Sunday, June 2, 2013

Farmers Market och genetiskt modifierad mat

Den här skylten fanns igår vid Main Street i Weed.


Eftersom lokala odlare kommer till Farmers Market lät det spännande. Men det var inte mycket som fanns till försäljning. Det var några utspridda tomatplantor och litet annat och det blev inte ens att jag tog fram kameran. Och inte heller att jag köpte något - eftersom det knappt fanns något att köpa. Vet inte om det blir mer framåt sommaren eller om det blir så tunnsått som det var igår. Vår odlingssäsong är ju inte alls lika lång som längre söderut och på lägre höjd i Kalifornien.

Farmers Market här i USA kan annars vara rena guldgruvan för att kunna hitta billigare, ekologisk mat som faktiskt är mogen när den säljs. Lokala odlare kommer till en plats en gång i veckan och ställer upp sina stånd och man kan hitta massor med godsaker. När Michael och jag bodde på Hawaii åkte vi då och då till en Farmers Market där man bland annat sålde färsk ananas och papayafrukter. Vi har Farmers Market även i Mt Shasta och i Yreka en dag/vecka men jag arbetar oftast då de har sina öppettider så det blir väldigt sällan att jag kan åka dit tyvärr.

Numera handlar jag väldigt mycket ekologisk mat och det blir helt klart dyrare men att äta besprutad och genetiskt modifierad mat vill jag undvika så mycket jag kan. I USA är i stort sett all soja och majs genetiskt modifierad. Och givetvis ingår både soja och majs i de allra flesta färdiga matprodukter. Ekologisk soja och majs lär fortfarande vara fria från "klåfingriga" Monsanto - jätteföretaget som vill ta över mer och mer av odlingarna i USA och använda sina genetiskt modifierade fröer och växter.
USA är helt annorlunda än Europa genom att man tillåter genetiskt modifierad mat vilket man inte gör i stort sett i Europa. Det lär vara bara 3 länder där man har odlingar med dessa slags grödor. I Ungern brände bönder nyligen fält med genetiskt modifierade grödor. Tragiskt att USA inte valt samma väg som Europa.

I slutet av förra veckan blev det stora rubriker när det upptäcktes att en bonde i Oregon (staten norr om Kalifornien) funnit genetiskt modifierat vete i ett av sina fält. Det är inte tillåtet att odla genetiskt modifierat vete i USA och alla undrar nu vad som egentligen hänt. Tydligen hade Monsanto experiment för ca 15 år sedan i 16 olika amerikanska stater med just genetiskt modifierat vete men man trodde att alla plantor och fröer förstörts. Både Japan och Sydkorea (som importerar mycket vete från USA) har nu sagt att man inte tar emot mer vete förrän det klargjorts vad som hänt. EU har också sagt till sina medlemsländer att kolla vete från USA.
Man får verkligen vara påläst och ta med sig glasögon och förstoringsglas ;) för att läsa innehållsförteckningar när man inte kan odla sin egen mat.
http://www.oregonlive.com/business/index.ssf/2013/05/genetically_modified_wheat_sou.html

Vi kommer att få en riktig värmebölja till veckan med mellan +30-35. Varmt för att vara i början av juni. Idag har solen lyst från en klarblå himmel.

Har aldrig sett en sko/stövel av ett par hänga hos någon men det gjorde det idag hos min granne. En från brevlådan och en från trappräcket. Kanske en födelsedag?


18 comments:

Maria Northcutt said...

Jag tycker som du, genmodifierad mat är alltför vanlig. Rentutsagt äckligt...jag föredrarr att odla mat själv, vilket jag inte gjort i sa stor skala i år, då vi rest så mycket.

En sko/stövel som hänger på en dörr, eller ett träd, betyder att ngn i det huset klarat en examen och flyttar till en annan stad/nytt jobb eller kommit in på college. I utkanten av många samhällen här i norra kalifornien kan man se träd med hundratals skor i. När jag kör till Platina titt som tätt så kör jag förbi ett sådant träd. Jag har länge tänkt skriva ett inlägg om det, men har kommit mig för än.

Kram Maria

Malix said...

Hur kommer vi på att omvandla vår mat från första början, det är verkligen så att man får tänka en och två gånger på vad det är som läggs i varukorgen. Det är så mycket tillsatser även här. Jag är kock i från början och är noga med vad jag stoppar i mig. Särskilt nu efter köttskandalerna.
Ja en stövel ja det såg mystiskt ut, men fint, häftig förklaring till varför.

Desiree said...

