Sunday, June 30, 2013

Farlig hetta!

De senaste dagarna har varit varma och fyllda av städning och en utflykt till Medford.

Jag har börjat städa i min tidigare bostad vilket har varit litet kämpigt på grund av hettan som tagit hela västra USA i ett hårt grepp. Eftersom jag har tid på mig att städa tar jag det i steg eftersom jag inte vill överanstränga fotleden eller kroppen i hettan.

C och jag var på en utflykt till staden Medford i södra Oregon i fredags. Det var också väldigt varmt där så vi var rätt slaka frampå eftermiddagen. Jag sade till C att jag inte varit utanför Mt Shasta-området sedan jag stukade fotleden i januari! Tala om att leva i en liten värld. Men nu klarar jag av att gå i affärer och att komma in i och ut ur en bil.

Hade tänkt städa litet mer idag men kände att jag inte skulle orka i hettan och efter att ha varit igång till 100% i litet drygt en vecka så jag har faktiskt bara hållit mig inomhus. Det är ett sätt att klara av den enorma värmebölja som "intagit" hela västra USA.

Rekord slås på löpande band och det blir nog så också hos oss antingen idag eller i början av veckan.
Death Valley - +53 - där kan det bli väldigt varmt men det har bara varit så varmt vid ett tidigare tillfälle.
Phoenix, Arizona - +48 - fjärde varmaste temperaturen som någonsin uppmätts.
Las Vegas, Nevada - +46 - det har de haft två dagar i rad.

Idag var det runt +35-37 här i Weed och Mt Shasta-området. Det kommer troligen att bli rekord för den här tiden på året. Det är ju fortfarande juni och sådan här värme brukar oftast komma senare under sommaren. Men ingenting som rör vädret är ju normalt nuförtiden.

Att ha uppemot +50 är rent farligt och som tur är blir det nog inte så varmt här. Och under natten, på grund av att vi ligger så högt, blir det svalare. I staden Redding, som ligger lägre, är det ofta däremot riktigt varmt hela natten.

Att klara av sådan här hetta innebär för mig att stanna inomhus så mycket jag kan och ta det lugnt. Det är nog tur att jag har litet tid på mig att städa det andra huset.
Att ha fönstren öppna under natten och sedan stänga dem under dagen är A och O. Nu, strax före 18-tiden, börjar det bli riktigt varmt inomhus men det håller sig relativt svalt länge när man stänger fönstren på morgonen.
Eftersom vi oftast inte har sådan här hetta mer än en kortare tid (får se hur det blir i sommar) har relativt få personer luftkonditionering i Weed och Mt Shasta. Bor man i södra USA finns det nog i stort sett i alla hus.
Att ha hatt på sig utomhus och dricka mycket är självklart också viktigt vid sådana här värmeböljor.

Den här hettan kommer att hålla på troligen hela nästa vecka.
Här skriver The Weather Channel (som faktiskt rapporterat från västra USA ;)) om den historiska, rekordsättande hetta: http://www.weather.com/news/weather-forecast/extreme-heat-southwest-120-degrees-20130626
Även Sveriges Televison har ett litet inslag om värmen: http://www.svt.se/nyheter/varlden/varmebolja-i-sydvastra-usa

Min termometer nu på eftermiddagen.


En av de vädersajter jag brukar kolla - den här är The National Weather Service (NOAA)

18 comments:

Malix said...

Nu börjar jag inse hur lite vi förstår vi svenskar när vi klagar på vädret. vi klagar när det är under 17 och klagar när det är över 25. Det är inte mycket spann på våra perfekta väder. Inser i det jag läser just nu om bränder och värmeböljor att vi har det ganska så bra bänder och sånt är ju vi förskonade från om vi inte pratar husby bränderna då. Måste vara väldigt jobbigt när det kryper upp åt 40 och sen då över då kan det inte vara mycket som orkas med. Blir vattnet ens kallt i kranen om det är så varm. Vilken tur att du har tid på dig att städa ditt hus.
Idag är det mera molnligt i vårt land i går hade vi en fin dag. Det blir så dumt för då försöker man hinna med alla man kan bara för att det är fint väder.

Hans Nilsson said...

Jag har själv känt på värmen i sydvästra USA för länge sedan, även om det säkert inte var så varmt som nu. Kommer specillt ihåg när jag jobbade på Volvo Cars och vi testade bilar i Death Valley och Phoenix. Glömmer aldrig kontrasten när jag gick in i ett köpcenter i Phonix, och de hade en ishockybana i källaren där man kunde åka skridskor :)
Ta det lungt i värmen
Hans

Desiree said...

