Wednesday, September 3, 2014

Vad gör jag hela dagarna?

Det kan man fråga sig. Jag ställer mig den frågan ibland. ;)

Under årens lopp har jag fått en del mail från svenskar som undrar hur det är att arbeta som lärare i USA. Eftersom jag inte arbetar som lärare är det inte en alldeles lätt fråga att svara på.
Jag arbetar på ett av skolans kontor för distansundervisning (Distance Learning) och träffar lärare men har egentligen ingen aning om hur deras arbetssituation är.

Lärare är något jag aldrig velat bli. Mycket beroende på att min mamma var lärare (folkskollärare när hon började arbeta på 50-talet) och jag såg hur stor del av hennes fritid som gick till förberedelser inför nästa skoldag. Hon brukade sitta många timmar på eftermiddagar och kvällar med olika slags förberedelser.

Här skulle jag kunna tänka mig att vara lärare - verkar mycket mera intressant än en vanlig skola. ;)


Bilden lånad från internet.

Jag hade sagt till mig själv att jag aldrig skulle jobba på kontor - vilket jag givetvis har gjort sedan jag gick ut chefssekreterarutbildningen 1981. Man skall aldrig säga aldrig. ;)
Som jag skrivit om tidigare på bloggen började jag jobba inom skolan 2005 när jag kom tillbaka från Hawaii. Jag fick faktiskt två deltidsjobb och ett var på kontoret för Distance Learning.

Även om jag känner mig klar här och ser framåt mot nya möjligheter kan jag konstatera att det jobbet jag har faktiskt aldrig varit långtråkigt. Att supporta de videokonferenskurser som vi har är varierande och alltid händer det något - antingen tekniskt (eftersom de involverar mycket teknik) eller logistiskt. De två första veckorna av skolan har vi haft det ena tekniska problemet efter det andra och det tar mycket tid att jobba igenom dessa vilket jag gör tillsammans med vår IT-avdelning.
Kurserna behöver också support med papper till och från lärare och elever. Eftersom vi har orter som ligger ute i Siskiyou County (därav distansundervisningen) skickar vi kursmaterial via epost mellan orterna, oss och lärarna.
Vi har också en hel del möten som är beroende av videokonferensteknologin och där blir vi inblandade. I nästa vecka till exempel har vi möten mellan skolans två campus i Weed och Yreka om den sjukförsäkring som alla inom skolan har.

Det jag dock tycker är roligast att jobba med är det som rör skolans hemsida och det gör jag varje dag. Det kan vara allt från att göra mindre uppdateringar och ändringar på en av skolans sidor till att skapa helt nya sidor för en ny avdelning eller ett nytt program. Dreamweaver är det program vi använder oss av samt Photoshop.

Distansundervisningen inkluderar också alla kurser som skolan har via internet. De har blivit fler och fler under årens lopp. Där är jag också inblandad och skapar hemsidor och har kontakt med den organisation som har den "plattform" där lärararna har sina kurser med allt material.

När arbetsdagen är slut (jag jobbar 8 timmar/dag) är min energi inte alltid på topp och en kväll i veckan jobbar jag fram till 21. Det vore inte dumt att kunna bestämma mer över sin arbetsdag men att bli egenföretagare känns litet utmanande. Ibland saknar jag verkligen min pappa eftersom han hade idéer så att det stod härliga till. :) Och han startade flera företag under årens lopp. Bland annat det bokförlag vi drev under många år.
Jag vet nog fortfarande inte "vad jag skall bli när jag blir stor".

Den här gångstigen tycker jag om - den leder fram till "min" byggnad. Bilden från förra sommaren när det var grönare här.


På tal om att vara försiktig med vad man skriver hos Facebook såg jag detta inlägg hos Dagens Nyheter häromdagen. http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/inlaggen-pa-facebook-ledde-till-hot-om-uppsagning/
Att tänka sig för både en och två gånger innan man trycker på knappen för att publicera är mitt mantra. :)

16 comments:

Desiree said...

