Wednesday, February 19, 2014

House sitting som livsstil

House sitting som livsstil. Jodå, det är något som en hel del i USA ägnar sig åt. Eftersom jag inte ens vet om det finns ett svenskt ord (vet ni i Sverige så skriv gärna och berätta) får det bli det engelska ordet i inlägget. Det kanske är ovanligt i Sverige med house sitters.

House sitting är när en person eller familj kommer att vara borta från sin bostad under en period och behöver och vill ha någon/några som ser efter bostaden.
Jag har gjort litet lokala house sitting "gigs" i Mt Shasta-området under årens lopp. Det har varit 2-3 dagar när jag har tagit hand om ett par vänners bostäder och deras hundar.

Man bor alltså i bostaden och får använda det som finns där - TV, dator, tvättmaskin osv - i utbyte mot att man tar hand om den och eventuella husdjur. Det kan röra sig om allt från några dagar till flera månader. Man får oftast inte betalt och mat är självklart något som man får köpa själv.

Om man har det som livsstil innebär det att man reser runt i USA och/eller i andra delar av världen och på så sätt får se många platser utan att behöva ha kostnaderna för en bostad.

En hel del pensionärer använder sig av house sitting för att se mer av världen medan andra har ett mobilt arbete och kan ta det med sig under resorna. Eftersom det har blivit en livsstil för en del finns det också böcker och hemsidor om denna nomadtillvaro. Det finns alltså människor som gör detta stor del av året.

Att vara en modern nomad ligger litet utanför det "vanliga samhället". Man behöver en adress - det går inte i dagens samhälle att vara utan en adress - kallas "physical domicile" i USA. Det finns en del företag som tillhandahåller, mot betalning, fysiska adresser dit även posten kan sändas. I USA är en "physical domicile" där man avser att ha sin hemvist - om man sedan bor där är en annan sak. Självklart kan man också använda sig av en familjemedlems eller nära väns adress.
Här beskrivs detta bra: http://everywhereonce.com/2011/11/14/how-to-become-a-global-citizen/#more-4305

Jag undrar om jag har litet av en nomad inom mig eftersom jag tycker det låter litet spännande att leva så här. Det är självklart mycket praktiskt som man måste lösa eftersom det här är en helt annan livsstil än att ha en fast bostad.

Några bra hemsidor som också har bloggar om att vara nomad:

http://www.housesittingtravel.com/
http://www.hecktictravels.com/ - har e-bok om house sitting.
http://everywhereonce.com/
http://www.nomadicmatt.com/
http://www.theprofessionalhobo.com/ - har e-bok om "free accommodation"
http://globetrottergirls.com/ - har bok om house sitting.

Sedan finns det också en del hemsidor där man kan registrera sig, lägga upp en profil (den skall vara säljande till tusen :)), och komma i kontakt med de som vill ha house sitters. Såg att det knappt finns några annonserade "jobb" i Sverige medan det finns många uppdrag i andra delar av världen:
http://www.trustedhousesitters.com/
http://www.mindmyhouse.com/
http://www.housecarers.com/index.cfm?

Jag var house sitter hos min kompis C och hennes man vid ett par tillfällen. Fick då bo i deras bostad vid Lake Shastina - som hade vatten då. Nu tror jag sjön har försvunnit på grund av torkan.


Min kompis Joey som jag tyvärr inte sett sedan förhösten då C och hennes man flyttade till Oregon. Honom tog jag hand om när jag var deras house sitter.


25 comments:

Martina said...

Ännu ett nytt uttryck du har lärt mig! Kul!
Söt hund!
Kramar

Äventyret framtiden said...

Jag kunde absolut tänka mig att vara housesitter om jag hade möjlighet därtill. Ett bra sätt att få röra på sig och dessutom leva billigt. Spännande.
Jag tror inte vi har något liknande namn här, det är inte vanligt att man gör så, men jag vet att det finns familjer som byter bostad med varandra i olika länder för att samtidigt ha tillsyn till sin egen bostad medan man har möjlighet att besöka ett land utan att ruinera sig på hotellkostnader.Fiffigt, men man måste förstås kunna lita på dem som tar över tillfälligt.

kramar

Desiree said...

