Vinter i Kalifornien
När jag berättar för personer i Sverige att jag aldrig skottat så mycket snö i Sverige som jag gjort här i Kalifornien, tittar de litet konstigt på mig. ;)
Det är dock fullkomligt sanningsenligt. Att bo på havsnivå (som jag gjorde i Stockholmsområdet) och att bo bland bergen, på 1000 meter, är två helt olika saker. Trots att Weed ligger på ungefär samma breddgrad som Rom har vi vinter (i normala fall, inte denna vinter) under ca 5 månader. Vi har regn, snö, blåst (Weeds berömda vindar) och kyla. Min första vinter här var en så kallad El Nino-vinter när det mest regnade men i februari blev det helt plötsligt vinter och jag var i ett chocktillstånd under 2-3 dagar eftersom det snöade oavbrutet och jag såg hur snötäckte växte för varje timme. Det kan snöa väldigt intensivt i bergstrakterna och det ovädret gav oss ungefär 1-1,5 meter snö. Så mycket snö var jag inte van vid från Stockholm.
Kalifornien är litet större än Sverige men har väldigt varierande klimat. I bergen är det riktiga vintrar med snö medan det längre söderut är ständig sommar i stort sett året runt. Vid kusten är det märkbart kyligare eftersom "California current" (havsströmmen utanför Kalifornien i Stilla Havet) är en kall havsström. Man har också väldigt många dimmiga dagar utmed kusten.
Vintrar i Kalifornien kan alltså variera mellan flera meter snö och +20-25 i vissa områden. Denna vinter är annorlunda på alla sätt på grund av den historiska torkan men i fredags och idag har det i alla fall regnat i Mt Shasta- och Weedområdet. Det har varit för varmt för snö där jag bor men jag kan tänka mig att det har snöat en del uppe på berget. Eftersom berget är så högt ser man det inte när det kommer in oväder. Det finns där bakom molnen och det är en överraskning varje gång när det visar sig efter flera dagar med dåligt väder.
Eftersom vi egentligen inte haft någon snö denna vinter får det bli litet äldre bilder - som jag visat tidigare, men det var några år sedan - där det klart framgår att vi kan få MYCKET snö här. De här bilderna är från 2010 när Mt Shasta blev förklarat katastrofområde eftersom is och snö skadat många elledningar och människor var utan el under 1-2 veckor. Det är imponerande mängder med snö.
Weed fick inte fullt lika mycket snö som Mt Shasta men det räckte till. Min byggnad där jag arbetar.
Ett par bilder från skolans campus.
Inne i Mt Shasta var det enorma mängder snö. När det kommer så mycket snö plogar man inte hela gatan utan lämnar snön i mitten. I år har snöplogarna kunnat ta det lugnt. Och ja, vi har stora, ordentliga snöplogar vilket jag vet att man inte har överallt i USA.
26 comments:
Oj så mycket snö! Måste vara lite skönt att slippa det i år. Klimatet kan påminna om Alpernas.
Tur vi har Golfströmmen! Annars skulle det vara som på Grönland i hela Skandinavien. De fyra sista vintrarna har varit med mycket snö här i Sverige. De tidigare har varit snöfria. Kanske mina barn fick uppleva en två veckor med snö och det var lycka! Vädret är märkligt.
New York ligger också på samma breddgrad som Rom. Då bor du rakt! Tänk vilket stort land. Men varje stat är väl nästan som ett eget land. Så olika! Har aldrig tänkt på att Sverige är som Kalifornien. Spännande!
Om jag vore dig skulle jag köpa tulpanlökar och odla själv! För eget bruk eller sälja lite buketter! :-)
KRAM Anna
Wow, vad mycket snö. Det trodde jag bara att det blev uppe i bergen. Ligger Weed högt upp?
I Seattle var plogbilarna rena skämtet. Det var som att de körde med duschskrapor. Skönt att de har ordentliga plogar hos er!
Waow så mycket snö! Så mycket snö har vi ju sällan i Sthlm... Jag minns nästan mer snö från Skåne när jag var liten, men det kan bero på att det blåste så att snön la sig i tjocka drivor och vallar. Framför dörren till exempel... haha.
Det ar Otroliga mangder sno ni far,men det ser ju valplogat och framkomligt ut iaf.tycker jag.Det ar vacker med sno nar den ar sa vit och ren,I Göteborg blir snon smutsig och sa slaskar den bort efter ett par dagar.Haer i sydostra
Frankrike hander det att vi far en koldknapp i februari med lite sno,och da blir det absolut kaos.
Affarerna toms pa varor, eftersom
lastbilarna inte kan ta sig upp for backarna med sina leveranser
och folk bunkrar matvaror som om
det skulle snoa i en hel manad!
Men for det mesta sa smalter solen bort alltihop pa ett par dagar.Sa det behovs knappast nagra
plogar,har aldrig sett nagon, dar jag bor iaf.
Tank att Kalifornien och Sverige
ar ungefar lika stort,det visste jag inte. Ja USA ar ett jaettestort land,inser att jag bara sett en liten liten bit av det.
