Wednesday, October 16, 2013

Turbekulostest - annars får jag inte lön

Skolan ställer hårda krav på sina anställda - tuberkulostest vart tredje år. Gör man inte det får man ingen lön.

Jag fick ett brev från vår personalavdelning för någon vecka sedan att jag missat deadlinen för mitt tb-test. Den var i slutet av augusti. Inte hade jag någon tanke på tb-test i samband med min mammas bortgång och resan till Sverige. Men jag fick klart och tydligt veta att om de inte hade ett resultat innan 31 oktober skulle jag inte få någon lön. Och varför detta brev inte skickades ut innan deadlinen är en gåta. Efter faktum hjälper liksom inte.

Idag var det dags med besöks hos kliniken och jag fick rena dåndimpen när jag insåg att det inte bara var ett tb-test utan det inkluderade även andra kontroller - jag blev vägd, det togs blodtryck, hjärtslag och syre i blodet och temperatur. Men vad håller de på med? Jag gjorde rätt klart för den manliga sjuksköterskan att jag tyckte det verkade rätt onödigt men fick veta att de lyder under USAs "federal government" - det förklarar kanske den överdrivna kontrollen. Jag kommer med största säkerhet att skriva ett inlägg snart om USAs nya, nationella sjukförsäkring som mer och mer börjar framstå som ett fiasko. Kan bara hålla med om detta.

Det är alltid lika roligt att se hur folk inom sjukvården reagerar när man får frågan vem som är ens läkare. Jag har ingen "vanlig" läkare utan jag går till en så kallad "naturopathic doctor". Där behöver jag i alla fall inte känna mig som en lab-råtta. ;) Och de kan ofta minst lika mycket som vanliga läkare.

TB-testet gjordes och nu skall det gå mellan 48-72 timmar innan det läses av. Jag blev vaccinerad mot tuberkulos som liten i Sverige. Har inte haft några "felaktiga" reaktioner vid de senaste tb-testen och det är bara att hålla tummarna att det blir likadant nu. Ofta kan man tydligen få en reaktion som indikerar att man har tuberkulos när man fått vaccinationen. Skulle jag ha en sådan reaktion blir det väl lungröntgen och troligen ingen lön i oktober.

Hårda bud från skolan.


Här var jag idag i Mt Shasta.


Såg den här bilen på parkeringsplatsen. Nog har folk ont om pengar här och lagar med "duct tape" men detta verkar ju nästan vara "bizarro world." ;) Antar att de bara kör bilen när solen skiner.

20 comments:

Malix said...

ojoj oj det skulle inte funka i Sverige med en sådan bil. Kanske är tur att vi har det där med bilbesiktning hade inte velat möta en sådan bil i trafiken. Sjukvård är ju mera vård av sjuka just hälsokontroller borde mera heta friskvård.
Tror oxå mera på den alternativa läkekonsten det tänker mera holistiskt

Desiree said...

Vet inte hur vanligt tb är i USA är. Men tydligen något som är så vanligt att ni bör testas regelbundet. Jag tycker dock att det är bara bra och positvt att faktiskt göra en större hälsoundersökning med jämna mellanrum. Man får ju chansen att kanske upptäcka saker man inte skulle upptäckt annars i god tid eller bara få ett kvitto på att man är i god hälsa är ju underbart. Om ditt jobb bekostar detta är det ju ännu bättre. Bara tacka och ta emot.
Helt otroligt att bilar lagas med ducktejp.
Kram!

Anonymous said...

HEJ Det var hårda bud. Det blir, nog
mycket nytt innom sjukvården. I usa.
Men skattehöjningar, kommer det
säkert att bli framöver. Väntar,
på ditt inlägg om sjukreformen.
Hälsningar Stig.

Annika said...

Ganska bra trots allt, eller? Men en ordentlig genomgång av kroppen.
Men du, den där bilen...
Tror aldrig jag sett ngt liknande ngnstans.
Lägger inte staten CA körförbud på sådana bilar hos er??
DET gör de här. Vi har bilbesiktning en gång om året i VA.
TB test fick jag göra då jag jobbade på Montessoriskola här för länge sen.
Tror att man kör det testet regelbundet även här om man jobbar inom skola och i den offentliga sektorn.
Kram!

Unknown said...