House sitters och house sitting var nytt är något nytt för mig. Det har jag faktiskt inte hört talas om innan. Tror inte att det finns någon sådan term på svenska. Vet inte ens om fenomenet finns i sverige eller europa. Men det låter helt klart som om något som skulle vara intressant och spännande. När vi tagit hand om vänners hundar så har vi bott i vår lägenhet och hunden har bott hemma hos oss. Det kanske är lite annat tänk här i europa. Man ber vänner eller grannar titta till posten och vattna genom att man ger dem en nyckel men inte att de kommer och bor hos en. Men visst låter det som en spännande livvstil.Tror du att du skulle ha lust att prova på detta?
Kram!

Anonymous said...

Om man sitter barnvakt (baby sitter), kan man ju också sitta husvakt (house sitter).

Efter min make tog pension gjorde vi sånt några ggr, men det var hos hans geologkollegor. Hade bl.a. tre härliga veckor i Portola Valley nära S. Francisco.
Vi hyrde också ut vårt hus de somrar som maken gjorde fieldwork i Nevada ca 3 månader at ggn.

Jag tvivlar på att det blir populärt i Sverige. Svenskarna är inte lika öppna som vi är här.
Kommer ihåg, när jag föreslog till mina svenska väninnor, att dom skulle starta ett babysitting co-op, där man betalar med tid i stället för pengar. Dom sa "Näe, jag vill inte ha andra människor i vårt hus."

Couch surfing (soffa surfing) är det nya för ungdomarna att få fritt husrum.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Hej!
Nej vi har nog inget sånt här. Vi svenskar är nog för privata för att låta nån bo hos oss när vi inte har koll. Hämta post och vattna blommor e ok men bo....nja, jag tror inte det. Fast det kanske bara e jag som tänker så!!
Digital nomad har man ju hört talas om. Såna som bor lite var dom vill i världen och flyttar runt samtidigt som dom försörjer sig på internet. Det hade varit häftigt att kunna göra!
I kväll blir det Show!Ska se musikalen Rock of ages och en störtdykning ner i 80 talets bästa musik!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Martina: Jag lär mig också hos dig. :) Jättetrevligt att man kan del av varandras kulturer.
Joey är en otroligt charmig hund. Han och jag kommer mycket bra överens.
Kramar!

Anne-Marie said...

Karin: Att kunna besöka andra länder och inte behöva bo på hotell är ju perfekt. Och ute i Europa finns det en annan tradition tydligen än vad det finns i Skandinavien eftersom det finns många fler house sitting uppdrag.
Att byta bostad verkar vara rätt vanligt i Norden. Märkligt egentligen eftersom man även då bor i varandras bostäder.
Om det är en seriös house sitting förmedling har man flera kontakter med varandra innan ett slutgiltigt beslut tas om en viss person skall anlitas. Ens hem är ju väldigt personligt så man skall givetvis känna sig trygg med den som kommer.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: När jag kollade på några av hemsidorna för förmedlingar där man kan registrera sig fanns en hel del uppdrag i Europa - men inte i Norden. Det tycks inte vara något som man gör där. Varför vet jag inte - men som några andra indikerat i kommentarerna - svenskarna är kanske för privata.
Jag har funderat på house sitting men inser också att det skulle vara ett väldigt stort steg eftersom jag inte skulle kunna ha en fast bostad någonstans (äger ju ingen bostad och man kan ju inte hyra en bostad om man inte bor där) utan fick bli en nomad. Vet inte om jag riktigt är villig att vara helt utan en fast punkt. Men intressant och spännande kan det säkert vara.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Det stämmer att baby och house sitter borde kunna gå hand i hand.
Jag tycker det är ett perfekt sätt att komma en plats/stad inpå livet om man kan bo i någons hem. Hotell blir opersonligt - och dyrt.
Det stämmer nog att man i Sverige inte alls är lika öppen för att ha andra i sitt hem. Litet synd tycker jag. Ibland känns Sverige väldigt begränsat ifråga om utbud av olika saker. Gäller inom alla områden.
Coach surfing var faktiskt något helt nytt för mig. Det verkar finnas många olika sätt att bo hos andra utan att betala en dyr hyra.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Det stämmer säkert att man i Sverige inte alls har samma synsätt på att ha andra boende i sitt hem.
Jag minns att Michael och jag hade en person som bodde hos oss vid ett tillfälle när vi var på semester eftersom vi hade två katter. Det gick hur bra som helst.
Det verkar finnas rätt många som faktiskt kan leva på det de gör via sina datorer. Håller med dig - det vore inte helt fel att kunna göra det.
Det låter som en härlig show och konsert. 80-talsmusik var riktigt bra tycker jag.
Hoppas det blir lyckat!