Det är kul med ett varierande jobb som du har. Att tycka om sitt jobb ovh sina arbetsuppgifter betyder mycket eftersom man ägnar så mycket av sin tid åt jobb. Hur fick du detta job? Vad för utbildning gick du i Sverige? Var detta något helt annat än du någonsin tänkt att du skulle jobba med eller var det något du funderat över länge?
Jag tycker det ska bli både kul och spännande att börja med något helt nytt. Ser fram emot att lära mig nya saker och få nya erfarenheter. Har aldrig jobbat inom Marketing innan. Just nu vet jag ännu inte så jättemycket vad mitt nya jobb kommer att gå ut på.
Fint Campus med fin gång.
Kram!

My kids' Mom said...

Hej,

Artikeln om mannen som uttryckte en åsikt och sedan blev förflyttad och hotad att få sparken är ett exempel på förtryck från arbetsgivaren.

Detta blir alltså en etisk situation...I ett land där vi har yttrandefrihet och där nolltolerans mot kränkningar inom organisationer nästan alltid står på agendan, ska arbetare riskera att få sparken om de uttrycker sin åsikt? Slutar vi tycka så har ju förtryckarna lyckats att tysta ned oss. Är det demokrati?

I det läget får vi då till mans fråga oss själva vad som är viktigast för oss personligen: Rätten till yttrandefrihet och därmed rätten att påkalla fel och brister inom en organisation (hur skall vi annars få till förbättringar) eller att ha kvar ett jobb hos en arbetsgivare som förtrycker sina anställda?

För mig är valet lätt som en plätt. Yttrandefriheten måste få var okränkbar och ingen skall få skrämma mig till tystnad och då skulle jag hellre säga upp mig än att jobba för en arbetsgivare som inte tål konstruktiv kritik. På sådana arbetsplatser brukar det dessutom finnas ledare som styr med management by fear taktiker som leder till dålig moral eftersom anställda är rädda och därmed varken vågar uttrycka sina åsikter eller ta upp något som inte känns bra. En diktatur råder.

Jag tycker, jag skriver, och jag publicerar. Jag tror också att det handlar om kurage. Civil kurage och moral kurage. Vågar vi stå upp och säga ifrån når något är fel eller låter vi oss som fromma lamm tysta föras till slakt? Där är vi olika som människor.

Ha en toppen dag!

Kram, Anneli

Annika said...

SÅ bra att du tycker om ditt jobb. DET är inte alla förunnat.
Jätteglad att du gillar ditt jobb på ditt uni. Som sagt, på ett uni jobbar ju så många fler än bara lärararna. KUL att du jobbar en del med hemsidan också på skolan. Måste vara så roligt.

Ja, nog gäller det att vara försiktig med sociala medier , som vi talade om.
Men det var hårda bud för den journalisten, tycker jag. Inte bra. Läskigt. Förvånande också, måste jag säga.


Kramar!!

Annica said...

Det låter som du har ett rätt så roligt och stimulerande arbete. Men inga jobb är ju skratt- och/eller trivselframkallande jämt. Och inte är de alltid så välavlönade heller, vare sig de är roliga eller tråkiga.
Varierande arbetsuppgifter bidrar mycket till att man trivs på jobbet - det hinner aldrig bli trist och enahanda. Men det är väldigt många faktorer som påverkar jobbsituationen, miljö, chefer, kamrater, inflytande, uppskattning, lön. En bra lön är ju väldigt trevligt men i många fall inte det allra viktigaste. Givetvis ska man kunna klara sig på den - och gärna lite till! - men sedan är det viktigt med själva arbetsglädjen, att kunna längta till jobbet och känna att dagarna går fort. Bra lön och härlig arbetsglädje = en oslagbar kombination. Tyvärr inte alla förunnad, alltför få har det så.

Angående inlägget hos DN - återigen ett exempel på hur övervakade vi är i/på sociala medier. Men gick inte arbetsgivaren lite för långt i det där fallet?

Fredag igen! Ha en fin weekend! Hur är det med rök, aska och störande grannar? Hoppas bättre!!!
Anne-Marie said...

