Thursday, May 30, 2013

Classified Staff Day

Classified Staff är de som egentligen får saker och ting att fungera inom skolorna i Kalifornien. ;) Jag hör till Classified Staff. All personal som inte är lärare eller högre chefer hör till den gruppen. Vi arbetar inom alla avdelningar - så här kan Classified Staff definieras "They are considered support staff (example: Office Support, Custodians, Information Systems, Payroll, etc.).

Varje år har min skola en dag som heter Classified Staff Day då man bjuder personalen på lunch, har en liten utlottning av olika priser och delar ut "diplom" till de som arbetat 5, 10, 15, 20 och 25 år. Idag var det dags för årets Classified Staff Day.
Vi samlades i huvudbyggnaden och åt en litet Hawaii-inspirerad lunch, fick en lei (ingen riktig dock - de finns nog egentligen bara i Hawaii) som är en krans med blommor, och alla vann åtminstone ett pris.

Jag var också en av de som fick ett "diplom" för de år jag arbetat inom skolan. Egentligen har jag arbetat längre än 5 år men då jag flyttade till Oregon under några månader (kring Michaels bortgång) räknas av någon outgrundlig anledning inte den tidigare anställningstiden. Jag fick ta emot mitt diplom av skolchefen och chefen för personalavdelningen gav en liten sammanfattning av min tid inom skolan. Vi var flera som fick diplom för 5 års tjänst men även några delades ut för 15 och 20 års anställningstid.

I år hade man bestämt att alla skulle vinna ett pris - tidigare år har inte alla vunnit - och det lottades ut blommor, fröautomater, presentkort osv. Jag vann en så kallad "Pocket hose." Det har gått reklamsnuttar på TV med en bevattningsslang som krymper till en minimal "klump" när den inte används. Den verkar praktisk - om den fungerar - eftersom de vanliga slangarna (jag har en sådan) ofta viks på fel sätt och är tunga och svåra att hantera. Bara för ett par veckor sedan, när jag tvättade min bil, tänkte jag att jag kanske skulle köpa en "Pocket hose" men sedan blev det inte mer med det. Efter en snabb titt på några hemsidor nu verkar det vara väldigt blandade recensioner för den här typen slang. Tyvärr verkar många av de här slangarna inte hålla så länge. Jag får prova och se vad som händer.

Det blev en kortare dag eftersom vi kunde gå hem efter lunchen och pris- och diplomutdelningen. Det är vi inte bortskämda med. Något som var påtagligt idag är hur få vi numera är som hör till Classified Staff. För bara ett par år sedan var vi dubbelt så många. Kändes litet konstigt att vi numera är så få.

Diplom med lei. Inte den sortens lei jag minns från Hawaii men det var en god tanke i alla fall. :)


Slangen som kanske fungerar eller går sönder vid första användningen. Vi får se.



Här är den "officiella" reklamen.

Wednesday, May 29, 2013

Gräsmattor i Kalifornien

På morgnarna brukar jag titta på väderprognosen från Medford i södra Oregon. Eftersom nationella The Weather Channel i stort sett slutat att rapportera från västra delen av USA är lokala TV-kanaler mycket bättre när det gäller väderprognoser. De berättade att norra Kalifornien har ett mycket stort regnunderskott i år - ungefär 35 centimeter! Vi har inte haft mycket av vare sig regn eller snö sedan i julas vilket är mycket ovanligt.

Överlag är det torrt i Kalifornien - framför allt under sommaren. Vi har inte någon lummig grönska som man till exempel har på östkusten i USA. När jag flugit över USA på väg till Kalifornien är det en märkbar skillnad när man kommer till Klippiga Bergen. Från flygplanet ser man berg och områden som ser ut som halvöknar. Staterna Oregon och Washington (som ligger norr om Kalifornien) har mycket mera regn och grönska.
Jag har alltid saknat den lummiga grönskan jag var van vid från Stockholmsområdet. Oftast blir det mesta brunbränt i Kalifornien under sommarmånaderna om man inte konstbevattnar.