Att sjukvården är annorlunda här var något jag verkligen upplevde när jag var gravid. Det var tester för allt möjligt varje vecka och när jag ställde frågor fick jag aldrig bra svar. Allt var bara rutin. Betalade gorde min försäkring sa de, men i slutändan hade de gjort så många tester att försäkringsbolaget vägrade betala, så jag fick betala tusentals dollar ur egen ficka..

Hoppas allt är bra med dig :)

Kramar Maria

Saltistjejen said...

Just TBC verkar vara något de är paniskt rädda för här. Jag har fått göra TB test inför alla mina jobb här. Dessutom på läkarundersökningen som vi gjorde då vi skulle ansöka om Green Card. Tycker dock inte att det var ngn fara. Det gick ju väldigt snabbt och lätt. Att de är väldigt noggranna här vid läkarundersökningar tycker jag också är bra faktiskt. Jag har hittills bara varit på två sådana vanliga kontroller då man kollar "allt" men jag tycker det känns bra att de gör en grundlig koll då och då. Särskilt som man ju inte blir yngre och saker och ting KAN faktiskt utvecklas "i smyg" i kroppen så jag tycker det känns bra att ha lite koll. :-)
Hoppas nu att dina testresultat hinner bli klara i tid så du får din lön!
Kram!!

Mimmi said...

Usch, jag skulle inte kunna jobba nånstans där regelbundna läkarkontroller m.m. är obligatoriskt. Jag har väldig läkarskräck, och sätter inte min fot på ett sjukhus, eller vårdcentral, om jag inte står inför döden - kanske inte ens då. Sist jag var hos en läkare var iom. min Green Card process, då det var tvunget. ;o)

Att den nya Health Care Reform är/blir ett fiasko, är nog vad man kan säga i det mildaste laget. Det bådar inte gott, och jag tror att det kommer bli en katastrof.

Min plats i solen said...

Hårda bud. Men å andra sidan är det ju positivt att ni får en rejäl läkarundersökning. Företagshälsovård är något som många anställda på privata företag i Sverige besöker varje år. En omsorg om de anställda (och självklart företagets ekonomi också)och deras hälsa som säkert många kommun- och landstingsanställda önskade att de också fick ta del av. Tack vare företagshälsovården upptäcktes båda mina föräldrars höga blodtryck innan något allvarligt inträffade. Medicin kunde sättas in i tid och jag är tacksam över att mina föräldrar har haft de där årliga kontrollerna genom sitt arbete.

Vad skönt att försäljningen är klar nu. Förstår att en sten föll från ditt hjärta vännen.

Ta hand om dig och så hoppas jag att det går bra med proverna så att du får ut din lön.

Kram på dig

olgakatt said...

Obamacare är nog bara ett embryo till sjukförsäkring. Man fick ju kompromissa bort det mesta för att över huvud taget få till någonting. Rom byggdes inte på en dag heller.
Men te- kalaset kommer att göra allt för skjuta försäkringen i sank och kanske lyckas, rent av.
"Sköt dig själv och skit i andra" tycka vara deras ledstjärna.

Anne-Marie said...

Malix: Här i Kalifornien finns ingen bilbesiktning alls. Det enda som finns är att man måste kolla utsläppsnivån av avgaserna om man köper en bil.
Det jag inte fattade var vad alla dessa kontroller hade att göra med TB-testet. Har aldrig behövt göra dessa tidigare.

Anne-Marie said...

Desiree: Har ingen aning heller hur vanligt tb är i USA. Har inte hört talas om att det finns där jag bor. Men det har nog att göra med att jag jobbar inom skolvärlden.
Jag behövde inte betala igår men jag skall tillbaka i morgon (fredag) för att få det "läst" så jag vet inte om jag måste betala då.
Det jag reagerade på var att jag inte alls visste om att de skulle göra alla dessa kontroller. Har aldrig behövt gå igenom kontroller tidigare. Och jag vill gärna veta om vilken slags undersökning det blir. De varnade mig att det skulle bli samma kontroller i morgon! Men det verkar väl helsnurrigt. Vad kan ha hänt på 2 dagar? Rapport kommer.
Bilen var nog bland det värsta jag sett. Duct tape är inte alldeles ovanligt här. Kram!

Anne-Marie said...

