Tuesday, February 12, 2013

W-2, 1040 och TD F 90-22.1

Det ser nästan ut som någon slags hemlig kod i en Bondfilm. ;) Men så spännande är det inte. Det är helt enkelt olika blanketter som har med deklarationen att göra här i USA.

Varje år ställer skolan (och andra arbetsgivare) ut en blankett som heter W-2 eller Wage and Tax Statement. Den används för att rapportera löner och skatter för oss anställda. Återigen används vanliga posten att skicka dessa blanketter till alla anställda under januari. Att detta inte görs elektroniskt på något sätt är en gåta för mig. Kanske större arbetsgivare gör det elektroniskt - men inte här hos oss. Jag fick min för ett par veckor sedan.


Numera kan man fylla i sin deklaration via nätet och även betala elektroniskt eller med debet/kredit-kort om man har kvarskatt. Men det går även bra att betala med en check! ;) som skickas tillsammans med deklarationen till IRS eller Internal Revenue Service.

De vanligaste blanketterna för deklarationen är 1040 eller 1040A eller 1040EZ beroende på ens omständigheter. Har man utländska bankkonton som man får ränta för skall man också fylla i något som heter Schedule B. Eftersom IRS numera kontrollerar alla utländska bankkonton skall man inte undvika att fylla i den blanketten om man fått ränta.


Det där med utländska bankkonton skall rapporteras separat dessutom till något som heter U.S. Department of the Treasury. Den blanketten har det "spännande" namnet TD F 90-22.1. Där skall man ta upp alla konton man har i utlandet, de belopp som fanns på kontona under året och vad banken/bankerna heter. Den här blanketten har jag fyllt i sedan jag började tjäna pengar inom skolan när jag var elev. Den heter också så högtidligt "Report of Foreign Bank and Financial Accounts".

Under ett par år var jag tvungen att få hjälp av ett par olika företag med deklarationen efter Michaels bortgång. Det var alldeles för komplicerat att klara av den på egen hand eftersom det involverade två stater, Kalifornien och Oregon och andra saker i och med dödsboet. Numera gör jag allt själv och känner mig nästan litet stolt eftersom USA troligen har världens mest komplicerade skatteregler och lagar. Det är troligen en anledning till att det finns en uppsjö av företag som hjälper folk med deras deklarationer.

Något annat som jag inte gillar men som är ett faktum, det är att amerikanska medborgare måste fortsätta att deklarera även om de inte längre bor i USA. Även om man inte behöver betala skatt, skall deklarationen skickas in varje år. USA är ett av de få utvecklade länderna i världen som har detta krav. Jag visste om det när jag blev amerikansk medborgare men faktum är faktum.

Jag verkar ha en liten skuld till IRS (den federala myndigheten) men får tillbaka litet från staten Kalifornien. Man deklarerar till både IRS och till den stat där man bor. Alltid något. :)

Bilderna från internet.

9 comments:

em said...

Ja, tror någon att Sverige är byråkratiskt och krångligt, så borde de bo i Staterna ett tag. Jag har bara behövt tackla W-2, det räckte fast den inte är lika komplicerad som så mycket annat.
Den svenska förtryckta deklarationsblanketten, som vi har nu för tiden, 'r föredömligt enkel.
Margaretha

Desiree said...

Ja det är himla trist att behöva deklarera i USA fast man inte bor där längre. Skönt att man numer kan skicka in allt elektroniskt. Tycker du är duktig som fixar deklarationen helt själv. Helt rätt att ta hjälp under de åren då det blev komplicerat. Jag tror vi tog hjälp första året och sedan köpte vi något dataprogram, turbotax eller något sådant där man fick tips och hjälp med hur mans skulle fylla i.
Kram!

olgakatt said...

Det har alltid varit ganska enkelt att deklarera i Sverige, tycker jag, i alla fall om man inte ska deklarera fastighetsförsäljning eller aktier. Numera är det oftast bara att signera blanketten, antingen på papper eller elektroniskt.
USA verkar excellera i krångel i det här avseendet.

Annika said...

Vi går alltid till en revisor med deklarationerna.
Bäst så, känns det som.
På flera sätt.
Trist med kvarskatt.

Jo, jag visste om att amerikanska medborgare utomlands måste deklarera. Lite jobbigt.

Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: USA är ett mycket byråkratiskt land inom många områden, framför allt skatteområdet. Som tur är har jag en rätt enkel deklaration nuförtiden.
Den svenska, förtryckta blanketten är något man skulle fundera över i USA tycker jag.

Anne-Marie said...

Desiree: Du och C har väl redan varit med om att deklarera ett par gånger sedan ni flyttade från USA.
Man kan undra varför USA håller så hårt på det här med deklarationer även för utflyttade medborgare. De där deklarationerna efter Michaels bortgång hade jag inte klarat av själv. Nu är min deklaration rätt enkel som tur är. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kan man inte även göra sin deklaration, dvs "okeja" den via mobilen nuförtiden i Sverige? Det skulle vara i USA det. ;)
Minns att det blev litet krångligare när jag sålde min bostadsrätt i Sollentuna men mäklaren hjälpte mig med ifyllandet av de extra blanketterna. USA verkar nästan vilja "slå knut på sig" just inom skatteområdet.

Anne-Marie said...

Annika: Kostnaden för mig om jag skulle gå till en revisor skulle inte alls stå i proportion till vad jag måste fylla i på blanketterna så jag tycker det känns bra att kunna göra det hela själv nuförtiden. Vet att många, många tar hjälp som ni gör.
Skulle jag bli tvungen att fylla i en amerikansk deklaration som utflyttad fick jag nog läsa på. Har ingen aning om hur man gör då.
Kram!

Anonymous said...

I used to be able to find good info from your blog posts.



Review my blog post: my payday loan