Wednesday, February 6, 2013

Kort och kontanter

Med tanke på mitt förra inlägg var det stora nyheter i morse att postverket i USA (USPS) från och med augusti i år inte kommer att leverera post på lördagar. Inget konstigt för oss svenskar men för folk i USA kommer det nog att kännas underligt. Jag minns att det fanns postutdelning i Sverige fram till dess att jag var runt 10-11 ungefär. Sedan gick det utför för Posten i Sverige - tycker jag.

Häromdagen var det ett nyhetsinslag som fångade min uppmärksamhet. Man pratade om att många i USA lever med stora ekonomiska bekymmer (många är en lön från "konkurs") och vad man kan göra för att underlätta för sig själv. Jag vet att vissa delar av USA är mycket välmående och att man knappt märker av USAs mycket stora ekonomiska kris men där jag bor är verkligheten en annan. Min lönecheck sista januari var märkbart mindre eftersom vi nu arbetar för mindre pengar. Min motivation på jobbet har gått ner dramatiskt.

Det man talade om var att väldigt många lever i en "falsk" känsla av att ha tillräckligt med pengar eftersom man använder kreditkort och har stora skulder som egentligen inte kan betalas av. Jag har två nära exempel på personer som levde i den verkligheten. Man föreslog till och med i nyhetsinslaget att använda kontanter i stället för kort. Bra!

När jag var kreditvärdig (man har ingen kredithistoria när man först kommer till USA och måste ha det innan man kan få ett vanligt kreditkort) och fick mitt första kreditkort i USA var jag väldigt noga med att alltid betala av min skuld varje månad. Det gör jag fortfarande. Och jag använder mina kreditkort mycket sparsamt.

Något som Sverige verkar vilja är att göra landet till ett i stort sett kontantlöst samhälle, dvs att det finns väldigt litet kontanter i omlopp. Till och med CBS i USA talade om detta förra året: http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57399610/sweden-moving-towards-cashless-economy/. Många tycker det är bra och att det är ett mål vi skall sträva eftersom rånrisken anses vara så stor. Jag håller inte med om det. Med kort har man identitetsstölderna som bara växer. I USA är vi på väg mot mindre kontanter men fortfarande är det mer okej att använda "riktiga" pengar.
Jag tycker inte om att det blir mer och mer kortbetalningar och att fler och fler lever i en "falsk bubbla" av att tro att de har tillräckligt med pengar. Och att det går snabbare i affärerna med kort, det stämmer absolut inte. Folk som betalar med kort tar ofta mycket längre tid att komma igenom betalningsproceduren än en person som betalar med kontanter. Jag betalar nästan alltid med kontanter. Vet att jag sticker ut hakan nu men det är så jag känner "and I am sticking to it". ;)

Det finns mycket att skriva om vart USA är på väg ekonomiskt men det får räcka för idag.

19 comments:

Malix said...

Intressant läsning och visst är det så många lever på pengar som inte finns även här i Sverige oxå. själv är jag kortäslkare, är rädd för rånrisken, men oxå av lathet. Orkar inte gå till banken och hämta ut pengar.
Maken där emot han måste ha hela plånboken full med 100 lappar. vi brukar skoja om att det handlar om ålder. Pengar i plånboken gammal och kort ung. Fast det är lite skev sanning för han är yngre än mig.¨
Lite kuriosa
jag lever i det pengalösa samhället.
När jag är ute och säljer mina böcker, så har jag en lista där de som vill köpa boken får skiva upp sig så skickar jag faktura Med posten som nästan inte finns. :) dom får med sig boken hem och sedan skickar jag räkningen.
Och tänka sig att Det är inte mera än ett få tal gånger jag fått skicka påminnelse till människor som köpt utan dom betalar när fakturan kommer. Människor brukar fråga hur jag vågar men jag brukar le mitt vackraste leende och säga ärligt att det är för att jag litar på människor och att alla väl.
Det är så intressant att läsa din blogg, alltid vem vet en dag kanske jag flyttar :)

olgakatt said...

Så länge jag bodde hemma delades post ut två gånger varje vardag och en gång på lördag. Först försvann eftermiddagsutdelningen, sedan lördagsutdelningen - men den kunde man få mot extra avgift ett tag. Där jag bor nu finns bara eftermiddagsutdelning. Dessutom har jag sedan ett antal år märkt att det kommer mest post tisd-onsd - torsd. och nästan ingen måndagar och fredagar. Mysko.
Posten, som är en viktig del av infrastrukturen skulle inte behöva gå med vinst.
Vad beträffar kort kontra kontanter så använder jag båda. Kontanter till litet mindre summor, kort till större.

