Wednesday, September 24, 2014

Gjutjärn i stället för teflon

Hemma hos mig finns inga teflonpannor eller kastruller. Bara rostfria kastruller och gjutjärnspannor.
Även när jag bodde i Sverige var det samma slags köksutrustning - inget teflon.

Teflon är en slags plast som är praktisk just för att maten inte fastnar men jag litar inte riktigt på detta material. Det finns en del rapporter som säger att teflon som blir riktigt varmt kan avge ångor som inte är bra, varken för människor eller djur. http://www.ewg.org/research/healthy-home-tips/tip-6-skip-non-stick-avoid-dangers-teflon
Överhuvudtaget undviker jag att värma plast som är i kontakt med mat. Plast tycks "läcka" och kommer ut i maten.

Mina kastruller är rostfria och har hängt med många år nu. Jag har också två stekpannor som är gjorda av gjutjärn. De köpte jag faktiskt hos Walmart. Lodge heter märket och lär vara av bra kvalitet. Gjutjärn har ju också en mycket lång livslängd.
Jag tycker också om att kunna använda rostfria slevar och stekspadar vilket man ju inte kan göra med teflonpannor.

Man får se till att "preparera" en gjutjärnspanna när man först köper den. Instruktionerna brukar vara att olja in den med till exempel olivolja och sedan hetta upp pannan. Det gjorde jag när jag köpte mina och genom att jag aldrig diskar pannorna med diskmedel utan bara i varmt/hett vatten tycks pannorna behålla en "hinna" som skyddar järnet. Denna "hinna" återskapas hela tiden när man lagar mat och använder matolja. Men då och då kan man behöva göra om prepareringen vilket jag nog borde göra nu med mina pannor. Det ser ut som om de skulle behöva litet extra olja.

Gjutjärnspannor kan man köpa litet överallt, bland annat hos Lehman's. Det är ett spännande och intressant företag som även har varor som inte kräver elektricitet. De finns i Ohio i USA bland Amish-"folket".

Mina väl använda gjutjärnspannor som kommer att följa med mig vart jag än tar vägen. :)

24 comments:

Gunnel said...

Gjutjärnspannor är absolut det bästa. Stekytan blir mycket bättre än i andra pannor. Jag använder min svärmors stekgryta och den är precis lika fin fortfarande. Kram

Pettas said...

Gjutjärn är alltid gjutjärn!:)
Också här finns ett antal gjutjärnspannor, men också några av modernare variant, s.k. titanpannor. Teflon-pannor och kastruller finns inte här. Läste någonstans att keramikstekpannor börjar inta marknaden.

Kram

Annica said...

Gjutjärnspannor är ju dessutom nyttiga för att de ger oss ett järntillskott. En annan fördel är att man kan använda dem i ugnen. Och som `Gunnel´ skrev här ovanför - de ger bästa stekytan.
Jag har gjutjärnsstekpannor i alla storlekar (några är arv från mor och mormor) och även både plättlagg och småplättslagg. Men... måste erkänna att jag också har ett par stekpannor med teflon. Och så en rostfri stekpanna som jag mest använder till att steka fisk i - tar inte åt sig smak.
Det senaste tillskottet i min "stekpanne-samling" ;) köpte jag i somras, en liten en med vit, keramisk insida. Jag tycker den verkar mycket vettigare än teflon.
Mina kastruller är alla rostfria. Liksom tillrednings- och vispskålar. Rostfritt är så bra - outslitligt, smakresistent och lätt att göra rent.

Tack för fina mail! Jag hör av mig!
Kram och god onsdag!

Annika said...

Gillar också gjutjärn
Kermikpannor ser man mer och mer, tycker jag. Jag har ingen själv, men det kanske vore ngt att tänka på.
Kram!

Första året i Hjo said...

Teflon var väldigt poppis ett tag, gick ju att steka utan fett. Men jag gillar en riktig järngryta och panna. Vi har stekpanna från Skeppshult - det är grejer det. Och grytan har vi haft sedan urminnes tider.

Desiree said...

Gjutjärn må vara bättre på många sätt men det är inte min grej. Älskar mina teflonpannor. Har faktiskt aldrig blivit riktigt kompis med gjutjärnspannorna.
Men de är fina och gedigna, håller lääänge med riktigt gjutjärnspannro.
Kram!

olgakatt said...

Enda nackdelen med gjutjärnsgrejorna är tyngden. Jag har min farfars stekgryta, den är utmärkt. Men mitt gamla stekjärn av gjutjärn kan jag inte längre lyfta med en hand. Har köpt ett nytt av kolstål som är något lättare och också fungerar utmätkt. Jag har slitit ut ett antal teflonjärn genom åren men köper aldrig nåt sånt mer.

Kattas Betraktelser said...

Jag gillar också gjutjärn. Roligt att vi båda har kastrulltema!