Något som alltid förundrat och förvånat mig är att folk i Kalifornien envisas att ha gräsmattor som konstant måste bevattnas hela sommaren. De naturliga växterna, buskarna och träden är mycket mera torktåliga än gräsmattor. Gräsmattor klarar sig inte utan bevattning. Vattnar man de inte förvandlas de snabbt till brunbrända ytor. Stora delar av Kalifornien har Medelhavsklimat - det är därför det är så torrt.

I Lake Shastina - som är en halvöken - har många gräsmattor som kräver konstbevattning. De områden som inte är anlagda, har en helt annan växtlighet som kan klara sig, trots torkan. I Sverige kommer det oftast tillräckligt med regn under sommaren så att gräsmattorna klarar sig. Inte här.

I Weed är det också konstbevattning som gäller. Skolan har stora områden med gräsmattor - en oas faktiskt. :) Och där går bevattningen non-stop under hela sommaren.





Så här ser det redan ut där gräs växer mera vilt och ingen vattnar.



Var hos chiropraktorn idag - hade inte varit där på ett par veckor - och fick veta att fotleden såg mycket bättre ut. Det är fortfarande en del "arbete" kvar men det känns bra att få bekräftat det jag själv ser och känner. :)

Monday, May 27, 2013

Det här med sjukförsäkring

Idag firar USA Memorial Day. En dag då man minns de som omkommit i strider för USAs Armed Forces. Det är också dagen som "officiellt" startar sommarsemestrarna.
Det hade ju utlovats regn i mina trakter. Det blev inte mycket av det. Idag var det 100% chans för regn men det har mest blåst och varit växlande molnighet. Fick till och med ta på mig min basker idag eftersom det var kallt.
Jag njuter av att vara ledig. Tänk vad en extra dags ledighet betyder mycket.

Jag har skrivit om sjukförsäkring i USA tidigare men det blev aktuellt igen för mig eftersom hela skolan byter sjukförsäkring nu under sommaren. Vi har tidigare inte kunnat göra några val alls hur omfattande försäkring vi velat ha utan alla har haft samma täckning. Nu, i och med den nya försäkringen, fick vi faktiskt några olika alternativ vilket var positivt.

Har sagt det tidigare, men det tål att sägas igen - man måste ha en sjukförsäkring när man bor i USA. Har man inte det kan man få astronomiska kostnader vid ett sjukhusbesök. Det kostar olika mycket i olika stater med sjukförsäkring - som vanligt ligger Kalifornien bland de dyraste staterna. Allt är dyrare i Kalifornien.

Innan jag blev heltidsanställd inom skolan fick jag ha en privat sjukförsäkring eftersom man bara täcks av skolans sjukförsäkring när man har en heltidsanställning. Premierna hade precis börjat skjuta i höjden i Kalifornien när jag fick fler timmar. Men det hade redan varit dyrt med min privata försäkring. Och då hade jag enbart en så kallad "catastrophic insurance" vilket innebär att jag inte skulle få någon ersättning förrän en rätt stor summa betalats av mig.
Det finns de som betalar många hundra dollar i månaden för sina sjukförsäkringar. Det rör sig kanske om 2000-3000 svenska kronor i månaden.

Första juli träder den nya försäkringen i kraft inom skolan och under den gångna veckan hade vi flera informationsmöten som man fick anmäla sig till. Eftersom de skulle ordnas med videokonferensteknologi var min avdelning inblandad i alla möten. Efter mötet jag deltog i hade jag bestämt mig för vilken plan jag skulle välja. Den är en så kallad Wellness Plan vilket innebär att man genom olika aktiviteter kan få ner den summa som skall mötas innan ersättningen (vid ett sjukhusbesök till exempel) träder in. Det verkar också som att den månadskostnad jag kommer att ha (som dras från min lön) blir lägre än den jag hittills haft vilket vore en stor lättnad. Skolan kunde inte ge exakta siffror innan de visste exakt hur många som skulle välja vilken plan.

