Sunday, May 19, 2013

Examensdag och oväntade blommor

I fredags var det examensdag på min skola. Eller "graduation day" som det heter på engelska. I min skola äger denna ceremoni rum fredagen innan veckan med slutproven. Kanske det är så överallt. Har alltid tyckt att det varit litet konstigt att man inte väntar med examensdagen tills efter alla prov är över och förklaringen jag hörde en gång var att så många elever lämnar skolan efter det att de klarat av sina slutprov att det troligen inte skulle vara särskilt många som kunde närvara vid examensdagen.

Arbetar man inom skolan får man vara med vid examensceremonin men jag har faktiskt bara varit med om min egen examen. Det var 2001 när jag tog min Associate in Arts. Eftersom jag var en riktig plugghäst ;) lyckades jag till och med att få mitt betyg med "High Honors on President's List." Har men ett visst medelbetyg kommer man med på President's List (president = skolchefen). Det högsta man kan ha är 4.0 vilket jag hade.

I USA har man speciella kläder när man tar examen från ett college eller universitet. Skolan jag jobbar inom är ett så kallat "junior college" vilket är en 2-årig skola. Många går längre än 2 år vilket även jag gjorde. Färgerna på kläderna skiljer sig beroende på vilken typ av högre utbildning man går på. Men att ha en så kallad "cap and gown" hör till. Vi fick hyra dessa. Hos oss var de klarblå.


Bilden lånad från min skolas hemsida och visar en examensceremoni.

Hatten har också en så kallad "tassel" som skall hänga till höger innan man tar sin examen och som sedan flyttas till vänster när man fått sitt betyg. Min tassel har jag kvar. :)

Tassel och betyg som jag fick när jag tog min examen.

Även om jag inte alls deltog i någon examensceremoni i fredags fick jag en bukett fina blommor av en av lärarna som undervisar för oss. Det var en trevlig överraskning. Den står sig fortfarande riktigt fint.22 comments:

Äventyret framtiden said...

Så vacker bukett du fick! Oväntade blommor värmer extra mycket!
Kul att få läsa om examensritualer (kan man kalla det så?) och grattis i långt efterskott till din med högsta betyg.

kramar!

Anna said...

Jag har fått intrycket att det inte är så ovanligt i USA att man påbörjar eller återupptar sina High School- eller College-studier även efter ganska många år sen man hoppat av. Stämmer det? I så fall bör eleverna vara ganska blandade åldersmässigt.
Här i Sverige har vi ju komvux - som ju tycks fungera mer eller mindre bra nu för tiden.

Charlie sa ... said...

Underbar bukett! Så fint att få blommor. Som Karin skriver, oväntade buketter värmer extra mycket.


Examensrutinerna här tycker jag om!

KRAM
Lotta

Fullblodsekologen said...

Intressant det där med sidan "snöret" ska hänga på, att den flyttas efter att man fått sitt betyg. Lär mig mycket här hos dig! Kram! Annelie

Maarita Stockholm said...

Jag är en trogen gäst på din blogg. Tittar in dagligen för det är så spännande att få veta mer om livet där borta.
Graduation day verkar vara mycket mer speciellt där än i Sverige.Mer festligt där tror jag och mer respekterat.Fortsätt skriva och berätta för vet inte hur jag skulle klara mig utan denna avkopplande bloggläsning dagligen.Hälsning från Stockholm.

Tina från Göteborg said...


Tack för ytterligare ett intressant (alla dina inlägg är det) inlägg. Jag lär mig så mycket här på din blogg :) Jag är så glad att jag hittat till din blogg. Å stort grattis till dina topp betyg även om det var några år sedan.

Anne-Marie said...

Karin: Det var en väldigt fin omtanke och bukett. Just den här läraren visar sin uppskattning vilket värmer. :)
Nog kan man kalla det examensritualer. Och nog är de annorlunda här i USA än i Norden.
Tack för grattiset! :) Jag gav mig sjutton på att jag skulle lyckas - dels som utländsk elev och dels som litet äldre elev.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Jag var ca 36 när jag började plugga här i USA - mest för att kunna stanna i landet lagligt. Att jag sedan lärde mig väldigt mycket var ett extra plus.
Det är en blandad ålder på eleverna inom vår skola. De flesta är runt 18-20 men det finns en hel del litet äldre elever också.
Jag pluggade aldrig inom Komvux men har förstått att olika åldrar finns inom den skolvarianten.

Anne-Marie said...

Lotta: Buketten är verkligen vacker och står fortfarande så fint. Som jag skrev till Karin så är den här läraren verkligen omtänksam och sådant värmer alltid.
Examensrutinerna skiljer sig verkligen från Sverige. Det känns litet mera högtidigligt här i USA.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Just det där med "snöret" har säkert någon speciell anledning som jag inte minns nu. Men att det skall flyttas det är viktigt.
Kul att jag kan dela med mig av olika amerikanska "egenheter". :)
Kram!

Anne-Marie said...

Maarita: Vad roligt att du kommenterade. :) Tror inte att jag sett dig här tidigare. Och tack för dina fina ord om min blogg! :) De värmer.
Jag tror att det är litet mera högtidligt i USA just kring examen. I Sverige antar jag att man fortfarande firar studenten ungefär som man gjorde när jag tog studenten. Fast det ar ju väldigt länge sedan (1980) så vissa saker kanske har ändrats.
Ha det fint i Stockholm!

