Monday, October 21, 2013

Skoltragedier

Idag var det en ny skolskjutning i Nevada i staden Sparks. Vid det här laget har jag tappat räkningen på hur många det varit. Alltför många skoltragedier. http://www.cnn.com/2013/10/21/justice/nevada-middle-school-shooting/

Skolan där jag arbetar ligger i en till synes lugn del av världen. Men man vet aldrig vad som kan hända. Därför hade vi i förra veckan ett stort pådrag i form av en övning där poliser, California Highway Patrol, ambulanser, brandkår osv deltog - en så kallad "active shooter exercise". Det var under en dag när personalen hade Planning Day. Eftersom jag är en så kallad Building Steward var jag en av de som fick titta på när övningen pågick. Jag hade givetvis hoppats att kunna ta massor med bilder men det fick vi stränga order att inte göra så jag "följde order".

Skolchefen hade skickat ut information i förväg om övningen och bland annat skrev han "This training exercise will be the largest of its kind at any California Community College."
Solen sken men det var kallt och vi var en rätt stor grupp med både skolpersonal och Emergency Services-folk som väntade utomhus på att det hela skulle börja. En stund innan övningen satte igång fick vi veta upplägget.

Helt plötsligt hörde vi en explosion, elever (som alltså var "skådespelare") kom springande och skrikande mellan ett par byggnader. Den som sköt kom efter (givetvis användes inga skott utan bara så kallade "blanks") och det hela fortsatte under en stund med elever som både skadats och dödats och vi såg hur polisen fick tag i förövaren.
Det blev märkbart tyst när polisen skulle säkra skolområdet. Många elever låg på marken och vi som tittade på stod tysta och funderade på hur det skulle ha varit om det här hade varit på riktigt.

Det går aldrig tror jag att förbereda sig om det värsta skulle hända på riktigt men att vara med om en sådan övning som vi hade är i alla fall ett sätt att kanske litet förbereda sig.
Som svensk känns det, tycker jag, fortfarande litet främmande att vara omgiven av så mycket vapen som faktiskt finns här. Eftersom det här inte är en politisk blogg tänker jag inte gå in på den debatt beträffande vapen som under det senaste året har pågått i USA. Men jag vet att det har skrivits om detta även i Sverige.

Här är en artikel från Mt Shastas tidning om övningen: http://www.siskiyoudaily.com/article/20131016/NEWS/131019828

Polisen i Weed hade delat ut lappar till omkringboende - givetvis fick jag också en lapp eftersom jag bor så nära.

14 comments:

eastcoastmom said...

Det är så hemskt varje gång det händer...

Annika said...

Skolskjutningar är ev mina stora skräcker.
Jag är så rädd för sådana. Varje gång jag hör en massa utryckningsfordon på dagen blir jag lite kall av rädsla och tänker att det kanske har hänt på min dotters HS.
USCH!!
OCh det händer, om och om igen. Det är så fruktansvärt hemskt.
OCH tänk att de har tränat på sk lockdowns i skolorna sedan K gick i ES. Ifall det värsta skulle hända.
Ja, det där med vapen ja...Bäst att inte dra igång den debatten.
Kram!

Freedomtravel said...

Sååå hemskt! Och jag tycker ju, som många svenskar kanske, att alla lättillgängliga vapen är en riskfaktor!!!

Katta said...

Usch så hemskt det är... Vansinnigt. Det finns liksom inga ord för detta.

Desiree said...

Det är helt fruktansvärt med alla dessa skoltragedier som skett i USA. Som du säger så har man redan vid detta laget tappat räkningen. Hemskt! Det är nog bra att ha en sådan här övning även om jag håller med dig om att man nog aldrig kan föreställa sig hur man skulle reagera om det blev verkligt. Låt oss innerligt hoppas att det aldrig blir verkligt.
Kram!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Jag kan bara hålla med dig!

Anne-Marie said...

Annika: Numera har väl vissa skolor till och med som de har på flygplatser, dvs att barnen går genom metalldetektorer. Så skall det ju inte behöva vara.
Även om Sverige inte tillåter vapen är det ju väldigt mycket våld där också.
Bäst att hålla sig borta från denna debatt - vill inte bli indragen i en massa offentligt tyckande. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det måste finnas väldigt mycket frustration och ilska hos barn och ungdomar (och även vuxna) nuförtiden samt givetvis också droger och den avtrubbning som videospel och TV-program ger.

Anne-Marie said...

Katta: Håller med dig - svårt att sätta ord på.

Anne-Marie said...

Desiree: Övningen var säkert bra i sig men det kändes litet som ett "skådespel". Eftersom man ser så mycket våld på TV kändes det litet så. Kom det en riktig "skytt" och det var på riktigt skulle det självklart bli något helt annat. Jag är i alla fall glad att jag inte bor i en storstad i USA. Kram!

Anonymous said...

Man undrar vad det var som fick den unga pojken att känna sej så desperat, att han ville skjuta ihjäl sina skolkamrater. Ungdomar i hans ålder har ofta stora problem som dom inte kan handskas med, och dom vill inte tala om sina känslor med någon.
Visste föräldrarna att han mådde illa? Om så, hade dom talat med skolans councelor? Det är ett fall av frågor.

Ruth i Virginia

Christina said...

Så fruktansvärt hemskt och det är helt otroligt att det ska behövas övningar som denna och så otroligt främmande för en svensk som aldrig kan tänka sig att något sånt här skulle hända när man gick i skolan.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Vi får kanske aldrig svar på frågor liknande dina. Vill bara inflika att många människor i USA - även barn och ungdomar - äter olika slags mediciner som bland annat påverker psyket. Jag tror att en del av dessa oförklarliga skjutningar har med obalansen i hjärnan hos folk att göra.
Min man (som gick bort) arbetade som terapeut och han sade att stora delar av USAs befolkning äter depressionsmediciner som påverkar på många sätt.

Anne-Marie said...

Christina: Man förundras som svensk ibland över hur olika det är. Den övningen som jag var med om skulle mycket väl kunna bli verklighet. Det har vi ju sett exempel på.
Kram!