Thursday, May 30, 2013

Classified Staff Day

Classified Staff är de som egentligen får saker och ting att fungera inom skolorna i Kalifornien. ;) Jag hör till Classified Staff. All personal som inte är lärare eller högre chefer hör till den gruppen. Vi arbetar inom alla avdelningar - så här kan Classified Staff definieras "They are considered support staff (example: Office Support, Custodians, Information Systems, Payroll, etc.).

Varje år har min skola en dag som heter Classified Staff Day då man bjuder personalen på lunch, har en liten utlottning av olika priser och delar ut "diplom" till de som arbetat 5, 10, 15, 20 och 25 år. Idag var det dags för årets Classified Staff Day.
Vi samlades i huvudbyggnaden och åt en litet Hawaii-inspirerad lunch, fick en lei (ingen riktig dock - de finns nog egentligen bara i Hawaii) som är en krans med blommor, och alla vann åtminstone ett pris.

Jag var också en av de som fick ett "diplom" för de år jag arbetat inom skolan. Egentligen har jag arbetat längre än 5 år men då jag flyttade till Oregon under några månader (kring Michaels bortgång) räknas av någon outgrundlig anledning inte den tidigare anställningstiden. Jag fick ta emot mitt diplom av skolchefen och chefen för personalavdelningen gav en liten sammanfattning av min tid inom skolan. Vi var flera som fick diplom för 5 års tjänst men även några delades ut för 15 och 20 års anställningstid.

I år hade man bestämt att alla skulle vinna ett pris - tidigare år har inte alla vunnit - och det lottades ut blommor, fröautomater, presentkort osv. Jag vann en så kallad "Pocket hose." Det har gått reklamsnuttar på TV med en bevattningsslang som krymper till en minimal "klump" när den inte används. Den verkar praktisk - om den fungerar - eftersom de vanliga slangarna (jag har en sådan) ofta viks på fel sätt och är tunga och svåra att hantera. Bara för ett par veckor sedan, när jag tvättade min bil, tänkte jag att jag kanske skulle köpa en "Pocket hose" men sedan blev det inte mer med det. Efter en snabb titt på några hemsidor nu verkar det vara väldigt blandade recensioner för den här typen slang. Tyvärr verkar många av de här slangarna inte hålla så länge. Jag får prova och se vad som händer.

Det blev en kortare dag eftersom vi kunde gå hem efter lunchen och pris- och diplomutdelningen. Det är vi inte bortskämda med. Något som var påtagligt idag är hur få vi numera är som hör till Classified Staff. För bara ett par år sedan var vi dubbelt så många. Kändes litet konstigt att vi numera är så få.

Diplom med lei. Inte den sortens lei jag minns från Hawaii men det var en god tanke i alla fall. :)


Slangen som kanske fungerar eller går sönder vid första användningen. Vi får se.Här är den "officiella" reklamen.

14 comments:

Malix said...

Det verkar vara mera speciellt att vara anställd i USA som om du blir uppskattad på ett helt annat sätt. Måste va kul att få diplom för insatsen och hur länge du varit anställd. Jag har jobbat på samma ställe i 6 år inte sett röken av diplom. grattis till vinsten och hoppas den håller lite längre än en första gång. Strålande sol här underbart varmt så det är att till och med sitta i skuggan :) ha en bra dag

Annika said...

Vad trevligt med en sådan dag för personalen.
GILLAR!
Grattis till diplom!
OCHdet blir spännande med slangen och se om den är bra, eller inte.
ha en fin fredag.
Kram!!

Fullblodsekologen said...

En sån dag vill jag också ha på jobbet!!!!!
Ha en fin helg! Kram/Annelie

Gunilla N said...

Oh! en sadan pockethose skulle vara
perfekt...istaellet foer trassliga slangar att brottas med.
Ha en jaettefin helg
Kram Gunilla N

Anne-Marie said...