Ha det gott
Kram
Gunilla N
Kalifornien 155 000 sq miles
Sverige 173 000 sq miles
Hej! Jag hittade din blogg på google när jag googlade runt lite och skulle bli jätte glad om du svarade på min fråga.
Min mamma är gift med en amerikanare fast han har bott i Sverige under en längre tid men han har kvar sitt medborgarskap. Han har nämnt att min mamma kan få medborgarskap, stämmer det? Kommer jag också få det då (jag är 16 år)? Vi är boende i Sverige men jag vill väldigt gärna flytta till Usa så det skulle vara bra för mig om jag fick amerikanskt medborgarskap.
Min låtsas pappas söner har både svenskt och amerikanskt pass och vad menas med det? Betyder det att de har dubbel medborgarskap?
Är inte så kunnig om det där med visum, green card och medborgarskap.. Vilket har man om man är amerikan, är det medborgarskap? Vad är då green card tex?
Uppskattar svar!
Mvh,
Jackie
Ja i Stockholm är man verkligen inte van vid att det kommer så stora snömängder på en gång. När det ibland händer så lamslås nästintill stan och plötsligt funkar inget (bussar, tåg ect).
Det är en otrolig skillnad på vädret i San Diego i och i dina trakter. Det är även väldigt stor skillnad på väder och klimat beroende på hur högt upp i bergen man befinner sig. Vi reste runt en hel del i CA i slutet på mars 2012 och det var väldit varierande klimat. I bergen mycket snö medan det i dalarna var skönt och ca 15 grader. Åkte sedan till San Diego där det var 25 grader och sol. Jag tror de flesta tänker sig CA som Los Angeles och möjligtvis SF men absolut inte massor med snö som i dina trakter.
Kram!
Eftersom Kalifornien och Sverige båda är långa och smala
så är det ju inte så konstigt att klimatet är olika i norr och söder. Men det är kanske mer underligt att Sverige för många utlänningar förknippas med snö (och isbjörnar på gatorna!) medan Kalifornien bara är känt för sin sol!
Hej Anne-Marie!
Nu har jag hittat till dig!
Vilket intressant inlägg! Nej snö och kylig vinter är ju inte direkt det första man tänker pa när man tänker pa Californien. Jag hade inte heller nagon aning om att Californien var större än Sverige!
Kramar
Anna: Det får gärna snöa uppe på berget men regna där jag bor. :) Nej så mycket snö som vi fick 2010 är jobbigt. Men vi behöver allt vi kan få eftersom det varit så otroligt torrt under lång tid.
Om Golfströmmen avtar eller försvinner kommer det nog att bli svårt att bo kvar i Skandinavien. Har läst att den avtagit i styrka pga allt sötvatten som smälter från polarisarna.
Hela kontinentala USA ligger mycket längre söderut än Skandinavien. Det är bara Alaska och norra Kanada som ligger på samma breddgrad som till exempel Stockholm.
Varje stat och till och med varje stad är olika i USA. Inte alls så homogent som i Sverige.
Jag har tyvärr ingen plats att odla tulpaner på. Hyr en bostad utan tomt. Nej, jag klarar mig och får njuta av dina och andras tulpaner. :)
Kram!!
Sara: Som jag nämnde i inlägget ligger Weed på 1000 meter över havet så, ja, vi ligger högt. :)
Vi har svensk standard på våra plogbilar vilket väl är tur med tanke på all snö som kan komma.
Freedomtravel: Nej, Stockholm får väl nästan aldrig sådana mängder snö som vi kan få här. När jag var liten på 60-talet kom det mycket snö några vintrar. Har sett det på kort som pappa tog. Sedan var jag ju också kortare så allt såg väl mer ut då. ;)
Gunilla: Snön är vit och fin i början, sedan blir det grådaskig som överallt annars.
2010 var exeptionellt med snö. Och det märkliga med vårt område är att det finns mikroklimat som kan skilja sig väldigt med bara korta avstånd emellan. Jag bodde i en del som heter Lake Shastina på den tiden - där hade vi bara regn och blåst. I Weed (där jag jobbade) var det mycket snö och sedan i Mt Shasta var det så att man tappade hakan.
Här bunkrar man inte direkt mat eftersom folk som bor här är vana vid snö. de allra flesta har antingen dubbdäck (jag har det) eller 4-wheel drive. Det måste man ha så att man kommer fram.
En av kommentatörerna påpekade att Sverige tydligen är litet större än Kalifornien. Jag måtte ha vänt på siffrorna. Men de är nästan lika stora.
Kram!!
Anonym: Tack för det! Jag måtte ha vänt på siffrorna. Men de är i alla fall ungefär lika stora.
Jackie: Kan du skicka ett mail i stället eftersom det är enklare att svara på. Min epost är: attboiusa@yahoo.com
Desiree: Det märkliga med Stockholm är väl att det blir ungefär samma kaos varje år som den första snön kommer. Trots att det ju brukar snöa varje år.
