Wednesday, October 30, 2013

Utländskt arv och USAs byråkrati

Det blev en mycket lång dag igår så orken fanns inte riktigt för ett inlägg.
Dagen började tidigt med ett möte med D i Mt Shasta - han är en av grundarna av ett företag som arbetar med skattefrågor. Han var faktiskt Michaels klient och jag har också träffat honom tidigare.

Som amerikansk medborgare måste jag rapportera mitt arv från Sverige även om jag troligen inte kommer att föra in några pengar överhuvud taget till USA. Jag hade gjort mycket efterforskningar via nätet innan mötet. Det visade sig att D och jag hade ungefär samma information.

Som jag berättade i ett tidigare inlägg måste man, som amerikansk medborgare, rapportera väldigt mycket, som inte egentligen har med USA att göra. Det är olika blanketter som skall sändas till USAs skatteverk (IRS) och till något som heter U.S. Department of the Treasury. Sedan många år tillbaka rapporterar jag mina svenska bankkonton och hur mycket som finns där. Det är blanketten med det "eleganta" namnet ;) "TD F 90-22.1 Report of Foreign Bank and Financial Accounts". Den måste jag (som amerikansk medborgare) använda så länge som det finns ett skatteverk i USA och som jag har svenska bankkonton - oavsett var jag bor i världen.

Men i och med mitt arv kommer jag att också få skicka in ytterligare ett par blanketter nästa år när jag gör min deklaration. Sänder man inte in dessa blanketter kan det bli böter på många tusen dollar. I och med att nya regler träder i kraft nästa sommar (FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act) kommer utländska banker att vara tvungna att rapportera konton som amerikanska medborgare har hos dem. Det betyder att IRS kommer att veta om vilka konton som finns så det är bara att "gilla läget" och göra som "storebror" säger.

Som tur är har ju Sverige ingen arvsskatt lägre och jag skall inte behöva betala arvsskatt i USA - varken på federal eller statlig nivå. Kalifornien har ingen sådan skatt och på federal nivå lär det vara över $5 miljoner för en enskild person och runt $10 för ett par. Min mamma var ingen miljonär så jag kommer inte ens i närheten av dessa belopp. ;)
USAs byråkrati verkar vara precis lika stor som Sveriges. Kanske till och med större just kring skattefrågor.

Dagen var emellertid inte slut i och med detta utan jag skulle jobba till 21 och innan jag gick till jobbet fick jag också ta hand om ett par hantverkare/rörmokare som skulle byta och reparera mina toaletter. Ibland undrar man vad som händer eftersom båda mina toaletter (jag har ett så kallat "1/2 bath" på nedre plan och ett "full bath" på övre plan) fick problem över helgen. En spricka i den ena och ett mindre läckage i den andra. Den med sprickan blev utbytt och den andra fick en ny isolering vid golvet. Håller tummarna nu att det är okej.

Här jobbar D i Mt Shasta.



Litet Halloween pynt utanför hälsokostaffären Berryvale.



19 comments:

Malix said...

papper och blanketter måste vara stressande fy för sånt själv hade jag aldrig fixat det. Bra att det finns sånna som är bra på sånt ;)
är det nu i helgen det firas eller firar ni i flera dagar? Halloween? hoppas du löser alla papper så det inte blir surt efteråt. Ha en trevlig dag må bäst

Desiree said...

Skönt att du slipper skatta på arvet även om det medför extra blanketter som måste fyllas i. Det är bra att veta att det ändå rör sig om rätt stora summor innan man kommer upp i skatt på federal nivå.
Hopps det löst sig med toaletterna nu. Verkar si och så med standarden på mycket av både hus och avlopp. VI hade också en del problem med våra toaletter då vi bodde i huset i AL.
Kram!

Katta said...

Det är mycket att sätta sig in. Det förstår jag mycket väl efter alla våra egna erfarenheter från att äga saker i tre länder och driva verksamhet i 3 länder. Till sist insåg jag att jag hade inga fördelar överhuvudtaget att behålla mitt GC. Du är duktig på att sätta dig in i allt. vi använde också av rådgivare och det besparade oss nog en hel tid men också pengar.

Hoppas det ordnat sig med toaletterna. Ha en bra dag!

Anonymous said...

Hej, ja det värkar vara en del
byråkrati runt skatter. Det var,
mer i sverige förr. Nu är det lite,
enklare. Men usa, har nog inte förnyat. Varför man har gjort det enklare i sverige. Det går åt mindre,
personal.

Anonymous said...

Hej, ja det värkar vara en del
byråkrati runt skatter. Det var,
mer i sverige förr. Nu är det lite,
enklare. Men usa, har nog inte förnyat. Varför man har gjort det enklare i sverige. Det går åt mindre,
personal.

olgakatt said...