Hans Ahlstedt said...

Kontanter för mig, jag har en veckobudget som jag försöker hålla. Går till banken en gång var fjortonde dag. Spenderar jag mer än vad jag har tagit ut så försöker jag att inte gå till banken förrän nästa löning. Om det inte är en riktig nödsituation. Jag levde på kredit, studielån när jag var yngre, men jag och min fru beslöt oss för att bli skuldfria. Vi kör gamla betalda bilar och huset är betalt. Inga skulder har vi och det tog circa 7 år att bli skuldfri från den dagen vi bestämde oss. Vi har följt en del råd som Dave Ramsey propagerar för men inte alla. Jag använder kredit kort med airline miles sedan betalar jag av dom inom den räntefria perioden. Har åkt många gratisresor till Sverige på airline miles.

em said...

Där jag bor får man anpassa sig till verkligheten - somliga ställen tar inte emot pengar, hos andra kan man inte betala med kort. Banken har inga pengar och posten har slagit igen.
Minns att jag tyckte det var märkligt när jag första gången fick frågan "cash or card", för jag hade bara köpt en trådrulle och sex knappar. Det var redan i slutet på 60-talet.
Nu läser jag i tidningarna att man på vissa ställen ska betala via SMS - kan bli kärvt om man behöver gå på toa, och inte ens har en mobiltelefon.
Margaretha

Desiree said...

I Sverige känns det som om posten är på väg att snart försvinna helt, iallafall för privat personer. Sedan verkar det även gå åt hållet där mobilen blir nya plånboken. Jag betalar gärna det mesta med kort. Tycker det är smidigt. Men här i Schweiz är det så att på sina håll speciellt om man kommer ut utanför stan så är det endast kontanter som gäller. Samma sak om det är mindre summor som under ca 10 dollar så vill de att man betalar med kontanter. Känns väldigt ovant men jag får vänja mig. Jag har inget emot kreditkort heller MEN vi har alltid gjort som så att vi alltid har betalat av HELA skulden i slutet på månaden. Det är väldigt viktigt att inte låta skulder växa eller glömmas bort.
Kram!

Annika said...

Jag betalar nästan allt med kort.
Småsummor också.
Debitkortet är det kort som åker upp och ner i plånkan hela tiden.
Bekvämt och snabbt.
Kreditkort försöker jag undvika, men har ett par. De används dock inte ofta.
Kontanter tar jag bara ut när K ska ha pengar.
Posten ja, i augusti försvinner lördagsutdelningen. Lyx att vi haft den så länge, trots allt.

Kramar!

antonia said...

Detta är ett intressant ämne. Jag använder mest kort, men inte kreditkort utan betalkort. Tycker att det blir lättare att hålla reda på inkomster/utgifter och få överblick. Säkerheten känns som det blir bättre, men när jag har varit i usa och andra länder så har man inte kollat id/använt pinkod vilket inte känns bra. Nu har vi i Sverige en säkerhetskod när man handlar med kort på nätet som inte fanns förut, vilket känns jättebra. Det finns risker med allt men jag tror att det är farligare med rån än med t.ex. identitetsstöld. Vid rån så skadas/dödas människor ibland och rånen i Sverige har ju sjunkit.
När jag arbetade med evenemang i en mindre stad så hade affärer och banker där ett samarbete för att öka användningen av kort, detta var ju av säkerhetsskäl och jag kan förstå dom.
Men det finns nog ingen perfekt lösning och inget som är helt säkert.
Jag har lekt en del med tanken om vad som skulle hända om hela systemet havererade, alla kontouppgifter etc. försvann. Plötsligt så finns inte rika/fattiga på samma sätt längre då.

Freedomtravel said...

Jag gillar kort... fast egentligen håller jag med. Det är svårare att hålla koll på ekonomin. Undrar hur det är för ungdomar som växer upp med kort...

Dennis said...

"Och att det går snabbare i affärerna med kort, det stämmer absolut inte."

Här i Sverige när vi betalar med kort går det oftast fortare. Ett exempel är om man handlar på ICA och kassörskan har scannat första varan kan man sätta i kortet och slå koden direkt. När allt är scannat är det bara godkänna och klart på några sekunder.

Anne-Marie said...

