Sunday, October 13, 2013

En liten detalj

Jag kan inte reparera min bil själv men jag lärde mig en hel del om bilar när Michael och jag levde tillsammans. Han kunde mycket och vi hade två äldre bilar som behövde en hel del TLC. Vi tillbringade rätt många timmar lutade över våra bilar.
Eftersom jag inte kunde någonting om bilar när jag bodde i Sverige har jag lärt mig vad bildelar heter på engelska här i USA. Men jag vet inte vad de svenska orden är. Jag klarar mig rätt bra hos bilmekaniker här men skulle nog stå mig slätt hos en svensk bilmekaniker.

Min bil börjar få en del år på nacken men jag försöker ta så god hand om den jag kan. Jag har lärt mig att lyssna efter olika ljud och lägga märke till små detaljer. Ofta har jag kunnat förhindra större "skador" genom att jag "motat Olle i grind". Relativt regelbundet kollar jag oljan och även den vätska som finns i den automatiska växellådan. Bara så små saker kan helt klart förlänga livet på en bil.

Något annat jag också gör regelbundet är att kolla lufttrycket i däcken och det brukar jag göra hemma med en liten mätare. Tidigare har jag haft de där billiga varianterna som finns i bildelsaffärerna och som inte håller särskilt länge. Men jag tröttnade när en gick sönder som jag inte alls haft länge och tänkte att något bättre måste väl finnas utan att man skall behöva betala en förmögenhet.
Eftersom Amazon numera säljer i stort sett allt hittade jag en lufttrycksmätare som var en enklare variant men som folk verkligen tyckte om. Den kostade självklart mer än de där billiga Kina-tillverkade varianterna men det tyckte jag att det kunde vara värt. I lördags dök den upp och idag provade jag den för första gången. Vilken skillnad! Så mycket bättre och dessutom är den tillverkad i USA. Det är man verkligen inte bortskämd med.

Att ha rätt lufttryck i däcken påverkar hur mycket bensin man använder och hur länge däcken håller. En liten detalj kan tyckas, men viktig trots allt.

Hade ett trevligt samtal med en god vän i Sverige idag. Det blir inte så mycket svenska jag pratar nuförtiden efter det att mamma gick bort. Bäst att ta vara på de stunderna. :)

Min nya mätare - USA-tillverkade Milton som förhoppningsvis skall hålla ett tag.

8 comments:

Desiree said...

Vad duktig du är som kan så mycket om bilar. Blir väldigt impad. Nog är det så alla gånger att om man sköter om sina grejer så håller de mycket bättre. När det gäller sådant så är både jag och C duktiga. Vi tror på det där med underhåll och skötsel. Som du säger så förhindrar man större skador och utgifter på det sättet. Jag känner mig otroligt lycklig över att vara gift med en man som är väldigt duktig och händig. Jag borde lära kanske lära mig mer om både cyklar och bilar men det är ju så skönt att ha någon annan som fixar.
Kram!

Mimmi said...

En sån där lufttrycksmätare har jag också. Jag hade pyspunka i två däck, och fick kolla dem jämt och ständigt, så jag skaffade mig en mätare.

Jag mekkar inte direkt med min bil, som börjar bli till åren (en 2002 Volvo V70), men jag byter ut glödlampor (kallar man bil bulbs för det?), vindrutetorkare, och fyller på spolarvätska titt som tätt. Jag har även bytt punkerade däck ett antal gånger. Jag har en del kompisar som tycker att det är väldigt imponerande, för de har aldrig gjort nåt av det. Otroligt!! Det är ju likson basic care care tycker jag.

:o)

Anne-Marie said...

Desiree: Tack vännen! :) Jag tyckte faktiskt det var rätt intressant att lära mig en hel del om de bilar Michael och jag hade. Jag brukar funka på det sättet att jag vill kunna så mycket jag kan om olika saker.
Jag förundras ibland över hur ointresserade folk kan vara av att just ta hand om sina saker. Det verkar vara mycket slit och släng.
Härligt att C är så händig och kunnig. :) Michael var också en riktigt händig person som kunde fixa nästan vad som helst. Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Att kolla lufttrycket i däcken tycker jag är A och O för en bil. Men det är inte alla som verkar känna så.
Visst undrar man litet över hur folk tänker när till och med de saker du nämner är imponerande i deras ögon.
Byta däck har jag aldrig gjort så det tycker jag du är duktig som gjort. Skulle det hända ringer jag nog min "motor club". :)

Jane said...

Måste erkänna, jag är dålig på att kolla sånt. Jag lämnar in bilen på service regelbundet och däremellan så hoppas jag att mannen min kollar eller att ingenting händer. Ibland kommer jag ihåg att kolla kylvätska och olja, men det är mest av sen slump när jag är på macken.
Vad du är duktig!

Anonymous said...

Hej Kul att du grejar lite. Med
bilen det är ju bra. Jo jag är,
ju bildoktor. Så jag kan ju,
hjälpa dej med råd. Man hjälper ju
en vän. Jag skickar min e- adress.
Men senare under dagen. Det,
börjar bli sent hemma i sverige.
Så du kan få lite tips, när du
behöver. Hälsningar Stig B.

Anne-Marie said...

Jane: Jag visste som sagt ingenting om bilar när jag kom till USA. Min familj hade aldrig någon bil och jag hade inget körkort ens. Men att ha två äldre bilar som hade olika problem under åren var en bra "skola" och jag tyckte det var riktigt intressant och roligt att lära mig om bilar och förstå - i alla fall till viss del - hur de fungerar.

Anne-Marie said...

Stig: Fick precis ditt mail och har svarat. Som jag skrev skall jag absolut komma ihåg dig om jag har bilfrågor. :) Du verkar ha en omfattande bilkunskap.