Det här med sjukförsäkring
Idag firar USA Memorial Day. En dag då man minns de som omkommit i strider för USAs Armed Forces. Det är också dagen som "officiellt" startar sommarsemestrarna.
Det hade ju utlovats regn i mina trakter. Det blev inte mycket av det. Idag var det 100% chans för regn men det har mest blåst och varit växlande molnighet. Fick till och med ta på mig min basker idag eftersom det var kallt.
Jag njuter av att vara ledig. Tänk vad en extra dags ledighet betyder mycket.
Jag har skrivit om sjukförsäkring i USA tidigare men det blev aktuellt igen för mig eftersom hela skolan byter sjukförsäkring nu under sommaren. Vi har tidigare inte kunnat göra några val alls hur omfattande försäkring vi velat ha utan alla har haft samma täckning. Nu, i och med den nya försäkringen, fick vi faktiskt några olika alternativ vilket var positivt.
Har sagt det tidigare, men det tål att sägas igen - man måste ha en sjukförsäkring när man bor i USA. Har man inte det kan man få astronomiska kostnader vid ett sjukhusbesök. Det kostar olika mycket i olika stater med sjukförsäkring - som vanligt ligger Kalifornien bland de dyraste staterna. Allt är dyrare i Kalifornien.
Innan jag blev heltidsanställd inom skolan fick jag ha en privat sjukförsäkring eftersom man bara täcks av skolans sjukförsäkring när man har en heltidsanställning. Premierna hade precis börjat skjuta i höjden i Kalifornien när jag fick fler timmar. Men det hade redan varit dyrt med min privata försäkring. Och då hade jag enbart en så kallad "catastrophic insurance" vilket innebär att jag inte skulle få någon ersättning förrän en rätt stor summa betalats av mig.
Det finns de som betalar många hundra dollar i månaden för sina sjukförsäkringar. Det rör sig kanske om 2000-3000 svenska kronor i månaden.
Första juli träder den nya försäkringen i kraft inom skolan och under den gångna veckan hade vi flera informationsmöten som man fick anmäla sig till. Eftersom de skulle ordnas med videokonferensteknologi var min avdelning inblandad i alla möten. Efter mötet jag deltog i hade jag bestämt mig för vilken plan jag skulle välja. Den är en så kallad Wellness Plan vilket innebär att man genom olika aktiviteter kan få ner den summa som skall mötas innan ersättningen (vid ett sjukhusbesök till exempel) träder in. Det verkar också som att den månadskostnad jag kommer att ha (som dras från min lön) blir lägre än den jag hittills haft vilket vore en stor lättnad. Skolan kunde inte ge exakta siffror innan de visste exakt hur många som skulle välja vilken plan.
Att förebygga genom att äta bra, sova ordentligt, leva sunt osv känns som en självklarhet tycker jag. Hittade dessa fina, avslappnande videos med vackra bilder och vacker musik/vackra naturljud. De är långa också så man behöver inte byta på en bra stund. Har lyssnat på dem idag.
25 comments:
vilken härlig film nu har jag bara börjat ta igenom mig den första men vilket underbart sätt att vakna till på så här i min lediga dag. Har lite migrän med står till och med ut med den tillsammans med den mjuka tonen som bodde i filmen. Ja det där med sjukförsäkringar verkar vara ett krånglligt system fast frågan är om inte det vi har här i sverige är krångligt det med. Dom här sista åren har nog krånglat till det mera än vanligt. Men tror egentligen det borde vara mera likt ert system för som det är i Sverige är det väldigt lätt för vissa att utnyttja och för andra är det tvärt om. Jag tror på det där med att ta ansvar fast inser även att alla kanske inte kan det. Privata sjukförsäkringar och sverige ja då svär man nog i kyrkan. Filmerna kommer jag gå tillbaka till för oj vilket härligt sätt att koppla av. Idag ska jag skriva bok, tror till och med att filmmerna ska få vara med där på ett hörne :) ha en underbarhetsdag och njut av ledighet fast den kanske var i går så hoppas din lediga dag var bra :)
Härlig film.
