Tuesday, October 22, 2013

Amazon.com och en kartong med minnen

Ibland beställer jag från Amazon.com eftersom antalet affärer där jag bor är lätt räknade. Numera är Amazon som ett välsorterat varuhus. De senaste dagarna hade jag samlat ihop några saker som jag skulle beställa och då jag hade kommit upp i över $25 skulle det bli gratis leverans för de flesta.

Tji fick jag! I morse skulle jag avsluta beställningen - trodde jag - och upptäckte att Amazon helt i tysthet hade höjt sitt minimibelopp för gratis leverans till $35. Så nu är det bara att börja om med beställningen.
http://consumerist.com/2013/10/22/amazon-quietly-ups-the-free-shipping-minimum-purchase-to-35/
Eftersom jag inte beställer tillräckligt för att Amazon Prime skall löna sig får jag nog tänka om litet.

Det har nu gått ett par månader sedan jag gick igenom min mammas lägenhet. Jag har återhämtat mig och är nu redo att gå igenom mina saker här i USA. Eftersom en flytt av något slag mest troligt finns i min framtid vill jag gärna gå igenom och ytterligare skala ner på papper och liknande. Antalet ägodelar jag har är numera väldigt få. Tidigare hade jag ju faktiskt en hel del även i mammas lägenhet. Hittills har jag inte saknat det som försvann i Sverige.

En kartong som finns här i USA är fylld med brev, kort och fax som min mamma skrev under de senaste 16 åren. Min mamma tyckte om att skriva brev. Medan hon fortfarande var pigg och frisk blev det ofta 1 brev/vecka.
Nu står jag litet inför dilemmat hur mycket jag skall spara av det mamma skickade. Jag lever med frågan just nu. :)

Omställningen till att bli "föräldralös" går rätt bra men ibland slår det mig att det inte blir något telefonsamtal till Sverige och mamma under helgen som jag varit van vid de senaste 12 åren.

Jag skrev aldrig något inlägg när min mamma skulle ha fyllt år i början av oktober. Det får bli ett försenat grattis nu. Jag vet att du har det bra nu mamma. :)

Kartongen med brev, kort och fax som jag sparat under årens lopp sedan jag kom till USA.

20 comments:

Anonymous said...

Spar din mammas fina brev och kort!-allt annat materiellt går att köpa nytt som möbler och dyl men inte sådant fint som brev och kort... Vilket fint minne och ha kvar :) har flytta massor av ggr och numera har jag två egna gamla möbler resten gemensamt nytt men mina minnes- kartonger följer mig alltid .. Lycka till med flyttplaner!! Hos Erika

Christina said...

Amazon Prime är vår bästa vän :-) Vi handlar (lite för mycket kanske) på Amazon. Man får streama filmer och serier gratis också vilket är bra för oss som inte har TV :-)

Spara dina fina minnen av mamma, de tar ju inte så stor plats och kan aldrig ersättas.
Kram!

eastcoastmom said...

Jag har sparat brev, inte alla grattis-kort. Det är svårt det där. Med flera flyttar - och vi har ju flyttat transatlantiskt flera gånger - så vill man minimera så mycket det går. Och känns ok.

Desiree said...

Det underlättar helt klart att försöka rensa ur så mycket som möjligt i god tid inför en flytt. Vi har ju flyttat många gånger nu och jag har varje gång insett att man behöver bra mycket mindre prylar än vad man tror. Men jag tycker också att du ska försöka spara din mammas brev och kort. Det beror väl lite på hur mycket det är men en kartong mer eller mindre gör inte så mycket. Ibland ska man inte förhasta sig heller och dessa dokument och minnen är ju ovärderliga och går ju absolut inte ersätta på något sätt.
Kram och tack så mycket för din fina grattis hälsning.

malix said...

du är modig du som funderar på att rensa sånt, tror det är bra men själv skulle jag inte våga. Men brev är brev, minnena har man ju kvar ändå även om man inte har papper på dom.

Annika said...

Gillar verkligen Amazon, så smidigt och så snabbt.
Beställde ett manus till K därifrån senast igår.
SPARA de gamla breven!! GÖR det!! Det kan komma en dag då du vill läsa om dem.
Kram!

SAM said...

Jag har just blivit Prime medlem sjalv, shoppar Amazon ofta.

