Thursday, October 31, 2013

Trick or treat?

...hörde jag för första gången på hösten 1997. Det var mitt första år i USA och jag befann mig fortfarande i ett visst kulturellt chocktillstånd - och troligen andra chocktillstånd också ;) eftersom jag bara varit här några få månader.
Michael och jag bodde en bit utanför Mt Shasta och dit kommer man bara med bil. Inga bussar går i närheten och skall man gå är det långa avstånd. Alltså var det inga mängder med barn som kom till det hus vi hyrde. Men vi hade köpt litet godsaker och några få barn kom.
Det var min första Halloween i USA då jag också hörde trick or treat för första gången. Det som barnen säger när de knackar på dörren. Får de inget godis, "treat", kanske det blir "trick" i stället och då vet man inte vad som kan hända.

I kväll jobbar jag sent så jag har inte köpt något godis. Skolan har sett ut litet som en filmstudio med elever och lärare som klätt ut sig. Alldeles nyligen kom Gandalf in på mitt kontor. ;)
Jag har helt vanliga kläder idag. Men det här är en dag då det är helt okej att komma utklädd till jobbet.

Och i USA firar vi bara Halloween idag, den 31 oktober. I Sverige verkar det vara litet mer flytande eftersom man av någon anledning har kopplat samman Halloween med Alla Helgons Dag.

Innan jag gick till jobbet uträttade jag ett par ärenden och såg detta fint Halloween-dekorerade hus "downtown" Weed. Det enda hus jag sett i Weed med mycket pynt i år.

Happy Halloween!


16 comments:

Anonymous said...

Hej va fint det var. Vilka mysiga bilder du har tagit. Det var ju, riktigt kul. Halowen är större. Än
lucia firandet bland ungdommar. Raportterade polisen igår. Ja det är
regäla fester nu i helgen. Ungdomarna
har ju varit lediga envecka. Det heter ju höstlov. Men halowen låter,
ju bättre. Om en tio tjugo år, ser det ut så här i sverige ochså.
hälsningar Stig.

Äventyret framtiden said...

Jag är personligen ingen "Halloweenare", fastän jag gärna dekorerar med pumpor och annat vackert den här tiden på året. Men i och med de yngre familjemedlemmarna så blir det lite grann i alla fall, som t.ex en spöktårta. Att ha godis hemma har också visat sig vara nödvändigt, men igår glömde jag bort det helt och hållet, summerade snabbt vad jag kunde dela ut utifall att vi skulle få påhälsning, för inget hade införhandlats i karamellväg. Undrar om halloweengoastar gillar morötter?;) Nu kom ingen så det gick bra.
Ha en fin dag!
kramar

Freedomtravel said...

Men Halloween och Alla helgons dag hänger väl ihop? Enligt Wikipedia kommer ordet Halloween från All Hallows' Eve, vilket då är Alla helgons afton,alltså dagen innan Alla helgons dag. Sedan är ju traditionerna olika på olika ställen. Jag har förstått att traditionen är särskilt stark på Irland.

Malix said...

ser trevligt ut Här tror jag inte jag sett något förutom i affärerna och sånt Tydligen var de några ute i går och halloweenade för det var några som råkat ut för lite bus själv jobbade jag och där vart det ingen som ringde på behövs lite firandes på hösten tycker jag det är så långt till jul och det piggar upp lite med pumpor och sånt. I kväll ska jag tydligen bli bjuden på amerikansk middag Pull pork eller nått hette det åt det hemma hos vänner förra helgen och nu ska maken ställa till med lite sånt :) ha en härligt underbart trevlig helg med eller utan halloween kostym :)

Annika said...

Vad fint vid det huset.
SÅ ska en slipsten dras.
Ja, du vet ju att jag älskar Halloween.
OCh ja, den är endast den 31 okt, som du säger.
OCH nej, den har inget med Allhelgona att göra.
SÅG på instagram att många hemma kommer att fira Halloween idag. MEN SUCK!!
Kramar från The Queen som nu ska RIVA ner alla Halloweendekorationer. Once it's over, it's over!!

Desiree said...

