Thursday, February 28, 2013

Gott

Det kommer inte mycket post till mig nuförtiden. Räkningarna (förutom räkningen från City of Weed förstås ;)) kommer via nätet och min mamma skriver inte brev längre. Hon klarar inte riktigt av att ta tag i saker som hon brukade.
Därför var min brevlåda ovanligt välfylld häromdagen med två vadderade kuvert från A i Oregon.

Jag visste om det ena men inte det andra. Eftersom jag inte kan ta mig till IKEA utan att genomföra en mindre expedition hade snälla A handlat Kalles till mig hos IKEA. Men jag fick även litet gott sött - Marabou choklad och Daim. Blev så glad över presenterna. :)Vilken tur att IKEA tog sig i kragen och började sälja den "riktiga", svenska maten som väl till viss del försvann under en tid. Såg att man nu dragit in köttbullar från menyn i olika länder eftersom de innehållit hästkött. Hela Europa har tydligen drabbats av denna kött"skandal".

Jag försöker äta så bra jag kan och här i USA finns det en hel del ekologiska kakor och choklad. De här kul kakorna - Snackimals - hittade jag i hälsokostaffären i Mt Shasta. Påsen är inte så stor men kostar heller inte mer än runt en dollar. Och även om de inte är helt ekologiska innehåller de till största delen ekologiska ingredienser. Kan rekommenderas.


I USA verkar man ha en förkärlek att söta mjölk och yogurt vilket jag har väldigt svårt för. Det senaste som verkar helt uppåt väggarna tokigt är att the International Dairy Foods Association (IDFA) and the National Milk Producers Federation har bett FDA (Food and Drug Administration) att få tillsätta aspartame (ett sötningsmedel som har olika, mindre bra effekter i kroppen) till just mjölk, yogurt och grädde. Och man vill tydligen tillsätta det utan att behöva visa det på etiketten. Fortsättning lär följa. http://www.huffingtonpost.com/2013/02/26/aspartame-milk_n_2764729.html?utm_hp_ref=business

19 comments:

Frida said...

Vilken tur du har, här i Skottland så säljer IKEA enbart sina egna varor. De enda undantagen är Leksands knäckebröd och Kalles Kaviar. Det är så himla tråkigt då man helt klart saknar en hel del svenska grejor, men man ska väl vara glad för det man hittar.

Freedomtravel said...

Just Kalles Kaviar skulle jag faktiskt sakna om jag bodde utomlands!

Jane said...

här säljer IKEA bara sina egna varor:(
just när det gäller mjölk brukar jag vara väldigt noga med att bara köpa ekologiskt.

Anonymous said...

Lyckans dig! Här uppe i Seattle så såg jag sist vi stanna till IKEA att de hade Kalles men det var allt, bara sina egna produkter. Tänk det var så kul att åka dit förut och handla. Brukade köpa vaniljsocker och svensk sirap till baket. Men icke sa nicke nu får man köra det lokala men det blir som inte riktigt lika. Ja, ja man klarar sig ju. Ha! ha! Bakade svenska sirapslimpor häromdagen. Synd att du inte bor närmre för då hade du fått en! Idag skall jag ge mig ikast med att baka gluten fri och vegan muffins. Vi skall ha våra barnbarn i helgen och lill tjejen har blivit gluten och laktos intolerant så det skall bli spännande att se hur det går med det baket. JA, det gäller att läsa på etiketterna vad som finns i och man lär sig ju efter ett tag. Ha en kanon dag!!!! Kram Maria G

Desiree said...

Här säljer IKEA också bara sina egna varor förutom Kalles Kaviar annars bara IKEA märken som man ändå inte vill ha. Väntar förtfarande förväntasfullt på att de ska ta sig i kragen. Därmot säljer öl och snaps här på IKEA. Inget med alcohol såldes på IKEA i Atlanta, GA. Håller med dig om att det nästan aldrig blir någon post förutom någon enstaka räkning.
Shit det är ju helt uppåt väggarna att börja söta även mjölk! Man blir helt förskräckt. Menar de även vanlig naturell mjölk eller typ mjölk med choklad eller vaniljsmak. Jag hoppas att de inte överväger att söta vanlig naturell mjölk och yoghurt. Hela problemet med fettma går ju åt helt fel håll om man gör så.
Kram!

olgakatt said...

Jag har märkt vid mina NY-besök att det redan är så att t ex naturell yoghurt är sötat utan att det står i innehållsförteckningen, grrr! Jag tycker INTE om det och blir ganska sur när jag upptäcker det. Det är redan svårt nog att leta upp en naturell ekologisk yoghurt i mejeridisken, det allra mesta är smaksatt.

Anne-Marie said...

Frida: Det verkar som om många IKEA-varuhus inte säljer så mycket svenskt som de gjorde. Det kansek varierar litet beroende på var man bor.
Som utlandssvensk saknar man självklart olika saker som man inte kan hitta i lokala affärer.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag saknar Kalles en hel del faktiskt. Och det finns inga affärer inom rimligt avstånd från Weed där det säljs just Kalles. Tur att man har kompisar som kan skicka. :)

Anne-Marie said...