En ide kan vara at scanna (om det nu heter sa pa svenska) in breven sa att du nagon gang i framtiden kan lasa det hon skrivit. Det ar ju forstoss inte riktigt samma kannsla som att halla i ett brev, men man kan kanske spara nagra speciella brev...

Anne-Marie said...

Erika: Jag hade inte alls tänkt göra mig av med alla kort och brev. Jag bara funderade på om jag skulle "tunna ut" litet. Troligen sparar jag allt. :) Tyvärr har väl faxen bleknat så dessa kanske jag slänger.

Anne-Marie said...

Christina: Amazon verkar ha utvecklats till något mycket mer än vad det var när jag kom till USA. De kanske inte ens fanns 1997 men i början hade de väl i stort sett bara böcker.
Som jag skrev till Erika hade jag inte alls tänkt göra mig av med breven och korten, kanske bara "tunna ut" litet. Visst är det ett fint minne så troligen sparar jag kartongen med innehåll. :) Kram!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Du verkar ha varit i en liknande situation. Eftersom jag inte har någon annan familj direkt i Sverige blir det troligen att jag sparar "mammas minneslåda". :)

Anne-Marie said...

Desiree: Tack för ditt mail. :)
Att göra mig av med korten och breven hade jag ju absolut inte tänkt mig, bara kanske "tunna ut" litet. Men samtidigt, hur fattar man beslut vilka man skall spara och inte spara. Faxen har nog bleknat så de kanske jag slänger. Troligen blir lådan kvar som den är. :) Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Det verkar som om alla som kommenterade trodde att jag skulle göra mig av med allt. Absolut inte! Det enda jag funderade på var om jag skulle göra mig av med litet grand. Som fax som troligen bleknat. Slängde jag allt vore jag nog litet "tossig". ;)

Anne-Marie said...

Annika: Jag blev litet tagen på sängen - som troligen rätt många blev - att Amazon höjde minimibeloppet för "free shipping". Ingenting verkar ha sagts innan det skedde.
Skriver till dig också att jag absolut inte ens tänkte tanken att göra mig av med alla brev och kort, kanske bara "tunna ut" litet. Men, som sagt, hur bestämmer man vad man skall spara och inte spara. Troligen blir lådan kvar intakt. :) Kram!!

Anne-Marie said...

SAM: Jag tror inte att jag beställer tillräckligt mycket för att det skall löna sig med Amazon Prime. Funderar på hur jag skall göra med min beställning nu.
Tror att lådan blir kvar som den är eftersom det är omöjligt att veta vad man skall spara och inte spara. Som jag skrivit till några kanske jag slänger fax som troligen bleknat nu.

Jane said...

Jag skulle spara allt, man ångrar sig så lätt.
Amazon är guld värt, jag har prime, jag tror första året var gratis.
Kram

Anne-Marie said...

Jane: Det blir säkert så att jag sparar det mesta. Men fax som man inte ens kan läsa kommer nog att åka i soptunnan.
Vet att många har Amazon prime. Jag får se hur jag gör framöver med min beställning. Kram!

My kids' Mom said...

God morgon Anne-Marie,

Jag sitter här i San Diego och dricker morgon kaffe med Madeleine och vi läser din blogg. Madeleine säger att hon känner igen sig precis i det du skriver angående att vara föräldrarlös. Hennes mamma har långt gången Alzheimers och känner inte längre igen Madeleine, så för hennes del blir det ju inga telefonsamtal eller brev heller.

Vad fint att du sparat brev och kort.

Kram

Anneli

Madeleine hälsar.

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du fann litet tid att titta in här. :) Har följt dina "äventyr" här i Kalifornien även om jag inte kommenterat.
Du får hälsa så gott till Madeleine. Jag känner tacksamhet rätt ofta att jag inte längre behöver oroa mig för min mamma och att hon har det mycket bättre nu. Läste en skrämmande artikel häromdagen i DN på nätet om hur äldrevården är. Visste ju redan mycket men den bekräftade allt jag hört tidigare.
Det är ett fint minne av mamma att ha kvar hennes kort och brev.
Kram!

Anna o Jan - Man ser floden said...

Ett litet tips är att scanna in brev och andra dokument du vill spara på ett externt minne. Tar lite tid men ett externt minne är lätt att ta med sig och dessutom får du en säkerhet om något händer.

Anne-Marie said...

Anna/Jan: Jag kanske får undersöka det samtidigt som det troligen skulle väldigt lång tid. Tack för tipset!