Coolt hus med MYCKT halloween dekorationer. Kul att det kommer en del folk utklädda till jobbet. Det är roligt men skönt att det är frivilligt så att man inte känner krav på att behöva komma utklädd.
Suck, över att de i Sverige blandar ihop Halloween med Allhelgona. Det tycker jag inte att man ska göra. Det verkar ju inte heller som om folk lär sig där heller. Fler borde läsa Annikas blogg och få ta del av hur och när det ska firas.
Ha en fin helg.
Kram!

Charlie sa ... said...

De har ju lyckats jättebra med Halloweenkänslan! Så fint!


Tack rara för mailet, svar kommer ;)

Ha en skön helg vännen

KRAM!
Lotta

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Höstlov hade vi inte när jag gick i skolan i Sverige men jag tycker det verkar bra att man infört ett lov under hösten. Terminen var väldigt lång minns jag.
Halloween och Lucia går inte att jämföra tycker jag. Lucia är en otroligt stämningsfull högtid. Halloween är något helt annat. Halloween fanns inte heller när jag bodde i Sverige. Allt förändras.

Anne-Marie said...

Karin: Morötter är nog litet "exotiskt" för Halloweengoastarna. ;) Minns att Michael och jag hade köpt litet nyttigare saker. Där vi bodde kom inte många så vi brukade få äta upp det mesta av det vi köpt. :)
Pumpor är ju vackra oavsett om det är Halloween eller inte.
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag kanske inte uttryckte mig helt klart. Jag menade att man i Sverige inte riktigt verkar veta vilken dag som Halloween firas. Självklart har Halloween och Allhelgonahelgen ett samband men själva Halloween firas 31 oktober, ingen annan dag. Hittade den här artikeln hos DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/halloween-eller-alla-helgons-dag/

Anne-Marie said...

Malix: Eftersom Halloween inte firades i Sverige när jag bodde där har jag ingen aning om hur man tagit till sig den här högtiden nuförtiden. Har en känsla av att det kanske är litet som med nationaldagen, dvs att man fortfarande letar sig fram efter en "mall" hur den skall firas.
Vi har helt klart mycket mer som händer på hösten här i USA - Halloween (även om det absolut inte är en helgdag), Veterans Day och Thanksgiving.
Hoppas att middagen blir god. :) Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Annika: De hade verkligen fått till det tycker jag med sina prydnader. Till och med the Queen of Halloween gav tummen upp. ;)
Halloween och Allhelgona har ett samband vad jag förstår men själva firandet av Halloween är det som är luddigt i Sverige. 31 oktober är dagen för Halloween men då man firar Allhelgonahelgen vid litet olika datum i Sverige har det gjort att folk firar vid litet olika datum. DN skrev om det också: http://www.dn.se/nyheter/sverige/halloween-eller-alla-helgons-dag/.
Tror att folk i Sverige inte kommer att hålla på datumet som vi gör i USA.
Nu blir det väl snart dags för dig att pynta för Thanksgiving! :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tyckte att de lyckats riktigt bra med utsmyckningen av huset. Kul med i alla fall ett "riktigt" Halloween-hus här i Weed. ;)
Halloween firas den 31 oktober men det finns tydligen ett samband med Allhelgona-helgen. Men då man i Sverige inte har ett fast datum för Allhelgona-helgen har det tydligen blivit litet smått förvirrat. Men 31/10 är den "riktiga" dagen för Halloween.
Allhelgona-helgen firar man ju de som gått bort med ljus och vackra, upplysta kyrkogårdar.
Ha en bra helg! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst var huset fint! :) Känns inte alls som Weed på något sätt. Litet mer stuk på det hela som jag kan tänka mig att du har hos dig.
Tack för ditt mail - svarade som hastigast.
Ha en fin helg och resa vännen!
Kram!!

Anonymous said...

Där jag bor i Sverige, var det ovanligt många utklädda barn (med föräldrar i släptåg) som hade prickat in rätt datum. Många hade också tänt ljus i pumpor och lyktor just den 31 okt!/M

Anne-Marie said...

Anonym: Vad bra att ni prickade in rätt datum. :) Ser ut som om ni hade ett riktigt amerikanskt Halloween-firande. Kul!