Tuesday, January 30, 2007

Söka jobb

Jag håller fortfarande på att söka jobb men det verkar trögt just nu. Det finns inte många jobb att söka och de som finns kräver ofta speciella kvalifikationer.

I förra veckan var jag på en intervju men tyvärr gick det inte vägen. Även om det är lätt att bli besviken är det bara att ta nya tag.

Något som jag märkt är väldigt vanligt här i USA är ansökningsblanketter som skall fyllas i och som frågar om allt möjligt som kanske inte ens är relevant för den tjänsten man söker. Mitt minne från jobbsökande i Sverige (nu var det ju ungefär 10 år sedan så det kan ju ha ändrats sedan dess) var att det räckte med ett brev, en CV och några referenser. Här krävs det ofta, som sagt, en ansökningsblankett och senare ofta en CV och referenser och kanske ett brev. Ofta skall man också kunna ha referenser som man inte har jobbat med och som inte är släktingar. Det är inga små krav de har.

Det gäller alltså att odla kontakter och referenser och vara rädd om dessa. Men har man flyttat till en ny ort har man ju ofta inga kontakter på just den platsen och det verkar ibland "ligga en i fatet".

Att söka jobb är faktiskt ett heltidsjobb!

3 comments:

Anonymous said...

Så där är det här också. Dessutom måste man ofta gå på minst tre intervjuer för ett och samma jobb. Det kan ta veckor. Asjobbigt.

Anonymous said...

Lycka till, Anne-Marie! Snart har du säkert rott ett jobb i hamn!

Anonymous said...

jag svarar på denna rätt sent men jag har oxå haft stora problem med att få jobb jag bor i Sverige tiderna blir allt sämre här känns det som efter det krävs så mycket för så lite