Wednesday, May 1, 2013

Tankar om Valborgsmässoafton och Första Maj

Hade tänkt lägga upp det här inlägget redan igår men var helt slut när jag kom hem efter mitt kvällspass på jobbet i går kväll.

Det är en helt vanlig arbetsvecka här i USA. Valborgsmässoafton och Första Maj existerar inte. Självklart existerar datumet 1 maj ;) men inte som en speciell helgdag.

Det var mycket länge sedan som jag firade Valborgsmässoafton. Minnen av Valborgsmässoeldar dyker upp där till och med fyrverkerier sköts där brasan brann. Första Maj var en skön, ledig dag.

Dagens Nyheters nätupplaga talade om en stökig Valborgsmässoafton i Sverige med många fulla ungdomar. Tydligen började firandet lugnt på många platser men "framåt eftermiddagen övergick lugnet traditionsenligt i fylla och bråk". Ordet "traditionsenligt" får mig att fundera litet på det här med alkohol och Sverige/svenskar.

Jag dricker själv inte alkohol och har fått stå ut med pikar och påtryckningar vid fester på mina arbetsplatser i Sverige. Jag ansågs vara konstig och kanske litet av ett "hot" eftersom jag inte anpassade mig till att vara berusad under festerna. Redan i skolan var det "standard" att många blev berusade vid de stora helgdagarna.

Att komma till utlandet (i mitt fall USA), där det självklart finns folk som blir berusade, men där det inte är "traditionsenligt med fylla och bråk" var en befrielse. Folk kan ta sig ett glas vin eller öl men det är fortfarande en trevlig stämning och det verkar inte som om det är ett "hot" med folk som inte dricker.

Det har talats om att då vi har alkohol mer lättillgängligt i utlandet blir det inte en så stor grej att dricka litet alkohol ibland. I vissa länder är alkohol en del av kulturen på så sätt att man kanske dricker ett glas vin till vardags och barnen i familjen ser att föräldrarna inte blir direkt berusade utan det är en naturlig del av matkulturen.

Varför har det blivit traditionsenligt och "normalt" att bli berusad och bråka vid helger i Sverige? En intressant fråga tycker jag.

Förra året var jag i Sverige när syrenerna blommade. Nu börjar de slå ut. Igår var det litet mer "normala" vårtemperaturer. Till helgen kommer nog allt att blomma över om det blir uppemot +30. Bäst att passa på att njuta.

26 comments:

Fullblodsekologen said...

Vilka härliga kort på syrenerna! En av de bästa sakerna med att leva som jag gör är att jag får uppleva att syrenerna blommor 2 ggr/år. Syrener kan man nog inte få för mycket av. Ljuvligt! Kram från Småland/Annelie

em said...

Vi tycks ha olika erfarenheter - de enda gånger jag blivit pikad för att jag inte nyttjar alkohol är i Kanada och Staterna.
I Kalifornien var jag några gånger med om nattvandringar - och tro mig, det behövdes. Vi skeppade hem ett antal tolv och trettonåringar som var i bedrövlig skick.
Alkoholen är ett problem i de flesta länder, och på sistone har man talat mycket om, att barn som tillåts att dricka "under kontrollerade former" hemma, snarare dricker mer senare i livet, än de som haft totalförbud (även om det inte efterlevts).
Margaretha
som önskar att
hon visste hur
man ska hantera
detta

Malix said...

underbara bilder syrener är så vackra nästan som liljekonvaljer i alla fall är det sommar när man ser dom. Visst är det konstigt det där med alkohol. Det är ju traditioner och relationer man har till alkohol. Barn gör inte som vi säger, dom gör som föräldrarna gör. Själv kanske jag dricker ett glas vin eller två i halvåret. Men vi svenskar har verkligen en konstig relation till alkohol.

Annika said...

Tycker aldrig man ser ngra alkisar här, ingenstans. Allra minst på offentlig plats. Tycker inte ens jag ser dem inne i DC.
Ej heller ser man överförfriskade speciellt ofta. Jo, på fester och sådant, men inte ute på stan.
Reston har ett stort town center med många barer , cafeer och restauranger och därmed är det jättemkt folk ute sena to-fre och lördagskvällar/nätter.
Men aldrig att jag sett ngt hotfullt fastän det dricks en hel del.
Jag tror nog att lättillgängligheten har att göra med att det dricks mer avslappnat. Vin och öl finns på viken mataffär som helst o tillgängligt där dygnet runt alla dagar, i min stat (det där diffar ju över landets stater och även kommuner).
Fulla tonåringar har jag övh aldrig sett. Men jag inser att jag lever lite i en skyddad verkstad. Det
r säkert annorlunda inne i vissa delar av DC. Ja, det är det ju. DET vet jag. Där är det både droger och alkohol. I mängder, men aldrig ngt jag som sagt sett.
Men här ute i suburbia har jag faktiskt aldrig sett en full tonåring uppe i vårt stora town center, eller ngn annanstans.
Syrener är underbart vackra, och de blommar här nu också, men de blommar på sista versen sas.
Kram!!

