Wednesday, January 31, 2007

Isbjörnar på gatorna?

Efter att ha läst inlägget på Annes blogg om att en del amerikaner tycks tro att vi svenskar lever i ett socialistiskt land kom jag att tänka på vanföreställningar som till och med europeer har om oss svenskar.

Visst är vi svenskar rätt så pålästa om andra länder och folk? När jag gick i skolan på 70-talet (mellanstadiet) minns jag att geografiundervisningen var minst lika omfattande för övriga världen som den var för Sverige. Eftersom svenskar är ett otroligt berest folk så har vi ju erfarenhet av många olika länder och av de människor som bor där. Jag tycker vi skall sträcka på oss litet eftersom det är en tillgång att ha denna kunskap.

1979 tillbringade jag tre veckor i Österrike, närmare bestämt i Salzburg. Det var en fantastiskt charmig stad med en stadskärna i klass med Gamla Stan i Stockholm. Min kompis och jag bodde hos en österrikisk familj och vi kom givetvis att tala om skillnader mellan Sverige och Österrike. Familjen bestod av en kvinna i 60-årsåldern och hennes mor. Dessa damer trodde helt och fullt att det fanns isbjörnar på gatorna i Stockholm. Min kompis och jag trodde inte våra öron när vi hörde det. Damerna trodde också att människor gick omkring i folkdräkter och att de allra flesta var blonda och hade blå ögon. Vi fick vänligt upplysa om att det inte fanns isbjörnar och att svenskar var klädda i helt vanliga kläder.



På förmiddagarna gick vi och pluggade tyska och ett uppdrag vi fick var att intervjua någon eller några personer om vad de visste om Sverige. Min kompis och jag intervjuade ett par expediter och de hade ingen aning om var Sverige låg!!!! De började också prata om Schweiz. Det tycks vara en vanlig förväxling.

Amerikaner har ju en hel kontinent som sitt hemland så visst kan man förstå att de inte vet så mycket som en person från ett mindre land. Tydligen har bara 27% av amrisarna pass och det säger ju en del om hur litet de reser utanför USA.

Jag har besökt de flesta europeiska länder och jag är tacksam att jag har kunnat göra det och fått lära mig om olika kulturer och folkslag.

Bilden från Wikipedia

Tuesday, January 30, 2007

Söka jobb

Jag håller fortfarande på att söka jobb men det verkar trögt just nu. Det finns inte många jobb att söka och de som finns kräver ofta speciella kvalifikationer.

I förra veckan var jag på en intervju men tyvärr gick det inte vägen. Även om det är lätt att bli besviken är det bara att ta nya tag.

Något som jag märkt är väldigt vanligt här i USA är ansökningsblanketter som skall fyllas i och som frågar om allt möjligt som kanske inte ens är relevant för den tjänsten man söker. Mitt minne från jobbsökande i Sverige (nu var det ju ungefär 10 år sedan så det kan ju ha ändrats sedan dess) var att det räckte med ett brev, en CV och några referenser. Här krävs det ofta, som sagt, en ansökningsblankett och senare ofta en CV och referenser och kanske ett brev. Ofta skall man också kunna ha referenser som man inte har jobbat med och som inte är släktingar. Det är inga små krav de har.

Det gäller alltså att odla kontakter och referenser och vara rädd om dessa. Men har man flyttat till en ny ort har man ju ofta inga kontakter på just den platsen och det verkar ibland "ligga en i fatet".

Att söka jobb är faktiskt ett heltidsjobb!

Monday, January 29, 2007

Wal-Mart

När man bor på en mindre ort finns det inte särskilt stort utbud av olika slags affärer. Jag minns ibland med saknad när jag bodde i Stockholm och kunde handla vad som helst. Att handla via internet har blivit "min melodi" sedan jag kom till USA.

I La Grande finns i alla fall en Wal-Mart. För några månader sedan öppnade de en matavdelning som har allt man behöver och de är mycket billigare än t ex Safeway. Jag har hört en hel del negativt om Wal-Mart och hur de utnyttjar sina anställda och att de driver mindre affärer till konkurs eftersom de har "always low prices."

Här kommer några (kanske) intressanta uppgifter om Wal-Mart. De kommer från Wikipedia och för enkelhetens skull skriver jag på engelska:

  • Wal-Mart Stores Inc. is the world's largest retailer and second largest corporation.
  • Wal-Mart is the largest grocery retailer in the United States, with an estimated 20 percent of the retail grocery and consumables business, and is also the largest toy seller in the United States, with an estimated 45 percent of the retail toy business.
  • It is the largest private employer in the United States and Mexico.
Wal-Mart har 1.8 miljoner anställda och bara ca 44% har sjukförsäkring genom sitt arbete. De är den största importören i USA av produkter som tillverkats utomlands och deras största affärspartner är Kina.