Att förebygga genom att äta bra, sova ordentligt, leva sunt osv känns som en självklarhet tycker jag. Hittade dessa fina, avslappnande videos med vackra bilder och vacker musik/vackra naturljud. De är långa också så man behöver inte byta på en bra stund. Har lyssnat på dem idag.





Saturday, May 25, 2013

Wesak, fullmåne och marsch i Mt Shasta

Igår natt lyste fullmånen så starkt att det nästan var ljust utomhus. Idag, lördag, är den "officiella" fullmånen.
I olika länder i Asien firar man Vesak den dag det är fullmåne i maj. Man firar dagen för att hylla Buddhas födelsedag. Av någon anledning har man i Mt Shasta valt att också fira Wesak (engelsk stavning). Det har man gjort varje år sedan jag kom hit. Så även i år. Eftersom fullmånen infaller denna helgen var det mycket folk i Mt Shasta när jag var där idag för att handla. Eftersom det dessutom är långhelg kanske ännu fler hade kommit.


Bilden lånad från Wikipedia.

Wesakfirandet hålls i år i Mt Shastas City Park. Jag brydde mig inte om att åka dit men tydligen var det en hel del som var där enligt R. Man har folk som kommer hit för att hålla föredrag och även musiker kommer. Mt Shastas tradition som andlig plats fortsätter på olika sätt. Hemsidan för Mt Shastas Wesakfirande - http://www.wesak.us/index.php

Inte nog med Wesakfirandet och fler turister på grund av Memorial Day weekend, det hölls också en protestmarsch i Mt Shasta mot Monsantos nästan totala övertagande av mat"marknaden" i USA och i andra länder. Det här var en marsch som var global eftersom många andra länder också deltog. Även i Stockholm hölls en marsch på Söder idag.




Igår kväll hade berget en liten "hatt" ;) - molnen löstes upp bara några minuter efter det att jag tagit fotot. Det skall tydligen regna till och från under helgen. Det behövs, så inte mig emot.

Friday, May 24, 2013

Jordbävning i norra Kalifornien

Långhelg står för dörren. På måndag är det "Memorial Day" här i USA när man hyllar de som varit ute i strid och omkommit för USAs Armed Forces. Skolan har stängt så vi har en tredagarshelg.

Slutproven för eleverna är över och det dröjer litet drygt en vecka innan sommarterminen sätter igång. Vi har bara en videokonferenskurs som vi supportar under sommaren och det är rätt skönt att inte alltid behöva finnas till hands för lärare och elever.
Idag och under nästa vecka arbetar vi forfarande "bara" 8 timmar/dag men den 3 juni sätter våra MYCKET långa dagar igång. Har ingen aning om hur det kommer att vara men det får väl gå.

Igår kväll skakades norra Kalifornien av en rätt så stor jordbävning. Jag kände den inte men jag pratade i telefon med R (som bor i sin RV) och han sade helt plötsligt "it feels like someone is moving my truck." Han befann sig en bit upp på berget Mt Shasta. Efter bara några minuter hade man uppdaterat ett par olika hemsidor med jordbävningsinformation. Det var en 5.7 jordbävning som hade inträffat. Och litet senare var det ett efterskalv som sedan följts av kanske 20 andra efterskalv. Bara för ca 20 minuter sedan var det en 4.0 jordbävning i samma område.

Jordbävningarna var inte i närheten av Mt Shasta eller Weed utan ca 15 mil söderut men den första kändes alltså uppe på berget Mt Shasta och till och med i Sacramento (som ligger ca 40 mil söder om Mt Shasta). Folk rapporterade om hus som skakade och föremål som föll från hyllor. Inga stora skador uppstod tydligen men det här var en märkbar jordbävning. Man nämnde till och med om jordbävningen på de nationella nyheterna i morse.

