Thursday, February 7, 2013

Fortfarande vinter

Det känns som om min kamera ligger i malpåse just nu eftersom jag fortfarande inte kan vara ute och gå. Min fotled blir långsamt bättre och jag får litet mer styrka allteftersom men det är segt. Jag har i alla fall inte ont och det får jag vara tacksam för. Min kondition är säkert helt körd i botten eftersom det varit flera veckor nu när jag inte kunnat röra på mig direkt.

De stora snöhögarna som kom med ovädren innan jul och som sedan låg under åtminstone en månad har nu äntligen i stort sett försvunnit. I går "alarmerades" vi om ett nytt oväder som skulle komma in över Oregon och norra Kalifornien i dag. Jag hörde vinden i natt men det var ingenting jämfört med de enorma ovädren före jul. I morse var det litet vitpudrat på marken men när solen bröt igenom molnen försvann den snabbt. Glad var jag eftersom jag inte riktigt kan skotta snö ännu på grund av stukningen. Det lär komma litet mer snö i kväll och i natt men vi är lediga i morgon så jag behöver inte ge mig iväg tidigt på morgonen.

Jag pratade med en av våra lärare häromdagen och både hon och jag pratade om de skador som uppstått på hus här i Weed under stormen som skadade taket på mitt hus. Weed är känt för sina starka vindar - det var därför Abner Weed (mannen som grundade staden Weed) anlade timmerbruket som fortfarande finns här, vindarna användes för att torka timret - men det ovädret som skadade många tak innan jul var ovanligt intensivt. Jag var på väg att blåsa omkull ett par gånger och många hus skadades som sagt.
Läraren och jag konstaterade att väderrapporteringen från andra delar av USA just när det gäller vindar nästan är litet skrattretande för oss. Hos The Weather Channel talar man upphetsat om vindar som når 30 miles per hour och att det nästan är farligt utomhus. I Weed är det inte ovanligt att vindbyarna kan nå upp till 60 miles per hour eller mer (det är uppemot 90-100 km/timmen) varje vinter. Ingen pratar om det och hos oss är det "vardagsmat".

Idag när jag satte på TVn för att titta på väderprognosen hos The Weather Channel pratade man om vinterstormen Nemo som härjar på USAs östkust och att vissa områden kan få en halvmeter snö. Det är en hel del men även när det gäller snömängder är vi, i Mt Shasta-området, vana vid mycket värre förhållanden. 10 centimeter snö kan ge stora rubriker i östra USA - här är det något som alla är vana vid och kan hantera.

Några bilder från i morse.16 comments:

olgakatt said...

Sverige är ju ungefär lika långt som Kalifornien och klimatet skiljer sig förstås också mellan norr och söder. I norr ät man ju van vid mörker, sträng kyla och mycket snö. Här i söder är vi vana vid iskalla, fuktiga vindar och fyg, dvs drivbildning.
Vi fattar inte hur det är med mycket snö ända in i maj och norrborna fattar inte varför man i Skåne måste ha bandvagnar redo för att tackla drivor som helt utplånar vägarna ibland. Dock har man, till skillnad från många platser i USA, överallt fattat att man måste ha vinterdäck på bilen. Hoppas vintern inte blir för besvärlig hos dig, nu när du inte är helt kurant i foten.

Jane said...

Vi har nog inte så kallt som ni har men för att vara OC är det mycket kallt. Hoppas det värmer upp hos er snart.

TUSEN VASER said...

Nästan som i Stockholm fast här vräker det på med snö hela tiden. Kul att läsa din blogg...har alltid undrat hur det är att bo borta från Sverige så lång tid. Min väninna bor i Santa Fee sen 20 år tillbaka och nu känns det hemma för henne.

Desiree said...

Riktig vinter hos er just nu. Hoppas att ni slipper den där snö stormen. När det kom en halvmeter snö under ett dygn i Stockholm i början på december förra året så lamslog det hela stan. Då gick inte kolletivtrafiken längre och det var kaos överallt. Så stora snömängder brukar inte komma.
Skönt att foten känns lite bättre även om det tar sin tid innan du lär vara helt återställd.
Kram!

Gunilla N said...

Hej Anne-Marie!
Aentligen en blogg som aer informativ ,klok och trevligt skriven,dessutom pa en korrekt svenska,en froejd att laesa.Hamnade haer av en ren slump....men du skiljer dig i ditt skrivsaett mot andra bloggar daer man blandar friskt engelska och svenska hej svejs...det gillar inte jag i alla fall.
Massor av haelsningar fran Frankrike
Gunilla N

Annika said...