Jag kommer nog att fortsätta handla på Wal-Mart men det vore inte helt fel att ha litet mer valmöjligheter.

Sunday, January 28, 2007

Återvinning / Recycling


Som svensk är man ju tränad sedan barnsben (nästan) att lämna olika slags förpackningar till återvinning. Det var litet av en ritual att gå till återvinningsstationen och lägga plast, glas och papper osv i rätt behållare.

USA är inte Sverige när det gäller återvinning. Jag fick en chock när jag först kom till Mt Shasta och såg att allting åkte ner i soporna. Sopsortering i just det området är i stort sett obefintlig.

Har sedan dess förstått att det skiljer sig mycket åt beroende på var man bor. På Hawaii kunde vi faktiskt återvinna det mesta och även här i Union finns det behållare för glas, plast och papper. Inte är det så sofistikerat som det är i Sverige men det är i alla fall bättre än ingenting.

I fredags bytte jag olja i min bil och kom att prata med de som jobbade där och vi konstaterade att det är ett otroligt slöseri med resurser som pågår.

Det vore kanske dags för amrisarna att göra litet studiebesök i Sverige och se hur det borde gå till.

Bilden från Wikipedia

Saturday, January 27, 2007

Ordspråk på svenska och engelska

När man växer upp i ett land lär man sig automatiskt olika ordspråk och vad de betyder. De, så att säga, sitter i ryggmärgen. Men att bara översätta dessa ordspråk rakt av till engelska, det går inte. Ingen skulle förstå vad man pratar om.

Hittade hemsidan Pricken över livets ordspråk där det finns en otrolig massa ordspråk, kloka ord och citat. Här kommer några svenska ordspåk och den engelska motsvarigheten:

Det är en annan femma - That's another cup of tea

Där fick du så du teg! - Put that in your pipe and smoke it!

Göra en höna av en fjäder - Make a mountain out of a molehill

Här ligger en hund begraven - I smell a rat

Ha ett finger med i spelet - Have a finger in the pie

Thursday, January 25, 2007

Körkort i Oregon

Eftersom varje stat i USA har sina egna körkort måste man skaffa ett nytt körkort när man flyttar. Även om mitt körkort från Kalifornien gäller 10 år till - jag fick förnya det några månader innan jag flyttade - måste jag nu se till att jag får ett körkort för Oregon.

Har pluggat intensivt under de senaste dagarna och börjar känna att huvudet börjar bli proppfullt med information. I Oregon måste man klara ett skriftligt prov för att få sitt körkort. Tydligen skall man inte behöva köra upp om man har ett giltigt "out-of-state" körkort.

Jag pluggar teorin litet motvilligt eftersom det känns litet överdrivet att behöva göra ett skriftligt prov om man har ett giltigt körkort från en annan stat och har kört i snart 10 år här i USA. Så olika är väl ändå inte reglerna från stat till stat?

I staten Washington som ju ligger precis norr om Oregon behöver man inte ta ett skriftligt prov om man har ett giltigt körkort från en annan stat.

Men det är bara att följa reglerna och jag har som mål att ha mitt Oregon körkort mycket snart.

Wednesday, January 24, 2007

Djurliv i Union

Som jag tidigare nämnt är Union väldigt lantligt. Det bor bara ca 2000 människor här och runt om Union är det åkrar och öppna fält.

Många som bor här har olika slags djur. Det finns hundar, hästar, i alla fall en åsna, katter, får och rådjur.

Här kommer några bilder på djurlivet i Oregon.











Tuesday, January 23, 2007

Newegg, Lenovo & IBM

Här på västkusten (i Kalifornien) finns det ett företag som heter Newegg.com. De säljer datorer, skrivare, digitala kameror, olika dataprogram, diverse elektronisk utrustning osv.
De får jättebra betyg av köpare och verkar vara ett företag som ligger bra till i olika undersökningar.

I höstas köpte jag en laptop genom dem och har varit nöjd med mitt köp. Häromdagen fick jag anledning att ringa till tillverkaren av min laptop (Lenovo). Lenovo tog över IBMs datordel för ett par år sedan. Under mitt samtal med Lenovo/IBM framkom det att min garanti bara skulle gälla till juli i år och jag köpte min dator först i slutet av oktober. Det verkade ju inte riktigt!
Jag fick också veta att Newegg inte var en "authorized dealer" och eftersom de inte var det skulle Lenovo/IBM inte kunna ändra datumet för min garanti.