Kalifornien har ständiga jordbävningar - mindre och större. Alla experter är överens om att det kommer att komma en stor jordbävning - frågan är bara när. Min första upplevelse av en jordbävning var i Mt Shasta när Michael och jag bodde tillsammans. Huset skakade under några sekunder - det var allt. Vi hade inte ens hunnit att ta skydd. Jag har även upplevt ett par andra i Weed och Lake Shastina när jag har känt att marken rört sig under fötterna. På Hawaii upplevde vi 2 eller 3 skakningar och "knallar" som också var jordbävningar.

Reddings Record Searchligt skriver så här om jordbävningen: http://www.redding.com/news/2013/may/23/56-quake-plumas-county/

Karta över jordbävningsområdet - Mt Shasta och Weed ligger en bit norr om Redding i utkanten av de ljusaste färgern.



Vi har jordbävningar medan man i Stockholm har våldsamma kravaller. Känns litet konstigt att tänka sig att så mycket våld och förstörelse pågår där. Brittiska UD varnar till och med turister för att resa till Stockholm!

Wednesday, May 22, 2013

Gränder i Weed

Det snöade aldrig som de pratat om. Men det var kallt i morse - riktigt kallt. Jag fick till och med skrapa vindrutan på min bil. Och mössa och vantar behövdes. Tog en promenad på lunchen och det var fortfarande kallt i vinden.

Is på vindruntan i morse. Jag skrapade litet med fingret för att se att det var is och inte bara fukt.

Weed är, som väl framgått rätt klart, en liten stad. Det bor inte mer än runt 3000 människor här. Hade skolan inte funnits hade det nog varit ännu färre.

Till största delen består Weed av villor men det finns även mindre lägenhetshus. Det är rätt lummigt här till skillnad från naturen runt omkring. Den är torr och karg. Delvis beroende på att vi ligger 1000 m över havet och delvis beroende på att det är torrt i Kalifornien så här års.

Som så många små städer i USA har även Weed många bakgator och gränder. Gränderna består av grusvägar och underhålls inte alls som de litet större gatorna och vägarna. Efter en snabb titt på City of Weeds hemsida ser jag att de inte ens röjs när det snöat.

De har sin charm tycker jag. Gränder med grus och gräs. Småstadscharm och lantligt. :) Passade på att fånga några gränder på min promenad idag. Och några vackra, blommande träd och buskar.











Tuesday, May 21, 2013

Svenska och amerikanska telefontider

Det får bli ytterligare ett inlägg om litet Sverige/USA-skillnader.
Igår kväll/natt fick jag stanna uppe sent eftersom jag ville kontakta olika svenska myndigheter och företag och uppdatera min adress till min postbox i stället för gatuadressen. Med 9 timmars tidsskillnad blir det till att stanna uppe sent.

Genast slogs jag av hur korta de svenska öppettiderna är jämfört med de amerikanska. Jag hade kollat på hemsidorna och noterat att 8-16.30 var det vanligaste. Det är kort jämfört med vad de allra flesta amerikanska företag och myndigheter har öppet.

Jag har ibland ringt till mina kreditkortsföretag mitt i natten här i USA. Till och med IRS (skattemyndigheten i USA som väl börjar göra sig känt även utomlands efter de senaste skandalerna) har öppet mellan 7 och 19 amerikansk tid - och det är lokal tid beroende på var man bor. USA har ju flera olika tidszoner. Mitt elbolag kan jag ringa till dygnet runt och prata med en person.
Och väldigt många företag har öppet 7 dagar i veckan.

Det har nog blivit litet mera generöst med öppettider och telefontider i Sverige jämfört med hur det var när jag bodde där men fortfarande är det litet "snålt" tycker jag.
Min bank i Sverige kan jag i alla fall ringa till dygnet runt vilket är väldigt bra.
När jag var i Sverige förra året för att hjälpa min mamma med många telefonsamtal minns jag att jag verkligen fick kolla öppettiderna så att jag kunde få tag på någon innan de hade gått hem för dagen.
Kanske det har med fackföreningarna i Sverige att göra? Och hur lönerna sätts i Sverige jämfört med USA?