Jane: Trist att du inte kan hitta svenska varor hos "din" IKEA.
Jag dricker ingen mjölk faktiskt och den yogurt jag köper innehåller absolut inget sötningsmedel utan bara "skim milk" och bakterikulturer. Otäckt att de kan "smyga in" saker utan att man vet om det.

Anne-Marie said...

Maria: Tur att jag har dig och Anne som har IKEA i närheten. :) Man kan undra varför de slutade med en hel del svenska varor. Det blir ju väldigt dyrt att köpa via nätet från det fåtal nätbutiker som säljer svenska varor. Har gjort det men det blir astronomiska summor.
Hoppas att barnbarnen gillar det du bakade. Och jag hade gärna smakat på dina sirapslimpor. :) Låter mycket gott.
Man får ta med sig glasögon och förstoringsglas till affärerna så att man kan läsa alla finstilta ingredienser. Men det är klart, står det inte med hjälper det ju inte. Ha det gott! Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Synd att de fortfarande inte har hela sortimentet med svenska varor som de brukade ha. Det verkar som om det kanske varierar litet beroende på var man bor.
Intressant att man säljer alkohol i Basel men inte i Alabama.
Jag har förstått det som att det är naturell mjölk och yogurt som skulle få tillsatsen. Det är bara att hoppas att det inte går igenom. Men i USA verkar mer och mer av maten bli påverkad av olika tillsatser eller bli genetiskt modifierad. Fetman i USA behöver ju gå åt andra hållet, inte bli värre. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter inte bra att det redan satts igång med sötningsmedel som tillsats utan att det listas.
Den yogurten jag köper - Nancy's non-fat plain - kan inte ha sötningsmedel eftersom den smakar precis så "plain" som den borde göra utan söt tillsats. Amerikaner skulle må bra av mindre sött, den saken är helt klart.

Mimmi said...

Grattis till gottisarna! Mmm... Marabou! ;o)

"Min" IKEA har bara Kalles Kaviar som orignal, resten är IKEA skit (ursäkta uttrycket, men det är en beskrivning som passar). Just det, några ostar har de också, men inga som jag gillar.

Som tur är så finns det andra Svenska affärer här i MA som har Marabou, Kalles Dill Kaviar (som jag föredrar över den vanliga blåa), Knäckebröd, m.m.

Vet inte om du har sett de här nätbutikerna:

www.giftchaletauburn.com (namnet bedrar, men det är Skandinaviska varor de säljer)

www.distinctivelysweden.com

Vet inte om de är dyra i frakt, då jag inte handlat online från dem, utan i butik (Gift Chalet har dock stängt butiken, och är bara online numer).

Saltistjejen said...

Så fint med lite svenska godsaker! men trist med sötad mölk och yogurt. Särskilt aspartam då som ju är så omdiskuterat.
Kram och ha en fin helg nu!

Annika said...

Tror inte IKEA säljer andras varor. Det var en period de gjorde det, men inte längre.
Iaf säljer inte IKEA i DC området ngt annat än sin egen skit.
Ja, mkt är verkligen SÅÅÅ dåligt o så tråkigt.
USCH!
Glad att den fina Anne kunde hitta lite riktiga varor.
Vad? Vill man börja söta vanlig mjölk här?
Varför?
Jag köper alltid ekologisk mjölk, är det samma med den, tror du?
Men, du vet att min favvisypgurt är Danon Light, hihi.
Ja, jag vet...men god är den :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag har helt kommit ifrån att äta "vanlig" choklad faktiskt numera. Äter egentligen bara mörk choklad och ofta ekologisk. Men Marabou slank ner. ;)
Synd att IKEA fått ett så annorlunda utbud.
Kan tänka mig att du har ett helt annat utbud där på östkusten med många fler svenskar och skandinaver.
Tack för tips - hade inte sett de butikerna. Har kanske 7-8 andra. De flesta brukar kosta skjortan och vissa skickar kanske bara med kylfrakt om man köper t ex Kalles.

Anne-Marie said...

Saltis: Alltid trevligt med litet "svensk-känsla". :) Har så litet av det för det mesta.
Aspartam i mjölk och yogurt verkar helt snurrigt. Men i USA blir tyvärr maten mer och mer "förgiftad" - tillsatser, genetiskt modifierad osv.
Ha en fin helg du med. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Trist att IKEA gick ifrån de svenska varorna som smakade bra. Vet att jag en gång smakade IKEAs choklad och den smakade skit rent ut sagt. Usch.
Anne är så snäll och omtänksam. Blev glad. :)
Det verkar tyvärr som om man i USA vill "förgifta" maten mer och mer med olika tillsatser och genetiskt modifierade ingredienser. Starka och stora krafter och intressen som Monsanto. Trist tycker jag.
Det är bara att hoppas att de ekologiska produkterna inte får tillsatsen.
Har nog aldrig smakat på "din" yogurt men kan tänka mig att den kanske är söt. Och ingredienserna verkar många. ;) Kramar!

Anonymous said...

får de sälja kaviar jag menar de får ej köpa in falukorv och detat kommer ju från fisk och varför står den på engelska till verkas den alltså i utlandet