Eftersom jag inte gärna ger upp så ringde jag Newegg och undrade vad det var frågan om. Efter ett par dagar återkom Newegg och sade att de var listade under ett annat namn hos Lenovo/IBM! Jaha, då fick jag ringa igen och tala om det här för Lenovo/IBM och efter ett par fax och ytterligare ett telefonsamtal skulle allt kunna rättas till.

Som kund känns det ibland som om man måste veta alla små detaljer och vara otroligt påläst. Nu är det bara att avvakta och se om de uppdaterar datumet. Annars blir det väl att ringa igen. Skam den som ger sig!

Bilden från Neweggs hemsida

Monday, January 22, 2007

Bulletin boards/anslagstavlor

Bulletin boards/anslagstavlor är bra på många sätt - man får reda på vad som är på gång, man kan köpa och sälja saker osv.

Här i La Grande finns det anslagstavlor litet här och där och alla verkar ha olika regler. Vissa låter alla anslag sitta uppe vecka efter vecka och det blir till slut så fullt att det inte finns plats längre. Andra tar bort anslagen efter bara en vecka. Det tar ett tag att lära sig vad som gäller för varje anslagstavla.

Man får en rätt bra uppfattning om vad som är på gång på en ort genom att kolla in dessa anslagstavlor. I La Grande finns det otroligt många kyrkor och detta avspeglas i vad som sätts upp. Jag är inte riktigt van vid att bo på en plats med många kyrkor. I Sverige är ju många privatandliga nu för tiden och går inte alls i kyrkan och i Mt Shasta var det en salig blanding av olika slags religiösa rörelser. Trots att Mt Shasta inte har mer än ca 4000 invånare kändes det nästan som en storstad.

Eftersom jag är nyinflyttad i det här området är anslagstavlorna ett bra sätt att få litet koll på vilken sorts plats det här är.

Sunday, January 21, 2007

Trädgårdsodlingar

När jag växte upp i Enebyberg norr om Stockholm var jag så lyckligt lottad att mina föräldrar och jag hade en stor trädgård där vi kunde odla blommor och grönsaker. Varje år planterade vi frön och väntade med spänning på när de första gröna bladen skulle komma upp. Vi odlade sallad, gurkor, morötter, dill, jordgubbar osv.

I Mt Shasta var det litet av en kamp att få saker och ting att växa eftersom marken var väldigt stenig och inte särskilt bördig. Tydligen berodde det delvis på att det var vulkanisk mark. Men M och jag planterade varje år grönsaker och blommor och fick i alla fall en del som vi kunde äta.

På Hawaii var det ständig sommar men eftersom vi bara bodde där ett år hann vi inte riktigt med att skapa en trädgård. Något som vi ständigt förundrades över var att man inte odlade särskilt många olika slags grönsaker lokalt utan fick de flesta från fastlandet. När de väl var framme såg de minst sagt trötta och hängiga ut.

När M flyttade till Union förra våren anlade han en köksträdgård som tydligen gav så stora skördar att han inte visste vad han skulle göra med allt. När hösten kom byggde han ett litet, litet växthus och där växer faktiskt nu, mitt i vintern, några olika bladgrönsaker. Trots kylan vi har haft har de överlevt med hjälp av en glödlampa som värmt upp det lilla växthuset.

Det är underbart att kunna plocka sin egna grönsaker och veta att de är utan kemikalier och helt färska.

Ett större växthus med fantastiska växter och blommor är "Conservatory of Flowers" i San Francisco.

Bilden från Wikipedia

Saturday, January 20, 2007

Engelska TV-serier


När jag bodde i Sverige tittade jag ofta på engelska TV-serier eftersom de för det mesta var väldigt välgjorda och skådespelarna duktiga.

Här i USA är det tunnsått med dessa serier och det saknar jag. En serie som går nu på Public Television (kan väl jämföras med TV1 och TV2 i Sverige) är "Keeping up Appearances." Har för mig att den också visats i Sverige. Den går på lördagkvällarna i alla fall här på västkusten

Serien kretsar kring Hyacinth Bucket (som envisas med att hennes efternamn uttalas Bouquet) och hennes ständiga önskan att vara en överklassdam även om hon inte är det. Den är verkligen rolig och som vanligt är skådespelarna duktiga.

