Mat från Kalifornien
När man åker söderut genom Kalifornien från mina trakter, åker man genom Kaliforniens Central Valley. Det är en mycket stor, platt dal där det odlas enorma mängder frukt och grönsaker. Dalen är imponerande i storlek - 6-10 mil bred och mer än 70 mil lång.
Jag har rest genom delar av denna dal många gånger för att komma till en större flygplats. Man åker mil efter mil och det är bara åkrar, boskap och odlingar av olika slag.
Bilden från Wikipedia.
Kalifornien är inte bara den stat som har den största befolkningen utan det är också den stat som producerar mest jordbruktsprodukter. Så har det varit de senaste 50 åren. Och man kan odla året runt.
Eftersom torkan fortsätter i Kalifornien börjar allt fler bli oroliga för hur det kommer att bli med jordbruket i "the Golden State". Det jordbruk som förser USAs befolkning med många varor som finns i frukt- och grönsaksdiskarna.
Här är ett litet urval av det som odlas i Kalifornien i relation till totala mängden som odlas i USA:
Broccoli 93%, morötter 89%, selleri 94%, vitlök 86%, tomater 94%.
Mandlar 99%, aprikoser 95%, jordgubbar 90%, kiwi 97%, oliver 100%, plommon 93%.
Kalifornien är också den stat som producerar mest mejeriprodukter.
Och mycket exporteras till andra länder.
Det har visats bilder av torra, livlösa och utarmade jordbruksfält i stora delar av Kalifornien de senaste veckorna. Många bönder har tvingats slakta sin boskap eftersom det inte finns tillräckligt med foder. Och det kommer inte att finnas tillräckligt med vatten för att bevattna alla jordbruksområden. Såvida det inte blir regn och snö som under syndafloden. ;)
Självklart kommer det här att synas i affärerna i USA. Det kommer att bli högre priser och färre varor. Kalifornien är faktiskt den femte största jordbruksproducenten i världen.
I affärerna i Mt Shasta-området säljs en hel del frukt och grönsaker som kommer från Mexiko. Men jag ser också ofta varor som kommer just från Kalifornien. Här är ett axplock i affären idag av det som odlas i Kalifornien.
Morötter i antingen påse eller lös vikt.
Sallad finns i många former.
Den mesta broccolin i USA kommer från Kalifornien.
Mangold säljs i stora "buntar".
Jordgubbar finns redan nu i affärerna. Jag köper bara de ekologiska eftersom de "vanliga" är så otroligt besprutade. De ekologiska verkar inte finnas ännu i affärerna.
Nu väntar sol igen de närmaste dagarna. Jag tror att de allra flesta i Kalifornien hoppas på mer regn och snö.
16 comments:
Kalifornien är USA:s stora och välkända frukt- och grönsaksbod. Den långvariga torkan är naturligtvis främst en nationell katastrof, men på sikt också internationell. Även i våra svenska butiker kommer ju många produkter från Kalifornien t.ex. mandel, russin, aprikoser.
Man känner verkligen för de stackars producenter som får se sina djur och skördar, sitt levebröd, gå förlorade. Det är fruktansvärt.
Man kan verkligen undra vad som händer med naturen och klimatet. Hur ska det gå för vår jord? Vi behandlar den inte med den respekt den förtjänar.
Här har det kommit massor med snö det senaste dygnet. Snösvängen har fullt upp. Temperaturen ligger just nu runt nollstrecket och solen lyser... med sin frånvaro. ;) Det är mulet - och vitt, helvitt.
Med klimatförändringarna där det blir extrem torka i vissa delar och extrema översvämningar i andra får vi kanske pipelines för vattentransport istället för olje- och gasledningar.
Med tanke på den enorma produktionen av frukt och grönsaker i Kalifornien blir jag alltid lika förvånad över hur litet av detta mina vänner konsumerar färskt.
Hej, kommer du ihåg en president
som hatade brockoli. Eran torka,
hoppas att det löser sig. Men det,
har nog hamnat på andra platser
som england och även i sverige.
Det är stor risk för översvämningar
här. På olika ställen i sverige.
Hälsningar Stig.
Älskar att man kan få så mycket färskt, ekologiskt och närproducerat här! (Fast CA-odlat är ju inte nödvändigtvis närproducerat med tanke på att CA är lika stort som Sverige). Det jag frossar mest i är nog sparris, jordgubbar och avokado. Vilken lyx!
Annica; Jag tror att människor i USA - och i övriga världen - inte riktigt inser hur stor påverkan den här torkan i Kalifornien kommer att ha på mattillgången.
Har inte sett direkt högre priser ännu men det kommer säkert. Konstigt vore det annars.
Jag kommer nog att lägga ut bilder i ett annat inlägg om hur det ser ut i de sjöar/reservoarer som lagrar stora delar av Kaliforniens vatten. Det är skrämmande bilder.
Och jag hoppas att folk inser allvaret och ransonerar vatten. Det verkar som om östra halvan av USA, England och andra delar av Europa (bland annat Sverige) har fått vintern som vi inte har här i Kalifornien.
Olgakatt: Man kan undra vad som egentligen kommer att hända framöver då det extrema vädret tycks fortsätta och bara bli värre.
Många amerikaner har tyvärr en mycket dålig kosthållning. Det verkar som om McDonalds och andra "fast food" restauranger har tagit över och det är till dessa människor går. Att äta färsk frukt och färska grönsaker har jag med mig sedan barnsben. Det åt vi alltid, varje dag, när jag växte upp.
Stig: Nej, jag mindes faktiskt inte vilken president det var men nu har jag "slagit upp" via nätet. Som jag skrivit tidigare, man lär sig alltid nya saker via bloggen. :)
England har verkligen haft hemska oväder denna vinter. Har följt deras översvämningar och sett bilder av hur floden Thames svämmat över.
