Wednesday, January 17, 2007

Department of Motor Vehicles


Department of Motor Vehicles (DMV) är något som inte alls är spännande men nödvändigt. Sedan jag flyttade till Oregon har jag haft kvar min registrering i Kalifornien men idag åkte jag in till La Grande och gick till DMV. En mycket effektiv kille tog hand om mig och såg till att jag hade mina plåtar och min små "taggar" på nolltid. Det är en av fördelarna med att bo på en mindre ort - inga köer på DMV. Har hört historier om folk som fått vänta i timmar på DMV i t ex Los Angeles och San Francisco.

Alla staters DMV skiljer sig åt. I Kalifornien registrerar man sin bil ett år i taget. Här i Oregon är det två år. När vi bodde i Hawaii hade vi ca 6 månader kvar på vår registrering och de accepterade den - vi fick betala en löjligt liten summa på kanske $5. I Kalifornien och Oregon spelar det ingen roll hur lång tid man har kvar - det är bara att betala och se glad ut.

Nästa projekt är att skaffa ett körkort för Oregon. Jag har fortfarande mitt från Kalifornien som jag fick förnya innan jag flyttade och som gäller i 10 år. Verkligen synd att Oregon inte accepterar andra staters körkort. Även här var Hawaii annorlunda. Hade man ett giltigt körkort gick det hur bra som helst att använda det.
Det är mycket med bilar men de är bra att ha.

Bilden från Oregon DMVs hemsida.

2 comments:

Anonymous said...

Men hur funkar det där? Om du kör bil från New York till Kalifornien, måste du ha särskilt tillstånd då för att körkortet ska gälla genom alla stater?

Annika said...

Bil är ett nödvändigt ont. Skulle inte klara en dag utan min kära Volvo s-60. Men DMV är ett h-vete, iallafall här i DC området...När jag skulle förnya mitt körkort i fjol kom jag dit 1½ timme innan stället öppnade, fick sedan sitta därinne i nära 2 h. Vidrigt. Otrevligt folk som jobbar där också, man får lite "INS" känsla faktiskt.

Det är absolut OK att bila runt på sin hemstats körkort i USA. Överallt. Utan tillstånd.