Du och C har verkligen sett och upplevt olika delar av Kalifornien och vet hur olika det kan vara. Det är fascinerande att det kan skilja sig så mycket som det gör. Och i mina trakter har vi till och med mikroklimat som skiljer sig med bara 1 mil emellan. Mycket märkligt egentligen.
Nej, jag tror att de flesta svenskar inte vet att det kan komma så mycket snö som det gör uppe i bergen. Norra Kalifornien verkar sluta i The Bay Area. Jag bor i norra Kalifornien. :)
Kram!!
Olgakatt: Kalifornien skiljer sig också mellan den östra och västra delen - den smala delen. Sierra Nevada i öst med mycket snö (i normala fall) på vintern och kusten med milt klimat, regn och dimma.
Isbjörnarna på gatorna tror jag vi får leva med, precis som att det alltid är soligt i Kalifornien.
Hej Martina,
Men vad roligt och trevligt att du tittade in hos mig och lämnade en kommentar. :) Välkommen!
Snön och kylan beror på att jag bor uppe bland bergen. Bodde jag på havsnivå skulle det vara mildare och mera regn. Har en känsla av att många inte vet hur mycket snö som kan komma uppe i bergen här i Kalifornien.
Som en annan kommentatör skrev så är tydligen Sverige litet större än Kalifornien - jag måtte ha vänt på siffrorna. Men de är ungefär lika stora i alla fall.
Kram!!
Det var verkligen rejält med snö på dina bilder. Nästan ofattbart att de är från "sunny California". Det har givetvis att göra med att delstaten är avlång och har väldigt skiftande natur och topografi. Om man inte visste var bilderna var tagna så skulle man kunna tro att de visade ett snörikt år i Norrbotten. Vissa vintrar kan ju även vi få så där mycket av vit-fluffet.
En sak som jag lagt märke till både på amerikanska vinterbilder/filmer är att gatorna nästan alltid kantas av (höga) drivor men själva körbanan är snöfri och våt. Plogar man så väl att snön tinar undan snabbt eller saltar man stadsgatorna? Jag har ofta funderat över detta. Här är både gator och vägar snö- och isbelagda långt in på våren.
Annica: Ja, det är litet ovant att se så mycket snö i "sunny California" men det är i bergen det kan komma så mycket. Har faktiskt aldrig varit så långt norrut som Norrbotten under vintern men kan tänka mig att det kan komma mycket snö.
Förra vintern var rent bedrövlig här med snöiga och isiga gator. Tydligen var det så att när vi fick all snö kring julhelgerna så var det så kallt att snön frös och det inte gick att ploga. Massor med människor (inklusive jag själv - som ju ramlade och stukade fotleden väldigt illa) ramlade och bröt ben, fötter och armar.
När jag tog bilderna i inlägget hade det varit soligt - vår sol står ju inte så lågt på vintern som den gör i Sverige - och då hade en del snö smält på gatorna. Det kan vara väldigt besvärligt med is och snö även där det plogas. Man tycks använda mest grus här och inte direkt salt. Idag har det kommit en del regn igen vilket jag föredrar framför snö. :)
mycket snö och fina bilder, rätt smart att ha en snövall i mitten mindre frontkrockar. :) Fast nu nu längtar jag till våren, det är så grått och tråkigt. har börjat hör en fågel här och där och det gör inte ont så här i nerräkningen. Ha en fin dag
Ja ni kan verkligen få mycket snö!!
Häftigt!!
Precis, Stocholm ligger på samma breddgrad som Anchorage Alaska, tror jag. SÅ mkt längre norrut!
Washington på samma breddgrad som Barcelona, men med ett annat klimar, förstås.
Vi har haft mkt snö i vinter, och mkt regn.
Önskar er lite av den varan också.
Kram!!
Malix: Har man en liten bil som jag har blir det väldigt knepigt att köra med den stora snövallen i mitten. Jag brukar ha stora svårigheter att se.
Vi behöver allt regn och all snö vi kan få på grund av torkan som fortfarande är enorm här i Kalifornien.
Ha en fin dag!
Annika: Folk som åker skidor tycker nog om när det är så mycket snö. För mig får det gärna regna där jag bor och snön kan komma uppe på berget. :) Som jag skrev i inlägget - jag har skottat så mycket snö här att det nästan är löjligt. Där Michael och jag bodde kom det mer snö än i Weed.
Tycker fortfarande att det är intressant att hela kontinentala USA ligger så mycket längre söderut än Skandinavien - ja, förutom Alaska.
Ni har haft en riktig vinter - helt i din smak antar jag. :) De talar faktiskt om mer regn till veckan. Hoppas att den prognosen fortsätter att stämma.
Kramar!!
Du skriver att Kalifornien är lite större till ytan än Sverige.
Tvärtom: Sverige är 423 970 km² - Sverige är 447 435 km²
Ulf: Ledsen att jag inte svarat tidigare men jag var tvungen att lägga bloggen åt sidan pga mitt arbete. Om du kollade kommentarerna fanns en liknande kommentar som din. ;) Tack för påpekandet. :)
Post a Comment