Något annat som blev påtagligt igår var att det är väldigt olika hur lätt - eller svårt - det är att ändra adressen i Sverige när man är utvandrad och utlandsboende.
Min bank gjorde det via telefonen eftersom jag har en kortdosa och kunde uppge en kod som de ville ha.
CSN och ett försäkringsbolag tog min adress bara via mitt personnummer och försäkringsnummer.
Pensionsmyndigheten måste man skriva ett brev till. Känns väldigt omständligt och ålderdomligt. Och Skatteverket - som tidigare godtagit fax - ville också nu ha en blankett skickad via posten. Det kan ju ta ett par veckor innan de får min post.
Man kan ju undra varför alla har så olika rutiner. Kanske någon annan utlandsboende vet?

Att ha öppet 24/7 är rätt vanligt i USA när det gäller större företag.


Bilden lånad från nätet.

Igår sände nyheterna och The Weather Channel non-stop med tornadoförstörelsen i Oklahoma. Jag visste inte att samma ort som nu jämnades med marken råkade ut för en av de värsta tornados som funnits i USA redan 1999. Känslan att se en stor tornado närma sig och veta att man inte kan göra något mer än att ta skydd måste vara fruktansvärd. Nu är det "säsong" för tornados så risken finns nog att det kommer flera monsteroväder.

Monday, May 20, 2013

Amerikanska och svenska plastkassar

För inte så länge sedan hade jag tagit med mig en svensk plastkasse till mataffären. Killen som packade varorna i kassen - man har oftast packningshjälp här i USA i mataffärerna - kommenterade att det var en sådan annorlunda och häftig kasse. Numera brukar jag ta med mig kassar till affären eftersom man får ett litet avdrag på kvittot för medtagna kassar. Jag har ingen tygkasse men det går lika bra med en "begagnad" plastkasse eller papperskassar som man dubblerar. Man behöver inte betala för kassarna för det mesta om man har glömt att ta med sig. Hälsokostaffären Berryvale är dock ett undantag, de tar betalt.

Det märks dock att affärerna börkar ändra sin policy kring kassar. Man verkar uppmuntra medtagna egna kassar till exempel genom rabatten. När jag kom till USA fanns det inget sådant tänkande alls här. Fortfarande är det ett helt annat system i Sverige än vad det är i mina trakter. Det är fortfarande mer slit och släng i USA verkar det som.

Vet inte om det överhuvud taget har att göra med kvaliteten på kassarna. Svenska plastkassar brukar vara tjocka och ordentliga. De är stora och rymmer mycket. Amerikanska plastkassar är mindre, tunna och sladdriga och är inte alls lika hållbara. Har man något som är litet vasst i kassen går den väldigt lätt sönder.

Stora affärsjättar som Walmart har de här tunna och sladdrig plastkassarna och då de är rätt små går det åt många, många kassar om man storhandlar. Har faktiskt aldrig sett någon ha med sig egna kassar till Walmart.

Som jag nämnde packar man inte sina egna varor vanligtvis utan i mataffärerna finns ofta tonåringar som tjänar extra genom att vara "packare". När jag först kom hit tyckte jag det var väldigt konstigt att inte packa mina egna kassar. Nu har jag faktiskt vant mig och får påminna mig själv när jag är i Sverige att jag skall packa kassarna. :) Egentligen är det bättre att packa själv eftersom man kan packa som man vill. Men det är inte många som gör i affärerna där jag bor.


Den här rejäla plaskassen hade C med sig förra lördagen med godis och kaviar.

Det här är en typisk tunn och sladdrig amerikansk plastkasse.

Idag var det försommar men meteorologerna varnar till och med för snö! i morgon natt. Troligen kommer det ingen snö i Weed men det kan nog  komma snö högre upp. Men det kommer att bli kallt - till och med minusgrader. Burr!

