Tuesday, May 21, 2013

Svenska och amerikanska telefontider

Det får bli ytterligare ett inlägg om litet Sverige/USA-skillnader.
Igår kväll/natt fick jag stanna uppe sent eftersom jag ville kontakta olika svenska myndigheter och företag och uppdatera min adress till min postbox i stället för gatuadressen. Med 9 timmars tidsskillnad blir det till att stanna uppe sent.

Genast slogs jag av hur korta de svenska öppettiderna är jämfört med de amerikanska. Jag hade kollat på hemsidorna och noterat att 8-16.30 var det vanligaste. Det är kort jämfört med vad de allra flesta amerikanska företag och myndigheter har öppet.

Jag har ibland ringt till mina kreditkortsföretag mitt i natten här i USA. Till och med IRS (skattemyndigheten i USA som väl börjar göra sig känt även utomlands efter de senaste skandalerna) har öppet mellan 7 och 19 amerikansk tid - och det är lokal tid beroende på var man bor. USA har ju flera olika tidszoner. Mitt elbolag kan jag ringa till dygnet runt och prata med en person.
Och väldigt många företag har öppet 7 dagar i veckan.

Det har nog blivit litet mera generöst med öppettider och telefontider i Sverige jämfört med hur det var när jag bodde där men fortfarande är det litet "snålt" tycker jag.
Min bank i Sverige kan jag i alla fall ringa till dygnet runt vilket är väldigt bra.
När jag var i Sverige förra året för att hjälpa min mamma med många telefonsamtal minns jag att jag verkligen fick kolla öppettiderna så att jag kunde få tag på någon innan de hade gått hem för dagen.
Kanske det har med fackföreningarna i Sverige att göra? Och hur lönerna sätts i Sverige jämfört med USA?

Något annat som blev påtagligt igår var att det är väldigt olika hur lätt - eller svårt - det är att ändra adressen i Sverige när man är utvandrad och utlandsboende.
Min bank gjorde det via telefonen eftersom jag har en kortdosa och kunde uppge en kod som de ville ha.
CSN och ett försäkringsbolag tog min adress bara via mitt personnummer och försäkringsnummer.
Pensionsmyndigheten måste man skriva ett brev till. Känns väldigt omständligt och ålderdomligt. Och Skatteverket - som tidigare godtagit fax - ville också nu ha en blankett skickad via posten. Det kan ju ta ett par veckor innan de får min post.
Man kan ju undra varför alla har så olika rutiner. Kanske någon annan utlandsboende vet?

Att ha öppet 24/7 är rätt vanligt i USA när det gäller större företag.


Bilden lånad från nätet.

Igår sände nyheterna och The Weather Channel non-stop med tornadoförstörelsen i Oklahoma. Jag visste inte att samma ort som nu jämnades med marken råkade ut för en av de värsta tornados som funnits i USA redan 1999. Känslan att se en stor tornado närma sig och veta att man inte kan göra något mer än att ta skydd måste vara fruktansvärd. Nu är det "säsong" för tornados så risken finns nog att det kommer flera monsteroväder.

18 comments:

My Kids' Mom said...

God morgon Anne- Marie, Jag tycker att alla dina inlägg där du reflekterar över skillnader mellan USA och Sverige är så roliga och intressanta att läsa eftersom jag själv mycket ofta tänker i liknande banor.

Jag saknar drive-throu ATM's och i Tampa FL. hade vi drive-thru dry cleaners :-)

Det där med mataffärer och plastpåsar så gillade jag verkligen att man fick sina varor packade och utskjutsade till bilen i USA. Här får man minsann packa själv och betala 1.50 - 2 kronor per påse. Jag har köpt fina tygpåsar men glömmer förstås nästan alltid att ta med dem.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Mvh,

Anneli

Äventyret framtiden said...

Arma människor i Oklahoma!
Det är fruktansvärt när orkanerna är så starka att de mejar ner allt i sin väg

Spontant tänkte jag på e:postmöjligheten när jag läste ditt inlägg. Det borde ju vara den mest naturliga väg att göra ändringar på men kanske inte?

Karinkram

Malix said...

det måste var fruktansvärt dom där stormarna, stackars människor det är vid naturkatastrofer som vi ser hur små människor är,vi ska nog vara glada här för hur vårt väder är. När jag tänker svenska myndigheter så tänker jag varför göra det lätt när man kan göra det svårt. i vintras hjälpte jag en familj som kom från ett annat land, och oj vad våra nyankomna måste ha de svårt när dom i kommer till sverige. Inte ens jag som kommer från sverige förstår alla konstens regler hur ska någon från afgarnistan förstå det, så lite telefontider ja varför göra det lätt för sig tror jag myndigheter tänker det är ju bättre om det är svårt. Ha en underbar dag i sommarvärmen här är det som vanligt grått och kallt :(

Desiree said...

