Thursday, May 16, 2013

Kvällsljus

Det har varit en riktigt behaglig dag idag med en hel del moln, litet regn nu på kvällen men ändå runt +17 på dagen. Känns som majväder "skall" vara.

Vi har inte alls samma långa, härliga, ljusa kvällar och nätter som Sverige har men det är ändå ljust rätt länge under sommaren. De svenska sommarkvällarna har ett alldeles speciellt ljus som jag inte vet om man hittar i USA. Kanske i Alaska eftersom man måste bege sig så långt norrut för att vara på ungefär samma breddgrad. Jag minns vår- och sommarpromenader i skogarna kring Kärrdal i Sollentuna när solen sken och koltrastarna sjöng. Det är något alldeles speciellt med dessa ljusa kvällar efter den långa, mörka vintern.

Kvällsljuset är annorlunda här än vad jag var van vid från Sverige. Svårt att sätta ord på mer än att det är annorlunda. Idag var det kvällspass och jag passade på att ta några kort kring skolan. Då var klockan runt 20 och det var fortfarande ljust trots molnen. Litet blött var det på marken och det kändes friskt efter regnet.Vi har faktiskt några björkar utanför min byggnad. Får njuta av de få som finns. :)


Hittade den här gummisnoddsbollen i ett av klassrummen. Har man inget annat att göra så. ;)


Pratade litet med en av eleverna som är ungefär i min ålder, kanske litet yngre. Hon är från Schweiz. Vi konstaterade båda två att folk ofta förväxlar Sverige och Schweiz med varandra. Hon berättade att hon inte blivit amerikansk medborgare av olika anledningar trots att hon varit här länge. Nu ville hon inte sätta igång processen eftersom "her parents might need her". Jag tänkte att jag är uppenbarligen inte ensam om att ha åldriga föräldrar på långt avstånd.

12 comments:

Äventyret framtiden said...

Vackert kvällssken bland björkar även hos dig men på ett annorlunda sätt. Ljuset skiljer, är mera dämpat hos dig..jag gissar att det är det enormt klorofyllgröna som går i gult här som kanske förstärker känslan av det där speciella ljuset som vi har i Norden.
Vi är så svältfödda på grönt och ljus så vi kanske känner en skillnad som kanske inte är så stor i alla fall. Man vet ju aldrig.
Den bollen var färggrann och mycket annorlunda:)
Kramar!

Min plats i solen said...

Jag tycker så mycket om att ta del av ditt liv och din vardag Anne-Marie. Så lika men samtidigt så olika. Likaså tycker jag om att läsa dina tankar och reflektioner kring skillnader och likheter mellan USA och Sverige.

Just nu njuter vi av de där långa ljusa sommarkvällarna. Jo, för här i Skåne är det sommar nu. Vi fick en vecka av vår och sedan blev det sommar på en gång. Igår hade vi 29 grader i skuggan och även idag ska det bli höga temperaturer. Och jag älskar ljuset. Det ger energi.

Ta hand om dig vännen och ha en fin helg!♥

Kram Lotta

Malix said...

Kunde nästan känna doften av sommar regn. Det måste vara svårt att ha föräldrar på en annan plats än man själv är på, fick funderingar kring hur dom läst åldringsvården i Schweiz, kanske är det som här. Min farmor bor på ett hem där hon har egen lägenhet, med kylskåp. hon har blivit sämre på bara ett år så idag vet hon inte vem som är där eller att man är där. I alla fall min dotterpraktiserar på samma boende det känns lite skönt samtidigt som jag tänker att de som jobbar där gör det för dom tycker om äldre lite surriga människor. farmor ser ut att må bra även om det inte gå att föra ett samtal med henne. Men känner att det är det bästa för henne. Nu är inte detta boende privat utan kommunalt vilket jag känner ger mig trygghet för då har man mera insyn än om det hade varit privat där ler personalen fast de känner något annat tänker jag i de privata asså. fina bilder, ser så lugnt ut harmoniskt på något sätt
Ha en härlig dag

Fullblodsekologen said...