Intressant att läsa det du skriver om sjukförsäkringarna i USA. Har ofta hört talas om dessa men inte riktigt förstått hur det funkar.
Ha en bra dag när den börjar.
Kram/Annelie
Amerikanska sjukförsäkringar är ju inte gratis direkt... det är ju fördelaktigt att ha sin försäkring via arbetsgivaren, men man betalar ju hur som helst. Vi hade en mindre co-pay men å andra sidan var ju tillgängligheten och den vård man fick super!
Täcker din sjukförsäkring även inkomstförlust om du inte kan arbeta pga sjukdom?
Ännu så länge blir man i alla fall inte ruinerad av sjukhusräkningar i Sverige men sjukskrivningsdelen, dvs inkomstförlustdelen har radikalt försämrats de senaste åren.
Nu ställs orimliga krav på sjuka och kronisk sjukdom har räknenissarna avskaffat. Återstår att sälja av allt och sedan söka socialbidrag om man inte har familj som kan försörja en.
En amerikansk vän som ville åka hem från sjukhuset hindrades med hotet att då kunde sjukhuset se till att han förlorade sin försäkring. Jag anade ekonomiska motiv bakom hotet - då kunde sjukhuset få betalt för fler (och onödiga) undersökningar och vårddagar.
Ja, utan den står man sig SLÄTT.
Vi har våra via Peters jobb, bra sådana.
OCh som Eastcoast säger är vården ypperlig bara man har en försäkring.
Allt går fort, inget lämnas åt slumpen. Ofta får man träffa en specialist väldigt snabbt om det skulle behövas, ibland samma dag.
Men det är som en djungel med försäkringar. OCH hemskt att så många inte HAR försäkringar.
Inte har råd. OCH att inte alla har rätt till den högklassiga vård som finns här.
Men för oss som har är det verkligen toppvård man får.
Kram!
Det här med sjukförsäkringar är intressant. jag betalar 630 euro i månaden här i Tyskland för min, det är ingen privatförsäkring utan en statlig. Så 3000 SEK är för mig inte så dyrt. MEN, jag vet att har man ingen försäkring genom arbetsgivare i USA så blir det dyrt, om man överhuvudtaget kan få försäkring. Jag är för att alla SKA ha försäkring, det görs ingen skillnad när du kommer med ambulans,och det blir i längden dyrare för alla som har försäkring.
Med själva sjukvården har jag bara bra erfarenheter i US, om än lite lite gammeldags och byråkratisk.
Jag tycker däremot inte om alla dessa discounts. Betalar du kontakt s får du 20% rabatt, och ingen betalar fllt pris, inte ens försäkringsbolagen. Det ska förhandlas hit och dit och det skapar en djungel av priser som ej kan överskådas. Till och med på apotek har jag förhandlat fram rabatter, helt otroligt.
Kram
Ja sjukförsäkring MÅSTE man se till att ha. Det är superviktigt. Vi hade en rätt fördelaktig sjukförsäkring via Universitetet i Alabma som var vår arbetsgivare. Kvalitén på vård i USA tyckte jag var mycket bättre än i Sverige. Här i Schweiz har vi också sjukförsäkring som vi betalar för. Som Jane ovan skriver så är det verkligen inte billigt här heller utan kostar en bra slant. Tycker det är bra att man kan se till att påverka sin premie och sin avgift genom att leva mer hälsosamt. Det är en bra morot och investering.
Vi har bra försäkring genom min makes jobb, men vi betalar flera hundra dollar i månaden själva OCH lägger säkert ut $1000/år i självrisk och andra kostnader som INTE täcks av sjuk eller tandläkarförsäkringar. Nu kan det mycket väl hända att min man blir egen företagare i sommar och då måste vi ju hitta och betala för egen försäkring. Inte bara sjukförsäkring, men long/short-term disability,dental och lifeinsurance för oss båda också. Mycket som vi måste tänka på, särskilt när man har små barn. Då kanske det inte räcker med endast akutförsäkring. Hoppas du får en riktigt bra försäkring nu!