En annan klassiker som också visats i amerikansk TV är "Pang i bygget" (Faulty Towers). Visst är väl John Cleese perfekt som den helneurotiske Basil Fawlty!

Ett gott skratt förlänger livet.

Bilderna från Wikipedia

Friday, January 19, 2007

411 - Nummerupplysning


Här i USA kan man ju få nummerupplysning via 411. Men det kostar.

Numera finns det alternativ. Ett företag som heter Jingle Networks har en service där man kan få gratis nummerupplysning. Slå bara 1-800-FREE-411 eller 1-800-373-3411.

Man kan även gå in på deras hemsida och söka på nummer därifrån.

Har inte prövat det själv ännu men varför betala om det finns alternativ.

1984 - storebror ser dig

Som jag tidigare skrivit om så blir det nya regler för att ansöka om pass för oss svenskar som bor i andra länder, t ex i USA.

Nya pass som ställs ut i USA för amerikaner innehåller fr o m 1 januari i år "always-on radio frequency identification chips." Vet inte hur det är med de svenska passen. Det betyder alltså att passen ständigt sänder ut någon slags signal. Visst liknar det boken "1984"? Hemsidan Wired.com hade ett drastiskt tips: Slå sönder chipset med en hammare. Kanske inte att rekommendera.

För några år sedan gick det en film som heter "Enemy of the State" med Will Smith. Den handlade just om hur mycket "storebror" vet om oss. Stämmer det? Filmen var i alla fall bra.

Bilden från Wikipedia

Thursday, January 18, 2007

Deep freeze in California

Det har varit kallt i västra USA under en vecka nu och det har inte varit bra för odlingarna i Kalifornien av avocado, citrusfrukter osv.

Läste på FOXnews att 3/4 av citrusodlingarna förstörts i den senaste veckans kyla men även avocados och blommor har tagit stryk. Kalifornien är USAs största producent av färska citrusfrukter.

Det här kommer troligen att märkas snart i affärerna och priserna kommer att gå upp. En av mina favoriter är avocados, så det är bäst att passa på och äta medan de är relativt billiga.

Att kunna äta färska citrusfrukter är något som man som svensk inte är bortskämd med. Jag minns när jag var i Los Angeles och hälsade på några vänner och blev erbjuden ett glas färskpressad apelsinjuice. De hade ett apelsinträd i sin "backyard" och kunde gå ut och plocka färska apelsiner. Det glaset med apelsinjuice var bland det godaste jag smakat.

Bilderna från Wikipedia

Wednesday, January 17, 2007

Department of Motor Vehicles


Department of Motor Vehicles (DMV) är något som inte alls är spännande men nödvändigt. Sedan jag flyttade till Oregon har jag haft kvar min registrering i Kalifornien men idag åkte jag in till La Grande och gick till DMV. En mycket effektiv kille tog hand om mig och såg till att jag hade mina plåtar och min små "taggar" på nolltid. Det är en av fördelarna med att bo på en mindre ort - inga köer på DMV. Har hört historier om folk som fått vänta i timmar på DMV i t ex Los Angeles och San Francisco.

Alla staters DMV skiljer sig åt. I Kalifornien registrerar man sin bil ett år i taget. Här i Oregon är det två år. När vi bodde i Hawaii hade vi ca 6 månader kvar på vår registrering och de accepterade den - vi fick betala en löjligt liten summa på kanske $5. I Kalifornien och Oregon spelar det ingen roll hur lång tid man har kvar - det är bara att betala och se glad ut.

Nästa projekt är att skaffa ett körkort för Oregon. Jag har fortfarande mitt från Kalifornien som jag fick förnya innan jag flyttade och som gäller i 10 år. Verkligen synd att Oregon inte accepterar andra staters körkort. Även här var Hawaii annorlunda. Hade man ett giltigt körkort gick det hur bra som helst att använda det.
Det är mycket med bilar men de är bra att ha.

Bilden från Oregon DMVs hemsida.

Monday, January 15, 2007

American Idol

I morgon börjar ett av mina favoritprogram på TV - American Idol. Upptäckte det här programmet för ett par år sedan och har följt det troget. Till min glädje såg jag att de sänder 2 timmar i morgon och 2 timmar på onsdag.

Det är fascinerande att se alla dessa människor pröva sin lycka och hoppas på att vara "the next American Idol." Både de som verkligen kan sjunga och de som inte verkar ha insett sin begränsning.

Förra året vann min favorit - Taylor Hicks. Vilken röst och vilken utstrålning. En välförtjänt vinnare.