Anonymous said...

Åh vilka fina bilder på syrenerna! Jag älskar de blommorna, våra vita blommar just nu och det är kalas, de lila är på G. Intressant vad du skriver om alkohol. Jag är av den åsikten att svenskar är typ helg alkoholister. Man handlar på torsdagen/fredagen och sedan är allt slut på söndagen, samma visa hela tiden. Jag kommer ihåg att jag drack knappt när jag var typ 18år och fick ofta höra att folk trodde jag var religös och att det var nåt fel på mig. Men jag kände inte för det. Kunde ta ett glas vin då och då men inte mer. Här i USA så har ju folk ett mer normalt förhållande till alkohol och man ser ju aldrig nån som är full, visserligen är jag ju inte ute på pubar mitt i natten men ändå. Man kan ta ett glas vin till maten och det är inget mer med det. Inte alls som i Sverige. Vi umgås med folk som både dricker och inte dricker alkohol och man tänker inte ens på det utan att man ser till att man har något som passar alla om man har fest eller så. Hoppas du har en bra dag! Kram Maria G

Freedomtravel said...

Jag har lite svårt att jämföra... Men jag kan tycka att alkoholkulturen i Sverige är lite trist. Jag gillar att ta ett glas vin osv, men i ganska många kretsar dricks det ganska mycket. Och som sagt, det anses normalt. Ganska trist tycker jag. I värsta fall resulterar det i bråk, våld och olyckor. Men även när det inte händer så blir ju folk ganska trista att ha att göra med...

Annika said...

Ja, det kan man fråga sig. Nu är det absolut olika i olika delar av USA och i olika sammanhang - i college, i vissa kretsar, så dricks det friskt här också. Men det känns alltid mer accepterat här - t.o.m. på collegenivå - att välja att inte dricka. Man kan gå på fest, eller restaurang, eller så, och ta en isté istället för vin eller öl och ingen höjer ett ögonbryn. Kanske har att göra med det där med högre i tak.

Håller med föregående talare som pratade om att svenskarna får ett spänt förhållande till alkoholen därför att den är mer svårtillgänglig. Samtidigt så är det ju så att vi historiskt sett ALLTID haft en hård dryckeskultur.Systemet kom ju till som ett försök att reglera den kopiösa hembränningen och vi tillhör som bekannt brännvinsbältet.

Jag skyller nog i slutändan på vädret - mörkret och kylan! :D

My Kids' Mom said...

Hej,
Vilka vackra bilder. Ja det där med fylla är fruktansvärt. Vi har bott i Italien och Spanien och däe kan man ta ett glas vin till maten varje dag utan att någon tycker att det är konstigt. I Sverige däremot anses man ha alkoholproblem om man tar ett glas vin på en vardag, dock ej om man dricker en hel flaska på lördagen, då är det OK. I Sverige talas det om en nedgång i alkohol konsumtion av unga då tränings- och fitnesskulturen blivit mycket stark vilket gör att många tränar och undviker alkohol.

Ja, Anne-Marie. Rocklin ligger i Kalifornien, strax utanför Sacramento.

Ha det så härligt i sommarvärmen!

Mvh,

Anneli

Desiree said...

Så fina syrenerna är hos dig nu. Här blommar de också för fullt. Jättevackert!
Håller med om att det är rätt stort fokus på alcohol i Sverige många gånger. Men fylla på Valborg tror jag är mest utbrett bland ungdommar som firar ute i någon park. Barnfamiljerna går nog till någon brasa och grillar lite korv. De som är 25 till 35 utan barn firar nog inte så mycket och där tror jag inte att det handlar om så mycket fylla heller. Var på lite valborgsfirande här med svenska klubben men tyvärr blev det en ganska tråkig tillställning. Det var lite för hög medelålder för min del men i för sig trevligt med lite vårsång att njuta av.
Kram!

debbie said...