Channal said...

Järngrytor o grillpannor är bäst! Pannkakslaggen i gjutjärn är kanon! Mina kastruller är från 60-talet med tjocka kopparbottnar! Snabbare koktid finns inte! Vill inte byta ut dem.

KRAM Anna

Anonymous said...

Hejsan, ja gjutjärnspannor ,
är ju
bra. Men använder mest teflon, men
man bör smörja lite. Sedan ska man,
inte steka för hårt. Utan bara så där
perfekt. Kommer man upp, i temperaturer
runt 74-80 grader. Så är det oftast,
en säker stekning. Man får inte, fuska
med stekningen. När det, gäller färskt
kött. Härligt att du har funnit minst, 2 följeslagare i livet. Med,
bra stekpannor bra mat. Är man slarvig, och steker riktigt hårt.
Har sett folk, som har stekt sönder
sina teflonpannor. Hälsningar Stig.
Har en stekpanna, som min farfar
har tillverkat i fabrik på 30- talet. Snart 100 år.

Anne-Marie said...

Gunnel: Kul att fler än jag gillar gjutjärnspannor. Visst är den här typen panna överlägset bra. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Så sant du skriver. :)
Har faktiskt aldrig hört talas om titanpannor. Låter intressant.
Har inte heller hört talas om keramikpannor. Jag har tydligen litet att lära mig om köksutrustning. :)
Kram!

malix said...

min första gjutjärnspanna fick jag ärva av mormor. Den står där i skåpet ännu men det steks bara omeletter och pannkakor i den och gjorde även på mormors tid. Tänk vilka underverk de där pannorna är synd bara att de är så tunga. Nu har jag i och för sig hittat till Jamie Oliver serien som jag idag inte skulle kunna vara utan. Även de behöver sin omsorg :)
Ha en fin dag

Anne-Marie said...

Annica: Jag har hört både för och emot järntillförseln - vet inte vad som stämmer.
Precis - ugnen klarar inte andra material så bra. Men dessa tåliga pannor klarar det mesta.
Har ingen plättlagg. Folk i USA äter inte direkt plättar.
Jag har faktiskt inte märkt av någon fisksmak i mina gjutjärnspannor.
Tydligen är kermiakpannor populära. Har inte sett några i mina trakter. Men vad är nytt betr. det? ;)
Rostfritt är fantastiskt bra. Älskar mina rostfria saker.
Tack för din hälsning. Jag håller tummarna att läkaren skall ha något vettigt som ger dig mer information. Låt mig veta hur det går.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Annika: Anhängarna av gjutjärn tycks vara rätt många. :) Trevligt.
Keramikpannor har jag faktiskt aldrig sett. Måste ta och kolla upp det.
Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Teflon är stort i USA. Tror att gjutjärn är i en minoritet här tyvärr.
Har för mig att vi hade en Skeppshultspanna i mitt föräldrahem. Tyvärr försvann allt sådant förra sommaren när min mamma gick bort. Jag kunde inte spara något eller ta med mig.

Anne-Marie said...

Desiree: Som vi "avhandlade" tidigare här på bloggen - "whatever floats your boat". ;)
Jag känner att gjutjärn passar mig mycket bättre än teflon. Men kan förstå att folk tycker teflon kan vara smidigt.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Håller helt med dig om tyngden. Den största av mina pannor är otroligt tung. Måste lyfta den med båda händerna annars tappar jag den.
Kolstål var också nytt för mig. Intressant att höra talas om andra material.
Nej, teflon kan vi vara utan.

Anne-Marie said...

Katta: Gjutjärn tycks vara populärt. Trevligt att så många gillar just det materialet.

Anne-Marie said...

Anna: Trevligt att du också har gjutjärn. :)
Pannkakslag har jag inte sett på många år.
Troligen finns inte ens så bra kastruller som du har. Som vi konstaterat - mycket av det som var riktigt välgjort och bra försvinner.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Just teflon verkar väldigt känsligt för stark upphettning. Det är då man kan få gifter som kommer från teflonet.
Där ser man att gjutjärn verkligen är hållbart. 100 år är ju helt otroligt!
Man skall aldrig steka för hårt eftersom stekytan också kan vara ohälsosam.
Mina två pannor får följa med mig. :)

Anne-Marie said...

Malix: De är tunga men de steker bra och det känns nyttigare att använda den typen panna i stället för telfon - som ju är en slags plast.
Jaimie Oliver är en bra och intressant peson. Det var han som avslöjade "pink slime" i köttfärsen i USA.
Ha det bra!

olgakatt said...

Min nevö i NY har introducerat plättar i barnens kamratkrets och gett bort plättlagg i present till en familj! Det har blivit väldigt poppis!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Plättar tror jag är rätt ovanligt i USA så det är nog en smått exotisk rätt.