Jag visste inte att Sverige också drabbats av översvämningar.
Sara: Nej, närproducerat blir det ju inte alltid men allt är ju relativt. :) Jag är förvånad att våra affärer har så väldigt mycket som kommer från Mexiko.
Det bästa är givetvis Farmers' Markets men i mina trakter kan man inte odla under rätt många månader. Vår odlingssäsong liknar mycket den som gäller för Sverige - pga höjden över havet (ca 1000 meter).
Det är verkligen en stor tragedi med denna torka. Natuligtvis kommer det bli följder som både matbrist och prishöjningar att vänta. Dalen är både imponerande och otroligt vacker. Vi åkte runt här och såg en hel del av dessa stora åkerarealer då vi besökte CA i mars 2012. Alla vackra citrusodlingar men sedan massor med annat som du tar upp här. Det är en tragedi också för bönderna och deras familjer och alla dem som jobbar med jordbruket här. Ett problem som kommer att drabba många på många sätt. Man får hoppas att nästa år blir bättre. Känns som om CA har haft ganska mycket problem med torka under senaste åren men detta året har klart varit en av de värsta.
Kram!
Sa enormt stora odlingsomraden det finns i CA. Men utan regn
sa frodas ju inget,tragiskt och skrammande hur klimatet har forandrats.Men finns det inte stora vattenreservoarer i CA som kan anvandas?
Hos oss har det ju regnat mycket i ar sa
jag tror nog att det blir gott om
primorer har.
Ater sjalv mycket gront och ekologiskt
sa langt det ar mojligt.
Ha en mysig sondag.
Kram!!
Gunilla N
Desiree: Dalen är verkligen imponerande. Jag har passerat genom den både med bil och buss under årens lopp.
Det tragiska är att man i Kalifornien under lång tid har haft väldigt märkliga regler för vattendistribution - jag kan inte alls i detalj hur dessa fungerar. Men jag har lätt att man till exempel har valt att vissa fiskar (som bara finns på vissa ställen) skall få vatten trots att det drabbar bönderna. Hur det blir med det i år vet jag inte. De reservoarer som lagrar vattnet de år det regnar och snöar som vanligt är i stort sett tomma nu.
Kram!!
Gunilla: Jordbruket i Kalifornien klarar sig inte utan bevattning. Egentligen borde man kanske inte odla här eftersom det är så torrt. Dalen bevattnas ständigt eftersom det är så torrt stor del av året.
Som jag skrev till ett par andra i kommentarer har de reservoarer som lagrar vatten (de år det regnar_ i stort sett torkat ut. Kommer nog att ha ett inlägg om det snart med länk till bilder. De bilderna är faktiskt rätt skrämmande. Vad gör man om vattnet tar slut? Det är nog ingen som vet.
Underbart att ni får mycket grönsaker även om det regnat mycket och kanske ställt till med översvämningar på vissa platser.
Kram!!
oj jag skulle kunna skicka massvis av regn för oj vad det har regnat här. Även om det idag har visat sig lite sol. Men bara lite. Yerka verkar vara en intressant stad jätte fina bilder i inlägget. fast det var det även i det här inlägget Broccoli vad skulle vi göra utan denna goda grönsak, tyvärr är det ju så att som du skriver får kolla lite extra vart ifrån och eko odlat för jag tror det gömmer sig massvis av konstigheter om vi inte kollar. Här hemma har jag just satt lite frön så jag får lite obesprutade chilifrukter och kryddväxer till våren och sommaren- ska allt bli lite tomater och gurkor med senare :) ha en fin dag
Hej,
ja det är besvärligt för bönderna i Kalifornien detta år men klimatmässigt är det inte något nytt. År 1977 var det också svår torka. LA Times hade en artikel om detta igår söndag http://www.latimes.com/science/la-me-drought-weakness-20140223,0,6503044.story#axzz2uH0loq5W
Utan att bli polemisk kan jag dock saga att det kanske är på tiden att alla i delstaten börjar betala för vattnet. Det har hittills på många platser varit fritt vatten - dvs. man har inte haft vattenmätare och det har inte kostat något så därför har man kunnat spola garageuppfaten, fortsätta med vattenslukande toaletter, gräsmattor etc. Inom jordbruket har en del fortfarande omoderna bevattningssystem. Vi skulle kunna göra som israelerna och ha avsaltningsanläggningar från oceanen samt använda s.k. grey water. Tekniken finns för att vattnet ska räcka till alla!
Maria Gustafsson Grant
Malix: Det verkar som om snö och regn i år kommit till östra USA, England och delar av Europa. Kalifornien har inte fått mycket "blött". De visade på väderprognosen att Mt Shasta fått 23% av "normal"mängden med regn och snö. Det är inte bra.
Nuförtiden verkar det som om man nästan måste köpa ekologiskt för att inte få en massa "skräp" i maten.
Härligt med egenodlade grönsaker tycker jag.
Ha det bra!
Maria: Välkommen hit! Och tack för en intressant kommentar.
Torkan 1977 var tydligen också väldigt allvarlig men många tycks också säga att den vi har nu faktiskt är värre. Har hört detta från flera olika rapporter.
Vi betalar för vårt vatten där jag bor. Det är en månatlig avgift som är en del av räkningen för "water/sewer/garbage". Och om man går över en viss mängd får man betala ännu mer.
Det låter ju inte klokt att folk inte betalar för sin vattenanvändning. Har faktiskt inte hört detta tidigare.
Det finns säkert många lösningar till vattenbristen men frågan är om man anser att man har pengar. Kalifornien är ju i stort sett bankrutt. En stor och viktig fråga som inte är lätt att hitta ett bra svar på.
Post a Comment