Hej Stig: Såg att du inte kommenterat bilen. ;) Inget som kan förekomma i Sverige.
Jag har läst väldigt mycket om sjukförsäkringen och allt jag läst verkar inte särskilt bra för någon tyvärr.

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Desiree har jag aldrig tidigare för bara ett tb-test behöva ha en så omfattande kontroll. Det jag reagerade mest inför var att jag inte hade den minsta aning om vad jag skulle gå igenom. Inget fel med kontroller men jag vill gärna veta om i förväg. Och troligen blir det exakt samma sak i morgon fredag vid läsningen och det verkar inte särskilt logiskt tycker jag. Kan ju inte skilja så mycket på 2 dagar tycker jag. Får rapportera senare.
Du verkar ha haft samma erfarenhet med tb-test inom skolvärlden.
Vi har ingen bilbesiktning alls i Kalifornien. Utom avgasutsläppskontroll om man köper en bil. Här kör man glatt omkring med tejp, saker som hänger löst och tydligen även delar som helt saknas. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Det verkar ha gått litet paranoia i det där med tester tycker jag inom sjukvården. Kanske liknande paranoia som finns på flygplatserna nuförtiden.
Det verkar ju inte klokt att du fick betala så mycket ur egen ficka. Jag har inte särskilt mycket förtroende för "vanliga" läkare efter en del dåliga erfarenheter så jag tror mer på holistiska läkare. Men de är ju inte riktigt accepterade tyvärr.
Det är okej med mig - framför allt efter det att mammas lägenhet såldes. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag undrar varför man är så rädd för tb här i USA? Självklart finns sjukdomen men den har ju även kommit tillbaka till Sverige genom en del invandrare vad jag förstått.
Jag behövde faktiskt inte göra ett tb-test vid min ansökan om green card - det var ju konstigt. Sedan ansökte jag ju om en "waiver" för alla slags vaccinationer vid ansökan.
Jag är inte emot kontroller men jag tycker inte om att man inte vet vad som väntar. Jag hade gjort flera tb-test tidigare och inte haft några kontroller alls. Och som jag skrivit till några här så kommer de troligen att göra samma kontroller i morgon vid läsningen vilket ju verkar väldigt konstigt.
Jag kollade en hel del förra hösten när jag tappade hår men det var via min holistiska läkare.
Jag håller också tummarna. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag log när jag läste din kommentar eftersom det var som om jag hade skrivit den. :)
Undviker också vanliga läkare och sjukhus om jag kan. Det är bara att se till att man håller sig så frisk som möjligt! :)
Vad trevligt att du också ser att sjukförsäkringen är ett fiasko. Tror också att det blir katastrofläge nästa år när hela befolkningen skall vara med. Redan börjar många inse att det inte var vad som utlovades tidigare.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag är inte alls emot kontroller men jag vill gärna veta vad som kommer att göras när jag kommer till ett, som jag trodde, enkelt test. Har aldrig tidigare fått genomgå dessa kontroller vid mina tidigare tb-test. Och jag vill gärna själv välja vad jag skall gå igenom och vara med om och inte bara "prackas på" saker och ting. Det var ju ingen hälsokontroll som jag hade bokat tid för. Och tydligen blir det troligen samma slags test i morgon - bara 2 dagar senare - vilket inte verkar vettigt.
Det var underbart att lägenheten såldes så snabbt. :) Den stod ju bara tom och kostade pengar.
Ta hand om dig du också vännen! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det hela rullades ut för tidigt men det finns mycket som inte skrivs om i de stora, kontrollerade massmediakanalerna. Jag har läst en hel del - för min egen information - och det finns mycket som kommer att få folk att sätta kaffet i vrångstrupen nästa år. En del har redan sett effekterna. Fortsättningen följer.

Anonymous said...

HEJ Ja bilskrot har vi i sverige,
ochså jag funderade lite över bilen.
Kan va en slarvig bilägare som inte,
har stängt m-huven. som har blåst,
upp och blivigt väl deformerad.
Varpå den skruvas bort för att kunna
se när dom kör. Ja det är nog mera ,
fel på bilen. Fast den går ju att
köra. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Stig: Antar att en sådan bil inte skulle få köra omkring i Sverige.
Jag tycker jag tar väldigt väl hand om min bil men då den har en hel del rost - Michael och jag köpte den i Hawaii där allt rostar - tror jag att den inte ens skulle passera bilbesiktningen i Sverige.