in 2011, 9,878 people died in drunk driving crashes - one every 53 minutes

jag har nyss hälsat på syrran i new england, hon bor i ett välbärgat villaområde, där inte många trodde att det fanns några problem. det blev en chock för de flesta när en 13-årig flicka stal sin mammas bil och körde berusad. de var fyra flickor i bilen, båda i framsätet dog. dog gjorde också en ung mamma och hennes lilla son, som råkade komma ivägen för bilen. alla fyra flickorna hörde till “stjärneleverna” i sin skola.
inte många amerikaner tycker att det gör något att köra bil om man bara druckit “lite”. det är ett jätteproblem. min syrra är aktiv i MADD (Mothers Against Drunk Driving, http://www.madd.org/), där kan man hitta fakta, som det ovan. där finns en lång lista med liknande fakta, det är otäck, men nyttig läsning.
sverige börjar komma ikapp amerika när det kommer till den dolda alkoholismen hos medel- och överklassen.
förlåt för att det blev långt, men det här är ett jätteproblem, som borde uppmärksammas mycket mer, men precis som i sverige är det ett känsligt ämne.

Anne-Marie said...

Annelie: Roligt att du tyckte om syrenerna. :)
Ja, du får två vårar verkar det som. Framför allt i år då Sverige har en mycket sen vår. Kände doften igår när jag kom hem. Kan tyvärr inte ta in syrenerna pga min allergi utan får njuta av dem utomhus. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Intressant att du har precis motsatta erfarenheter än vad jag har.
Självklart finns det berusade personer även här i USA och då framför allt ungdomar. Pratade med min vän C om detta igår och hon sade att just ungdomar ofta inte kan hantera sitt drickande men att det är mer accepterat att inte dricka jämfört med hur det är i Sverige. Det var nog mycket det jag ville få fram i inlägget. Men du har, som sagt, helt motsatta erfarenheter betr. detta än vad jag har.
Knepig fråga och jag har inget bra svar men tyckte det var intressant att fundera i alla fall.

Anne-Marie said...

Malix: Liljekonvaljer är fantastiskt fina. Minns att de blommade när jag var i Sverige förra året. Syrenerna är också mycket vackra blommor. Tur att vi har de här. :)
Alkohol kan nog diskuteras mycket och som du säger gör barn ofta som föräldrarna gör. Men det jag känt är att jag inte är så "konstig" här i USA som jag verkade vara i Sverige genom att jag inte dricker alkohol.

Anne-Marie said...

Annika: Jag ser alkisar här i Weed. Så det är ju inte det att folk inte dricker här i USA och jag tror säkert att ungdomar "slår över" precis som i Sverige eftersom de inte vet hur de skall hantera att dricka alkohol. Men det jag upplever som annorlunda är att folk verkar kunna ha trevligt utan att alla måste dricka. Det var nog mycket det jag ville få fram i det jag skrev. Uppenbarligen har inte alla samma erfarenheter som jag har.
Vid stora helger i USA har jag aldrig sett rubriker som talar om "traditionsenliga bråk och fylla" som det ofta verkar vara i Sverige.
Intressant och svår fråga.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Maria: Roligt att du tyckte om syrenerna - tack! :) Vore trevligt om de kunde få blomma ett tag men med värmeböljan som kommer blir det nog kortvarigt.
Jag upplevde att det var mindre "tillåtet" i Sverige att inte dricka. Här i USA har jag aldrig riktigt känt samma press och tryck att jag också "måste" dricka för att passa in.
Har en känsla av att många i Sverige "festar loss" under helgerna medan man i USA kan dricka litet när som helst och då troligen i litet mindre mängder. Sedan finns det självklart folk som missbrukar alkohol även här. Men som du skriver, man verkar inte göra så stor sak av att folk kanske inte dricker här i USA. Kanske det har med "takhöjden" igen att göra? Ha det fint! Kram!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det känns som om du beskriver min upplevelse av hur man dricker i Sverige rätt bra.
Självklart dricker folk i USA också men det verkar litet mera "kontrollerat" många gånger och framför allt tycks man ha (som jag upplevt det) mera tolerans att inte alla vill dricka och att det är okej.

Anne-Marie said...

Annika: Tycker att du sammanfattade hur jag upplevt USA väldigt bra. Det dricks här också men inte på samma sätt och det är mer accepterat att inte dricka. Kanske "takhöjden" spökar igen. :)
Vore intressant att se hur folk i Sverige skulle dricka om Systembolaget skulle avskaffas. Kanske helt sanslöst under en period men jag har en känsla av att det skulle "lugna ner sig" efter ett tag när det inte var en så stor grej.
Mörkret kanske har en stor påverkan. Vore intressant att se hur det dricks i Alaska eftersom det är den enda staten i USA som har det mörkare på vintern. Hela kontinentala USA ligger ju mycket längre söderut än vad Sverige gör.

