Tuesday, May 14, 2013

Handla på nätet

När man bor i glesbygden som jag gör är internetföretag och att kunna handla från dem ett måste. Att bo i en storstad med många affärer är något helt annat än hur det är här i Mt Shasta-området. Vi har i stort sett inga möbelaffärer, väldigt få klädaffärer osv. Jag har nästan glömt hur det är att gå från affär till affär och kolla på till exempel kläder. Tur att jag är minimalist. ;)

Alla stater i USA har olika höga skatter på det som säljs. Några få stater har inga skatter alls - Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire och Oregon. Jag upplevde det när jag bodde i Oregon. Det var faktiskt väldigt trevligt när jag till exempel köpte min säng.
I Kalifornien har vi en skatt som ligger runt 7,5%. I vissa delar kan den vara litet högre. När jag först kom hit reagerade jag över att man inte ser på prislappen vad den slutliga kostnaden blir eftersom skatten läggs på först i kassan. Ute i affären ser man bara priset utan skatt. Mat man köper i mataffärer beskattas inte, däremot mat på restauranger.

Som det hittills varit har man kunnat handla via nätet och slippa undan försäljningsskatt om man handlar från ett företag som inte har affärer (fysiska affärer) i Kalifornien. Om jag till exempel handlat från ett företag på nätet som ligger i North Carolina har jag inte behövt betala skatt om de inte har affärer här i Kalifornien. Alltså har jag sett till att försöka hitta så många sådana nätföretag som möjligt.

Det senaste i den oräkneliga mängden förändringar och inskränkningar här i USA kommer troligen en ny lag att gå igenom snart som kommer att göra allt som köps via nätet beskattningsbart enligt den skatt som gäller i den stat där man bor. Bor man i en stat som Kalifornien som har bland de högsta skatterna kommer det att bli dyrt att handla vad det än är. Däremot om man till exempel bor i Alabama behöver man bara betala 4% i skatt.

Kalifornien börjar bli en mycket dyr stat och många människor flyttar från Kalifornien till Texas eftersom det är en stat med lägre priser på mycket, bland annat hus och de har även lägre skatt.

Den här sidan hos Wikipedia visar tydligt hur olika skattetrycket är i olika stater: http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States

Runt 60% av det amerikanska folket är emot den här lagen och kommer att handla mindre via nätet om den träder i kraft (vilket den troligen gör). Många amerikaner tror också att den kommer att ytterligare försämra USAs ekonomi.

Om någon är intresserad att läsa mer om den har CNN en sammanfattning: http://www.cnn.com/2013/05/06/tech/web/internet-sales-tax

24 comments:

Christina said...

Ja dessa skatter..... har ju varit väldigt bra att handla skattefritt på nätet :-)
Vi pratar ganska mycket om skatter med våra amerikanska bekanta för alla vet ju hur hemskt höga skatter vi har i Sverige ;-) Men den är ju inte så låg i Kalifornien heller. Och vi kan inte klura ut vad den egentligen går till. I Sverige vet man iaf att en del går till skola, vård, barnomsorg etc åtminstone men här är ju allt privatiserat.... ja ja, en fundering så här på tisdagskvällen :-)
Kram!!

Äventyret framtiden said...

Här är skatten, momsen, 24 % på varor överlag, mat och catering 14 % och på apoteksvaror och litteratur 10%.
Intressant att jämföra hur olika det är på olika håll i världen. Vi har kanske högre momssatser än de flesta länder har, men vår infrastruktur med allt vad det innebär fungerar rätt bra.

Kramar!

My Kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Här handlar också väldigt många på nätet istället för i affärer med den konsekvensen att det blir svårigheter för många butiker som så småningom får stänga.

Vad skönt att vara minimalist. Det lättar att både göra sig av med saker och att sluta handla sådant man inte behöver.

Heja dej!

Mvh, Anneli

Unknown said...

Ja allting är verkligen dyrt här och det kan vara lite förvirrande med skatter som läggs på i kassan. Mest förvirrande tycker jag det är att olika föremål beskattas olika, även i samma stad. Handlar jag t.ex på Homedepot är skatten helt annan än om jag köper ett par nya boots på Bootbarn.

Ha en fin dag Anne-Marie

Desiree said...

Det minns jag första gången jag var i USA och handlade hur förvirrande det var i affären att priset blev ett annat då man la på skatten vid kassan. Det lärde jag mig under den resan att alltid tänka på att skatten tillkommer också. I Birmingham, Alabama var skatten på varor rätt hög. Kollade in din länk här och sales tax var 10% på varor utom mat där. Lätt att räkna förvisso med 10% men ganska högt för att vara USA.
Här får vi tillbaka skatten vi betalar på varor som vi handlar tex i Tyskland där skatten är högre än i Schweiz. Hälften av skatten får vi tillbaka på matvaror och annat då vi kör igenom tullen och får en stämpel.
Kram!