Sunday, May 19, 2013

Examensdag och oväntade blommor

I fredags var det examensdag på min skola. Eller "graduation day" som det heter på engelska. I min skola äger denna ceremoni rum fredagen innan veckan med slutproven. Kanske det är så överallt. Har alltid tyckt att det varit litet konstigt att man inte väntar med examensdagen tills efter alla prov är över och förklaringen jag hörde en gång var att så många elever lämnar skolan efter det att de klarat av sina slutprov att det troligen inte skulle vara särskilt många som kunde närvara vid examensdagen.

Arbetar man inom skolan får man vara med vid examensceremonin men jag har faktiskt bara varit med om min egen examen. Det var 2001 när jag tog min Associate in Arts. Eftersom jag var en riktig plugghäst ;) lyckades jag till och med att få mitt betyg med "High Honors on President's List." Har men ett visst medelbetyg kommer man med på President's List (president = skolchefen). Det högsta man kan ha är 4.0 vilket jag hade.

I USA har man speciella kläder när man tar examen från ett college eller universitet. Skolan jag jobbar inom är ett så kallat "junior college" vilket är en 2-årig skola. Många går längre än 2 år vilket även jag gjorde. Färgerna på kläderna skiljer sig beroende på vilken typ av högre utbildning man går på. Men att ha en så kallad "cap and gown" hör till. Vi fick hyra dessa. Hos oss var de klarblå.


Bilden lånad från min skolas hemsida och visar en examensceremoni.

Hatten har också en så kallad "tassel" som skall hänga till höger innan man tar sin examen och som sedan flyttas till vänster när man fått sitt betyg. Min tassel har jag kvar. :)

Tassel och betyg som jag fick när jag tog min examen.

Även om jag inte alls deltog i någon examensceremoni i fredags fick jag en bukett fina blommor av en av lärarna som undervisar för oss. Det var en trevlig överraskning. Den står sig fortfarande riktigt fint.



Thursday, May 16, 2013

Kvällsljus

Det har varit en riktigt behaglig dag idag med en hel del moln, litet regn nu på kvällen men ändå runt +17 på dagen. Känns som majväder "skall" vara.

Vi har inte alls samma långa, härliga, ljusa kvällar och nätter som Sverige har men det är ändå ljust rätt länge under sommaren. De svenska sommarkvällarna har ett alldeles speciellt ljus som jag inte vet om man hittar i USA. Kanske i Alaska eftersom man måste bege sig så långt norrut för att vara på ungefär samma breddgrad. Jag minns vår- och sommarpromenader i skogarna kring Kärrdal i Sollentuna när solen sken och koltrastarna sjöng. Det är något alldeles speciellt med dessa ljusa kvällar efter den långa, mörka vintern.

Kvällsljuset är annorlunda här än vad jag var van vid från Sverige. Svårt att sätta ord på mer än att det är annorlunda. Idag var det kvällspass och jag passade på att ta några kort kring skolan. Då var klockan runt 20 och det var fortfarande ljust trots molnen. Litet blött var det på marken och det kändes friskt efter regnet.



Vi har faktiskt några björkar utanför min byggnad. Får njuta av de få som finns. :)


Hittade den här gummisnoddsbollen i ett av klassrummen. Har man inget annat att göra så. ;)


Pratade litet med en av eleverna som är ungefär i min ålder, kanske litet yngre. Hon är från Schweiz. Vi konstaterade båda två att folk ofta förväxlar Sverige och Schweiz med varandra. Hon berättade att hon inte blivit amerikansk medborgare av olika anledningar trots att hon varit här länge. Nu ville hon inte sätta igång processen eftersom "her parents might need her". Jag tänkte att jag är uppenbarligen inte ensam om att ha åldriga föräldrar på långt avstånd.