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du tyckte om syrenbilderna. :)
Det låter ju bra att en del ungdomar i Sverige övergivit alkohol och fyllor och satsar på friska kroppar i stället.
Jag minns festerna på mina arbetsplatser i Sverige och hur konstig jag ansågs vara som inte drack. Har aldrig upplevt samma intolerans här.
Det är en svår fråga eftersom det självklart dricks överallt och om det går till överdrift är det inte bra. Men det verkar onekligen litet mera spänt kring alkohol i Sverige och att det ofta blir bråk. Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Desiree: Förstår att du har det mer vårlikt i Basel än hur det var i Stokckholm när du var där. Syrenerna blommar verkligen fint just nu.
Det stämmer säkert att ungdomarna dricker mera öppet just kring de stora helgerna. Har man barn blir det ju inte riktigt samma sak.
Men jag har till exempel aldrig sett rubriker i tidningar kring 4 juli-firandet här i USA att det totalt urartat med stora fyllebråk. Det dricks säkert kring barbecuen men det verkar litet mera avslappnat och inte som att det är en så stor grej att man "måste" bli full som jag ofta upplevde i Sverige. Och där var det absolut inte bara ungdomar som "måste" bli fulla utan även vuxna.
Kram!

Anne-Marie said...

Debbie: Jättebra att du tog upp detta ämne. Jag gick inte riktigt så långt i mitt inlägg utan fokuserade litet mera på min upplevelse av att jag känt att det är litet mera okej att inte dricka i USA än vad jag någonsin upplevde i Sverige.
Att köra påverkad av alkohol är ALDRIG okej och jag tycker också att man i USA verkar ta litet väl lätt på det. Det är fruktansvärt att människor dör och blir skadade pga fulla bilförare. Det skulle kunna bli ett helt annat inlägg. :)

Jane said...

Jag tycker att det är trist att folk blir så fulla när de går ut i Sverige, men i USA måste man ju ofta köra bil så folk dricker mindre ute. Tycker folk dricker ofta och sen kör de hem och fulla ungdomar såg jag ofta, även vuxna. Kanske man inte direkt hittar dem i förorten men nog finns de. Sen måste man vara 21 för att dricka i USA, då dricker de antingen på universitetet eller hos kompisar. Man går inte ut på samma sätt. Man är nog lite mer accepterad som man är i USA än i Sverige, jag dricker väldigt lite men har nog blivit bemött på samma sätt i båda länderna, ingen höjer direkt på ögonbrynen.

Anne-Marie said...

Jane: Det kan säkert ligga något i det att man kör bil mer i USA för att ta sig till olika ställen. Gränsen för rattfylla ligger ju högre i Kalifornien i alla fall än vad den gör i Sverige.
Kanske i litet större städer att man ser mer påverkade personer.
Intressant att alla har så olika erfarenheter och upplevelser att bli accepterad eller inte accepterad om man inte direkt dricker alkohol.

Anonymous said...

Hej!

Tycker det är så tråkigt att tidningarna bara fokuserar på att rapportera om alla problem. Här där jag bor i Sverige tycker jag de flesta verkar vara nyktra på Valborg. Det är majbrasa och körsång, fiskdamm för barnen osv. Min son, som är 18, grillade med sina kompisar och spelade brännboll halva natten. Men de var nyktra (jag var vaken och hade koll...). Men tyvärr ger ju skötsamt firande inte lika stora rubriker ;-)

Ps. Annars är jag också en sån där "tråkig typ" som inte dricker alkohol. Jag har inte blivit pikad på fester, men däremot fått väldigt många frågor om jag är gravid eller äter medicin eller nåt...Det anses väldigt konstigt. Men efter många år på samma jobb har alla vant sig, och jag känner att jag är accepterad "ändå".

Anne-Marie said...

Anonym: Visst är det trist att massmedia mest fokuserar på det negativa. Det är likadant i USA. Trevligt att allt var städat och nyktert där du bor. :)
Mina minnen av förorterna i Stockholm är inte alls lika trevliga tyvärr. Och det är ju ca 30-35 år sedan.
Visst tycker folk att man är konstig om man inte dricker. Konstigt nog var en av mina chefer alltid "på mig" varenda fest. Man tycker ju att efter 8-9 år skulle han ha tappat lusten att pika.

Anonymous said...

Det röks kanske på mer i Usa än i Sverige istället?

Anne-Marie said...

Anonym: Jag tror inte att folk röker mer här. Tycker jag ser ungefär lika många rökare här som i Sverige. Det varierar givtvis beroende på var man bor i USA.