Att deklarera i Sverige har jag aldrig tyckt vara svårt eller krångligt och numera är det ju helt arbetsfritt. Inte ens husförsäljning eller arv är särskilt krångligt. Vad jag kan förstå är det betydligt värre i USA. Tur att du har tillgång till expertis!

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Gosh, så krångligt det låter....Kan man inte bara strunta i det? Hur skulle USA kunna hålla reda på vad du ärver eller inte ärver i Sverige? Vilken byråkrati! Like opening up a can of worms...

Lycka till med allt!

Kram
Anneli som är så lycklig i San Diego

Charlie sa ... said...

Toppen att du har D som kunnat hjälpa till! Ja, omständigt med alla dessa blanketter, minst sagt. Regler och skatter kan ju alltid ändra sig. Just nu verkar Sverige dock vara mindre byråkratiskt!

Kram!
Lotta

Anne-Marie said...

Malix: USA har absolut mer papper i många olika sammanhang. Skatter och immigration är hur byråkratiska som helst. USA har nog ett av de mest komplicerade skattesystemen som finns. D - som jag träffade igår - sade själv att det är otroligt komplext och då jobbar han ju med det varje dag.
Halloween firas bara i morgon (min torsdag) och inga andra dagar. Jag vet att man i Sverige inte riktigt kan hålla ordning på dagarna. ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Det jag reagerar mest inför är att man i USA skall veta allt om alla. Sverige har ju aldrig velat veta vad jag har på bankkontot i USA. Men det är lika bra att vara laglydig eftersom böterna kan bli stora annars. Bara att gilla läget. :)
Jag vet inte varför det här med avlopp och toaletter inte riktigt verkar fungera hos folk. Läste om Christina (i Silicon Valley) som ju hade översvämning i badrummet.
Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Det är lika bra att veta mycket själv (jag visste nog till och med litet mer än vad mannen jag träffade igår visste) så att man är förberedd. Kunskap är "empowering".
Låter som om du också hade en komplicerad situation med olika länder och rapportering.
Ha en fin torsdag! Kram!

Anne-Marie said...

Anonym: Jag minns när det inte fanns förtryckta deklarationer i Sverige. Då var det helt klart mer komplicerat. Men nuförtiden har ju de allra flesta en väldigt enkel blankett. Man vill nog spara på personal här också men just skatteverket tycks ha en förkärlek för blanketter. ;)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag minns att jag hade förtryckta deklarationsblanketter under lång tid och att det egentligen bara var att kontrollera och skriva under. Numera kan man väl till och med göra det via SMS.
Mannen jag träffade var ingen "international Tax Lawyer" så jag verkade kunna minst lika mycket som vad han visste.

Anne-Marie said...

Anneli: Jag skulle aldrig våga låta bli att rapportera. Antar att du också, som amerikansk medborgare, rapporterar ditt/dina svenska bankkonton varje år. Får man helt plötsligt mycket mer pengar på sitt konto kan de ju bli misstänksamma framför allt då FATCA (som jag nämnde i inlägget) kommer att kräva att de svenska bankerna rapporterar alla konton som amerikanska medborgare har. De vet precis vad vi har och hur mycket vi har. Och böterna kan bli stora om man försöker smita undan.
Nej, jag följer lagen.
Jag vet att du är lycklig nu.:) Kanske Lando måste ha en flygbiljett till Kalifornien snart. ;) Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag hade inte hunnit skriva ett mail till dig när jag skrev inlägget men det kommer. Vill ge dig litet mer information eftersom vi "pratat" om det.
Jag tycker USA börjar bli litet väl mycket "storebror" och byråkratiskt men jag gör som de vill. Rapporterar allt jag har.
Kram!

Fullblodsekologen said...

Ja man tror att det inte finns något land med mer byråkrati än Sverige tills man bosätter sig någon annanstans och märker att där är det än värre. I Spanien kan det, utan överdrift, ta månader och ett flertal lediga dagar från jobbet innan man lyckats fixa det som behöver fixas. Hade en väninna som fick det påpekat för sig (visserligen för ca 15 år sedan) att det saknades en underskrift på ett papper,lite svårt att få den personens underskrift eftersom personen i fråga var avliden!!!

Annika said...

Ja, expertishjälp måste man ha sådana där ggr.
BRA att du har det!
Deklarationen här är ju ingen lek heller. Vi tar alltid hjälp med den. Känns bäst så.
Kramar

Anne-Marie said...

Annelie: Jag tror faktiskt att Sverige har rätt litet byråkrati jämfört med många andra länder. Immigrationsverket i USA kan ge många grå hårstrån och likadant med skatteverket.
Spanien verkar inte mycket bättre de!
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag gillar att själv veta hur saker och ting fungerar och att veta vad som gäller så jag var till och med litet mera påläst än D som jag träffade. Vi har ju inga "international tax lawyers" i lilla Mt Shasta.
Jag kan göra min egen deklaration eftersom den är enkel men den svenska är ju löjligt enkel jämfört med den amerikanska.
Kram!!