Malix: Visst var musiken/filmerna fina! Jag har lyssnat till och med på jobbet idag eftersom vi inte har några kurser och jag var själv i byggnaden större delen av dagen. De är verkligen avslappnande.
Det där med sjukförsäkring finns väl inte i Sverige som det gör här i USA? Eller har det ändrats sedan jag bodde där kanske. Jag minns bara att man var sjuk och det blev ersättning som vanligt om man inte var sjuk under en längre tid. Vet att det blivit förändringar i Sverige och att det blivit "svårare" att missbruka. Minns hur litet min mamma behövde betala när min pappa låg på sjukhus innan han gick bort. Hade det varit i USA och man inte haft försäkring skulle hon nog gått i konkurs.
Annelie: Tyckte verkligen om de här filmerna med den fina musiken. Man behöver ha avslappnande musik ibland.
Kan tänka mig att det fungerar annorlunda i Spanien jämfört med både Sverige och USA. USA har bra vård om man har en bra försäkring. Kram!!
Eastcoastmom: Nej, det är verkligen inte gratis ens via en arbetsgivare. Tycker att det är en rätt stor summa som dras varje månad från min lön. Men man måste ju som sagt ha en försäkring. Den försäkring jag nu valde hade 90/10 - copay och deductible var 500. Men just deductible kan man få ner genom den jag valde.
Olgakatt: Om jag är sjuk får jag ersättning som vanligt från jobbet, dvs min vanliga lön. Om jag är sjuk längre än 1 vecka måste jag gå till doktorn och få ett intyg men jag tror inte att jag får mindre i lön. Vet faktiskt inte hur det fungerar om man är borta riktigt länga pga sjukdom - kanske andra regler träder i kraft då.
Har hört att det förändrats i Sverige sedan jag bodde där men fortfarande är det väl inte dessa astronomiska kostnader som man kan få i USA. Sverige verkar ta efter USA även inom detta område.
Man kan nog inte lämna ett sjukhus hur som helst i USA utan konsekvenser tyvärr.
Annika: De som har råd att ha försäkring får nog bra vård men det kostar ju som sagt. Även om man har ett arbete och får sin försäkring via arbetsgivaren.
Jag uppskattade i alla fall att ha litet valmöjligheter beroende på vars och ens unika situation nu när skolan byter försäkringbolag. Att dra alla över en kam känns inte riktigt bra.
Michael hade ingen försäkring under lång tid och fick en sjukt, stor räkning från ett sjukhusbesök under några dagar när "stent" sattes in.. Skrämmande faktiskt så dyrt det är.
Kramar!!
Jane: Intressant att höra hur mycket du betalar. Aha, du är tillbaka i Tyskland nu.
Jag har haft väldigt olika försäkringar här i USA. När jag åkte hit som turist under mitt första år och åkte fram och tillbaka hade jag en sjukförsäkring genom min reseförsäkring. Sedan hade jag en genom skolan när jag var elev där - den var billig då - det är den inte nu. Och sedan fick jag ha en "catastrophic insurance" när jag inte jobbade under flera år.
Att förhandla på apotek låter litet speciellt. ;)
Kram!
Desiree: Jag minns när jag fick min försäkring genom skolan att det var en lättnad. Det var ju en mycket mera förmånlig försäkring än den jag haft tidigare som bara täckte "catastropic events".
Minns att jag läst hos dig att ni har en sjukförsäkring även i Schweiz. Det kanske är det vanligaste i de flesta länder. Jag kände ju bara till hur det var i Sverige när jag kom till USA.
Det verkar som om fler och fler vill kunna påverka sin premie om de kan. Kram!
Malin: Om man är egenföretagare blir det ju något helt annat än om man är anställd.
Att ha familj och kunna täcka alla på olika sätt med olika försäkringar är nog inte det lättaste. Försäkringar tycker jag är en riktig "djungel".
Jag hoppas att det skall bli litet mindre som tas ut från min lönecheck - eftersom vi fått sänkta löner - men att det samtidigt blir en bra täckning. Den försäkringen jag valde verkar vara sådan.