Gunilla N said...

Later som ett perfekt skydd mot tex.inbrott.Vi har manga inbrott har i trakten (har sjalv varit drabbad,och det ar INTE kul lovar jag.
Undrar dock om "house sitting" ar nagot for fransman,de ar ofta liite for
framlingsfientliga,ja nu harddrar jag, men generellt sa ar det nog pa det viset.

Att leva sa kanske vore nagot for
dig AM, som minimalist menar jag.
Skulle kanske kunna tanka mig att
leva sa en kortare tid for att fa se mer av USA.Inte sa kostsamt heller.

Kram!!
Gunilla N

Gunilla N said...

Later som ett perfekt skydd mot tex.inbrott.Vi har manga inbrott har i trakten (har sjalv varit drabbad,och det ar INTE kul lovar jag.
Undrar dock om "house sitting" ar nagot for fransman,de ar ofta liite for
framlingsfientliga,ja nu harddrar jag, men generellt sa ar det nog pa det viset.

Att leva sa kanske vore nagot for
dig AM, som minimalist menar jag.
Skulle kanske kunna tanka mig att
leva sa en kortare tid for att fa se mer av USA.Inte sa kostsamt heller.

Kram!!
Gunilla N

Anonymous said...

Hej, det kanske blir så i sverige om en tio år. Iden är ju god.
Här brukar familjen fixa det.
Kul ide, ska lära mej hur det
funkar. Hälsningar stig.

Annika said...

Husvakt tror jag det heter på svenska.
Peters fldrar brukar ha sådan då de reser, men de har ju en hund också så dem som passar huset måste se till hunden.
Coach surfing är ju poppis också. Att man får bo på ngns soffa/gästrum medan man reser.
Det finns verkligen alla möjliga sätt.
Tror absolut det är lättare att bli husvakt här än hemma i sverige. Här erbjuder ju sig folk man knappt känner att man kan bo hos dem om man råkar komma till deras stad. TREVLIGT!!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Som inbrottsskydd är det ju perfekt med house sitters eftersom det finns någon där när ägarna är borta.
Fransmännen kanske är litet mer som svenskarna - vill inte släppa in främmande människor i sitt hus. Jag gillar hur det är i USA, dvs att man bjuder in främmande människor på ett annat sätt i sitt hem.
Ja, vem vet. Det kanske blir mitt "kall" framöver. :) Att se olika delar av världen samtidigt som jag tar hand om olika bostäder. Vi får se. Det känns litet läskigt eftersom jag ju skulle vara helt utan en egen bostad. Jag äger ingenting och skulle inte ha råd att hyra medan jag var någon annastans. Vet inte om jag skulle vara villig att egentligen vara bostads/hemlös.
Kram!!

Anne-Marie said...

Stig: Du som har folk i dina trakter som inte alltid bor i sina hus kanske kan vara en pionjär. :) Du skulle kunna introducera ett nytt tänkande.
Jag tycker det är jättebra med "systemet" som finns med house sitters och det tycks ju finnas på många håll i världen.

Anne-Marie said...