Så över till något helt annat. Läste på bloggen Matildas fikarum att hon undrade över ett svenskt uttryck. Kom då att tänka på ett par ord/uttryck som blivit helt felöversatta från tyska:

Snälltåg - vad sjutton är ett snällt tåg? Men när man hör det tyska ordet "schnell zug" så blir det ju hela helt plötsligt mer självklart. Ett snabbtåg.

Ont krut förgås inte så lätt- har någon någonsin förstått vad ont krut är? Men återigen har vi svenskar inte översatt rätt. "Unkraut" är ogräs på tyska. Ogräs förgås inte så lätt - det stämmer ju.

Det är roligt med uttryck och ord som finns i olika språk. När jag pluggade i Stockholm var en av våra lärare holländare och han hade gjort egna uttryck av de svenska och det var onekligen svårt att hålla sig för skratt eftersom de lät mycket konstiga.

Bilden från "The Official Soulpatrol Headquarters" hemsida.

Sunday, January 14, 2007

Ge din kropp en ny start


När man bor i USA och har en hel del skräpmat runt omkring sig kanske de här tipsen kan vara något att tänka på för att hålla kroppen i bra form (från Yahoos hemsida):

Ät gröna bladgrönsaker - antingen som de är eller i en juice. Jag brukar göra min egen grönsaksjuice så ofta jag kan och brukar alltid ha något grönt. Chard (mangold) är jättebra att ta med i grönsaksjuice.

Vitlök - kan tillsättas till alla möjliga rätter, såser, dressing osv. Det enda negativa är förstås lukten men det finns piller som innehåller persilja som tar bort den där distinkta vitlökslukten.

Grönt te - innehåller antioxidanter som är bra för att hålla kroppen i form.


Frukter - de smakar gott och är nyttiga på samma gång. Att hitta frukt så här års som är mogen kan vara en utmaning men det finns ju alltid bananer, äpplen, apelsiner osv.

Kål - kanske inte något som man sitter och äter som den är men kålsallad (cole slaw) är ju inte helt fel.

Fullständiga listan finns här: Top 10 Detox Foods

Bilder från Wikipedia

Saturday, January 13, 2007

Typiskt svenskt?

Visst är det så vi är ibland, vi svenskar (kommer från listan "You Know you've been in Sweden too long, when ...):

When a stranger on the street smiles at you, you assume:
a: he is drunk
b: he is insane
c: he's an American

You hear loud-talking passengers on the train. You immediately assume:
a: they are drunk
b: they are Finnish
c: they are American
d: all of the above

The reason you take the ferry to Finland is:
a: duty free vodka
b: duty free beer
c: to party hearty...no need to get off the boat in Helsinki, just turn around and do it again on the way back to Sweden.

You get extremely annoyed when the bus is two minutes late.

You accept you must walk 2 kilometres to collect your book/tape from the Post Office, because they don't deliver small packages (or large ones)

Christmas is more intimately tied to "Kalle Anka" than to Santa Claus

You just have to watch "Grevinnan och betjänten" on New Years Eve.

It's normal for a post office to be located inside the local ICA store, where no one can help you.

Listan har ytterligare ca 385 punkter och är skriven av en "aussie" i Sverige. Rolig läsning!

Friday, January 12, 2007

Tree People, Los Angeles


Igår kväll gick ett program på Oregons PBS-kanal. Det hette Edens Lost And Found och bland annat pratade de om en miljöorganisation som heter Tree People.

För mig var det väldigt roligt att se på det här programmet eftersom jag besökte Tree People 1985. Det var mitt första besök i USA och jag tillbringade 3 veckor på deras högkvarter i Beverly Hills. Mannen som startat organisation heter Andy Lipkis och han och hans fru och anställda tog otroligt väl hand om mig. Vi besökte mindre välmående delar av Los Angeles där Tree People arbetade med lokalbefolkningen för att plantera träd och förbättra närmiljön såväl som andra delar av Los Angeles-området där Tree People hade olika miljöprojekt.

Tree People anses vara en av de största organisationerna som arbetar för att utbilda människor inom miljöområdet och har idag 15.000 medlemmar. Andy Lipkis har varit en person som velat träden väl redan som barn och han leder fortfarande Tree People. Under 3 år såg Tree People till att det planterades 1 miljon träd innan OS i Los Angeles 1984.

Att möta en person som har en så stark passion är otroligt inspirerande och jag har många fina minnen från min tid i Los Angeles.