Ja sjukförsäkring är ett måste! Som tur är har vi en bra genom makens jobb! Men vissa saker täcks inte speciellt bra och de blir ganska dyrt ändå i slutändan.... vilket jag upptäckte när jag fick lunginflammation här... Men utan försäkring hade min tur till akuten kostat $6000. Blir svimfärdig bara jag tänker på det, inte konstigt att ett av de mest vanliga sätten att bli bankrutt i USA är just sjukvården.
Kram!
Christina: Det är litet skrämmande hur dyrt det kan bli. Så din lunginflammation täcktes inte på samma sätt. Intressant. $6000 kan ju göra vem som helst bankrutt. Tur att man har en försäkring! :) Kram!!
Intressant med olika laender och olika sjukvardssystem.Haer i Frankrike aer varden mycket bra,och ca 65-70% betalas av statliga Sècurité Social ..sedan kan du och det goer de flesta, teckna en privat foersekring som taecker resterande.Men ingen gar bankrutt av sjukdom iaf.
Kram Gunilla N
Gloemde saega att dina videor verkligen aer saa avslappnande att lyssna pa och perfekta att relaxa till efter en stressig dag pa jobbet tex.
Tack foer att du delar med dig.
Gunilla N
Gunilla: Väldigt intressant att höra hur det är i olika länder med sjukförsäkring. Vi har ju ingen statlig ersättning alls för sjukvård här i USA så det är därför som man absolut måste ha en privat försäkring.
Jag blev verkligen glad att hitta YouTube-"filmerna". Underbar musik tycker jag. Kram!
Ja du sjukförsäkringar ja. Själv har jag bytt otaliga gånger eftersom jag bytt jobb och därmed arbetsgivare. SÅ JOBBIGT att byta eftersom läkarna ofta inte alls är med i samma "nätverk" när man bytt. Då måste man aga ny läkare eller så måste man så får man gå out-of-network vilket alltid är både dyrare och krångligare. Har dock gjort det i vissa fall eftersom jag inte velat byta.
BRA att du får en försäkring som verkar bättre och inte lika dyr som din förra! Jag har hört att man just inom skolan ska ha väldigt bra sjukförsäkringar jämfört med många andra arbetsplatser. Men det kan säkert skilja sig mellan olika stater också.
Kram!
Saltis: Jag har faktiskt ingen "vanlig" läkare. När jag hade problem med håravfallet i höstas gick jag till en naturopathic doctor och självklart finns inte han med i något register. Jag och "vanliga" läkare kommer inte riktigt överens. ;) Självklart har jag gått till vanliga läkare om det varit absolut nödvändigt men jag går hellre till en mer alternativ läkare som ser kroppen som en helhet. Kan tänka mig att det är bökigt när läkaren inte finns med i det network som den nya försäkringen hör till.
Vi får se hur allt blir med sjukförsäkringen när vi vet den exakta kostnaden osv. Men det kändes bra att ha litet mer valfrihet. Kram!
Intressant inlägg, som vanligt Anne-Marie. Det föranledde mig att studera min egen sjukvårdsförsäkring ordentligt, också i och med min egen operation i förrgår. För mig lönar det sig inte alls att ta ut någon försäkring i sammanhanget den här gången, självrisken är 80 € och sjukhusräkningen blir billigare än så.. Jag betalar ca 1000 € i året för sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring och har ett fullgott skydd för det mesta som fungerar bra, förutom vid små tillfälligheter som nu.
Skönt att ni börjar få olika alternativ att välja på. Kram
Karin: Tänk det ser så konstigt ut med euro-tecknet tycker jag. :) Men jag vet ju att Finland har den valutan.
I Skandinavien tror jag att det fortfarande är "billigt" att ligga på sjukhus. Återigen, vad skönt att allt gick så bra för dig och att du mår bra - inte bara relativt bra. :)
USA är helt annorlunda just med dessa enorma kostnader inom sjukvårdsområdet. Bara en tablett av något slag kan kosta massor.
Minns det från Michaels besök när det sattes in "stents" i hans blodkärl i hjärtat. Kramar!!
Post a Comment