Friday, October 18, 2013

Stängda vägar

För ett litet tag sedan utlovade jag att berätta litet om vad vår National Forest Service hittar på här i Siskiyous County. Eftersom de stänger vägar i våra skogar är det ett hett ämne just nu för många.

Jag bor i den "glömda" delen av Kalifornien. Folk säger ofta norra Kalifornien om till exempel San Francisco-området vilket ju inte riktigt stämmer. Det finns ungefär 50-60 mil (svenska) till av Kalifornien norr om San Francisco. Jag bor i norra Kalifornien. ;) Som trogna bloggläsare vet är det ett glesbygdsområde med mycket stora naturområden och fantastiska vidder och vyer.

Vi har ingen allemansrätt (ni i Sverige skall vara otroligt tacksamma över allemansrätten) men det finns något som heter National Forests. De ägs av "the federal government" (de som nyligen "krigade" i Washington DC) och de tas om hand av United States Forest Service. Vårt område heter Shasta Trinity som tydligen är det största området i hela Kalifornien med just dessa naturområden. Det finns regler och bestämmelser hur man kan utnyttja dessa områden som är National Forests, till exempel hur länge man kan campa, eldningsförbud osv.

Den här kartan visar rätt tydligt att merparten av National Forests finns i västra USA.


Det finns många mindre vägar uppe på berget Mt Shasta där man kan vandra och ibland även köra bil. Dessa har till största delen varit öppna för allmänheten men nu vill National Forest Service stänga många av dessa. De kallar det så "elegant" för The Forest Service’s Travel Management Plan. Det är inte bara i mitt område som det håller på att förändras utan över hela USA.
Dessa stängda vägar ställer till problem för många som bor här och som livnär sig på att till exempel hugga ner träd som säljs som ved för att elda med och värma upp hus. Andra är jägare och de kan inte längre ta sig ut i skogarna som de tidigare kunnat. United States Forest Service påstår att man inte kan ha vägar öppna pga olika skäl (till exempel off-road vehicles) men de har inte haft någon som helst dialog med allmänheten. Vissa delar av naturområdena har blivit helt avstängda pga detta och många är upprörda. Och det gäller inte bara de som livnär sig på det skogen ger utan även de som bara vill vara ute i naturen.

Härom kvällen var det ett möte här i Weed just kring denna fråga men jag kunde inte gå eftersom jag hade ett trevligt telefonsamtal med min kompis A i Oregon.
Vår sheriff är helt emot dessa begränsningar (enligt Wikipedia är en sheriff "typically the top law enforcement officer of a county") och framförallt de stora straff som personer kan råka ut för om de färdas på dessa avstängda vägar trots allt. Straffen är $5000 eller 6 månaders fängelse!

Här är en artikel från Mt Shasta-tidningen om just detta. http://www.mtshastanews.com/article/20130814/NEWS/130819908/1001/NEWS?template=printart

Det här är en bild från skogsstigen bredvid skolan men så ser skogen ofta ut här även uppe på berget.

7 comments:

Anonymous said...

Hej Oj vilka böter. Är det budget,
böter. Pengarna skulle komma väl till
pass. Ja lite eller mycket, höga
bötesbelopp. Nej, någon sådan dyr,
väg skulle jag inte vilja åka på.
Snacka om vägtullar. Hälsningar Stig.

Malix said...

Vi förstår nog inte hur bra vi har det här i Sverige. För oss är det ju självklart att vandra i skog och mark. Skulle kännas konstigt att få böter för sådana saker. Ha en fin helg

Anne-Marie said...

Stig: De här bestämmelserna har tydligen funnits ett tag men inte implementerats i praktiken.
Det problematiska är att kartan som the National Forest Service ger ut är väldigt svår att tyda vilket gör att man kanske inte riktigt vet om man bryter mot lagen eller inte.

Anne-Marie said...

Malix: Jag har alltid saknat friheten att röra mig i skogen så som vi har det i Sverige. Det är lätt att ta saker och ting för givna. Här har vi dessutom ofta skyltar som säger "Keep out", "Private property" osv förutom det som nu händer med dessa avstängda vägar. Ha en fin helg du med!

Mimmi said...

Jag köpte en sån där Slimcado en gång, tänkte wow dubbelt så stor avocado till halva priset av en vanlig. Men det var ingen höjdare, för den var rent ut sagt äcklig. Nä, jag kommer köra med vanliga i fortsättningen. Jag kanske ger den en provning till, för jag kanske råkade få en dålig när jag provade sist. :o)

Vad gäller Halloween pynt, så har jag sett en hel del. Vi har inte pyntat nåt än, och behöver egentligen inte göra det för vi har MASSOR med spindlar klättrandet överallt på utsidan av huset (YUCK). ;o) Skall väl slänga upp nåt nästa helt, så att det ser lite Halloweeigt ut nät alla Trick or Treaters kommer.

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag svarar dig här även om du troligen avsåg att kommentera på det andra inlägget. No problem. :)
Jag läste att många inte gillar slimcados eftersom de är sötare och känns rätt fettsnåla. Vet inte om jag provar eller inte. Vi får se.
Du har redan Halloween-effekt hör jag. ;) Jag har faktiskt inte haft något Halloweenpynt sedan jag kom till USA. Blir inget i år heller. Så tråkig är jag. :)

Mimmi said...

Oops... Japp, kommentaren hamnade under fel inlägg (och jag lyckades ju också med hur många stavningfel som helst). ;o)