Monday, September 1, 2014

Hur viker man det här lakanet?

Så kallade fitted sheets hade jag aldrig sett innan jag kom till USA. Jag hade vanliga underlakan och det var ibland som dessa inte ville hålla sig på plats. Är "dra-på-lakan" samma sak som fitted sheets? Såg att till exempel Hemtex använder det ordet.

De underlakan Michael hade var "fitted sheets" och numera har jag bara sådana lakan som underlakan. De sitter på plats och fungerar väldigt bra tycker jag. Att vika ett fitted sheet är inte det allra lättaste och Michaels var ett enda "sammelsurium" i linneskåpet. Jag har egentligen aldrig brytt mig om att lära mig hur man viker dessa för att de skall ta så liten plats som möjligt eftersom jag har så få lakan - minimalist som jag är. :)

Självklart finns det numera hemsidor och videosnuttar som berättar hur man viker. Till och med Oprah hade med Martha Stewart i ett program där de vek ett fitted sheet. En hemsida säger att "folding a fitted sheet may seem like one of life's great mysteries" - vilket kanske är att överdriva litet väl mycket. ;)

Här viker Martha Stewart lakanet hos Oprah:

http://www.oprah.com/oprahshow/How-to-Fold-a-Fitted-Sheet-Video

Jag tycker nog att den här mannen gör ett bättre jobb faktiskt än Martha:Och ordentliga instruktioner får vi också :)

  1. Take the sheet warm out of the dryer (for fewer wrinkles) and shake it out.
  2. Lay the sheet down with the long side facing you (across your body).
  3. Stick your fingers into the bottom left corner.
  4. Take the opposite corner right above it and pull it over the corner in your hand.
  5. Repeat on the right side: place your right hand in the bottom right corner, then pull the opposite corner over it. You'll now be holding the corners in each hand.
  6. Turn the corners in your left hand over the corners you're holding in the right. Now all four corners will be on your right hand.
  7. Lay down this new square and smooth it out.
  8. Square off the corners as best you can.
  9. Fold into rectangles.
Eftersom mina lakan ser ut så här behöver jag nog träna en del. :)


Idag har vi Labor Day i USA. Skolan är stängd och jag är ledig. R har varit på besök under ett par dagar - det är han med husbilen. Vi har tyvärr fått hålla oss mest inomhus på grund av brandröken. Idag är det den första dagen på ett bra tag när man faktiskt ser berget och luften känns relativt klar. Bränderna i Happy Camp som gett och ger oss all rök har fått omnämnande i nationella nyheterna och de är fortfarande till största delen inte under kontroll. Bara runt 15% är graden av kontroll. Så röken och askan kommer säkert tillbaka.
Och i morgon är det jobb igen. När man inte kunnat vara ute känns det nästan som om man inte varit ledig.

26 comments:

Mrs Clapper said...

FANTASTISKT!! :D
Såg videon två gånger, mina lakan brukar bli en boll av frustration i linneskåpet så det ska bli skönt att få ordning på.

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Visst var det bra instruktioner! :)
Skönt att höra att jag inte är ensam om att ha litet problem med vikningen.

malix said...

japp då har jag lärt mig detta då nu ska inte skåpet se ut som krig längre :) ha en härligt fin dag.

Marina said...

Jag har numer också bara sådana lakan och mina ser ut precis som ditt! Jag har försökt göra som på videon med mycket varierat resultat, men skam den som ger sig!

Karin said...

Jag har en annan metod, men brukar ofta tänka: "There must be a better way" (som Nalle Puh sa, när Christoffer Robin gick nerför trappen och höll Puh i ena benet, så att hans huvud dunkade i varje trappsteg). Jag har ganska få överdragslakan, så jag gör så att jag knölar ner dem bakom högen av snyggt vikta påslakan. Då slipper jag se eländet! Men den här metoden som du tipsar om ser onekligen ut som ett intressant alternativ. "A better way", helt enkelt!

Annika said...

Älskar fitted sheets. SÅ bra!!
Men ack så svåra att vika ihop!!
Jag har sett den här videon förr, eller en liknande. Äntligen får man lära sig hur man får stil på de svåra lakanen. Lite mer ordning i linneskåpet :-))
Ha en fin arbets-tisdag nu!!
Stora kramar!!

Gunilla Nardin said...

Ager enbart" fitted sheets" och kan tala om for dig att de ser precis ut som dina, nar de ar hopvikta.Hadanefter kanske jag kan fa lite snyggt i linneskapet, nu nar jag sett killen visa hur man far till det."Skickligt! gjort!"
Kul med ett inlagg av det lattare
slaget ibland, tycker jag.Varlden ar anda sa full av elande och trakigheter.
Tycker du lyckas valdigt bra med konsten att balansera mellan det allvarsamma och lattsamma.

Hoppas du haft en trevlig langhelg!

Stor Kram!!
Gunilla

olgakatt said...

Jag har bara vanliga lakan, hade nåt enstaka dra-på-lakan för många år sedan men av en urdålig kvalitet så de fick bli putstrasor. Länge använde jag lakanssträckare under madrassen men sedan vi skaffade nya sängar är det helt onödigt. Lakanen ligger stadigt på plats ändå. Och det är prydligt i linneskåpet;)
Det finns numera också sk kuvertlakan där hörnen inte har resår utan är formsydda. De lär vara lätta att vika snyggt men jag gissar att de är ganska dyra.

