Tuesday, May 7, 2013

Arbeta 10 timmar per dag

För ett par år sedan bestämde skolchefen från ena dagen till den andra (det verkade så i alla fall) att skolans personal skulle arbeta 10 timmar/dag under ett par månader på sommaren. Inga förhandlingar hölls med fackföreningarna utan så var det bara. Välkommen till arbetsmarknaden i USA. ;)

Förra sommaren arbetade jag fortfarande bara 32 timmar/vecka så det blev lätt att jobba 8 timmar/dag under fyra dagar. Ingen semester som behövdes tas för att inte behöva arbeta 10 timmar/dag.

Om ca tre veckor är vårterminen slut och även i sommar kommer skolan att hålla stängt under fredagarna och vi anställda måste antingen arbeta 10 timmar/dag eller ta semester om vi vill arbeta 8 timmar som vanligt. Jag kommer inte att orka vara på jobbet 10 timmar/dag under ett par månader. Det är alldeles för lång tid. Så, troligen kommer jag att ta en del semestertimmar och arbeta några 10-timmarsdagar.

För en svensk är det litet "magstarkt" ibland när det inte sker några som helst förhandlingar utan en chef bara bestämmer enväldigt vad som gäller. Ibland är det säkert bra att ha en person som vågar fatta kontroversiella beslut men ibland känner man sig väldigt liten.
Fortfarande är det svårt att förstå att ett modernt land som USA inte har någon lagstadgad semester. När jag berättar för folk att alla har rätt till 5 veckors semester i Sverige tittar de storögt på mig. Alla behöver semester och att kanske bara ha ett par veckor som många amerikaner har är inte alls tillräckligt. Där ligger Sverige långt före.

Jag kan egentligen inte bestämma semester eller resa till Sverige innan mitt boende löst sig. Vill ju inte komma tillbaka till att alla möbler står på gatan.

Dagen började mindre bra med ett mycket irriterat mail från min mammas Goda Man. Hon verkar mer eller mindre småtokig som jag ser det men innan jag tar till "släggan" måste jag veta exakt vad som gäller för vad jag kan prata med min mamma om beträffande hennes bankkonton. Jag hamnar mittemellan vilket är surt eftersom jag försöker hjälpa min mamma. Det kommer säkert ett inlägg även om God Man - jag förstår nu varför folk inte har bara gott att säga om dem.

Igår kväll efter mitt inlägg regnade det flera timmar. Det smattrade så trivsamt av regnet och det luktade så gott. :)

Kanske något för skolchefen att tänka på! :)

Bilden lånad från allposters.com

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Otroligt egentligen att ni inte har lagstadgad semester. Man tar saker och ting för givna här i våra trakter och tror att det fungerar likadant på andra ställen i världen.
Vi har det bra.
Du sitter mera eller mindre på ett litet gungfly just nu när det gäller din mamma, ditt boende och ditt jobb. Önskar att allt "sätter" sig snart, att livet visar vägen..

Ha det bra Anne-Marie!
kramar

Desiree said...

Otroligt att skolan så där helt enkelt kan bestämma en sådan grej. Men finns det verkligen så mycket jobb under sommaren när skolan inte har studenter och lektioner att man har jobb till att personalen ska jobba hela 10 timmar om dagen? Jag minns ju också att du skrivit att de gjort sig av med en massa personal och då verkar det också lite underligt att lägga på så mycket jobb på dem som finns kvar. Du har ju också berättat att ni ibland varit tvingade att endast jobba 4 dagar i veckan och sedan kommer detta med 10 timmar om dagen under sommaren??? Man blir lite konfunderad över hur de tänker och bestämmer.
HOppas det löser sig med din mors Goda man.
Kram!

olgakatt said...

Även i Sverige finns chefer som försöker liknande saker men de brukar gå på pumpen om det finns en alert fackförening. Däremot har begreppet " delade turer" återkommit, något som var vanligt förr men nästan försvann helt från 70-talet. Då kan den anställde få jobba 4 timmar på fm, gå hem tre-fyra timmar och sen komma tillbaka och jobba fyra timmar på kvällen. Det blir väldigt långa arbetsdagar med meninglös rast mitt på dagen. Då skulle jag föredra 10 timmar i ett svep, faktiskt.

Det lär vara svårt att rekrytera "gode män" så det är nog inte alltid de bästa man får tag i, tyvärr. Fortsätter att hålla tummar!

Malix said...

Det måste kännas frustrerande att någon bara kan bestämma, och att det inte är lagar om semester, vad beträffande godeman så ska det ju vara som namnet säger en godman, och är det inte det så får man byta. Godemän växer ju tyvärr inte på träd, men en godman ska göra sitt jobb beroende på uppdrag, vilket står i beslutet ska denne sörja för peson så vill det till att det är en riktigt god man med bentoning på GOD. hoppas det löser sig. vi har fått regnet hit från strålande sol och värme till ett hällregn som inte tar slut från lördag eller söndag en fin dag i alla fall :)

Annika said...

Ja, det där är ngt som fortfarande är ofattbart med USA. Semestern.
SÅ lite tid, och inget lagstadgat.
Tio timmar om dagen ÄR mastigt, så jag förstår att du kommer att ta långhelger då och då.
Ja, jag håller med Karin, du sitter verkligen på ett gungfly.
Inte roligt att inte veta ngt alls, och därtill en godman som inte är så lätt att tas med.
SUCK:
Kramar!!

Fullblodsekologen said...

