Monday, February 4, 2013

Skickas med vanlig post

Under de 15 år jag bott i USA har jag förundrats och kanske till och med förskräckts ibland över det man skickar via vanliga posten.

Mitt green card kom via vanliga posten. Inte rekommenderat eller försäkrat på något sätt utan i ett kuvert med vanligt porto. Ett green card är en värdehandling tycker jag. Det är ett bevis på att jag har laglig rätt att bo och arbeta i USA.

Mitt amerikanska pass hade jag begärt extra snabb behandling av men det kom också med vanlig post. Hur kan man skicka ett pass via posten utan att det är rekommenderat? Helt otroligt.
Man förväntas inte hämta upp sitt pass utan alla pass skickas via posten.

Överhuvudtaget skickas alla immigrationshandlingar via vanliga posten. Brev om att man skall infinna sig för fingeravtryck, intervjuer och kallelser till att bli amerikansk medborgare. Det är viktiga papper och skulle givetvis hur enkelt som helst kunna förkomma. Och det gör de ibland. Jag hade turen att alla mina papper från immigrationsverket kom fram som de skulle. Men jag har läst om hur andra inte fått post från immigrationsverket och missat viktig information.

Som jag skrivit om många gånger tidigare används checkar fortfarande i USA. Under mitt jullov var jag hos en öron-näsa-halsläkare för att rengöra öronen. Eftersom jag har sjukförsäkring genom skolan behöver jag inte betala hela summan utan bara en viss del. Läkarmottagningen visste inte exakt hur mycket jag skulle få ersättning för så jag betalade hela summan och fick besked att jag skulle få en check med det belopp som försäkringsbolaget skulle stå för.

Besöket hos doktorn var i slutet av december och i förra veckan började jag undra vad som hänt eftersom ingen check hade dykt upp. Jag ringde till försäkringsbolaget och de sade att checken ställts ut redan den 11 januari. Att post kan ta tid är ingen nyhet men mer än 2 veckor verkade litet väl lång tid. Jag fick veta att de inte kunde göra något förrän 30 dagar gått. Ingen check fanns i brevlådan under hela förra veckan och jag utgick från att den kommit bort. Men, i lördags låg den helt plötsligt, till min glädje, i min brevlåda.

Att skicka checkar via posten är vardagsmat i USA. Det görs inga elektroniska överföringar från många företag utan det är en check som ställs ut och skickas via vanliga posten. Jag skickar själv checkar ibland via posten eftersom det inte finns något annat sätt att betala på. Man tycks ha en stor tilltro till postverket och att de vet vad de gör.

Man kan beställa så kallade "personalized checks". Kan inte tänka mig att man i Sverige ens skulle komma på tanken med denna typen checkar. ;)

18 comments:

Jane said...

Jag hatar hatar hatar checkar. Rena stenåldern! Betala med check som måste skickas med post är det värsta jag vet.
Ja, jag har också blivit lite förvånad över vad som skickas med posten, viktiga dokument, pass etc. Som tur är har allt jag skickat kommit fram, och även allt som vi har fått, men lite oroande är det.
Kram!

em said...

Hade en granne (man)som beställde ett checkhäfte åt sin fru (hans konto) med ett fotografi på henne i bikini. Han räknade kallt med att hon inte skulle skriva ut så många då!
Det blev skilsmässa så småningom - fast jag vet inte om checkhäftet spelade någon roll i den.
Margaretha

olgakatt said...

Ibland undrar man verkligen hur vissa amerikanska instanser tänker. Checkar har jag inte sett på 20-30 år.
Men man kan få personliga bankkort om man vill med t ex egna fotografier.

Desiree said...

Håller också med om att checkar är stenålder. Vi hade ett checkhäfte men använde dem otroligt sällan, endast då vi verkligen behövde. Håller med om att det verkar läskigt att faktiskt skicka värdehandlingar som pass och green cards med mera. När jag förnyade mitt amerikanska pass i Sverige nyligen via amerikanska ambassaden så var det viktigt att allt skickades med rekomenderat brev. Det kändes bra och tryggt.
Skönt att du fick ersättingen och att den kom fram till slut och inte hade kommit bort. Förstår att det var lite nervöst.
Kramar!

Anonymous said...

Är inte lagstiftningen kring posten, USPS, väldigt stark? Det finns väl en specialpolis som har stora befogenheter? Kanske har människor en annan syn på posten än vi har här i Sverige. Man kanske ser det som en viktig grundläggande samhällsservice.

Sen håller jag med de andra att checkar är väldigt gammaldags och opraktiskt.
Anna

Annika said...

Betalar aldrig med check nästan numera, men ibland blir det av. Till skolan etc.
Annars går det mesta via debitcard eller online.
Tycker sällan man ser folk i vardagen med checkhäften numera. Men ibland händer att att ngn betalar med check och det tar ju sådan TIIID.
När jag kom till USA för 20 år sen var det nästan bara check som gällde.
Men, jag tycker nog det mattats med åren väldigt mkt.
Ja, viktiga papper skickas med posten, och lustigt nog kommer det mesta fram som det ska.
ILLA dock när det inte gör det. Mkt illa.
Kram!!