Anonymous said...

låter som ett konstigt system, skatten borde ju ligga på priset direkt så som vi gör med momsen här i sverige svor jag i kyrkan nu:/ men det blir ju mera rättvist om man har en moms på allt över allt tror inte man tjänar något på ett sådant system mera än att affärer går i konkurs, folk flyttar till andra ställen, och köper mindre vilket kanske är bra med tanke på slit och slängsamhället vi har :)
ha en fin fin dag där över. här var det 7 plus grader idag ;(

Annika said...

Ja, det var förvirrande i början då man trodde att priset, hela priset, stod på varan.
Nej, så var det ju icke. Den lades på i kassan.
Numera har man vant sig.
Jag handlar på nätet då och då också. SÅ bekvämt.
Trist att det ska bli beskattning där också.
5% i VA på varuskatt.
Kram!

Jane said...

Amazon ställde ju om förra året, det var så smidigt innan de la på momsen. Det jag har märkt att vissa nätbutiker som inte lägger på moms har lite högre priser så det jämnar ut sig ibland.
I Santa Monica ligger momsen på 10%, mycket dyrt. När jag bodde i Pittsburgh var det ingen moms på necesseties som kläder, det är lite av en djungel där ute.

My Kids' Mom said...

Ha,ha,ha jag kommer ihåg när jag flyttat till Kalifornien 1993 och stod inne på Macy's och var tvär-envis mot expiditen att mitt plagg visst kostade 29.95 dollars och inte över 30 dollar som hon påstod!! Fasiken också vilket sätt, tänkte jag. Vad fräckt att ändra priset när kunden kommer till kassan!!

Ja, det var innan någon talade om för mig att sales tax lades på i kassan. Galet hur man kan missförstå.

Mvh,

Anneli

Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma said...

Oj vilka annorlunda regler och vad mycket man behöver tänka på. Trist när skatterna är olika också, känns som om det skapar klyftor mellan människor.

Tänkte fråga om lite hjälp. Jag och min dotter kan vinna en resa till Legoland. Det skulle betyda så mycket om du ville rösta på oss och hjälpa oss vinna. Vi behöver vara inom de 10 första placeringarna. Du röstar här: http://bloggbussen.bloggportalen.se/top-list på Lottizdays Fotograferande fyrabarnsmamma genom att klick på +1 till höger om vårat namn. Har även skrivit inlägg i min blogg där man kan rösta via http://lottizdays.blogg.se/2013/may/deppade-ihop-gjorde-det-jag-behovde-och-nu-maste-jag-ta-till-fight-2.html Det skulle betyda oerhört mycket om du vill hjälpa oss och gärna be de i din närhet att rösta. Röstningen pågår till 16 maj kl. 23.59. Tack på förhand.

Anonymous said...

vem flyttar från stränderna i californien til texas. nej om det är dyrt flyttar man till en trailer park?= primitift och bra och billigt

Anne-Marie said...

Christina: Jag vet ärligt talat inte vad exakt våra skatter går till. Kanske Jerry Brownes lön. ;)
Jag vet att vissa skatter går till skolorna - jag jobbar ju inom ett college som är statligt. Men därutöver har jag inte särskilt bra koll. Dåligt efter 16 år här!
Hittade det här dokumentet när jag googlade: http://www.californiacityfinance.com/getandgo_PUB.pdf
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror att själva infrastrukturen fortfarande fungerar litet bättre i Norden än vad den gör i USA. Det känns som om väldigt mycket tas ut från min lönecheck ifråga om skatter, avdrag för sjukförsäkring, pension osv. Lönerna i Norden för "vanligt folk" är generellt mycket högre än i USA. Tror inte att någon svensk skulle gå med på det som kallas "minimum wage" vilket i Kalifornien nu är $8/timme! Det är bara runt 50-55 svenska kronor. Hemskt lågt.
Det är intressant att jämföra olika länder och se hur annorlunda det är.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anneli: Visst påverkar näthandeln de "fysiska" affärerna. Men vad gör man om man knappt har några affärer som det är där jag bor? Handlar via nätet. Det kommer att påverka hela näthandeln tror jag med många företag som kommer att gå sämre när den här skatten införs.
Tack för dina hejarop! Jag har flyttat för mycket för att ha mycket. Och det är väldigt befriande faktiskt att ha litet. Man behöver mycket mindre än vad man tror.

Anne-Marie said...

