Sunday, February 3, 2013

S som i Super Bowl

Just nu står USA stilla. Det är söndag eftermiddag, litet efter 4 på eftermiddagen.

USAs kanske största sportevenemang - Super Bowl - gör att gatorna ligger tomma och öde just nu. I år spelar Baltimore Ravens och San Francisco 49ers. Matchen går av stapeln i New Orleans.

När Michael och jag levde tillsammans försökte jag att sätta mig in i amerikansk fotboll. Michael förklarade och jag fattade, av någon anledning, inte riktigt alla regler. Det gör jag fortfarande inte. Och kommer troligen aldrig att göra. Har man varit i USA i 15 år är det nog "ett hopplöst fall". ;)

Idag samlas man framför TV-apparaterna, på sportbarer, restauranger som har TV-apparater och tittar på denna match. Äter, dricker och hejar på något av lagen eller bara tycker det är kul att titta på en bra match. Jag satte på TVn en stund men det blev inte lång stund jag tittade. Matchen sänds även live via nätet här i USA.

Numera sänder man flera timmar innan matchen börjar och det är stor underhållning. Man kan det där med underhållning i USA. Alicia Keys kommer att sjunga nationalsången på sitt eget sätt.

Super Bowl är "big business". En 30 sekunder lång reklamsnutt lär kosta $4 miljoner! Låter absurt tycker jag.

Här i Weed har vi en bowlinglokal och jag kan tänka mig att de har Super Bowl idag. I Mt Shasta finns det ett par pizzarestauranger som brukar sända sportevenemang. De lär ha ett "all you can eat Pizza Super Bowl"-erbjudande.

I Sverige sänder tydligen TV 10 Super Bowl.

Amerikansk fotboll till all ära - jag föredrar fortfarande "vanlig" fotboll där jag kan de allra flesta reglerna. :)

Här spelar man idag - Mercedes-Benz Superdome i New Orleans.


Bilden från Wikipedia.

12 comments:

Desiree said...

Superbowl är kul för att det är en sådan folkfest och härlig stämning. Roligt med alla nya coola reklamsnuttar också. Det finns en hel del även om man inte är super intresserad av fotbollen i sig.
Hoppas du fick en skön superbowl söndag.
Kram!

Anonymous said...


HEJSAN !

Tittade på denna final. Via BBC,
sändningen varade i fem timmar och
tio minuter. Paus underhållningen,
var bra. Matchen bröts en timma,
för strömavbrott utanför arenan. Då
var det kaos på plan. Kollar nästa
år ochså. Men reglerna kan jag inte.
Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Jag håller helt med dig Anne-Marie!!! Har inget hum om hur det funkar även om min man förklarat det flera gånger. Fattar inte varför det heter American Fotball när de springer med bollen i handen, borde ju vara nån slags av handboll då. Ha! ha! Har frågat Amerikanare det flera gånger och tycker det är kul att se deras reaktion. Jag tittade lite på det men det är ju mest för reklamen och uppträdandet. Kommer ihåg när Janet Jackson visade sitt bröst med en stjärna på bröstvårtan. Herre gud då trodde man ju att hela nationen skulle smälla av. Amerikanarna är lustiga ibland...... men det är ok att visa döda personer på TV... Hoppas du får en bra vecka! Vi hörs! Kram Maria G

Annika said...

Jag kan inte heller reglerna i amerikansk fotboll fastän Peter förklarat, men jag kan inte ta mig till dem.
Orkar inte.
MEn däremot GILLAR jag Super Bowl!!
Det är folkfest och stämning och en jätterolig dag!!
Strömavbrottet var på arenan, halva arenan saknade ström.
Tyckte underhållningen var topp!
OCH att det var ett MÄKTIGT och storslaget som sig bör.
Glad att fotbollssäsongen är över, hihi!!
Kram!!

malin said...

Hej! Har hittat lite rolig läsning och kanske ett bloggtips till dig som skriver en reseblogg: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/interhome/pressrelease/view/detta-saknar-svensken-i-semesterkoeket-833704

Tänker att du kanske känner igen dig?

Jane said...

Jag gillar superbowl för att det är lite mer underhållning, vi var faktiskt på ett superbowlparty och det var kul. Men här märker man inte av det allt så mycket, folk kom sent till festen eftersom de var ute och surfade. Det beror nog på att ingen sport är riktigt stor här, det inns helt enkelt för många lag och allt är lite utspritt.

Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Som sagt, jag tittade bara litet grand eftersom jag egentligen inte fattar reglerna. Och då jag inte var bortbjuden eller hade någon hos mig var jag inte så motiverad att titta en längre stund.
Litet lustigt med det stora strömavbrottet som kom helt plötsligt och gjorde att matchen fick ett längre avbrott.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Kul att ni i Sverige också kan se denna match. Visst kan man titta även om man inte kan reglerna - det är ju en riktig folkfest. Och amrisarna kan underhållning, den saken är klar.
Strömavbrottet fick nog alla att höja på ögonbrynen litet. Sådant "skall" ju egentligen inte hända.

Anne-Marie said...

Maria: Skönt att höra att jag är i gott sällskap. :) Kan tänka mig att folk tittar litet extra på dig när du föreslår att det borde vara någon slags handboll. American fotball är ju nästan en "helig" sport här i USA.
Amrisarna är konstiga med sin kroppstabu. Troligen skulle kanske en stjärna på bröstvårtan fått litet rubriker även i Sverige men inte som här.
Tack för ditt mail. Roligt att höra från dig. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag undrar vad det är som gör att det är så svårt att lära sig reglerna just för amerikansk fotboll. Jag har lärt mig regler till många andra sporter och har inga problem med dem. Men inte den här sporten.
Ni har ju alltid partaj den dagen så då kan jag tänka mig att det blir litet extra festligt.
Jag håller helt med dig - SKÖNT att säsongen är slut. Kram!!

Anne-Marie said...

Malin: Skall kolla in länken du skickade.

Anne-Marie said...

Jane: Är man med på sportpartaj kan man nog ha en annan uppfattning om just Super Bowl. Michael satt alltid hemma och tittade och jag var själv hemma igår så det blev liksom inte naturligt att titta.
Tror att alla platser har sina egna vanor och traditioner. Kram!