Thursday, October 10, 2013

Det här med epost

Jag är tillräckligt gammal för att inte ha vuxit upp med epost. Till och med när jag kom till USA 1997 var eposten inte särskilt vanlig. I Sverige hade mitt arbete intern epost mellan de olika kontoren i Europa men jag hade absolut ingen privat epost. Jag hade inte ens en dator. Det är svårt att ens tänka sig ett liv utan en dator idag.

Mitt första år här bestod till viss del av att skriva brev till nära och kära i Sverige! Det tog tid och jag minns framför allt en god vän vars brev alltid korsade mina så vi kunde aldrig direkt kommentera vad den andra personen skrivit. Det hela blev litet komiskt till slut. :)
Efter ett tag upptäckte jag Hotmail och skaffade ett konto där som jag faktiskt fortfarande har kvar men i stort sett aldrig använder. Eftersom jag fick litet problem med det kontot skaffade jag ett Yahoo-konto som jag har haft i väldigt många år nu - både privat och litet senare för bloggen.
När jag arbetade för Google var jag tvungen att skaffa Gmail så då blev det ytterligare ett epost-konto - som jag också fortfarande använder.
Och på jobbet är epost något som alla använder flitigt. Så mycket epost som jag hade när jag kom tillbaka efter mitt Sverigebesök har jag nog aldrig haft - runt 1500 som jag fick gå igenom.

Yahoo gillar jag eftersom de har ett, i stort sett, oändligt lagringsutrymme. Jag såg nyligen en uppgift att jag kunde ha ytterligare 55 miljoner "försändelser" (antar att det var bara ingående och utgående)!!! Det tar ett tag att komma upp i det. ;)
Och man vänjer sig vid hur ens epost ser ut. Yahoo har gjort litet förändringar under årens lopp men inga stora, dramatiska. Förrän igår. Eftersom jag är inloggad i stort sett hela min vakna tid såg min epost ut som den brukar göra under tidigare delen av dagen fram till eftermiddagen. Då helt plötsligt såg ingenting ut som det brukade. Inga förvarningar hade kommit, inga förklaringar till hur man kunde justera utseendet osv. Och de hade tagit bort en funktion som jag - och tydligen många med mig - verkligen tyckte om. Att man kunde ha öppet flera tabbar och gå mellan olika meddelanden. Om man nu går in på Yahoos sida där folk kan tycka till om deras epost är ingen glad över förändringen. I stort sett ingen har sagt något positivt.

Jag lyckades gå tillbaka till något som liknar den tidigare versionen (som är mycket lättare att navigera) men tabbarna är borta. Om Yahoo är kloka lyssnar de på vad folk tycker, men vem vet. Kanske det är lättare att "avlyssna" eposten med det nya utseendet. ;) Vi vet ju att en myndighet i USA med tre bokstäver verkar ha slagit rekord i att spionera på folk.

Att leva utan epost idag är i stort sett otänkbart för mig. Och att kunna skriva och få svar snabbt när man bor utomlands är guld värt. :)


Bilden lånad från redbus2us.com

16 comments:

em said...

Jag irriterade mig också över nya Yahoo i går eftermiddag. Fast redan tidigare har jag retat mig på yahoostrul, och mail som försvinner.
Eposten är det första jag saknar när datorn och jag är osams - det är svårt att vara utan - trots vetskapen om att den inte är privat.
Margaretha

malix said...

Jag kör gmailen och mailkonto från mitt webbhotel hotmail har jag haft. Känns som jag har brevlådor över allt. borde kanske sortera upp och använda mig av en men det blir aldrig av hej hopp nu ska jag iväg till röntgen i dag ska det tas kort på höften så får vi se vad som hittas :) ha en fin dag idag visar sig solen här mmen vinter jackan är nog ett måste ;)

eastcoastmom said...

Jag har också flera emailadresser, som jag använder till olika saker.

Fullblodsekologen said...