Maria: Det låter konstigt tycker jag att skattesatsen skiljer sig i samma stad. Det har jag aldrig varit med om där jag bor.
Jag vet att den skiljer sig mellan olika delar av Kalifornien men inte att den skulle skilja sig inom en och samma stad.
Man lär sig alltid något nytt! :)
Ha en fin dag du med!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är litet förvirrande i början när man inte vet att skatten läggs på i kassan. I Sverige vet man ju exakt vad det kommer att kosta. Tycker nog att det är ett bättre system.
Kanske jag läste tabellen fel betr. Alabama - tyckte det stod att general tax var 4% men att den också kunde bli så hög som 10%. Litet oklart tycker jag. Man tycker ju att samma stat skulle ha samma skatt men så är det inte i Kalifornien. Olika delar har olika mycket skatt.
Jättebra för er med skatteåterbäring vid gränsen.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anonym: Istiden fortsätter i Sverige förstår jag! ;)
USA är inte alls som Sverige. Allting skiljer sig mellan olika stater och inom samma stat kan det skilja sig väldigt mycket.
Vet att många i Sverige har svårt att riktigt kunna ta till sig det eftersom Sverige är så annorlunda med samma "system" i hela landet.

Anne-Marie said...

Annika: Man vänjer sig men jag tycker nog att det svenska systemet med "slutpris" på prislappen är litet enklare.
Du har säkert ett överflöd av affärer där du bor så att du inte behöver handla särskilt mycket via nätet. I glesbygden är det annorlunda.
Det blir helt klart billigare hos er att handla än vad det är i Kalifornien.
Kram!!

Anne-Marie said...

Jane: Jag märkte nyligen att Amazon lagt på skatt när jag handlade från dem.
Det var hög skatt i Santa Monica. Konstigt egentligen att det kan skilja så som det gör inom en och samma stat.
Det är en djungel och man kan ju egentligen aldrig veta exakt vad skatten är någon annanstans.

Anne-Marie said...

Anneli: Kan tänka mig att du var förargad. :)
Och expediten gjorde bara sitt jobb. Man lär sig efter ett tag. Och man lär sig att allt skiljer sig mellan olika delar av staten där man bor.

Anne-Marie said...

Lottiz: Det är litet förvirrande minst sagt. Och när man kommer som svensk där man är van vid ett enhetligt system är det ännu mera förvirrande.

Anne-Marie said...

Anonym: Tror du alltså på fullt allvar att folk som flyttar bara bor vid stränderna? Ibland häpnar jag över svenskars naivitet.
Mycket är väldigt dyrt i Kalifornien och situationen är annorlunda i Texas.

Mimmi said...

Det Maria Northcutt skriver är ju faktiskt inte alls så konstigt om man tänker till lite. Hon nämner att skatten är olika när hon handlar på Home Depot jämfört med när hon köper ett par boots. Det är ju för att skatten är olika för kläder. Här i MA har vi t.ex. ingen skatt alls på kläder, skor och mat.

I början tyckte jag också det var krångligt att skatten inte var på prislappen, men nu tycker jag inte det är konstigt alls. Det är sånt man vänjer sig vid.

Sen hör man som vanligt från Svenskar att det är "korkat", "dumt" m.m., och att det borde vara som i Sverige. SÅ typiskt att kritisera ALLT som inte är som det är i Sverige, och inte inse att det funkar olika i olika länder. ;o)

Skatten på internetköp är jag 110% emot. Det räcker med alla j-a skatter nu tycker jag. Grrr... >:o(

Trots att jag har alla butiker jag kan önska mig nära mig, så handlar jag mycket på nätet, mest för att det är billigare, och om/när skatten för internetköp kommer så kommer jag nog fortsätta med det. Snacket om att internetskatt skulle gynna "brick and mortar" butiker tvivlar jag starkt på, folk kommer inte att överge sitt internethandlade i fördel för en "riktig" butik, no way. :o)

Anne-Marie said...

Mimmi: Där jag bor är skatten densamma om jag handlar kläder eller verktyg. Det var därför jag tyckte det var konstigt.
Lyckliga du som inte har någon skatt på vissa saker.
Visst vänjer man sig att skatten läggs på i kassan. Men det var litet förvirrande i början tyckte jag.
Håller helt med dig om vissa svensk-kommentarer som man baxnar inför. Ibland undrar man vad folk tänker med. ;)
I och med Obamacare nästa år kommer folk att ha ett ändå högre skattetryck. Jag tror inte alls att alla inser hur dyrt det kommer att bli. Och då blir ju internetskatten ännu mer betungande.
Om man skall slippa skatten i en "brick and mortar" butik måste man ju åka till en stat som inte har skatt. Hur många kan göra det? Jag har ju faktiskt Oregon bara runt knuten så vi får se om jag åker dit - om jag är kvar här.