Sunday, January 21, 2007

Trädgårdsodlingar

När jag växte upp i Enebyberg norr om Stockholm var jag så lyckligt lottad att mina föräldrar och jag hade en stor trädgård där vi kunde odla blommor och grönsaker. Varje år planterade vi frön och väntade med spänning på när de första gröna bladen skulle komma upp. Vi odlade sallad, gurkor, morötter, dill, jordgubbar osv.

I Mt Shasta var det litet av en kamp att få saker och ting att växa eftersom marken var väldigt stenig och inte särskilt bördig. Tydligen berodde det delvis på att det var vulkanisk mark. Men M och jag planterade varje år grönsaker och blommor och fick i alla fall en del som vi kunde äta.

På Hawaii var det ständig sommar men eftersom vi bara bodde där ett år hann vi inte riktigt med att skapa en trädgård. Något som vi ständigt förundrades över var att man inte odlade särskilt många olika slags grönsaker lokalt utan fick de flesta från fastlandet. När de väl var framme såg de minst sagt trötta och hängiga ut.

När M flyttade till Union förra våren anlade han en köksträdgård som tydligen gav så stora skördar att han inte visste vad han skulle göra med allt. När hösten kom byggde han ett litet, litet växthus och där växer faktiskt nu, mitt i vintern, några olika bladgrönsaker. Trots kylan vi har haft har de överlevt med hjälp av en glödlampa som värmt upp det lilla växthuset.

Det är underbart att kunna plocka sin egna grönsaker och veta att de är utan kemikalier och helt färska.

Ett större växthus med fantastiska växter och blommor är "Conservatory of Flowers" i San Francisco.

Bilden från Wikipedia

1 comment:

Annika said...

Absolut!
Låter som om ni har fått till det bra med er köksträdgård. Trevligt att växthuset funkar bra också!
Grönsaker är så GOTT!