Kloka ord där på slutet. Ska bli intressant att läsa om dina erfarenheter av den "gode mannen". (Konstigt uttryck i vårt jämställhetssamhälle...fniss). Har ganska mycket kontakt med gode män sommartid (av båda könen) och ibland tycker jag det lyser igenom att många människor tar dessa uppdrag enbart för att tjäna pengar. Ha en fin dag! Kram från ett småmulet men makalöst vackert Småland

Anne-Marie said...

Karin: Att USA inte har lagstadgad semester är hårresande tycker jag. Ett modernt land precis som Sverige och Finland/Åland. Nej, där har USA mycket att lära sig.
Gungfly är nog ett "understatement". ;) Litet väl mycket på gång just nu. Jag måste fokusera på min situation till att börja med. Mamma sitter ju inte i sjön just nu - hon har sin hemhjälp och att den Goda Mannen tycks avsky mig är ju inte något mamma verkar få lida av. Jag tycks uppröra folk i Sverige - kanske de inte är vana vid litet mer amerikansk frispråkighet? Ha det fint Karin! Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att ingen i styrande positioner riktigt vet vad de håller på med . ;)
Vi jobbar och har jobbat 5 dagar per vecka hela tiden under övriga året. De har talat om att vi skall ha så kallade "furlough days" men vi har inte fått vidare detaljer om detta ännu. Det är alltså dagar utan betalning. Att jobba så många timmar per dag är inte produktivt eftersom man inte orkar vara effektiv under så lång tid.
Min mammas Goda Man tycks verkligen ha ett horn i sidan till mig - troligen pga att jag upptäckt felaktigheter som hon gjort ett par gånger. Inte bra att påpeka sanningen. ;)
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kan tänka mig att fackföreningarna i Sverige många gånger stoppar sådana här förändringar. Här är ju fackföreningarna mycket svaga.
Det där med "delade turer" har jag aldrig hört talas om men det låter väldigt jobbigt. Föredrar nog också att jobba i ett svep trots allt.
Den här Goda Mannen gör nog inget olagligt men hon verkar inte alls kunna hantera att jag har litet koll på mammas bankkonton.

Anne-Marie said...

Malix: USA är väldigt olikt Sverige på många sätt. Bland annat betr. semester och arbetslagar- och bestämmelser.
God Man tror jag inte att jag kan kalla den här kvinnan. Vi får se hur det går. Det viktigaste är ju att mamma och hon jobbar bra tillsammans men hon behöver ju inte vara otrevlig mot mig.
Växlande väder verkar du ha. Typiskt Sverige skulle jag vilja säga. Ha en fin dag du också!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tror att många i Sverige har svårt att förstå hur olika USA och Sverige är som länder. Det gjorde inte jag innan jag kom hit.
Skolan kommer att vara stängd alla fredagar under ca 2 månader under sommaren så det blir långhelg varje vecka men jag kommer inte att arbeta 10 timmar/dag, 4 dagar/vecka under 2 månader. Det blir nog omväxlande 8 och 10 timmars arbetsdagar.
Den Goda Mannen tycks inte kunna hantera att jag försöker hjälpa min mamma från andra sidan Atlanten. Hon har inte alls varit trevlig mot mig.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Tyckte orden passade för det här inlägget.
Mammas Goda Man (Kvinna) tycks ha väldigt svårt att hantera att jag försöker hjälpa min mamma. Jag kanske har överskridit vad jag kan göra - helt oavsiktligt i så fall - men man kan ju framföra detta på ett trevligt sätt. Man behöver ju inte vara otrevlig vilket hon varit.
Kan tänka mig att Småland är fantastiskt vackert nu. Kram!!

Mrs Clapper said...

Ja här är vi bortskämda nästan, vi satt senast igår och pratade om att vi borde ha en vecka till...Och då har vi en fantastisk arbetsgivare som ger oss 6 veckors semester och eftersom vi kör 45min lunch över hela året så har vi även sommartid. Dvs att vi slutar en timme tidigare hela juni, juli, augusti...

Anonymous said...

Eländes elände du får ta lite semester.
När det gäller God man uppdraget(vet jag av egen erfarenhet)
är det tyvärr så att en del tror att det är OK att vara hur otrevlig som helst mot anhörig. God man ansvarar ju för hela uppdragsgivarens ekonomi och lämnar en redovisning en gång om året till berörd myndighet. Skulle man då som anhörig vara inne och peta i ekonomin så blir det inga glada miner. Bespara dig stressen att disskutera med henne och kolla årsredovisningen noga istället. Du kan då ställa alla dina frågor till myndigheten och få ändringar gjorda för ev fel och transaktioner innan arvodet blir utbetalt till God man för den aktuella perioden.
Kram
BM

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Jag fattade nog inte hur bra jag hade det i Sverige när jag bodde där och hade mina 5 veckors semester. Det låter fantastiskt bra som du och dina arbetskamrater har det. Långt från vardagen här i USA.

Anne-Marie said...

BM: Skrev ett mail till dig idag - tack för dina!
Inser att jag just i en fråga kanske överskred mina befogenheter litet grand. Men att den Goda Mannen började "dirigera" vad mamma och jag kan tala om i privata samtal det är ju att överskrida - med bred marginal - vad hon kan göra. Täby kommun var inte alls särskilt villiga att delge mig en årsredovisning när jag pratade med dem tidigare i år. Jag har inte hört från mamma att hon fått någon ännu - får fråga henne snart. Kram!