Bilden på Andy Lipkis kommer från Fundraisers.com:People

Thursday, January 11, 2007

I datorernas värld PC & Mac

Under många år hörde jag till en minoritet - jag var en Macintoshare. Jag har fortfarande min iBook som är en jättebra laptop men numera så kan jag också ta del av den andra delen av datorvärlden. För ett par månader sedan köpte jag en PC laptop.

Det känns som en helt annan värld öppnats upp där jag helt plötsligt faktiskt kan läsa bilagor som folk skickar till mig. Jag var ingen nybörjare på PC eftersom jag haft PC där jag jobbat men Mac-världen var mer hemmavan. Det kändes emellertid som om jag var utestängd från så mycket med "bara" en Mac.

Efter det att jag köpt min laptop investerade jag i en hel serie med böcker som handlar om Windows XP och Word, Excel osv. De heter Visual QuickStart Guide och är verkligen bra eftersom de visar med bilder i stället för att ha långa beskrivningar i ord. Kan verkligen rekommenderas.

Hörde på TV häromdagen att Apple inte längre kommer att ha med ordet Computer i sitt namn eftersom de har så många andra produkter. Den senaste - iPhone - har det redan talats mycket om.

När jag började jobba 1982 i Stockholm fanns det knappt datorer. Vi skrev på skrivmaskin och hade inte ens en fax. Ibland undrar jag hur gammal jag är. Idag skulle det vara svårt att tänka sig att leva utan en dator.

Wednesday, January 10, 2007

Leta jobb


Pratade med Anne idag i telefon och vi diskuterade det här med att hitta jobb. Vi båda har ju nyligen flyttat till Oregon och håller på att etablera oss. Att vara nyinflyttad och egentligen inte känna någon kan vara en utmaning. I Kalifornien hade jag flera kontakter och människor jag kände på den skola där jag hade varit elev under flera år.

Här i Union och La Grande är det ingen som känner till mig och det gäller att skapa nya kontakter. Har kollat på job men hittills har det varit väldigt få jobb att söka och jag hoppas på att det snart skall bli fler. Många i USA jobbar hemifrån och det finns en del företag som i stort sett bara anställer distanspersonal. Eftersom det inte finns internet via kabel eller DSL här i Union (ja, jag har modem vilket börjar kännas litet gammalmodigt) kan jag tyvärr inte söka dessa jobb eftersom de har som ett av sina krav att man har "high speed internet."

Att bo på en mindre ort är givetvis en stor skillnad mot att bo i en större stad. Det finns fler arbetstillfällen i en större stad och ett större utbud av allt möjligt. Vissa dagar kan jag verkligen längta till en stor stad med allt vad det innebär - restauranger som är öppna efter kl 20 på kvällen, alla sorters affärer osv.

Allt har sina för- och nackdelar och det gäller att göra det bästa av sin situation där man är.

Tuesday, January 9, 2007

Baka bröd

När jag bodde i Sverige brukade jag alltid baka mitt eget matbröd. Det var underbart med doften av nybakat bröd och jag visste vad som fanns i brödet. När jag läser ingredienserna på bröd som säljs i affärerna undrar jag ofta vad de egentligen är.

När jag flyttade till USA kom jag av mig i mitt brödbakande och jag minns att det berodde mycket på att jag inte kunde hitta den sortens jäst som jag var van vid. Här tycks det bara finnas torrjäst i små påsar.

Eftersom jag har saknat mitt hemlagade bröd har jag satt igång att baka igen men har inte riktigt lyckats få till det ännu. Skorpan på brödet har blivit hårdare och brödet har inte alls varit så saftigt som jag minns att det var i Sverige. Har följt receptboken för brödmaskinen så jag vet inte riktigt vad som är på gång. Om någon har några bra ideer och förslag tar jag tacksamt emot dem.

Har upptäckt att olika sorters mjöl ofta finns i affärer som säljer organisk mat medan "vanliga" mataffärer ofta bara har "whole wheat" och "all-purpose flour".

Monday, January 8, 2007

Ansöka om pass i USA


Det här blir litet mer ett faktainlägg eftersom jag tyckte att det var så viktig information för svenskar i USA.
Fick reda på idag att det kommer att bli mycket krångligare att ansöka om pass i USA från och med i år. Hittills har man tydligen kunnat åka till vilken svensk ambassad/konsulat som helst och lämna in sin ansökan men det kommer att helt förändras. I och med de nya biometriska passen (som har ett data chip) kommer även bestämmelserna kring fotografier att bli hårdare. Med början i mars kommer det svenska konsulatet i New York att bli det första som har en så kallad fotostation. Senare under 2007 kommer Washington D.C. och Los Angeles också att få fotostationer. Jag vet inte om det blir fler än dessa tre.