Desiree said...

Jag tycker fitted sheets är hur bra och praktiskt som helst. Nu säljer de dem även på IKEA. Men jag måste erkänna att jag har haft stora problem då det gäller att vika dem snyggt. Jag hade kollat in någon filmsnutt från Martha Stewart men som du säger så tycker jag att den här mannen beskriver på ett bättre och lättare sätt. Jag får kolla på filmen några gånger till och sedan gå ner och försöka.
Tack för film med bra tips om just detta.

Fullblodsekologen said...

Haha!!! Jag har tampats med de där lakanen i Spanien i mer än 20 år men vet fortfarande inte hur de ska vikas. Det tar verkligen SUPERSTOR plats i garderoben. Min svärmor brukade bombardera mig med dessa lakan så jag har en gedigen samling. Men bra är de och sitter på plats gör de också.
Kram/Annelie

My kids' Mom said...

Haha...jadu, dem lakanen blir det aldrig någon perfekt vikning på. Man får gära så gptt man kan, men med tanke på att det finns torktumlare här i USA så kan man ju alltid ta dem direkt från torktumlaren och bädda i dem i sängen så slipper man vika!

Kram, Anneli

Gunnel said...

När han visar verkar det ju hur enkelt som helst. Jag ska testa en dag jag tror jag har väldigt stort tålamod. Kram

Anne-Marie said...

Malix: Hoppas att du får ordning i skåpet. :)
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Marina: Vad bra att jag inte är ensam om att ha lakan som ligger litet hur som helst.
Jag vet inte om jag kommer att anstränga mig att få ordning på lakanen eftersom jag har så få.

Anne-Marie said...

Karin: Nalle Puh har många bra idéer tycker jag. :) Vi borde kanske ta till oss hans livsfilosofi mera.
Gillar din metod med lakanen i skåpet. :)
Eftersom jag har så få lakan tror jag att de får fortsätta att vara ihopvikta så gott det går.

Anne-Marie said...

Annika: Nu skulle jag nog inte kunna ha den gamla typen underlakan. De höll sig inte på plats särskilt bra.
Jag tror det kräver en del träning att få lakanen så snyggt ihopvikta som mannen i videon klarade av.
Det var intensivt på jobbet idag så känner mig trött nu vid 22-tiden och orkar nog bara svara på kommentarer idag. :)
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag tycker det låter bra att jag är i gott sällskap beträffande lakanen. :)
Måste erkänna att mannen i videon verkligen hade lyckats få in snitsen att vika den här typen lakan.
En blogg skall absolut ha en blandning av olika slags inlägg. Vad glad jag blir att du tycker att det är en bra blandning hos mig. :)
Långhelgen var lugn men rökig. Fick hålla mig inomhus i stort sett hela tiden.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: När min mamma gick bort förra sommaren var det många lakan av den äldre typen som försvann. Hon hade ärvt från sina föräldrar och även från min farmor.
Det låter bra att er nya säng inte "trasslar till" lakanen.
Kuvertlakan har jag aldrig hört talas om faktiskt. Numera i USA tycks man knappt kunna köpa enstaka lakan utan det är "sheet sets". Mycket onödigt i mitt tycke eftersom man ju oftast inte behöver ha ett helt set. Men affärsmännen skall väl tjäna pengar.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag såg att IKEA hade "fitted sheets" via sin hemsida. Eftersom jag har så långt till en affär fick det bli via nätet i så fall.
Jag har inte direkt provat metoden i videon men det ser ju väldigt lätt ut när han gör det. :)
Troligen är det inte lika lätt när man själv försöker.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: De borde komma med en vikningsanvisning. :) Men man fick väl träna trots allt. Det verkar som om vi är i gott sällskap om man får döma efter kommentarerna.
Bra att du har olika lakan i skåpet. Jag har väldigt få.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Vi tycks vara många som tampas med vikningen av dessa lakan. :)
Eftersom jag aldrig använder torktumlare - torkar min tvätt på en ställning eller på galgar - blir det alltid att vika. Men med så få lakan som jag har är det inga problem.
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnel: Visst ser det enkelt ut i videon. Troligen är det litet mera komplicerat i "verkliga livet". Gott om tålamod kan nog vara bra att ha. Kram!

Anonymous said...

Här i Wales har vi också fittied sheets och det är alltid svårt att vika ihop dem. Mina vikningar ser ut som skrutt! Ska studera videon närmare.

Anne-Marie said...

Lena: Det tycks vara ett "globalt problem" ;) det här med vikning av fitted sheets. Mannen i videon tycks vara proffs i alla fall.

Carola said...

Ja, de där lakanen kan jag bli galen på också! Det blir bara en bulle när jag försöker. :)

Såg att du hade lämnat en kommentar på Bahamasbloggen om den hade försvunnit eller ej :) Jo det är så den tar så enormt mycket utrymme på servern så ibland bara kopplas den bort. Jag har inte haft tid att hålla den vid liv så vi får se vad som blir av den. Den är fortfarande kvar, av och till :) Ha det bra där borta i väst! Hälsningar Carola

Anne-Marie said...

Carola: Kul att se dig på "besök" här på bloggen. :)
Visst är lakanen litet knepiga att få riktigt släta och fina.
Jag kollar ibland för att se om du har skrivit några uppdateringar men har förstått att du har annat för dig.
Hoppas att ni har det bra i Sverige!