Saturday, February 2, 2013

Phil i Punxsutawney och Groundhog Day

Världens kanske mest kända skogsmurmeldjur (Groundhog) - Phil i Punxsutawney (glad att jag inte bor där med tanke på stavningen ;)) - har nu gett sin prognos för vintern - det blir snart vår! Han hamnar kanske litet i skymundan den här helgen eftersom det är USAs, kanske största, sportevenemang på söndag - SUPERBOWL! Jag bryr mig inte så mycket om det men miljoner amerikaner kommer att sitta klistrade framför TV-apparaterna på söndag.
Phil's prognos: http://www.weather.com/family-kids/pets/groundhog-day-news-20130202

Phil är en stor turistattraktion och massor med människor kommer varje år till Punxsutawney för att ta del av hans prognos - ser han sin skugga blir det 6 veckor ytterligare med vinter. Ser han inte sin skugga blir det snart vår. Groundhog Day är en rätt stor företeelse här i USA men tydligen har Phil bara varit korrekt runt 40% av sina prognoser. De som är inbitna Phil-fantaster ifrågasätter honom inte utan säger "det blir vinter någonstans". Phil har sin egen hemsida och till och med en klubb. http://www.groundhog.org/

The Weather Channel - som denna vinter på eget initiativ börjat namnge vinterstormar (man kan undra varför) - har nu även tagit på sig att utse de topp 11 murmeldjuren i USA! Inte nog med det, de kommer också att ha täckning under flera timmar från Punxsutawney. ;)
Deras lista finns här: http://www.pennlive.com/midstate/index.ssf/2013/01/weather_channel_names_top_11_g.html

1. Punxsutawney Phil (Punxsutawney, Pa.)
2. Staten Island Chuck (Staten Island, N.Y., and official groundhog meteorologist of New York City)
3. General Beauregard Lee (Lilburn, Ga.)
4. Dunkirk Dave (Dunkirk, N.Y.)
5. Chattanooga Chuck (Chattanooga, Tenn.)
6. Buckeye Chuck (Marion, Ohio)
7. Sir Walter Walley (Raleigh, N.C.)
8. Jimmy the Groundhog (Sun Prairie, Wis.)
9. Malverne Mel (Malverne, N.Y.)
10. Holtsville Hal (Holtsville, N.Y.)
11. Woody (Howell, Mich.)

De har till och med en video med Phil dagen innan den 2 februari - Groundhog Day.



Om någon undgått filmen "Groundhog Day" eller "Måndag hela veckan" kan den varmt rekommenderas. Bill Murray upplever samma dag om och om igen tills han lärt sig något om sig själv. Mycket rolig film. Den spelades tydligen in i en annan stad än Punxsutawney men det gör den inte mindre rolig.

No comments: