sig en hel del just när det gäller högtider och festligheter och även helgdagar.
Weed ligger tyst och lugnt nu på eftermiddagen verkar det som.
Jag kan heller inte direkt några regler för amerikansk fotboll så jag gör annat. :)
Och Phil såg tydligen sin skugga idag. Vi får se om vi kanske kan få litet nederbörd här i Kalifornien. Tydligen har Phil oftare fel än en korrekt prognos.
Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Skugga blev det och du får gärna skicka en del av ert vinterväder till oss. :) Tycker att det kan växla nu så att västra USA inte blir helt sönderbränt.
Låter bra med lagom Super Bowl. ;) Jag kör söndag faktiskt utan TV och fotboll.
Kram!!