När alla fotostationer införts måste man åka dit för att lämna in sitt pass och kan alltså inte göra det på det konsulat som ligger närmast där man bor. I mitt fall kan jag nu åka till konsulatet i Portland i Oregon men när Los Angeles fått sin fotostation (Los Angeles "servar" tydligen 13 stater i västra USA) skulle jag att vara tvungen att åka dit bara för att lämna in min ansökan. Tala om kostnad för att kunna förnya sitt pass.
Man skall tydligen tills vidare kunna hämta ut sitt pass på annan plats än där man lämnade in det mot en liten avgift.

Har man ett pass som går ut rätt så snart kan det kanske vara bra att förnya det nu eller också göra det vid besök i Sverige.

Sunday, January 7, 2007

Car Talk


Har lyssnat många gånger på ett radioprogram som heter Car Talk. Det sänds på National Public Radio stationer över hela USA och det är ett otroligt roligt program om bilar och allt som har med bilar att göra. Tom och Ray Magliozzi (de är bröder) leder det hela och man kan inte låta bli att skratta eftersom de har så roligt själva.

Människor ringer in med olika problem och oftast så kan Tom och Ray komma med en lösning. Deras kunskap är enorm.
Även om man inte kan så mycket om bilar är det givande och alltid lär man sig något.

Bor man i USA kommer man ofrånkomligt i kontakt med amerikanernas kärlek till sina bilar. Detta är bilens förlovade land. Och bor man på en mindre ort måste man ha bil efersom det i stort sett inte finns några allmänna kommunikationsmedel. Tro det eller ej, jag hade inte något svenskt körkort när jag kom till USA. Min familj hade aldrig bil och vi klarade oss faktiskt riktigt bra. Bor man i Stockholm är det inte nödvändigt att ha bil. Så vid 35 års ålder tog jag mitt första körkort och jag var såååå lycklig.
Jag hade tagit några körlektioner i Edsberg norr om Stockholm för att förbereda mig och när jag berättade för min körlärare att jag skulle ta körkort i USA skrattade han - han visste att det är så väldigt mycket lättare att ta körkort i USA än i Sverige.
Något som borde införas här i USA är halkkörning. Vet inte om det finns någonstans men i Kalifornien är människor inte vana vid att köra i snö och halka.

I en av de bloggar jag läser var en av de senaste inläggen av JaCal en betraktelse av att man här i USA ofta inte använder sin strålkastare mer än när det är mörkt. Vore inte helt fel om det blev lag på att använda dem som det är i Sverige. Något annat som folk här är dåliga på att använda är sina blinkers. Verkar som om många glömt bort att de finns.

Att ha en bil ger en känsla av frihet och nu när jag kan köra skulle jag nog ha svårt att inte någon bil.

Bilder från Cartalk's hemsida.

Saturday, January 6, 2007

Black Widow Spiders

Häromdagen såg jag en spindel inne i huset som liknade en Black Widow. Som tur var verkade det bara vara en "vanlig" spindel. När jag först kom till USA var jag tvungen att lära mig om giftiga djur och insekter i Kalifornien. Som svensk är man ju inte direkt van vid giftiga djur. När vi bodde i Mt Shasta hade vi varje år några skorpioner som kom in i huset under sommaren. Usch! Som tur var hade vi inga black widows. På Hawaii fanns en jättestor tusenfoting som var giftig och vi hade läste i våra reseböcker att om man trampade på en sådan gjorde man klokt i att uppsöka läkare.


I somras hade jag en mindre trevlig upplevelse av black widows. Det var "Close Encounters of the Third Kind." Efter det att jag hade varit i Sverige under några veckor och inte använt min bil märkte jag när jag kom tillbaka att det fanns spindelväv under bilen varje dag även om jag hade kört dagen innan. Så en dag när jag kom ut till bilen fick jag syn på en Black Widow som satt i sitt nät. Onödigt att säga var jag minst sagt nervös när jag skulle köra iväg till mitt jobb. Efter någon vecka insåg jag att jag behövde hjälp så Robert, The Handyman, kom till min undsättning. Efter ett antal "bug bombs" kunde vi döda ett par spindlar och hoppas på att de andra (jag hade 3-4 spindlar) hade dött på egen hand.