Desiree: Varierat är det verkligen. Nu i kväll när jag jobbar (och kollar bloggen ;)) har vi haft flera tekniska problem och man får använda all sin kunskap för att lösa dessa.
Jag hade ju varit elev vid skolan så folk visste vem jag var. Det var helt enkelt genom kontakter.
Jag gick en chefssekreterarutbildning hos Frans Schartau i Stockholm. Den var mycket intensiv.
Jag har egentligen aldrig vetat vad jag skulle vilja bli utan jag halkade in på sekreterarutbildningen av en slump egentligen. Om jag skulle välja utbildning och yrkesinriktning nu skulle jag kunna tänka mig att bli meteorolog. Jag tycker väder är fascinerande.
Kul att du får prova på nya saker med ditt nya jobb. Förhoppningsvis får du också stanna kvar. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Anneli: Jag håller helt med dig om att ingen skall få skrämma till tystnad. Nu är det ju tyvärr så att i dagens totalövervakade samhälle finns risken att man kan råka riktigt illa ut om man blir alltför frispråkig.
Vi vet att till exempel USA är övervakat i minsta detalj genom NSA och att yttrandefriheten inte längre finns i USA. Som jag ser det har konstitutionen i stort sett upphört att finnas till i praktiken.
Journalister skräms till tystnad och det är numera bara 6 företag som äger all massmedia här. Tala om censur!
Har läst otaliga historier om människor här i USA som skrivit saker på sina Facebooksidor och som kanske hamnat i fängelse eller till och med dödats.
Det kanske inte är fullt så dramatiskt i Sverige.
Jag tycker det är bra att du vill "ta tjuren vid hornen". Jag har valt en litet mer lågmäld profil.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Det jobbet jag har är nog litet unikt eftersom det är en blandning av så många olika saker. Antalet personer har skurits ner så mycket att många av oss gör alltför mycket med tanke på vad vi får betalt. Den lön jag har är skrattretande låg. Rent bedrövligt faktiskt.
Att göra "web work" är kul och det känns som det mest intressanta av det jag gör.
Jag tror att Facebook-historien bara är en droppe i havet av vad som pågår. Det finns ingen yttrandefrihet - varken i Sverige eller i USA som jag ser det.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Just det där med lönen känns som ett mycket eftersatt område inom skolan. Som jag skrivit om här tidigare har vi inte haft några lönehöjningar på ungefär 7-8 år. Det är bedrövligt. Framför allt då allt annat i samhället gått upp i pris.
Jag kan inte påstå att jag längtar till jobbet men det känns i alla fall okej så länge som jag bor här.
Egentligen skulle det bästa kanske vara att ha ett eget företag men det är också ett mycket stort ansvar och säkert tungt många gånger att se till att man får in tillräckligt med pengar.
Här i USA finns liknande historier i överflöd om Facebook och folk som skrivit "för mycket". Ett exempel - en polis hade skrivit mycket olämpliga saker på sin Facebooksida och blev sparkad.
Störande grannar - nu bor det inte bara 3 tjejer i lägenheten utan även 3 killar! What a wonderful world. ;) Nu var jag sarkastisk. De bor där "olagligt".
Rök - ser vi varje dag. Branden har vuxit enormt som ger all rök.
Aska - jo, tack den finns också.
Ha det gott!

malix said...

att gilla sitt jobb är A Och O. varför säger man så? Men i alla fall är det viktigt. Det där med arbetsgivaren vi har yttrande frihet i vårt land men den tycker jag naggas i kanten allt som oftast i och med de sociala medierna. Sedan frågar jag mig om just det där med yttrande friheten för vi svenskar är så förgjordat tysta allt som oftast men det handlar väl om den förljugna Neutraliteten. ha en fin dag

Gunilla N said...

Jag har inga Facebook ,Twitter eller andra liknande konton. Har helt enkelt inte nagot behov av dessa.Daremot anvander jag mig av Skype valdigt mycket,som forstas inte alls ar samma sak... tycker det ar helt fantastiskt att se och prata med familj och vanner pa detta satt.
Kanner mig inte alls overvakad har i Frankrike,men klart existerar "Big
Brother" aven har.
Det ar onekligen trist
nar nagon blir sparkad fran sitt jobb pa grund en asikt som lagts ut pa Facebook.
Ar det de som kallas diktatur? Kan tanka mig at det ar sa.