Ja det där med att folk blandar ihop Schweiz och Sverige. Har hänt flera gånger att folk när jag säger att jag är från Sverige svarar typ "Är du från Sverige, då kanske du bor i närheten av min faster som bor i Bern??". Ha det fint!! Kramar/Annelie

Annika said...

Ja i Alaska är ju nätterna lika vita som i norden.
Det finns en intressant blogg skriven av en svenska i Alaska. Länk på min sida.
Otroligt vackra bilder av de vitaste nätter man kan se...
Jag kommer att sakna de vita nätterna i sommar då jag inte kommer att åka hem.
Vi har inga björkar alls hos oss. Jo ngra få inplanterade, men de mår oftast inte bra. FEL klimat.För hett och för fuktigt. Det fixar inte björkar. Men i norra USA vet jag att de finns. Ljuvliga träd.
Njuter också av de ljusa kvällarna nu, inte som i norden, men härligt ändå.
OCh ja, förväxlingen mellan Sve och Schweiz händer ofta.
Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som skiljer. Vet bara att det är en skillnad på kvällsljuset på sommaren. Litet som om man åker söderut i Europa. Där är ljuset också annorlunda än vad det är i Norden.
Svältfödd på ljus blir man på den breddgrad där Sverige och Åland ligger.
Bollen var helt klart annorlunda. ;) Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du uppskattar mina små vardagsbetraktelser. :) Sverige och USA skiljer sig åt mer än vad man tror faktiskt.
Oj, vilken sommar ni fått i Skåne. Här har det blivit mycket svalare vilket jag tycker är rätt skönt eftersom värmen kom litet väl snabbt i april.
Ha det gott Lotta! Ha en fortsatt fin helg!
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Det är härligt med sommarregn när det inte regnar hela tiden. :)
Det är inte alldeles lätt att ha en gammal förälder på långt avstånd. Och som du läst här på bloggen har min mamma tyvärr blivit dement.
Det låter som om din farmor har det riktigt bra trots allt. Vilken tur att hon fått komma till det hem där hon nu bor.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Annelie: Jag var i Österrike på språkresa för många, många år sedan och där trodde värdfamiljen att vi hade isbjörnar på gatorna. ;)
Ibland baxnar man inför det som folk tror - inte bara landförväxlingar.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kollade i din länklista men hittade nog inte den blogg du talar om. Har själv aldrig varit i Alaska men kan tänka mig att en del påminner om Sverige betr. naturen.
Vi har väldigt få björkar här. Tror nog inte att de egentligen växer naturligt här pga höjden men de som planterats verkar kunna klara sig. Kanske att de finns på litet lägre höjder här i norra Kalifornien.
Kramar!!

My Kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Visst är det härligt med ljus! Man blir piggare. Morgonljuset gör att man studdsar ur sängen liksom. Men på kvällen är det svårt att komma isäng vilket kan vara jobbigt om man ska upp tidigt och jobba.

För att inte tala om fenomenet med midnattssolen!
Jag kommer ihåg när jag jobbade som flygvärdinna och vi hade flygningar till Kiruna...SAS Hotellet där vi bodde hade de tjockaste mörkläggningsgardiner jag någonsin sett.

Njut av ljuset!

Mvh,

Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Ljus behöver vi. Och i Kalifornien, som du vet, är man inte lika svältfödd som i Sverige. Jag har nog nästan glömt hur ljuset det är i Sverige jämfört med Kalifornien. Minns att jag tyckte det var fantastiskt ljust när jag var på besök förra året i maj i Stockholm.
Midnattssol har jag inte sett men det är nog väldigt speciellt. Kan tänka mig att man behöver mörka gardiner eller persienner. :)
Du har det ljust och fint nu i Dalarna.
Ha en fin söndag!