Även om Black Widows oftast inte är dödliga kan man bli ordentligt sjuk av ett bett. En sund respekt för giftiga djur är ett bra tips.

Friday, January 5, 2007

Tsunamis i Oregon


Såg ett intressant TV-program igår kväll. Det handlade om tsunamis (uttalas soo-nahm-ee enligt FEMAs hemsida) i Oregon. Alla minns vi väl den enorma tsunamin för ett par år sedan när så många svenskar berördes.

Innan jag kom till USA visste jag väldigt litet om geologi och varför det finns vulkaner och jordbävningar men när jag var elev här gick jag flera geologikurser. De var otroligt intressanta och eftersom jag bodde vid foten av en vulkan, Mt Shasta, var det väldigt givande att förstå mer om hur vulkaner och jordbävningar fungerar.

Tydligen är det så att två plattor möts utmed USAs västkust och ute i havet finns en spricka i jordskorpan som växer.
Forskarna är nu ense om att det inte är frågan ifall det kommer att bli en tsunami på USAs västkust utan när. Eftersom förkastningslinjen/sprickan går så nära kusten skulle det bli en mycket kort förvarning innan tsunamin svepte in over land. Troligen skulle miljoner människor beröras eftersom större delen av Oregons befolkning bor utmed kusten. Även Washington skulle beröras och då framför allt Seattle där det också bor en massa människor.

Eftersom jag bor så långt från kusten skulle jag inte direkt beröras men jag tycker ändå att det är bra att känna till sådana här saker. Att bo på USAs västkust är inte samma sak som att bo i Sverige. Marken är fortfarande ung här och är inte samma urberg som vi är vana vid från Sverige.

Bilden är från Wikipedias hemsida:

Thursday, January 4, 2007

Home and Garden Television

En av mina favoritkanaler är HGTV (Home and Garden Television). Tyvärr kan jag inte se den här i Union så under några dagar har jag haft min egen HGTV när jag målat litet grand.

Det finns otroligt många bra och inspirerande program på HGTV: Divine Design, Design on a Dime, House Hunters, Designed to Sell. Att hyra bostad innebär att man inte kan göra i stort sett någonting eftersom hyresvärden måste tillfrågas och kanske inte alls vill ha en ny väggfärg. Jag har saknat att inte kunna göra "home improvement" under många år men här i Union kan jag få litet utlopp för detta.

Troligen är det bara i USA som man kan ha en kanal som i stort sett 24 timmar om dygnet bara sänder Home Improvement program. En annan kanal som också har samma sorts utbud under dygnets alla timmar är The Weather Channel. Att se dessa meterologer är som att se skådespelare. Jag har svårt att tänka mig att våra svenska meteorologer kan ha samma inlevelse när de presenterar ett lågtryck som kommer in över Sverige. En av mina favoriter hos The Weather Channel är Dave Schwartz. När han berättar om olika vädersystem får man känslan av att det är fråga om världsnyheter.

Wednesday, January 3, 2007

Walla Walla, Washington

Har precis kommit tillbaka från en resa till en stad som heter Walla Walla. Den ligger i staten Washington, strax norr om gränsen till Oregon. När M och jag kom dit var det +13 grader! Säkert ovanligt men väldigt skönt.

Walla Walla har ett centrum (downtown) som påminde mig litet grand om Stockholm. Husen var gamla (med amerikanska mått) och har renoverats. Jag kände mig litet som hemma. Många amerikanska städer har annars affärshus som ser likadana ut. Det spelar ingen roll var man är. Det fanns också massor med bussar och det tycker jag är positivt. Att en stad har kollektivtrafik tycker jag säger något om den staden. Bussarna såg också ut som bussar gjorde förr med en modern "touch". Walla Walla har tre olika colleges och många restauranger och affärer. Jag fick en riktigt bra känsla för den här staden.

Vi hade tänkt sova över på en ort utanför Walla Walla men de två motell vi tittade på var litet mysko. Det luktade konstigt i rummen. Det ena tycktes vara en kombination av motell och bostadshus eftersom en kvinna stod och grillade utanför en av hotellets dörrar. Har aldrig sett det förut. Det slutade med att vi åkte tillbaka till Walla Walla och sov över på en mer välkänd hotellkedja - Travelodge.

Walla Walla är känt för sina viner och det finns hur många "vineyards" som helst. Vi såg en hel del odlingar med vindruvsplantor. Under flera månader har de en Farmer's Market där lokala frukt- och grönsaker säljs.

En trevlig liten utflykt så här mitt i vintern.