Jag minns hur glada och förvånade vi blev över de generösa telefontiderna när vi flyttade till USA. Att man kunde ringa och få service på kvällar och helger kändes lyxigt. Det var vi inte alls vana vid från Sverige. Jo många ställen och företag i Sverige har rätt restriktiva telefontider. Ska man boka tid är det ibland så att man bara kan ringa mellan 2 timmar som är specifika.
Ja stackare alla i Oklahoma som råkade ut för denna tornado. Tänker på dem. Usch så glad att vi slapp vara med om någon stor tornado medan vi bodde i Alabama.
Kram!

olgakatt said...

Skulle tro att de snålare tiderna här har med både arbetstidsregler (EU) och löner att göra. Många företag flyttar sin telefonservice till låglöneländer efter att ha snabbutbildat personal där i svenska. läste nyligen att sjukvårdsupplysning på vissa håll nattetid besvaras av svensk personal bosatt i Thailand till billigt pris.
Med 9 timmars skillnad blir det besvärligt för dig, det är lätt att inse.

Ms Spider said...

Svenskarna har blivit väldigt duktiga på att svara på email dock, så jag sköter nästan alla mina ärenden den vägen, då kan jag maila mitt i natten om det passar mig :-)
Och för mig är telefontiderna bättre än i Tyskland så jag klagar inte, men så sitter jag ju i samma tidszon.

Annika said...

Det är ju samma sak här, som Olgakatt skriver, man har personal i andra länder som tar samtalen. Indien tex. Outsourced. Det är väldigt vanligt.
Emails borde vara det lättaste så man ska kontakta ngn.Låter konstigt att skatteverket vill ha per post.
Ja, dessa tornados. Jag kan inte ens föreställa mig skräcken.
USCH.
OCh nu börjar tornadosäsongen.
Kram!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli: Jag skrev nog mer om likheter och skillnader tidigare (jag har ju bloggat sedan 2006) men ibland slås jag av dessa skillnader och tycker det kan vara intressant för folk i Sverige att läsa om dem. Kul att du tycker om mina inlägg - tack! :)
Drive-thru dry cleaner! Det var inte dåligt. Men det var ju i en större stad.
Kassarna och packningen vänjer man sig vid men jag har tagit för vana nu att ta med mig mina egna kassar eftersom det känns som ett enormt resursslöseri annars.
Ha en fin kväll!

Anne-Marie said...

Karin: Det verkar som om de hade överskattat antalet döda en del men det är ju mycket tragiskt ändå. Och vilken förstörelse. Hela områden som bara jämnats med marken.
Nej, brev skall det vara. Inte epost. Känns som rena stenåldern tycker jag. Men jag stödjer postverken med mina brev. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Tornados är vanliga tyvärr i USA och de verkar ha blivit fler allteftersom åren går. Har sett en hel del videos med den enorma tornadon som kom häromdagen i Oklahoma. Ser vansinnigt stor ut.
Jag tror att det kan vara som Olgakatt skriver att det har med arbetstidsregler och löner att göra. Knepigt blir det i alla fall när man har en stor tidsskillnad.
Att immigrera till Sverige tror jag är mycket komplicerat. Precis som i USA.
Idag var det frost på bilen! Men solen skiner.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag är så van nu vid de mer generösa telefontiderna i USA att jag känner mig rätt bortkommen i Sverige där man verkligen får hålla koll på öppettiderna. Tror att det kan vara som Olgakatt skriver att det har med löner och arbetstidsreglering att göra.
Den här tornadon kommer att leva kvar länge i minnet hos folk. Och det kommer att ta sin tid att bygga upp allt igen. Kan inte ens föreställa mig hur det känns att se sitt hus i spillror. Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tror absolut att det kan vara som du skriver om olika regler och löner.
Intressant att man använder sig av svenska personer som är bosatta i Thailand. Men med tekniken som finns nu kan man ju vara i stort sett var som helst i världen och svara på frågor.
Det var ännu värre på Hawaii där det var 12 timmars tidsskillnad.

Anne-Marie said...