Anne-Marie said...

Tina: Vad roligt att du tyckte om inlägget. :) Och att jag kan dela med mig av olika saker som är annorlunda och som man i Sverige kanske inte riktigt känner till.
Tack för grattiset! Det var ett tag sedan ;) men jag kände mig mycket nöjd då jag fick mitt betyg. :)

Malix said...

visst är det lite extra speciellt när det händer något oväntat, jätte fina blommor och dom i vas tycker jag är bäst för hur mycket man än sköter om dom, så har livet sin gång med sådana blommor dom dör, oavsett om du vattnar eller inte :)
tofsen hit eller dit tänk det går inte ett enda inlägg som jag inte lär mig nått av här. Inte illa att få högsta betyg, så grattis om det än är lite sent. Att kämpa belönar sig ofta precis som för de tre kronorna igår.
Igår tog våra svenska pojkar guldet på hemmaplan, oj va spännande det var.

My Kids' Mom said...

Å, vad kul att du fick så fina blommor! Fin uppskattning för att du jobbat som support till lärare och elever.

Jag har också tagit examen på Amerikanskt vis på University of Maryland, och Gud vilken känsla det var att få klä på sig the cap and gown och gå upp på scenen. Amerikanerna vet verkligen hur man ordnar ceremonier.

Tack för att du delar med dig från din skola och sätter igång nostalgiska minnen denna underbart vackra tid på året!

Mvh,

Anneli

Annika said...

De flesta graduations här på östkusten (kanske samma på västkusten?) äger rum på lördagarna. På de 4-åriga universiteten.
De är jättestora och speciella!
Jag har varit med på ett par. Pampigt!!
Men jag förstår ju också att det är lite annorlunda på 2-åriga skolor. De flesta av era elever läser kanske vidare på ngt annat uni sen?
HS-graduation är också jättestort, med cap and gown.
Nästa år har vi en sådan, och sen 4 år senare en från uni (vi ska hoppas att K tar sin bachelor på 4 år iaf :-) OCH inte längre än så).
Vilka vackra blommor du fick!!
Kram!

Desiree said...

Jag gillar examens ceremonierna de har i USA. De känns fina och högtydliga. Gillar också the cap and gown. Tycker det är helt rätt att se till att fira just examen ordentligt då det är ett stort jobb man har presterat och slutfört. Min pappa hade cap and gown och jättefint certifikat då han tog sin Ph.D från University of Texas. Det var förvisso en väldigt fin ceremoni i stadshuset då jag tagit min Ph.D från Karolinska Insitutet också fast utan cap and gown men med doktorshatt istället.
Kram!

Gunilla Nardin said...

Grattis till din fina examen sa haer i efterskott.Du maste ha kaennt dig sa stolt.Har alltid tyckt att de daer kapporna aer sa coola. Haer i Frankrike firas det inte alls pa samma saett tyvaerr,inte studentexamen heller.
Synd tycker jag,foer man far inte
den daer skoena avslutningskaenslan
efter kanske ar av tuffa studier.
Kram Gunilla N

Anne-Marie said...

Malix: Det är alltid trevligt med en överraskning. :) Och att känna att man blir uppskattad.
Tack för grattiset! Jag kämpade verkligen att få högsta betyg och det gav ju resultat. Tror inte att min examen egentligen har så mycket "tyngd" men det jobb jag har idag krävde den typen examen. Att ha en Masters eller Bachelors är mycket mera prestigefyllt. Och i Sverige tror jag inte att en AA (den examen jag har) betyder något överhuvudtaget.
Aha, de tog guld. Hade missat det helt. Kul!

Anne-Marie said...

Anneli: Visst var blommorna fina! Alltid trevligt att få uppskattning. Framför allt efter allt som hänt och händer inom vår skola med nedskärningar och annat trist.
Kul att du också fått ta på dig cap and gown. :) Amrisarna är bra på att skapa fest av olika evenemang.
Roligt att du tyckte om inlägget och att jag kunde skapa litet nostalgi. :)

Anne-Marie said...

Annika: Har aldrig själv deltagit i en examensceremoni från ett 4-årigt universitet men kan tänka mig att det skiljer sig en hel del från ett "junior college".
Eleverna hos oss är nog tyvärr litet "svagare" än i större städer och litet mera välmående områden. En hel del tror jag inte ens avslutar sina studier. Självklart fortsätter en del till 4-åriga universitet i större städer.
Kan tänka mig att ni vill att K skall ta sin examen inom 4 år. Om hon går out-of-state blir det säkert väldigt dyrt annars.
Blommorna var väldigt uppskattade. :) De står sig fortfarande.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Tycker att amrisarna är väldigt duktiga på att skapa feststämning för olika evenemang. Det känns onekligen litet mera högtidligt med de speciella kläderna.
Min Associate in Arts kan "slänga sig i väggen" ;) i jämförelse med din PhD. Att ha högre utbildning verkar väldigt viktigt i USA. Jag gick ju här mest för att kunna stanna i landet lagligt innan Michael och jag kunde gifta oss.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Tack för grattiset! Jag kände mig nöjd med högsta betyg även om - som jag skrivit till andra - en Associate in Arts inte alls är "värd" lika mycket som en Bachelors eller Masters. Men jag har mitt betyg i alla fall.
Jag minns studentexamen i Sverige att man hade sin studentmössa men annars var det ju inte något speciellt.
Kram!