Friday, May 24, 2013

Jordbävning i norra Kalifornien

Långhelg står för dörren. På måndag är det "Memorial Day" här i USA när man hyllar de som varit ute i strid och omkommit för USAs Armed Forces. Skolan har stängt så vi har en tredagarshelg.

Slutproven för eleverna är över och det dröjer litet drygt en vecka innan sommarterminen sätter igång. Vi har bara en videokonferenskurs som vi supportar under sommaren och det är rätt skönt att inte alltid behöva finnas till hands för lärare och elever.
Idag och under nästa vecka arbetar vi forfarande "bara" 8 timmar/dag men den 3 juni sätter våra MYCKET långa dagar igång. Har ingen aning om hur det kommer att vara men det får väl gå.

Igår kväll skakades norra Kalifornien av en rätt så stor jordbävning. Jag kände den inte men jag pratade i telefon med R (som bor i sin RV) och han sade helt plötsligt "it feels like someone is moving my truck." Han befann sig en bit upp på berget Mt Shasta. Efter bara några minuter hade man uppdaterat ett par olika hemsidor med jordbävningsinformation. Det var en 5.7 jordbävning som hade inträffat. Och litet senare var det ett efterskalv som sedan följts av kanske 20 andra efterskalv. Bara för ca 20 minuter sedan var det en 4.0 jordbävning i samma område.

Jordbävningarna var inte i närheten av Mt Shasta eller Weed utan ca 15 mil söderut men den första kändes alltså uppe på berget Mt Shasta och till och med i Sacramento (som ligger ca 40 mil söder om Mt Shasta). Folk rapporterade om hus som skakade och föremål som föll från hyllor. Inga stora skador uppstod tydligen men det här var en märkbar jordbävning. Man nämnde till och med om jordbävningen på de nationella nyheterna i morse.

Kalifornien har ständiga jordbävningar - mindre och större. Alla experter är överens om att det kommer att komma en stor jordbävning - frågan är bara när. Min första upplevelse av en jordbävning var i Mt Shasta när Michael och jag bodde tillsammans. Huset skakade under några sekunder - det var allt. Vi hade inte ens hunnit att ta skydd. Jag har även upplevt ett par andra i Weed och Lake Shastina när jag har känt att marken rört sig under fötterna. På Hawaii upplevde vi 2 eller 3 skakningar och "knallar" som också var jordbävningar.

Reddings Record Searchligt skriver så här om jordbävningen: http://www.redding.com/news/2013/may/23/56-quake-plumas-county/

Karta över jordbävningsområdet - Mt Shasta och Weed ligger en bit norr om Redding i utkanten av de ljusaste färgern.



Vi har jordbävningar medan man i Stockholm har våldsamma kravaller. Känns litet konstigt att tänka sig att så mycket våld och förstörelse pågår där. Brittiska UD varnar till och med turister för att resa till Stockholm!

10 comments:

Äventyret framtiden said...

Jordbävningar sker även i Norden, Skandinavien, men då så svaga att de knappast märks alls.
Hoppeligen så behöver du inte uppleva den stora jordbävningen som man väntar på att ska komma.
Vi är som myror i en myrstack. Mitt i allt kommer spillkråkan och rumsterar om och lämnar spillror bakom sig.
Önskar dig en fin ledig helg!
Kramar!

Anonymous said...

Åh kan inte vi ha såna helgdagar med i sverige.......Vi har typ bara kristna högtider förutom nationaldagen!!!! Ni har labour day mm

Charlie sa ... said...

Otäckt med dessa jordbävningar och tornados. Hoppas verkligen att du inte behöver uppleva den stora.


Skönt med långledigt iallafall!

Ha en fin och avkopplande helg

Kram
Lotta

Anne-Marie said...

Karin: Visst kan det förekomma jordbävningar även i Norden. Men de är ju rätt sällsynta och relativt små. Och det beror på "urberget" som finns där. Hela Kalifornien är mycket yngre och eftersom kusten ligger utmed "ring of fire" (som finns utmed kusterna av Stilla Havet) är det mycket aktivitet. Vi har många vulkaner utmed västkusten från norra Kalifornien norrut.
Man vet aldrig vad som händer - mer än att vulkaner har utbrott och att förkastningssprickor har jordbävningar.
Ha en fin helg du också! Kramar!

Anne-Marie said...

Anonym: Sverige och USA har rätt olika helgdagar. Och Sverige har många kristna helgdagar - trots att svenskar är mindre religiösa än amerikaner.

Anne-Marie said...

Lotta: Man vet aldrig vad som händer i naturen. Jordbävningar sker ju oftast utan förvarning. Vulkaner brukar väl ge litet varningstecken och med tornados har man oftast någon varning men kort sådan. Naturen är mäktig.
Skönt med långhelg!
Ha en fin helg Lotta! Kram!!

Desiree said...

Läskigt med jordbävningar. Den ni hade låter som en rätt kraftig en. Jag har varit med om ett par då vi bodde i Nicaragua men det var små. Man kände att marken gungade men inga skador uppkom på byggnaderna. Ja hela Kalifornien är ju en stor jordbävningszon. Skönt att det gick bra denna gången. Hoppas det inte kommer fler på ett bra tag. Jag hoppas du får en trevlig långhelg.
Kramar!

Malix said...

måste kännas obehagligt med jordbävningar, och gå och vänta på den där stora. Bränderna i stockholm känns riktigt obehagligt, Nu får de mindre välsinnade vatten på sin kvarn och frågan är hur det blir sedan känner jag. Kan inte förstå hur man ens kommer på att börja elda måste ju finnas bättre sätt att göra rösten hörd och få medhåll nu är det ju bara tokigt. Ha en fin helg

Anne-Marie said...

Desiree: Det var en ovanligt omfattande jordbävning för att vara här uppe i allra nordligaste Kalifornien. De allra flesta i mina trakter är relativt små. Men, som du säger, hela Kalifornien är ju en jordbävningszon.
Jag är jätteglad att jag gick flera geologikurser på skolan när jag var elev där eftersom jag förstår mycket mera nu hur olika slags jordbävningar fungerar.
Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Bor man i den här delen av USA får man ha kunskapen med sig att det finns både jordbävningar och vulkaner - båda aktiva. Jag tittar ju på en vulkan - berget Mt Shasta - varje dag. ;)
Jag tänker inte direkt på varken vulkanutbrott eller jordbävningar - det går inte att kontinuerligt tänka på de sakerna - men jag kan en hel del om geologi eftersom jag gick flera kurser som elev på skolan.
Usch vad obehagligt det är med våldet och bränderna i Stockholm. Jag känner inte igen min gamla hemstad. Och de sprider sig tydligen till andra orter också. Ha en fin helg du med!