Malix: Att arbeta statligt i Kalifornien innebär nedskärningar och väldigt litet uppskattning egentligen - tyvärr.
När jag jobbade i Sverige arbetade jag bland annat på ett amerikanskt privat företag, med europeiska kontor, och där fick jag en väldigt fin bonus vid ett tillfälle. Den motsvarade ungefär $1000 dollar (minns att det var 7000 svenska kronor) och en resa till huvudkontoret i USA. Det var inte dåligt!
Ha en fin dag du med!

Anne-Marie said...

Annika: Det var trevligt men samtidigt sorgligt att se så få av personalen som finns kvar. Så många har fått sluta och andra har gått i pension och inte ersatts.
Besparingarna i Kalifornien, inom statliga området, har varit, och är, brutala nästan.
Det var trevligt med diplom och presenter. Som jag skrev till Malix var det litet annorlunda att arbeta i ett privat, amerikanskt företag i Sverige där bonusen var litet mer frikostig. :)
Vi får se hur det blir med slangen. Går den sönder har jag ju i alla fall inte betalat något!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Är det kärvt att arbeta inom kommunen som du väl gör i Sverige? Har man något liknande i Spanien?
Vi fick ju sluta litet tidigare och det jag slås ibland av här i USA är att man inte alls kan vara ledig lika lätt som man kan vara i Sverige. Jag minns att vi fick sluta tidigare och det var ingen tid som skulle tas via semester eller sjukledigt om man gick till doktorn. Här måste allt dokumenteras. Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: När jag kollade hos Amazon vad folk tyckte om slangen var det tyvärr fler som tyckte illa om den än de som tyckte om den. Den är nog inte särskilt hållbar tyvärr. Håller med dig om att vanliga slangar blir väldigt lätt intrasslade.
Ha en fin helg du också! Kram!

Anonymous said...

Slangen var toppen de första två tre veckorna. Började sedan läcka i ena änden. Synd för den är toppen när den funkar.
Kram
BM

Malin said...

Verkar ändå trevligt att skolan visar uppskattning. Tror inte det är så vanligt i Sverige. Visst kan man ha personal dag eller personal fest, men då är det kanske inte så att man faktiskt uppmärksammar individer. Vi har precis haft årlig teacher/staff appreciation tea på mina barns skola då föräldrarna bakar och serverar samt har skrivit affirmations åt alla som jobbar där. MYCKET uppskattat av personalen. Det är ju jätteviktigt att man känner sig uppskattat för att man skall göra ett bra jobb!

Anne-Marie said...

BM: Aha du har provat den. Synd att den inte kanske håller längre. Själva idén verkar ju bra. Kram!

Anne-Marie said...

Malin: De två företag jag arbetade för i Sverige var kanske litet olika när det gäller uppskattning av anställda. Det första var ett helsvenskt företag och jag tror inte att vi fick några storslagna gåvor - litet till jul troligen. Men det amerikanska företaget hade helt klart litet mer sådant. Minns inte om någon annan av supportpersonalen (som jag hörde tukk( fick gåvor men cheferna fick absolut "morötter".
Visst är det otroligt viktigt att få uppskattning på ett arbete.
Trevligt att er uppskattningsdag blev lyckad. :)

Charlie sa ... said...

Grattis!!

Något amrisarna är bra på, är att fira och ge awards eller diplom. Det är fint och jag uppskattar det!
Roligt att du vann också...hoppas din hose fungerar och speciellt då du tänkt att du skulle vilja ha en sådan.

Hoppas du har en skön helg!

Kram
Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Tack!
Kanske det är vanligare i USA än i Sverige med diplom och awards. Eftersom jag jobbade för ett amerikanskt företag i Sverige under ca 9 år fick jag kanske del av den amerikanska "andan".
Vi får se hur hosen fungerar. Verkar som om den ofta går sönder väldigt snabbt. Amazons recensioner var fler som hade dåliga erfarenheter tyvärr än de bra.
Ha en fin helg! Kram!!