Wednesday, December 18, 2013

West Miner Street - Yreka

Yreka - den stad som är störst här i Siskiyou County med runt 7700 personer. Staden som är den påtänkta huvudstaden för State of Jefferson.

När C och jag var där i september tog jag några bilder på West Miner Street. Den del av Yreka som klassats som ett "Historic District".
I USA finns något som heter "The National Register of Historic Places". En lista över områden, byggnader, objekt osv som anses vara värda att bevara. West Miner Street i Yreka finns med på den listan.
Många byggnader uppfördes i slutet av 1800-talet och det anses vara gammalt här i "the Wild West". ;) För en svensk person är det ju nästan "nybyggnation" - det som "bara" är litet drygt 100 år. Gamla Stan i Stockholm har gamla byggnader!

Yreka - uttalas "/waɪˈriːkə/ wy-REE-kə" är en helt vanlig, litet intetsägande stad med Walmart, JC Penney, McDonald's osv. Men så helt plötsligt kommer man till den gamla delen som är helt annorlunda. Det finns en del affärer, ett par restauranger - till och med en "sports bar".

Jag åker till Yreka egentligen bara när jag behöver handla litet mer. Då blir det ett besök hos Walmart och kanske JC Penney. Men West Miner Street är också verkligen värt ett besök.
Man bör se upp när man talar om Yreka i telefon. Jag hade bokat en hyrbil - Hertz har faktiskt hyrbilar i Yreka - som jag skulle hämta i Yreka. Det visade sig att damen jag pratat med hos Hertz centrala kundservice hade bokat min bil i staden Eureka i stället! Eureka ligger i Kalifornien men vid kusten.

Yreka var också ett säte för guldruschen på 1800-talet. Många kom till de här trakterna för att finna guld.
På tal om guld. I USA finns ett lotteri som heter Mega Millions. Igår var prispotten uppe på $648 miljoner! Tydligen var det två personer som hade de vinnande numren - en kvinna från Georgia och en person från Kalifornien - och de får dela på denna enorma prissumma.Jag kanske borde ha köpt en lott.
14 comments:

em said...

Ja, allt är som bekant relativt - medan amerikaner ahar och ohar över allt äldre än de själva, så tyckte mina japanska vänner inte att runstenar och kyrkoruiner i Sverige, var särskilt gamla.
Margaretha
rätt så museal

Saltistjejen said...

Vad fint det ser ut! Pittoreskt.
Och guldhistorien i detta landet är ju rätt intressant.
Kram!

Annika said...

Den staden skulle jag vilja se.
Jag skulle verkligen vilja besöka dina trakter.
HOPPAS det blir av.
Vi köpte lotter, vann inget. WHAT a surprise. NOOOT!!!
Kramar!!!

Anonymous said...

Hej! Ron och jag var där för några år sedan när vi bilade ner till Los Angeles. Vi bodde faktiskt en natt där och var även ut och åt på kvällen. En mysig liten stad. Fina bilder du tagit. Jag gillar småstäder som dessa, väldigt pittoreskt.
Vi köpte också lotter och jag var ju så övertygad om att vi skulle vinna, ha! ha! Men det hade man ju kunnat räkna ut. Men man måste ju tänka positivt för tänk om.................... Ha en bra torsdag! Kram Maria G

Desiree said...

Tycker Yreka ser fint ut. En mysig stad med en väldigt intressant historia. Än sådan där äkta gammal guldgrävar stad i CA. Men oj det blir svårt att hålla isär Yreka och Eureka. Gäller att bokstavera det för att verkligen få det rätt.
Tänk att vinna så mycket pengar. Helt otroliga mängder pengar. Jag undrar hur mycket ens liv skulle förändras om man vann en sådan stor summa och om det enkom skulle vara positivt på alla sätt.
Kram!

Anne-Marie said...

Museala Margaretha ;) - allt är relativt. Och även om jag tycker att runstenar är rätt gamla är de bara barnet i andra sammanhang.

Anne-Marie said...

Saltis: Yreka i övrigt är rätt intetsägande men just den här delen är väldigt annorlunda. Inte så konstigt kanske att den hamnat hos registret över historiska platser.
Guldruschen var nog rätt speciell - en helt annan era.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Jag hoppas också att du får möjligheten att se allra nordligaste Kalifornien. När folk säger att San Francisco ligger i norra Kalifornien ler jag litet i mjugg. :) Inte riktigt norra Kalifornien som jag ser det.
Jag vinner aldrig på lotterier. Men spelar man inte kan man ju heller inte vinna!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Kul att du och Ron besökt Yreka. Inte så många jag känner som kommer dit om de bor litet längre bort. Det är pittoreskt just i den här delen av Yreka. Där Walmart ligger är det hur slätstruktet som helst.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är egentligen bara en eller två gator som ser ut så här. Resten är typiska gator med helt vanliga hus. Men den här delen är fin.
Just den hyrbilen jag bokat avbeställde jag av olika anledningar. När jag ringde för att avbeställa förstod jag att de bokat i fel stad. Vilken tur för mig att jag inte behövde den.
Jag tror att det kan bli mer problem faktiskt att ha en sådan mängd pengar och veta hur man skall hantera en sådan summa. Lagom är bäst. :)
Kram!

Fullblodsekologen said...

Vad mysigt det ser ut. Som en riktigt liten "vildavästernstad". Tänk att nu är det fredag och semestern börjar, njut ordentligt av den! Kram

Christina said...

Yreka ser väldigt mysigt ut, älskar dessa "old towns, som sagt vad som är en gammal, historisk byggnad är ju lite olika i USA och Sverige :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Ja visst är det litet "the Wild West" ;) över det hela.
Idag har vi en gråmulen dag men det är väldigt skönt att kunna ta det lugnt och inte behöva vara på jobbet hela dagen. Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Du har kanske litet samma "stuk" i vissa delar där du bor. De där fyrkantiga "lådorna" som alla affärer ser ut nuförtiden är trista men den här gamla (ja allt är relativt :)) stilen är mysig.
Kram!