Annika: Kollade på "husvakt" och det tycks vara en tjänst man betalar för i Sverige. Typiskt Sverige och svenskar skulle jag vilja påstå.
Det känns SÅ mycket mera flexibelt och öppet i USA att man har folk som tar hand om ens hem medan man är borta. Och att det sker människor emellan och att man inte behöver blanda in ett företag.
Många av de som anlitar house sitters verkar ha djur.
Precis - nästan främmande människor bjuder in på ett helt annat sätt i USA än i Sverige. Mycket trevligt!
Kramar!!

Anonymous said...

Anne-Marie
Det skulle var sååå roligt, om du ville komma hit och sight-see i Washington med omnejd. Vi kunde träffa Annika. Hade besök av en bloggvän (Ama de Casa) och hennes make i juli, och när jag var i Sverige i september bodde jag tre nätter hos Veiken i Göteborg. Hade inte träffat någon av dem tidigare. Och du behöver inte vara house sitter :)
Sonen med familj blir här i juli, men annars är gästrummet ledigt.
Vår och höst är bästa tiden här.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Tack så väldigt mycket för din inbjudan! Ja, kanske det blir ett besök till östkusten. Jag har tankar på att helt lämna Weed-området men vet inget exakt ännu.
Men jag skulle gärna, vid något tillfälle, träffa dig och även andra bloggare på östkusten som jag har kontakt med.
Kan du inte skicka ett email till mig så att jag i alla fall har möjlighet att kontakta dig utanför bloggen? Min email adress är: attboiusa@yahoo.com
Ha en fin helg!

em said...

Jag har faktiskt varit husvakt i Sverige, men det var åt bekants bekanta, för några förmedlingar tror jag inte finns här.
De gånger jag husvaktat i Staterna och Kanada har det också varit genom vänner och då har det ingått husdjur, och en gång barn i uppdraget.
Så många minnen ditt inlägg väckte.
Margaretha

Josie said...

Hej Anne-Marie,

Tack så mycket för att även min hemsida - HouseSittingTravel.com - till din lista över rekommenderade platser!

Jag älskar att få folk entusiastiska över denna underbara sätt att resa. Min man Conrad och jag är bara vanliga människor som fann att huset sittande ger oss bättre tillgång till kultur och människor.

Jag önskar dig glad och säkra resor.

(Plus, hoppas jag min Google Translator gjorde rättvisa åt mina ord för dig!)

Josie

Anne-Marie said...

Margaretha: Jag tycker det är synd att man inte har samma tradition i Sverige med husvakter. Såg att du skrivit ett inlägg om dina upplevelser - får läsa det i morgon. Det verkar fungera bra i många länder, inte bara i USA, att man använder sig av husvakter. Och många som är husvakter tycks uppskatta möjligheten att få se en annan stad eller ett annat land.

Anne-Marie said...

Josie: I'll write in English as I know you don't know Swedish. But thanks for making the effort of writing the comment in Swedish :) and thanks so much for your comment. I actually also bought your ebook (didn't find it now on your website/blog so didn't want to "promote" it) and found it very valuable.
I think it is a great "system" with house sitters as it is a "win-win" situation as far as I can tell for both the house owner and the people who are house sitting.

My kids' Mom said...

Hej, jag tror att Norrmännen håller på med house-sitting men jag kan inte hitta något om det i Sverige. Kanske har alla installerat Securitas-alarm eller så tittar familj och vänner till huset när man reser bort. I USA kanske man inte alltid har familj tillgänglig och därför förekommer house sitting. När vi bodde i Monterey och åkte till Sverige så flyttade en rysk hjärnkirurg och hans unga fru in i vårat hus och bodde med våran Schäfer Argos. Det fungerade fantastiskt bra.
Kram Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Har inte hört talas om att norrmännen sysslar med house sitting men det låter ju bra.
Jag tycker det är synd att man inte använder sig av husvaktssystemet i Sverige. Framför allt om man har djur och kan låta djuren stanna hemma i stället för att bli utplacerade.
Gillar hur man gör i USA och även i andra länder med att låta andra ta hand om ens hem, djur och annat praktiskt.
Kram!