Sunday, January 7, 2007

Car Talk


Har lyssnat många gånger på ett radioprogram som heter Car Talk. Det sänds på National Public Radio stationer över hela USA och det är ett otroligt roligt program om bilar och allt som har med bilar att göra. Tom och Ray Magliozzi (de är bröder) leder det hela och man kan inte låta bli att skratta eftersom de har så roligt själva.

Människor ringer in med olika problem och oftast så kan Tom och Ray komma med en lösning. Deras kunskap är enorm.
Även om man inte kan så mycket om bilar är det givande och alltid lär man sig något.

Bor man i USA kommer man ofrånkomligt i kontakt med amerikanernas kärlek till sina bilar. Detta är bilens förlovade land. Och bor man på en mindre ort måste man ha bil efersom det i stort sett inte finns några allmänna kommunikationsmedel. Tro det eller ej, jag hade inte något svenskt körkort när jag kom till USA. Min familj hade aldrig bil och vi klarade oss faktiskt riktigt bra. Bor man i Stockholm är det inte nödvändigt att ha bil. Så vid 35 års ålder tog jag mitt första körkort och jag var såååå lycklig.
Jag hade tagit några körlektioner i Edsberg norr om Stockholm för att förbereda mig och när jag berättade för min körlärare att jag skulle ta körkort i USA skrattade han - han visste att det är så väldigt mycket lättare att ta körkort i USA än i Sverige.
Något som borde införas här i USA är halkkörning. Vet inte om det finns någonstans men i Kalifornien är människor inte vana vid att köra i snö och halka.

I en av de bloggar jag läser var en av de senaste inläggen av JaCal en betraktelse av att man här i USA ofta inte använder sin strålkastare mer än när det är mörkt. Vore inte helt fel om det blev lag på att använda dem som det är i Sverige. Något annat som folk här är dåliga på att använda är sina blinkers. Verkar som om många glömt bort att de finns.

Att ha en bil ger en känsla av frihet och nu när jag kan köra skulle jag nog ha svårt att inte någon bil.

Bilder från Cartalk's hemsida.

1 comment:

Annika said...

Låter som ett kul program. Det är roligt med rikssända program, men jag lyssnar så sällan på dem. Var kan jag hitta detta?