Wednesday, January 31, 2007

Isbjörnar på gatorna?

Efter att ha läst inlägget på Annes blogg om att en del amerikaner tycks tro att vi svenskar lever i ett socialistiskt land kom jag att tänka på vanföreställningar som till och med europeer har om oss svenskar.

Visst är vi svenskar rätt så pålästa om andra länder och folk? När jag gick i skolan på 70-talet (mellanstadiet) minns jag att geografiundervisningen var minst lika omfattande för övriga världen som den var för Sverige. Eftersom svenskar är ett otroligt berest folk så har vi ju erfarenhet av många olika länder och av de människor som bor där. Jag tycker vi skall sträcka på oss litet eftersom det är en tillgång att ha denna kunskap.

1979 tillbringade jag tre veckor i Österrike, närmare bestämt i Salzburg. Det var en fantastiskt charmig stad med en stadskärna i klass med Gamla Stan i Stockholm. Min kompis och jag bodde hos en österrikisk familj och vi kom givetvis att tala om skillnader mellan Sverige och Österrike. Familjen bestod av en kvinna i 60-årsåldern och hennes mor. Dessa damer trodde helt och fullt att det fanns isbjörnar på gatorna i Stockholm. Min kompis och jag trodde inte våra öron när vi hörde det. Damerna trodde också att människor gick omkring i folkdräkter och att de allra flesta var blonda och hade blå ögon. Vi fick vänligt upplysa om att det inte fanns isbjörnar och att svenskar var klädda i helt vanliga kläder.På förmiddagarna gick vi och pluggade tyska och ett uppdrag vi fick var att intervjua någon eller några personer om vad de visste om Sverige. Min kompis och jag intervjuade ett par expediter och de hade ingen aning om var Sverige låg!!!! De började också prata om Schweiz. Det tycks vara en vanlig förväxling.

Amerikaner har ju en hel kontinent som sitt hemland så visst kan man förstå att de inte vet så mycket som en person från ett mindre land. Tydligen har bara 27% av amrisarna pass och det säger ju en del om hur litet de reser utanför USA.

Jag har besökt de flesta europeiska länder och jag är tacksam att jag har kunnat göra det och fått lära mig om olika kulturer och folkslag.

Bilden från Wikipedia

9 comments:

Annika said...

Och när jag var i England en gång så visste dem inte var Stockholm låg. Trodde Köpenhamn var huvudstad i Norden...Ack ja...Inte bara amrisar, så sant,så sant, så sant! Ibland blir jag tom förvånad över hur mkt vissa amrisar trots allt vet om Sverige...

Anonymous said...

Precis, det är ju också sant. Att vissa amrisar överraskar åt andra hållet också och vet enormt mycket om Sverige. Mer än t.ex. kanske en tysk (eller nåt annat närliggande land gör). Det är imponerande också.
-Anne

Anonymous said...

Men vet svenskar så mycket om andra länder egentligen? Amerikanarna vet säkert en del om länder som England, Frankrike och Japan. Precis som svenskarna. Men hur mycket vet medel-Svensson om Uganda eller Mauritius eller Guinea Bissau?

Sverige är ju ett pytteland som få i världen vet annat om än att Volvo och IKEA och ABBA kommer därifrån.

Annika said...

Precis det Matilda skriver tänkte jag på igår när jag var ute och körde...JAG vet inget om småländer i Afrika och Asien...GLAD att ingen frågar mig om dem, iallafall. Trots att jag tycker jag är rätt bra på geografi.

Anne-Marie said...

Håller med om att kunskaperna hos många svenskar kanske inte omfattar vissa delar av världen. Men de flesta svenskar har besökt många olika länder både i Europa och övriga världen och då lär man ju sig automatiskt om det landet man besöker. Många amerikaner har ju aldrig varit utanför USAs gränser eftersom de har en hel kontinent till sitt förfogande.

Anonymous said...

These are actually enormous ideas in on the topic of blogging.
You have touched some pleasant things here. Any way keep
up wrinting.
Also visit my weblog - http://www.yourtobaccosstore.Com/

Anonymous said...

Valuable information. Lucky me I discovered your website by accident, and I am surprised why this
twist of fate did not took place in advance! I bookmarked it.
Also visit my web site - mac baren

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here coming from a different
web page and thought I might check things out. I like what I see so now i
am following you. Look forward to looking over your web
page for a second time.
Look into my weblog ; erinmore mixture

Anonymous said...

Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks
http://singaporetuitiontutoragency.webs.com/