Hi hi ser allt lite lustigt ut med stöveln :-)
Farmers markets älskar jag. Det är så trivsamt och kul att handla där. Allt smakar så mycket godare och det känns bra att handla sådant som är närproducerat. Om vädret blir bättre så har vi en farmers market inte långt från oss som jag gärna vill kolla in under någon kommande helg.
Kram!

Malin said...

Vi har flera lokala Farmers Markets där vi bor. De flesta hålls på helgerna, men den vi brukar gå till är på torsdagarna. Det är en lite annorlunda farmers market som satsar på att man kan t ex stanna och äta (flera säljer maträtter, och det finns ett bageri som säljer, samt kaffe, hemmagjord glass och dyl.) och lyssna på live musik. Modelltåg för barn att titta på och vattentält om det är varmt. Mina barn gillar att gå dit och vi är flera från deras skola som går tillsammans på eftermiddagen. Tyvärr tycker jag inte att det är speciellt billigt. Faktiskt billigare i en ekologisk affär, MEN jag gillar att stödja de lokala odlarna. Dessutom känner jag personen som håller i den farmers market väl :) Hoppas er farmers market tar fart!

Anonymous said...

Vad jag saknar en farmersmarket att gå på regelbundet. Juli -Augusti har vi torghandel här med massor av lokalproducerat. Allt från blommor till grönsaker, honung, kött, och så senare på hösten svamp och bär. Tunnbröd etc. Det som var självkral mat för bygden förr i tiden känns som en lyx nu. Nästa steg är att försöka få kommunen med äldervård och skolor samt landsting att bara använda när-och lokal producerad mat. Skulle vara fantastiskt. I Sverige har det varit så många turer och sakandaler runt mat att man känner sig tveksam varje gång man handlar. Tack för att du delar med din Anne-Marie. Ha en fortsatt trevlig dag!
Mvh, Anneli i Mora

olgakatt said...

Bondens marknad förekommer även här, alltid trevligt och inspirerande.
Inget jag sett slår dock marknaderna i Kina. Hur ekologiskt det är där kan man ju undra men det framgår i alla fall att det är producenterna själva som står där med sina varor. Däremot skulle jag inte vilja handla i mat i varuhusen där efter allt fusk som uppdagats där - liksom här hemma.

Glädjande nog har Monsanto nyligen meddelat att man ger upp att försöka "inta" Europa. I bolagets ögon är vi för motsträviga och tråkiga, hurra! Men nu hugger de klorna i Asien och Sydamerika istället....

Annika said...

HÄR har vi Farmers Market som är sååå fina. OM du kollar mitt inlägg från i söndags kan du se den där.
OCH vi har flera, så många att välja mellan där jag bor. DET är en rikdeom.
Så trist att er var då dålig.
Här är det lite underhållning under Farmers Market av olika truvbadurer och orkestrar. Det är nästan en folkfest, och det finns SÅ mkt att välja på. Allt närodlat. GILLAR det massor.
Er kanske blir bättre när säsongen kommer igång? Hoppas det.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Bondens marknad saknar vi här, men jag gissar att vi är alldeles för små på vår lilla ö, för att det skulle fungera tillfredställande. Men mot sensommaren går det att handla ekologiska kontrollerade varor på torget.
Det blir allt viktigare att läsa på, ta reda på och hålla ögonen på skaft när det handlar om vår föda.
Själva är vi väldigt noggranna eftersom vi är certifierade.

kramar
Karin

Saltistjejen said...

Det är ju underbart med Farmers Market! Vi har en liten ära oss på skolgården till den skola där E ska börja i höst. Sedan finns en mycket större nere vid Union Square men det blir inte ofta vi tar oss dit. Innan vi fick barn var vi där nästan varje helg men nu blir det inte alls ofta. Vad gäller genmodifierad mat så måste jag säga att jag tycker det beror mycket på HUR den är modifierad. Alltså vilka gener man använt och vad syftet är. Jag är inte alls helhjärtat emot genomofierad mat faktiskt. Men så är jag ju biolog/molekylärbiolog i botten och jag minns när vi diskuterade just detta mycket under mina växtfysoiologkurser på universitet. Det är lätt att se allt sådant som svart eller vitt och jag tycker tycärr att väldigt många inte har tillräcklig kunskap utan istället känner stor rädsla för ALLT som har med genmoidifiering att göra. Jag minns t ex när man pratade i media om just genomodifiering i jordbruket och man tog upp Belgian Blue (nötkratur) som exempel och folk förfasade sig enormt. Det var bara det att Belgian Blue inte alls var genmodifierad på det sätt man tänker sig, utan på det gamla "traditionella" viset som man använt sig av sedan urminnestider, dvs avel. Alltså inte als ngt hokuspokus i provrör eller dylikt. Sådan okunskap tycker jag tyvärr att man kan se lite för ofta.
Men visst finns det genmodifierade grödor som inte är bra för naturen. Sådant som gör att växterna blir mer tåliga mot t ex olika gifter vilket gör att man besprutar desto mer. Inte bra för vare sig de som äter av grödorna eller för naturen.
Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Ni har väl kanske stora utrymmen ni kan odla mat på. Att äta det man odlat själv är det allra bästa. Jag minns när vi plockade grönsaker från trädgårdslanden i mina föräldrars trädgård och hur "levande" maten kändes. Massor med energi.
Intressant med det du hört om skor. Jag hade hoppats att fråga min granne eftersom de förklaringar du ger inte riktigt stämmer in på henne. Jag känner till shoe fiti när skor ofta kastas över till exempel en telefonledning och som kan indikera ett gäng som har ett område som "revir". Får se om jag får veta exakt vad skorna betyder hos grannen. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Vi har ett mycket större utbud av ekologisk mat i USA än vad man har i Sverige - jag har ibland förgäves letat i mataffärerna i Stockholm.
Man får verkligen läsa ordentligt på innehållsförteckningen. Och om det alltid stämmer vet man ju inte.
Skoförklaringen var ny för mig och som jag skrev till Maria stämmer det inte riktigt in på min granne. Kanske jag kan fråga henne vid tillfälle.

Anne-Marie said...

Desiree: Att äta närproducerat, eller att till och med kunna plocka egenodlad mat, är ju något helt annat än frukt och grönsaker som transporterats lång väg.
Kan tänka mig att man i Basel har många som kommer till en Farmers Market. Ni har det ju så otroligt frodigt och allt verkar växa så bra.
Att det regnar så mycket - vi skulle behöva en del av ert regn. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Din Farmers Market låter väldigt trevlig. Just att det finns ett varierat utbud av både färdig mat och råvaror.
Du bor väl kanske på en litet större ort - eller i närheten - och att det därför finns ett större utbud.
Vi får se vad som händer med Weeds Farmers Market - om den tar sig eller är väldigt liten.

Anne-Marie said...

Anneli: Din marknad verkar också väldigt trivsam. Just det där att kunna handla sådant som inte transporterats över halv världen är mycket värt.
Att kunna stödja lokala odlare vore väl fantastiskt bra. Man kan bara hoppas att skolor och äldrevård tänker om.
Alltid roligt att kunna dela med sig av olika ämnen och händelser. :)
Ha en fin dag du också!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Fint att ni också har Bondens Marknad hos er.
Nej du, Kina vet jag inte om jag litar på när det gäller mat. Det verkar vara si och så med kontroller. Det är samma sak när jag ser ekologiska grönsaker från Mexiko. Jag blir tveksam om det verkligen är ekologiskt.
Heja Europa! :) Jättebra att ni är tråkiga och motsträviga. ;) Jag tycker inte om jätteföretag som ändrar på maten.

Anne-Marie said...

Annika: Såg ditt fina inlägg men hann inte kommentera då. Underbar marknad hos er. Det är vad jag kallar Farmers Market. Skulle gärna gå omkring där. :)
Att stödja närproducerat är verkligen bra och oftast smakar det ju mycket bättre än det som legat länge i affärerna.
Jag har mina tvivel kring Weeds Farmers Market. Tror inte att det riktigt finns en tradition här. Mer av tradition i Mt Shasta och Yreka.
Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Ni har ju en underbar trädgård så det mesta ni behöver kanske ni själva odlar. Att odla eget är väl det allra bästa. Och att plocka grönsaker och äta dem 10 minuter senare är ju fantastiskt. Då kan man tala om mycket livsenergi i maten. :)
Jag hoppas att den ekologiska maten är litet bättre och att man kan lita på märkningen.
Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Låter bra att det finns Farmers Markets också i en stor stad som NY.
Intressant att ta del av dina tankar kring genmodifiering. Självklart finns det variationer på allt och att man inte kan dra allt över en kam men det som Monsanto håller på med känns inte riktig bra tycker jag.
Har precis lärt mig att vete var väldigt annorlunda för ca 50-100 år sedan tills dess att man skapade en form av vete som gav mycket större skördar. Vissa personer säger att glutenintoleransen som verkat öka på senare år kan bero på just detta nya slags vete som tydligen innehåller mer gluten.
Kram!!