Tuesday, May 14, 2013

Handla på nätet

När man bor i glesbygden som jag gör är internetföretag och att kunna handla från dem ett måste. Att bo i en storstad med många affärer är något helt annat än hur det är här i Mt Shasta-området. Vi har i stort sett inga möbelaffärer, väldigt få klädaffärer osv. Jag har nästan glömt hur det är att gå från affär till affär och kolla på till exempel kläder. Tur att jag är minimalist. ;)

Alla stater i USA har olika höga skatter på det som säljs. Några få stater har inga skatter alls - Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire och Oregon. Jag upplevde det när jag bodde i Oregon. Det var faktiskt väldigt trevligt när jag till exempel köpte min säng.
I Kalifornien har vi en skatt som ligger runt 7,5%. I vissa delar kan den vara litet högre. När jag först kom hit reagerade jag över att man inte ser på prislappen vad den slutliga kostnaden blir eftersom skatten läggs på först i kassan. Ute i affären ser man bara priset utan skatt. Mat man köper i mataffärer beskattas inte, däremot mat på restauranger.

Som det hittills varit har man kunnat handla via nätet och slippa undan försäljningsskatt om man handlar från ett företag som inte har affärer (fysiska affärer) i Kalifornien. Om jag till exempel handlat från ett företag på nätet som ligger i North Carolina har jag inte behövt betala skatt om de inte har affärer här i Kalifornien. Alltså har jag sett till att försöka hitta så många sådana nätföretag som möjligt.

Det senaste i den oräkneliga mängden förändringar och inskränkningar här i USA kommer troligen en ny lag att gå igenom snart som kommer att göra allt som köps via nätet beskattningsbart enligt den skatt som gäller i den stat där man bor. Bor man i en stat som Kalifornien som har bland de högsta skatterna kommer det att bli dyrt att handla vad det än är. Däremot om man till exempel bor i Alabama behöver man bara betala 4% i skatt.

Kalifornien börjar bli en mycket dyr stat och många människor flyttar från Kalifornien till Texas eftersom det är en stat med lägre priser på mycket, bland annat hus och de har även lägre skatt.

Den här sidan hos Wikipedia visar tydligt hur olika skattetrycket är i olika stater: http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States

Runt 60% av det amerikanska folket är emot den här lagen och kommer att handla mindre via nätet om den träder i kraft (vilket den troligen gör). Många amerikaner tror också att den kommer att ytterligare försämra USAs ekonomi.

Om någon är intresserad att läsa mer om den har CNN en sammanfattning: http://www.cnn.com/2013/05/06/tech/web/internet-sales-tax

Monday, May 13, 2013

Jordgubbsgott

Ekologiska jordgubbar är mums! :)

Eftersom jag skulle besöka min chiropraktor i Mt Shasta idag efter jobbet (han tycker det långsamt ser bättre och bättre ut vilket känns bra) passade jag på att köpa ekologiska jordgubbar som såldes litet billigare hos hälsokostaffären Berryvale. Jag visste att de skulle få in jordgubbar och som tur var fanns det några paket kvar. :)

Jag köper numera bara ekologiska "gubbar" eftersom kommersiellt odlade "vanliga" jordgubbar här i USA tyvärr hör till de växter som besprutas allra mest. Har inte sett att man kan plocka jordgubbar här i mina trakter såsom man till exempel kan göra i Sverige.

I mina föräldrars trädgård odlade vi jordgubbar varje sommar och de var fantastiskt goda. Vi brukade ofta ha jordgubbar ända fram till fruntimmersveckan när jag, min mamma och min bästis i skolan hade namnsdag samma dag. Då bakades det jordgubbstårta.

Kalifornien är den stat i USA som odlar mest jordgubbar - runt 80% av alla jordgubbar som säljs i USA kommer från Kalifornien. De odlas året runt - i södra delen redan i januari och i mina trakter i april/maj.

Så ikväll blev det jordgubbar med litet glass efter middagen! Gott!



Den här fina, gamla bilen stod parkerad igår utanför ett av grannhusen. Nog har äldre bilar litet mer charm och personlighet än de som tillverkas idag.

Saturday, May 11, 2013

Svenskträff på Black Bear Diner

Idag har kvicksilvret nått upp till litet drygt +30! Första dagen på året med sådan värme. Normalt skall det vara runt +20. Det var bara att ta på sig sommarkläderna.