Grejjen är ju den att då det blir sådana hör blizzards på östkusten kommer de så snabbt.
OCh de vräker ner snö på ett sätt jag aldrig sett förr. När vi hade våra stora blizzards 2010 kan jag ärligt säga att jag aldrig förr sett ngt liknande.
Hur snön vräkte ner. Det var helt sanslöst.
I DC får vi ingen blizzard denna ggn. Den drabbar New England.
Men där lär det nog bli åka av.
Vädret är ju väldigt dramatiskt här.
Vi i DC har inga vinterdäck. Det är inget som hör till vanligheterna. OCH en vinter som denna, så behövs de verkligen inte heller.
Men andra vintrar kan de behövas.
Så att köra på sommardäck i snö och på is är vidrigt.
När vi fick 60 -70cm på ett dygn 2010 kan jag säga att det lamslog hela Washington.äMen sådana mängder lamslår ju Sthlm också.

Däck said...

Jag gillar vinter och snö, men oväder är ju en annan sak...

Anne-Marie said...

Olgakatt: Klimatet i Kalifornien skiljer sig otroligt mellan norra och södra delen. Men det är också väldigt stora variationer på närmare håll pga höjdskillnader. Staden Redding som ligger kanske 1 timmes bilfärd söderut ligger mycket lägre än både Weed och Mt Shasta och när vi hade +5 för någon vecka sedan hade de runt +20.
Det jag reagerar mot tror jag här i USA är väderrapporteringen som verkar göra mycket större sak av oväder i östra USA än vad man någonsin rapporterar om minst lika stora oväder i västra USA. Vet inte riktigt varför det är så. Idag skiner solen men det är bara runt noll just nu.

Anne-Marie said...

Jane: Vet att man i tex San Francisco tycker det är väldigt kallt om det bara är +5 på vintern. Här är det varmt nästan. ;) Tur att man är van vid vintrar från Sverige.

Anne-Marie said...

Tusen Vaser: Den snön vi fick igår var ingenting mot vad vi kan få ibland. Min första vinter här snöade det 2-3 dagar oavbrutet och sedan hade vi fått runt 2 meter snö. Roligt att du tycker om bloggen. :) Santa Fe är en speciell stad. Var där 1986. Speciellt deras hus är litet annorlunda, men vackra.

Anne-Marie said...

Desiree: Det bidde ingenting nästan av snön igår. Härligt!
Minns hur även bara 10 cm snö i Stockholm kan lamslå stan. En halvmeter är mycket snö där. Som du sett på mina bilder är 1-2 meter inget helt ovanligt i mina trakter.
Börjar bli litet otålig betr. foten men jag vet att jag måste låta den läka utan att forcera det hela. Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Välkommen hit och tack för dina fina ord om min blogg. Blir glad. :)
Att skriva svenska utan att blanda in engelska ord tycker jag är A och O. Ibland måste jag använda något engelskt ord om det inte riktigt finns ett bra svenskt ord eller om det är ett speciellt amerikanskt uttryck. Men jag håller helt med dig - att skriva svengelska är litet trist. Lathet tycker jag.

Anne-Marie said...

Annika: I hear you! :) Vet att man inte alls är riktigt "utrustad" på östkusten inför stora snöstormar.
Det jag tror jag reagerar inför är att man rapporterar så olika när oväder finns på östkusten jämfört med den mycket sparsamma rapporteringen från oväder på västkusten.
Vi kan få minst lika mycket snö och vindar här. Men det pratar man knappt om. Kanske det beror på att fler människor bor på östkusten?
Här kan vi få, som du sett på mina bilder, 1-2 meter snö på ett par dygn.
Kanske en liten video eller foton till TWC skulle få dem att inse att det finns en västkust också. ;) Kram!!

Anne-Marie said...

Däck: Välkommen hit! Passande namn du har - såg din hemsida. :)
Jag gillar faktiskt inte ens snö och kyla men oväder är givetvis ännu värre.

Saltistjejen said...

Tycker det ser vitt och fint ut hos er! Här snöar det nu men det är väääldigt blöt snö som kommer. Det ska ju bli "snöstorm" senare men vi får se hur illa det blir. jag hoppas det ska bli lite mer "riktig" snö och inte bara slask som kommer.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Det vita försvann igår redan. Har sett att man tydligen följer vinterstormen Nemo helt otroligt via TWC. Ibland verkar de tro att världen nästan skall gå under och så blir det ingenting av det hela. Men nu har man ju till och med utlyst "state of emergency" i flera stater. Måste säga att det känns litet överdrivet med tanke på att man aldrig gör det på västkusten. Kram!