Tuesday, October 1, 2013

Due to the Federal Government shutdown ...

En av de hemsidor jag brukar titta på varje dag är The National Weather Service. Idag hade man lagt upp texten "Due to the Federal Government shutdown, NOAA.gov and most associated web sites are unavailable. However, because the information this site provides is necessary to protect life and property, it will be updated and maintained during the Federal Government shutdown."

I natt stängdes delar av USAs federala regeringsapparat ner. Anställda skickades hem utan betalning och i dagsläget vet nog ingen hur länge den här konflikten kommer att hålla på.
Det var 17 år sedan som det var en "government shutdown" här i USA. Då pågick den under 21 dagar. Så låst som det verkar vara nu kan det här säkert bli en långvarig nedstängning. Det är att hålla tummarna att förnuftet återvänder till huvudstaden i USA.

Något som märks med en gång är att nationalparker och olika monument är stängda. Det finns ca 400 nationalparker i USA och förra året besökte 287 miljoner människor dessa parker.
Bland annat har man stängt nationalparken Yellowstone. Japp, har man planer på att besöka den parken är det bara att hitta på något annat. Yellowstone är en enorm turistattraktion med 3,3 miljoner besökare förra året.
Och tror man att man kan besöka Frihetsgudinnan i New York är det samma sak som Yellowstone. Stängt!

Men de som drabbas allra värst är självklart inte turisterna utan de ca 800,000 "federal workers" som nu har fått lämna sina jobb tills vidare utan betalning. De skall tydligen få betalt i efterskott när den här krisen är avslutad men just nu har de inga pengar som kommer in. Så är arbetsmarknaden i USA!

Den här länken ger en rätt bra sammanfattning av hur "the government shutdown" påverkar USA: http://www.theguardian.com/world/2013/sep/29/us-government-shutdown-services-affected

Igår och idag har solen skinit efter helgens oväder. Det är bara runt +15 på dagen men det var härligt att se solen. Berget hade fått sig ett lager snö på toppen. Stora delar av naturen i Mt Shasta-området hör till "National Forest Service". De har också fått lämna sina jobb tills vidare. Det kommer ett separat inlägg om vad National Forest Service vill hitta på här i Siskiyou County och hur det påverkar folk som bor här.

9 comments:

Malix said...

vi får hoppas att det löser sig fort den där stängningen för många människor som blir lidande tycker det borde vara mera ansvar hos de regerande. Det vackra underbara berget. ska bli spännande att läsa nästa inlägg sedan då :) ha en fin härlig höst dag. :)

Fullblodsekologen said...

Det där vackra berget ser riktigt kallt ut. Jag är gräsänka här i Småland ett par veckor nu och igår när jag huttrandes i 8º skypade med min man satt han och svettades i nästan 30º!!
Värmen är då inte rättvist fördelad.

Kram/Annelie

olgakatt said...

Man tar sig för pannan över amerikanska kongressen just nu! Vilken dagisnivå! Stackars alla lojala medarbetare, särskilt de som tvingas arbeta vidare utan lön.

Annika said...

Tufft, bara i metro Washington DC är 800,000 utestängda från sina jobb nu.
i princip hela DC är en död stad. ALLT är stängt, ala museer, monument, memorials.
Jag känner så många som är drabbade här i NoVA. Jag minns förra ggn då det var shutdown.,
Nu tror man att detta blir långt och utdraget.
Som vanligt är det gräsrötterna som lider mest. Gud vilket system.
Jag orkar inte...
Kram!!

Desiree said...

Helt sjukt att detta händer i USA. Ibland verkar USA mer som ett u-land än ett av världens mest moderna länder. Jag hoppas innerligt att det ordnar sig snart. Tycker väldigt synd om alla stadsanställda. C ska till Boston på söndag och jag är innerligt glad och lättad att jag inte följer med och att vi bestämde oss för att skippa en höstsemester i USA i samband med detta.
Ditt berg är vackert idag idag.
Kramar!

Christina said...

Ja det är helt galet. Sandlådenivå. The Affordable Health Care Act är ju en lag. Herregud. Bara för att republikanerna inte gillar den så kan de ju inte stänga ner. Grrr, tröttsamt. Tyvärr känner de ju inte av några konsekvenser själva så de kan nog hålla på en stund. Hoppas det blir kortvarigt men jag undrar jag.....
Kram!

Casa Annika said...

Det är helt otroligt.
Helt otroligt.
Ser fram emot ditt nästa inlägg om vad som händer på lokal nivå.

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie,

Hoppas allt är bra med dig och att du bara tagit lite semester från dina blogg inlägg :-)

Påverkas du på något sätt på ditt jobb av krisen? Är colleget du jobbar på statligt eller privat? Får man lön etc.?

Vilken fin bild och härligt med bra väder. Vi har Britt-sommar hemma i Sverige nu, och jag som trodde att jag inte skulle behöva klippa gräsmattan igen :-)

Ha det så bra.

Kram

malix said...

inte utan att jag funderar på vad som hänt kan det vara något krångel med internet nu när allt är nerlagt eller sånt kanske ha en bra dag i alla fall sköt om dig