Ms Spider: Jag ville ha svar med en gång så det var därför jag ringde. Men just att de behövde ha brev tyckte jag verkade väldigt gammaldags och opraktiskt egentligen eftersom man aldrig vet om posten kommer fram som den skall.
Att vara i Europa är litet annorlunda än att sitta på USAs västkust med tanke på tidsskillnaden. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag är lika glad varje gång jag får prata med någon som faktiskt är amerikan. Ett av mina kreditkortsföretag har bara kontor i USA vad jag vet.
Jag frågade ett par gånger om det inte gick att faxa Skatteverkets blankett (epost var det inte fråga om alls) - de måste ha en viss blankett ifylld om man flyttar när man bor utomlands. Men icke, det gick inte. Den skulle skickas per post. Jag gav upp och tänkte att jag väl får göra som de sade.
Tornados är vi förskonade från här på västkusten. Den staden som nu drabbades ligger tydligen i "tornado alley". Skulle nog tänka mig för både en och två gånger innan jag flyttade till ett sådant område! Kram!!

Anonymous said...

Jag har en son som bor utomlands och han måste också kommunicera med Pensionsmyndighet och Skatteverket per brev i vissa frågor. Förklaringen han fått är att det är ett säkrare sätt än per telefon. Det har förekommit att man försökt kapa personers konton/uppgifter och då räknas skrivet formulär (som kan diarieföras) är säkrare än ett telefonsamtal. Lite krångligare för bedragare med andra ord.
/Kristina

Anne-Marie said...

Kristina: Tack för din kommentar!
Verkar rimligt att man vill förhindra bedragare. Men man kan ju undra varför inte ett fax kan fungera. Eller att man skulle kunna scanna in ett brev och skicka som bilaga till epost. Hur som helst har jag skickat mina brev idag.

Anonymous said...

Ja, de berömda svenska telefontiderna. En av de mest irriterande sakerna någonsin! Jag blev nästan galen på detta när jag bodde i Sverige (bodde i Stockholm i tio år). Att få tag i personal, läkare, företag osv. var nästan omöjligt. Ibland misstänke jag att svenskar fikade jämt.

Till råga på detta blir inget gjort i juli. Hela landet stänger ju i juli. Det är sinnessjukt!

Löjligt att du behöver skicka brev till Sverige bara för att ändra din adress men jag vet att det finns konstiga regler i U.S.A. också när det gäller vissa administrativa saker.

Jag och min svenska man bor nu i England och det känns som om vi rest bakåt i tiden på riktigt (ibland är det mycket värre än i Sverige). Till exempel: det tar mellan 1,5 och 2 månader att få bredband/fast telefoni om man flyttar här i England. Vi har flyttat två gånger och det var samma långa väntetid båda gångerna.

Det finns cirka 250.000 invånare där vi bor i England och de flesta affärer stänger kl. 17.30 (förutom större mataffärer som har öppet längre). På torsdagar har de flesta affärer öppet lite längre (ingen aning om varför torsdagar är annorlunda). Söndagar är ännu mer problematiska. Antingen är affärerna helt stängda eller så stänger de kl. 16 (även de stora mataffärarna). Omodernt är inte ens förnamnet.

Jag tycker det är synd att du inte har upplevt hur det är att bo i andra delar av Kalifornien. Till exempel The Bay Area. Det är där jag kommer ifrån och livet där är så otroligt annorlunda jämfört med hur du beskriver Weed.

Hoppas det går bra med adressändringarna och att vädret snart blir bättre!

Anne-Marie said...

Anonym: Sverige är onekligen litet annorlunda än USA när det gäller öppettider. :) Och jag håller med dig - att nästan helt stänga ett land under en hel månad verkar på gränsen till galet. Och att fika gör man ju ofta i Sverige. Det har nog inte ändrats sedan jag bodde där.
Det jag reagerade inför var att olika instanser hade olika regler för adressändring. Vissa kunde ta det via telefon medan andra inte gjorde det. Det verkar mycket märkligt tycker jag. Det enda stället jag vet att man måste skicka en blankett via posten här i USA är till IRS. De allra flesta andra instanser har gjort det möjligt via telefon eller internet.
Tänk att det är så gammaldags i England, det visste jag inte. Det verkar nästan omöjligt att ha så långa väntetider. Hur kan man ha företag som inte kan ha snabbare leveranstider?
Oj, så korta öppettider hos affärerna. Svårt om man har fullt upp med jobb och familj.
Spännande att du kommer från The Bay Area. Jag har besökt det området flera gånger och även om det är något helt annat än Weed skulle jag faktiskt inte vilja bo i ett sådant storstadsområde. Jag har vant mig vid en mindre stad numera. Däremot skulle jag på sikt vilja bo bland natur som känns mera "hemma". Tycker egentligen inte om den kargare, torra naturen vi har här.
Vet inte hur mycket du läst på bloggen men jag har också bott på Hawaii och i Oregon.
Jag har postat breven ;) och idag sken solen hela dagen även om det var kyligt.