Anne-Marie said...

Jane: Det var starka känslor inför checkarna. ;)
Jag har nog vant mig vid att checkar är en del av samhället här i USA. Framför allt på en liten ort som Weed finns inte alla moderniteter som i större städer.
Man kan verkligen undra över det som skickas med posten. Men det verkar ju som om det mesta kommer fram. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det var en mysko historia. Verkar litet väl vågat kanske att ha ett foto på frun i bikini. Visste inte ens att man kunde få den typen av personliga checkar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag minns att det fortfarande fanns checkar när jag lämnade Sverige 1997. De var väl på utdöende men de fanns fortfarande.
Sverige är ett helt annat slags land jämfört med USA just med tanke på hur man betalar och vilka krav som finns för olika värdehandlingar och hur de skickas.

Anne-Marie said...

Desiree: Tror att mindre orter, som Weed, har litet mer gammaldags sätt att betala. När jag betalar City of Weed för vatten/avlopp kan jag bara betala antingen kontant eller med check. Det finns inga andra sätt.
Det är märkligt att man skickar saker som pass och green cards med vanliga posten tycker jag. Rekommenderat borde ju vara ett krav för den typen handlingar.
Skönt att checken kom fram som den skulle. Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Jag vet faktiskt inte om det finns någon speciellt stark lagstiftning för USPS. Man lägger ner fler och fler postkontor i USA - utvecklingen är som i Sverige.
Och USPS går med dundrande underskott varje år. Men fortfarande finns det postkontor och många är helt beroende av att posten finns.
Checkar verkar ha en annan ställning fortfarande i USA.

Anne-Marie said...

Annika: Här i mina trakter finns det fortfarande en hel del som betalar med check. Självklart betalar många med kort också. Och kontanter.
Personligen tycker jag att det ofta verkar ta längre tid för de som betalar med kort än de som betalar kontant och med check. Var med om det bara för några dagar sedan.
Jag minns när jag väntade på mitt amerikanska pass att jag var litet nervös att det inte skulle komma fram. Trots att jag beställt snabbare handläggning gick det via posten. Kram!!

Hans Ahlstedt said...

Den finansiella situationen som du skriver är ju bedrövlig när det gäller USPS. Men det är korrekt att det är mycket sträng lagstiftning när det gäller posten i U.S.A. och de har en speciell polis eller postal inspectors. Om du stjäl post eller öppnar post som inte tillhör dig så är det automatiskt federal offence och dryga straff. Så i korthet respekt för posten är starkare i U.S.A. men det håller nog på att gå om styr snart i alla fall eftersom posten har svåra ek. problem som du skriver.

Anne-Marie said...

Hans: Bra att du kunde klargöra ytterligare. Visste att man inte får öppna andras post men visste inte att det fanns en speciell post-polis.
Brevbärare tjänar faktiskt rätt bra plus att de har minst lika mycket semester som man har i Sverige - vilket ju är ovanligt i USA.

Unknown said...

Intressant inlägg! Jag har haft enorma problem med post från Sverige till USA. Hur mycket som helst har kommit bort. Viktig post, räkningar etc. I höstas skickade jag efter min favorit sadel från Sverige. Min pappa skickade den med posten, den blev stoppad i tullen och tillbaka skickad till Sverige, men inte till min pappa, utan till en annan stad. Personen den blev skickad till fick meddelande om att hon hade ett paket att lösa ut. Eftersom hon nyligen beställt saker via postorder betalade hon...för min sadel! Det var en snäll människa som skickade sadeln till mig. Den gången kom den fram, några veckor senare..

Hans Nilsson said...

Hej, måste lämna några kommentarer om USPS. Min flickvän bor i Fresno, och hon väntar på sitt greencard. Hon säger att det kan ta upp till 2 veckor innan posten levereras. Läser man på USPS hemsida handlar det om några dagar (2-4 har jag för mig). Känner du också igen att det kan ta så lång tid att få post? Hur kan folk acceptera så lång leveranstid? Om det vid en undersökning visar sig att posten är försenad ett par dagar i Sverige blir det stort hallå.
/Hans

Anne-Marie said...

Maria: Jag har inte haft så stora problem med post från Sverige men visst kan det ta tid ibland. Ibland kommer posten på 4 dagar och ibland kan den ta uppemot 2 veckor. Det kan man ju undra vad det beror på.
Men så konstigt med din sadel. Att saker blir stoppade i tullen kanske inte är så konstigt men att den gick tillbaka till en annan stad verkar ju helsnurrigt. Tur att den kom fram till dig till slut. Kram!

Anne-Marie said...

Hans: USPS verkar alltid mera optimistiska än hur verkligheten ser ut. Två veckor verkar dock vara lång tid tycker jag. Post mellan olika städer på västkusten verkar kunna ta allt mellan 2 dagar till nästan 1 vecka - trots vad USPS "lovar".
Din flickvän får hålla tummarna att hennes green card kommer snabbt. I USA är det inte lika "snävt" som i Sverige, dvs folk verkar acceptera mer som okej saker än vad man gör i Sverige. På gott och ont.