Malix: Kul att du tyckte om inlägget. :) Jag vet att de allra flesta resonerar som du. Kanske det har med ålder att göra. Tror nog att de allra flesta blivit påverkade av media just betr. kontanter.
De allra flesta är säkert ärliga och betalar som du säger. Sedan finns det några "rötägg" som förstör för andra. Trevligt att du har att göra med de ärliga människorna. :)
Tack för dina ord om min blogg. De värmer. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Eftersom du är litet äldre än mig kan jag förstå att du minns utdelning 2 ggr/dag. I Stockholms-området hade vi nog aldrig det, inte ens på 60-talet. Men lördagsutdelning minns jag väl. Här i USA verkar det komma post litet mera jämnt utspritt. Jag får inte mycket post eftersom jag gör det mesta via nätet. Nej, man tycker ju att en grundläggande samhällsfunktion inte skulle behöva gå med vinst men utvecklingen verkar vara densamma på båda sidorna om "pölen".
Låter bra att anpassa betalningssättet till summan. Jag köper sällan stora saker i affären eftersom vi knappt har några. ;)

Anne-Marie said...

Hans: Good for you - som man säger i USA. :) Gillar verkligen din inställning. Så skulle fler resonera. Den enda stora skulden jag fortfarande har är ett studielån hos CSN som uppstod när jag pluggade i USA.
Att vara medveten om vad man faktiskt har ifråga om tillgångar verkar nästan litet sällsynt i dagens samhälle. Här i USA sänds ibland program om folk som inte ens vet hur mycket de spenderar varje månad.

Anne-Marie said...

Margaretha: Självklart måste man anpassa sig till hur verkligheten ser ut. Det som stör mig är att man tycks anse att pengar/kontanter är något man måste undvika. Det känns inte riktigt hälsosamt faktiskt.
Att banker i Sverige inte har pengar/kontanter låter nästan absurt i mina öron men jag vet att det är så det har blivit.
Att betala små summor med kort känns skrattretande faktiskt. Men jag vet att många gör det. Ibland känner jag mig som en "dinosaurie". ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Det där att betala med mobilen fattar jag inte ens hur man gör. Min mobil är flera år gammal så den skulle nog inte ens klara av det. ;)
Jaha, så omgivningarna utanför Basel är litet mer gammaldags. Kanske litet som det är där jag bor. Att man håller kvar litet mer vid det "gamla".
Att betala av sin kreditkortsskuld varje månad tycker jag är A och O. Gör man inte det är det väldigt lätt att den "rusar iväg". Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Vet att de allra flesta gör som du och att jag är en "dinosaurie". ;) Har man koll på sina utgifter fungerar det säkert men jag tror att en del bara betalar och sedan inte har en aning om hur mycket de faktiskt är skyldiga.
Jag hoppas att vanliga pengar kommer att finnas kvar. Av någon anledning känns det bra att kunna betala med kontanter.
Posten kommer tydligen att fortfarande leverera paket på lördagarna men inte brev osv. Gillar att postkontor finns i USA. Känns bättre än att man går in i ICA-affären. Kramar!!

Anne-Marie said...

Antonia: Det är intressant att fundera kring sådana här saker. Tror att de allra flesta numera betalar med kort både i Sverige och i USA. Men att banker inte har kontanter, det tror jag inte förekommer i USA. För mig låter det litet konstigt faktiskt.
Jag tror att man blivit påverkad av massmedia till att tro att det är farligt att ha kontanter. Visst kan man bli rånad men jag tror att folks rädslor litet tagit överhanden faktiskt.
Om det blev ett stort elavbrott som varade under en längre tid skulle hela samhället som vi känner till det, mest troligt "falla samman" och möjligen skulle det bli de som bodde på landet och kunde klara sig själva som överlevde.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Tror att många ungdomar inte riktigt vet hur de skall hushålla med pengarna. Men det är också ett problem för vuxna som lever över sina tillgångar.

Anne-Marie said...

Dennis: Bra att du beskriver hur det är i Sverige. Men eftersom jag bor i USA är det förhållanden här jag beskrev i inlägget. Jag vet faktiskt inte, efter 15 år i USA, exakt hur det går till numera i affärer i Sverige. Och inlägget handlade om hur det är i USA. Ville bara klargöra detta. :)

Alex moner said...

Inget konstigt för oss svenskar men för folk i USA kommer det nog att kännas underligt. Skulder hur du blir av med dem