Blir lite nostalgisk när jag läser det där om att man skrev och skickade brev för inte så där längesedan. Visst är det jättepraktiskt med mail, men visst katten saknar man den där känslan av att lyfta på locket till brevlådan och hitta ett fint brev från en vän. Det var liksom en känsla av något "äkta" som jag tycker man idag går misste om med mailen.

debbie said...

också jag tycker illa om det nya yahoo!
men epost behöver inte vara tråkigt. jag har en mejlvän som skriver fantastiska mejl, med bilder och länkar. hon väljer fonter och färger som ska passa till innehållet. det är precis som att få snigelpost.

Annika said...

Jag med, olika. En till bloggen, en privat och sen en som P och jag har tillsammans.
Ja, när jag kom hit 93 var det bara gamla klassiska brev som gällde.
Jag hade en hel ask full med vackra brevpapper, kuvert, olika pennor, klistermärken och massor, massor med frimärken.
OCH skrev gjorde jag, och svaren kom.
Men, sen när vi skaffade dator 98 tog mailen över mer och mer och mer.
Numera skickar jag inga handskrivna brev alls längre.
Jag tycker att mailväxling med goda vänner är väldigt givande.
Kramar!!

Desiree said...

Jag minns också tiden innan e-mailen kom. Känns helt otänkbart idag att inte ha dator, mejl, bloggar, Face book med mera. Det har helt klart hänt jättemycket de senaste 20 åren.
Trevlig helg

Anne-Marie said...

Margaretha: Visst var det märkligt att man inte hade meddelat alls att Yahoo mailen skulle förändras. Och det var ju inga små förändringar heller.
Nej, utan epost är det svårt att klara sig idag. Jag var så tacksam att jag kunde ha tillgång till min dator denna gången jag var i Sverige.

Anne-Marie said...

Malix: Det är inte fel tycker jag att ha flera mail-konton. Man vet aldrig vad som händer.
Yahoo har varit stabil till största delen men verkar ha strulat litet mer den sista tiden - kanske pga de förändringar som gjorts.
Lycka till med röntgen! Såg på din blogg att du jobbar med olika kroppsövningar osv. Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Visst är det bra att kunna ha olika adresser. Men man blir litet undrande varför till exempel Yahoo ändrar på något som redan är bra.

Anne-Marie said...

Annelie: Min mamma brukade skriva brev när hon fortfarande var frisk. Det brukade komma flera brev per månad. Ibland tog de 4 dagar och ibland 2 veckor. Visst är det något speciellt med brev som ligger i brevlådan. :) Kram!

Anne-Marie said...

Debbie: Visst var det konstigt att Yahoo gjorde en så stor förändring som aldrig annonserades och som uppenbarligen inte alls fungerar bra för folk.
Man kan göra epost fantasifull också. Och den går ju faktiskt väldigt mycket snabbare än vanliga brev.

Anne-Marie said...

Annika: Ibland känns det som en väldigt avlägsen tid då man skrev brev. Kan tänka mig att dina brev var fina. :)
Det är bra tycker jag att ha flera olika mailadresser som passar i olika sammanhang.
Jag skickade fina kort med vanliga posten till mamma under hennes sista år. De uppskattade hon väldigt mycket.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Om vi hade haft en kristallkula och kunnat se vad som skulle komma hade det nog varit litet svårt till och med att fatta. Allt går så mycket snabbare idag. Jag hade helt klart känt mig mindre avlägsen och ensam här i USA när jag kom hit 97 om epost funnits.
Ha en fin helg! Kram!

Unknown said...

E-post fanns inte när jag var liten heller ;) Jag skaffade mig min första e-mail address när jag var 15år och gick på högstadiet. Skulle vara rätt svårt att klara sig utan en idag :)

Anne-Marie said...

Maria: Vi är gamla tanter. ;) I alla fall jag. Att inte ha epost idag skulle nog nästan vara omöjligt om man har internet. Min mamma hade varken dator, internet eller epost men det gick bra ändå för henne.