Glad att du gillar ditt arbete.
Det ar sa viktigt att man trivs med vad man sysslar med om dagarna.
Sa nu har du sex storiga grannar..ja vad sager man? Unga killar o tjejer som som helt enkelt inte bryr sig.
Sorgligt tycker jag.
Lustigt att du skrev i en kommentar att du hade velat bli meteorolog, for det ar nagot jag alltid onskat bli,ar ocksa fascinerad av vader.Men jag, som du bara halkade in pa en annan
bana,arbetade i flygbranchen ratt manga ar tills jag trottnade pa
stressen som var allstades narvarande.

Onskar dig en harlig weekend!!
(utan brandrok och stojiga grannar)
Stor Kram!
Gunilla

Anne-Marie said...

Malix: Bra fråga med "A och O". Det finns många uttryck som man kan undra över.
Jag tror att många i Sverige är konflikträdda. Det finns inte alls i samma utsträckning i USA. Här säger man ifrån mer och säger vad man tycker. Men samtidigt tror jag att många människor också är försiktiga med att uttrycka sig då man vet att det kan bli påföljder i sociala medier.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Gunilla: Skype är fantastiskt bra. Och tänk att det var svenskar som "uppfann" Skype. :)
Big Brother finns över hela världen. Och det har givetvis också att göra med internet som gör att vi alltid lämnar ett "spår" efter oss när vi besöker hemsidor.
Jag vet inte om diktatur är riktigt detsamma men det är väl i den riktningen i alla fall.
Mitt arbete har aldrig varit långtråkigt utan alltid varierat och intressant. Vore trevligt om lönen reflekterade vad jag gör. :)
Ja du, vad skall man säga om mina grannar. Oansvariga ungdomar.
Jag var alldeles för "rädd" för matte och fysik, kemi osv när jag var yngre men nu har jag kommit över den känslan. Tror att det ofta blir så att man halkar in på olika yrkesbanor.
Jag tror att det kan bli både brandrök och störiga grannar under helgen. Önskar dig en fin helg! Stor kram!

Charlie sa ... said...

Hej!

Har läst i kapp - såg din fina selfie ;)

Att tycka om sitt arbete är en fördel. Det är en stor och viktig del av vårt liv! Fint att känna att man bidrar och samtidigt trivs. Samtidigt är det spännande att tänka i nya banor…kanske ha eget företag en dag.

Håller med dig om social medier och tycker som Annica skrev i några tidigare inlägg att du har en mycket bra blogg. Mycket! Alltid välskrivet, personligt och informativt.

Hoppas du kan vara ute något i helgen. Här har ett oväder just dragit förbi. Skönt för det var över 90F och luftfuktigheten var säkert 80%.

KRAM!

Channal said...

Kul o höra vad du jobbar med! Själv är jag genomförkyld sedan i torsdags! Haft intensiva dagar! Jobba o känna sig som en degklump är kämpigt! Men det gick och idag känner jag mig lite bättre. Blev nyfiken på er hemsida. Hur kommer jag dit?

Ha en skön söndag! KRAM Anna

Anne-Marie said...

Hej Lotta,

Roligt att se dig här igen och att du tyckte om min lilla selfie. :)

Alla arbeten jag har haft - även i Sverige - har varit väldigt varierade faktiskt. Det jag hade innan jag kom till USA (i Sverige) var nog det bästa eftersom jag även tjänade okej och fick resa utomlands.

Tack för dina fina ord om min blogg. De värmer och gör mig glad. :)

Denna helgen har luften faktiskt varit klar. Men branden i Happy Camp blir större och större och jag undrar när de kommer att få den under kontroll.

Kram!!

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Usch för förkylningar. Det bästa är nog om man kan stanna hemma och ta det lugnt några dagar men det går ju inte alltid. Hoppas att du känner dig ännu bättre idag.
Skolans hemsida finns på: http://www.siskiyous.edu (College of the Siskiyous heter skolan).
Ha en fin dag! Kram!