Detta var dagen då jag skulle få prata svenska här i Mt Shasta. :) Det var nog drygt 10 år sedan jag pratade svenska här. Ett svenskt par som jag kände via vårt bokförlag var på besök då i Mt Shasta och vi tog en fika. Idag skulle C från Partille bila från Redding och vi hade stämt träff på Black Bear Diner.

Innan jag begav mig till restaurangen åkte jag till Siskiyou Humane Society för att donera några kläder till deras secondhand-affär. Siskiyou Human Society tar hand om övergivna katter och hundar och försöker hitta nya hem.


För 50 cent (litet drygt 3:-) fick den här muggen följa med hem. Har i stort sett bara haft en mugg en längre tid eftersom den andra gick sönder. Är man minimalist så är man. ;)


Black Bear Diner öppnade sin första restaurang här i Mt Shasta och har under de senaste 20 åren expanderat till 57 restauranger i 9 olika stater i västra USA. Och de fortsätter att växa. Deras koncept är gästvänlighet, frikostiga portioner (det stämmer :)) och hög kvalitet och service. Jag håller nog med om allt. Eftersom Black Bears är rätt vanliga i Mt Shasta-området föll det sig naturligt att döpa restaurangen till Black Bear Diner.




Jag fick höra om den konferens C (präst inom Svenska Kyrkan) skulle vara med om i Redding. Han berättade att han varit i Redding flera gånger och uppskattade den gästvänlighet han upplevt där.
Det var rena julafton för mig eftersom han inte bara köpt med sig Kalles Kaviar (som jag fått "önska" mig) utan även choklad och svenskt godis. Jag får kanske ta med mig litet godis till jobbet och dela med mig. Tack snälla C! Din omtanke uppskattades verkligen.



Det var en trevlig dag i Mt Shasta och jag har middag även till kvällen eftersom portionerna är stora. Tänk så praktiskt att få med sig en "doggy bag".

I morgon är det Mother's Day här i USA. Har sett i min svenska almanacka att det dröjer ytterligare ett par veckor till Mors Dag i Sverige. Köpte ett fint kort till min mamma idag.

Wednesday, May 8, 2013

Stressed is desserts spelled backwards :)

Min tillvaro kan nog sammanfattas med ett ord - "stressed". Att inte veta var jag skall bo, att försöka jonglera min mammas liv, osv är litet väl mycket.

När jag letade efter en passande bild till gårdagens inlägg hittade jag en bild med budskapet "Stressed is desserts spelled backwards". Den verkade passa mig precis. :)


Bilden lånad från nätet.

Det här är bland annat en bok med samma titel - Amazon säljer den. http://www.amazon.com/Stressed-Desserts-Spelled-Backwards-Problems/dp/1573241660
"Brian Luke Seaward remembers an epiphany -- a turning point in a childhood filled with incredible stress caused by two alcoholic parents. His grandmother handed him a plate of freshly baked cookies with these loving words: "Now, remember, stressed is just desserts spelled backwards!" He realized that humor and compassion go a long way toward easing both stress and sorrow, and made it his life's work to remind people that "we have the power to move through, or around, our problems, and eventually transcend them."

Kanske jag borde läsa den här boken. Jag försöker dock se på saker och ting med humor om jag kan och jag vet att allt jag är med om kommer i min väg så att jag kan lära mig - om jag så väljer. Sedan kan man lägga krokben för sig själv om man stoppar huvudet i sanden - vilket jag försöker undvika så mycket som möjligt.

Kanske det är också är dags att äta litet mer desserter. ;) Skämt åsido - amerikanska desserter är oftast väldigt söta och sliskiga och inget jag gärna äter. Däremot äter jag gärna litet sött efter middagen.

Goda, ekologiska "chocolate chip cookies".


Mörk, ekologisk choklad.


Och varför inte en fantastiskt god, ekologisk chokladglass.