Wednesday, May 29, 2013

Gräsmattor i Kalifornien

På morgnarna brukar jag titta på väderprognosen från Medford i södra Oregon. Eftersom nationella The Weather Channel i stort sett slutat att rapportera från västra delen av USA är lokala TV-kanaler mycket bättre när det gäller väderprognoser. De berättade att norra Kalifornien har ett mycket stort regnunderskott i år - ungefär 35 centimeter! Vi har inte haft mycket av vare sig regn eller snö sedan i julas vilket är mycket ovanligt.

Överlag är det torrt i Kalifornien - framför allt under sommaren. Vi har inte någon lummig grönska som man till exempel har på östkusten i USA. När jag flugit över USA på väg till Kalifornien är det en märkbar skillnad när man kommer till Klippiga Bergen. Från flygplanet ser man berg och områden som ser ut som halvöknar. Staterna Oregon och Washington (som ligger norr om Kalifornien) har mycket mera regn och grönska.
Jag har alltid saknat den lummiga grönskan jag var van vid från Stockholmsområdet. Oftast blir det mesta brunbränt i Kalifornien under sommarmånaderna om man inte konstbevattnar.

Något som alltid förundrat och förvånat mig är att folk i Kalifornien envisas att ha gräsmattor som konstant måste bevattnas hela sommaren. De naturliga växterna, buskarna och träden är mycket mera torktåliga än gräsmattor. Gräsmattor klarar sig inte utan bevattning. Vattnar man de inte förvandlas de snabbt till brunbrända ytor. Stora delar av Kalifornien har Medelhavsklimat - det är därför det är så torrt.

I Lake Shastina - som är en halvöken - har många gräsmattor som kräver konstbevattning. De områden som inte är anlagda, har en helt annan växtlighet som kan klara sig, trots torkan. I Sverige kommer det oftast tillräckligt med regn under sommaren så att gräsmattorna klarar sig. Inte här.

I Weed är det också konstbevattning som gäller. Skolan har stora områden med gräsmattor - en oas faktiskt. :) Och där går bevattningen non-stop under hela sommaren.

Så här ser det redan ut där gräs växer mera vilt och ingen vattnar.Var hos chiropraktorn idag - hade inte varit där på ett par veckor - och fick veta att fotleden såg mycket bättre ut. Det är fortfarande en del "arbete" kvar men det känns bra att få bekräftat det jag själv ser och känner. :)

13 comments:

em said...

Jag gillar egentligen inte konstgjorda gräsmattor, men kan förstå att man väljer det i torra områden. I synnerhet om det ofta är vattningsförbud. Ännu smartare vore det kanske med trädgårdar utan gräsmattor - japanska trädgårdar och andra ytor som inte kräver så mycket vatten vore väl smartare.
Margaretha

Malix said...

Ja dessa gräsmattor :) här är det ju tvätt om skulle behöva dränera så det inte blir så mycket vatten i våra mattor. Fina bilder från skolan måste vara härligt att gå till jobbet när det är så fint där. va bra att foten blivit bättre, ha en fin härligt dag

Jane said...

De flesta jag känner i OC har konstgjorda gräsmattor, jag tycker INTE om det men de har det pga av djur, kaniner etc. Men ja, annars krävs det mycket vatten :)

Desiree said...

Jag kan förstå att folk har konstgjorda gräsmattor även om de naturligtvis inte alls går upp emot äkta gräsmattor. I Alabama hade nästan alla inbyggda bevattningssystem i sina trädgårdar. Minns ett år som var extra torrt och då fick man inte vattna gräsmattorna. De flesta gräsmattorna klarade sig rätt ok med betydligt mindre vatten där men å andra sidan så är klimatet mer fuktigt än vad ni har i CA.
Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Konstgjorda gräsmattor tycker inte jag heller om. Känns väldigt plastigt.
Det jag inte fattar är varför folk inte har växter i sina trädgårdar som är inhemska och som klarar av torkan. Gräsmattor är inte inhemska här i Kalifornien. Men de inhemska växterna kanske inte anses vara lika "fina". Opraktiskt verkar det vara att alltid behöva vattna.

Anne-Marie said...

Malix: Gräsmattor är inte inhemska i Kalifornien så de kräver väldigt mycket vatten. Det är märkligt att folk inte vill ha de inhemska växterna som faktiskt klarar av torkan.
Gräsmattorna på skolområdet är fina tycker jag och blir en oas. Det behövs bland allt det torra.
Ha en fin dag du också!

Anne-Marie said...

Jane: Konstgjorda gräsmattor har jag nog aldrig sett i mina trakter. Antingen vattnar man sin gräsmatta med otroliga mängder vatten eller så låter man den förtvina.

Anne-Marie said...

Desiree: Känns plastigt på något sätt med konstgjorda gräsmattor. Men det är klart att de är enkla att sköta. :)
Alabama måste vara väldigt mycket fuktigare än Kalifornien. Minns dina fina bilder från din tid där och all lummig grönska som ni hade. Här kommer det nog att bli otroligt torrt i sommar och kanske bränder pga torkan. Kramar!

Christina said...

Måste säga att jag tycker det är väldigt slöseri att vattna mitt på dagen när solen är som starkast som man se allt som oftast. Vattnet hinner ju avdunsta innan det kommer till backen :-)
Ser fler och fler här som slutar med gräsmatta och använder växter som är mer tåliga, det ser väldigt snyggt ut men så har man väl en landskapsarkitekt som planerar det hela och en trädgårdsmästare som sköter det :-D
Kram!

Kram!

Anonymous said...

På tal om att vattna gräs:
Tänk på alla golfbanor. Arizona har massor liksom California. För att inte tala om hur mycket vatten används i Las Vegas!

Ruth i Virginia
(f.d. Palo Alto, Calif)

Anne-Marie said...

Christina: Att vattna mitt på dagen verkar heltokigt tycker jag. Och många gör det. När jag fortfarande bodde i Sverige och bodde hemma vattnade vi alltid i trädgården på kvällen så att marken och växterna skulle behålla fukten längre.
Vad bra att folk har börjat tänka om litet. Men så bor du ju också i en rätt välmående del av Kalifornien där folk har råd med trädgårdsmästare. :) I lilla Weed finns inte den lyxen. ;)
Kram!!

Anne-Marie said...

Ruth: Välkommen hit! Har sett dig i kommentarsfältet hos Annika (i Reston).
Visst är det rent otroligt så mycket vatten som används i delar där det egentligen är halvöken. Las Vegas skulle nog egentligen aldrig byggts. Massor med människor har ju flyttat dit under de senaste 10-20 åren. Slöseri som nog inte kommer att gå att fortsätta med.
Har besökt Palo Alto för länge sedan - på mitten av 80-talet.

Anonymous said...

Men vaddå vattna i vegas där är det ju bara öken typ som iresten av nevada och arizona där det bara växer kaktusar