Friday, February 15, 2013

Meteorit- och asteroid-dagen

När jag satte på TVn en liten stund i morse för att titta på väderprognosen fick jag se bilder av en meteorit som kommit in över Ryssland. Det har varit stora nyheter över hela världen.

Den lär ha vägt runt 10 ton orsakat en hel del skador både på människor och byggnader. Rykten har tydligen cirkulerat om den sköts ner men det lär vi nog aldrig få svar på.

Det finns i alla fall många videosnuttar och bilder av meteoriten på nätet. Såg att Dagens Nyheter hade en hel del också på sin hemsida. Mobiltelefonerna lär ha slutat fungera under några timmar efter det att himlakroppen hade gått igenom atmosfären och exploderat.

Om den här meteoriten har något som helst samband med den asteroid som idag kommer att flyga mycket nära jorden är nog höljt i dunkel.

Asteroiden 2012 DA14 flyger idag närmare jorden än vissa satelliter (ca 27,000 km) och är ca 50 meter i diameter. Tydligen är det närmare än vad andra himlakroppar gjort som varit i den här storleksordningen. Tyvärr lär ingen kunna se den här asteroiden utan kikare och och teleskop och den lär kunna ses bäst från Indonesien, Asien och Australien.

Här i USA kommer det att finnas flera "live streaming video" sajter som visar asteroiden: http://cosmiclog.nbcnews.com/_news/2013/02/15/16966984-watch-asteroid-2012-da14-buzz-past-harmlessly-via-streaming-video?lite. Vet inte om man kan se dessa utanför USA.

Sådana här händelser påminner oss om att vi är rätt små i förhållande till det som rör sig ute i rymden. 1908 exploderade antingen en meteorit eller asteroid i en annan del av Ryssland - i Tunguskaområdet. Den var av en annan kaliber - mycket större jämfört med meteoriten som exploderade idag. Inga människor lär ha skadats vid explosionen 1908 men 80 miljoner träd jämnades med marken!

Den här bilden togs ungefär 20 år efter det att explosionen skett. Träden ligger som plockepinn på marken.


Ha en fin helg trots "rymdskräpet". :)

Bilden från NASA.

10 comments:

Min plats i solen said...

Ja hu, nog är vi allt bra små här i världen alltid. Vi har verkligen bara här och nu. Om morgondagen vet vi inget och det är kanske tur det.

Ta hand om dig vännen!

Kram Lotta

Äventyret framtiden said...

Så litet man vet. Plötsligt så kan allting vara förändrat. Så har det alltid varit men man kanske ändå inte har tänkt så särskilt mycket på asteroider och annat som kan "anfalla" från rymden.
Ha en fin dag du med Anne-Marie!
kramar

Unknown said...

Lite läskigt är det allt...

Ha en fin helg Anne-Marie :)

Kram

Anne-Marie said...

Lotta: Man blir litet extra uppmärksam på att det vi har är här och nu när det ramlar ner himlakroppar på jorden.
Tror att om man skall klara sig, så gör man det.
Sköt om dig Lotta! Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Har sett flera videosnuttar från meteoritens "anfall" och det är rätt otroligt ett så kraftfullt inträde den hade med tryckvåg, explosion och ljud.
Ha en fin helg och hoppas att du "landar" efter er resa. Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Jag vet inte om jag riktigt tror på den "officiella versionen" att meteoriten inte hade något med asteroiden att göra. Hur som helst så var det ett "skådespel" minst sagt.
Ha en fin helg du med! Kram!

Channal said...

Läskigt det där! Ryssland ligger inte så långt bort! Kunde lika väl ha hamnat är vid Östersjön!! Trädbilden påminner om Gudruns framfart!

Vi är rätt små när naturens o rymdens egna makter tar över!

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Anna: Läste på Dagens Nyheters hemsida att hade meteoriten kommit ungefär 1,5 minut "tidigare" hade den kunnat hamna i Malmö.
Jag bodde i USA när Gudrun "härjade" i Sverige men minns att jag läste om det ovädret.
Ja du, vi är rätt maktlösa egentligen om det händer något riktigt stort. Tänk bara på jordbävningen och tsunamin 2004. Kramar!

Charlie sa ... said...

Ja, läskigt tycker jag! Enorma krafter i omlopp. Intressant läsning om detta i en svensk tidning idag...


Hoppas allt är bra med dig!

KRAM

Anne-Marie said...

Lotta: Man ser hur litet vi människor har att "säga till om" när naturens krafter sätter igång. Det är kanske tur det eftersom människor inte alltid tycks se långsiktigt och ofta har pengaintressen närmast.
Jag är okej men är fortfarande inte återställd från stukningen. Verkar ta tid. Ha det gott Lotta! KRAM!