Sunday, January 28, 2007

Återvinning / Recycling


Som svensk är man ju tränad sedan barnsben (nästan) att lämna olika slags förpackningar till återvinning. Det var litet av en ritual att gå till återvinningsstationen och lägga plast, glas och papper osv i rätt behållare.

USA är inte Sverige när det gäller återvinning. Jag fick en chock när jag först kom till Mt Shasta och såg att allting åkte ner i soporna. Sopsortering i just det området är i stort sett obefintlig.

Har sedan dess förstått att det skiljer sig mycket åt beroende på var man bor. På Hawaii kunde vi faktiskt återvinna det mesta och även här i Union finns det behållare för glas, plast och papper. Inte är det så sofistikerat som det är i Sverige men det är i alla fall bättre än ingenting.

I fredags bytte jag olja i min bil och kom att prata med de som jobbade där och vi konstaterade att det är ett otroligt slöseri med resurser som pågår.

Det vore kanske dags för amrisarna att göra litet studiebesök i Sverige och se hur det borde gå till.

Bilden från Wikipedia

2 comments:

Annika said...

Lustigt. Vi pratade just om det här i lördags med våra grannar. jag berättade om återvinningen i Sverige, och mina grannar hade hört att Sverige är världsledande. Jag tycker återvinningen är dålig här också. man kan slänga tidningar, glas och batterier i en och samma svarta "återvinningslåda" som man får av "villaföreningen". Sedan hämtas den på fredagar, och då åker alltihop ner i en en enda röra i återvinnings-bilen. Inte 17 tror jag att det sedan sorteras mer på plats.

JaCal said...

Ja åh vad konstigt det var att slänga batterier och burkar i samma soptunna som allt annat. Sen ett år ungefär har vi faktiskt ett recyling system här och tre soptunnor. Det känns helt klart mycket bättre. Men som Annika säger - jag undrar just hur de sorterar "recyclable" tunnan...