Ja det där är riktig hetta och den ska man ta på allvar. Jag har varit i Death Valley och kan intyga att det är ruggigt hett där. När vi var där var det nog ca 51 grader. Då går man inte så långt från vare sig sin bil eller vatten. I Basel hade vi ca 37 grader veckan innan vi for till Sverige. Det var varmt. Man fick dra nere persinner och hålla sig inne när det var som varmast. Men jag föredrar torr värme alla gånger framför den fuktiga hettan vi hade i södern. Man gick och kände sig ständigt klibbig och svetten rann så fort man var ute i mer än 10 minuter.
Kram!

Anonymous said...

Jaa du Anne-Marie, här uppe har det också varit varmt. Idag pratar de om värme rekord här i Seattle. Igår så gick vi på bio och det var så skönt att sitta inne i en sval bio salong och se en rolig film, The Heat! Många goda skratt. Sedan när vi kom ut så var det som att stiga in i en bastu. Skönt att du har tid på dig att städa ut och inte behöver göra allt snabbt. Kul att du kom ut och shoppa!!! Ha det bäst och smält inte bort! Kram Maria G

Annika said...

Tror hela östkusten och delar av the midwest också har AC som standard i husen.
Jag skulle inte kunna leva här utan den.
Hos oss är det fukten som är så övervidrig. Visst vi har det hett också, men vissa dagar kan det vara runt 25 grader och väldigt fuktigt, och det är sååå plågsamt.
Jag läste i Washington Post pm den enorma hetta i SW-USA. Tufft, tufft, tufft.
TUR att ni åtminstone får lite svalka på kvällen.
Kram!

olgakatt said...

Glömmer aldrig min första entré i USA, NY i värmebölja i augusti. Känslan att stiga ur ett svalt flygplan in i en het, våt filt där man inte kunde andas var förskräcklig. På den tiden - 1960-talet- var inte AC lika vanligt som nu.
Klokt att du håller dig inomhus och tar det lugnt! Värmeslag är inte att leka med. Tänker på alla barn och hundar folk lämnar i bilen här. En pappa glömde en tvååring i bilen för nån månad sen, den ungen dog.

Anne-Marie said...

Malix: Kan nog hålla med dig om att vi svenskar har en rätt snäv ram för när vädret är "perfekt". Idag har vi ytterligare en otroligt varm dag. Kan nog bli varmare än igår till och med. Pust!
Det var stora nyheter på TVn i morse att 19!! brandmän omkommit i staten Arizona när de arbetade för att släcka en stor skogsbrand. Fortsätter det att vara torrt och varmt kommer nog stora delar av västra USA att brinna i sommar tyvärr.
Vattnet är relativt kalllt faktiskt. Vet inte exakt hur långt ner ledningarna går.

Anne-Marie said...

Hans: Då vet du litet hur varmt det kan bli. Hett, hett. Skulle aldrig på eget initiativ bege mig till dessa områden som är väldigt varma under sommaren.
Tala om kontraster - kanske +45 utomhus och skridskor inomhus. ;)
Litet lättare idag med hettan eftersom skolan har A/C.

Anne-Marie said...

Desiree: Så du har varit i Death Valley till och med. Oj, så varmt när ni var där. Skulle nog aldrig frivilligt åka dit under sådana förhållanden.
Ni hade lika varmt i Basel som vi har nu och det är hett. Man orkar inte särskilt mycket.
Fuktig hetta är nog bland det värsta som finns. Min pappa och jag besökte Washington DC 1986 och vi gick in i en "vägg" när vi landat. Torr värme är litet lättare i alla fall. Hawaii var jobbigt tyckte jag pga fukten och ändå var det inte särskilt varmt där - kanske runt +28. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Såg på nätet att ni också har det riktigt varmt. Och jag antar att ni heller inte har någon A/C.
Det var ju ett passande namn på en film. ;) Biosalonger kan vara sköna i värmen - ibland så kyliga att man får ha en tröja med sig.
Verkligen tur att jag inte behöver vara klar i huset med städningen omedelbart utan har litet tid på mig.
Stay cool! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kan tänka mig att folk i dina trakter har A/C. Minns hur otroligt hett och fuktigt det kan vara där. Det är märkligt att +25 kan upplevas så olika pga fukten i luften. Hawaii var också jobbigt men det var nog inte mer än +28 de flesta dagarna.
Hettan är ju inte alls bra med tanke på torkan i västra USA och alla skogsbränder. Antar att du läst om de 19 brandmännen som dog under arbetet i Arizona. Mycket tragiskt tycker jag.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag var med om att gå in i den våta, varma filten i Washington DC när min pappa och jag var där 1986. Det var väldigt obehagligt faktiskt. Som tur var kom det in svalare luft och vi kunde andas igen.
Jag lärde mig på Hawaii att man verkligen måste respektera kroppen och de begränsningar som hetta och fuktig luft innebär. Idag är det minst lika varmt här och det verkar vara fuktigare eftersom luften ser väldigt disig ut.

My kids' Mom said...

Hej, käranån...vad jobbigt med sådan tryckande hetta. Jag blir trött och dåsig av att bara läsa om det. När vi bodde i Tampa, FL. fick vi ha AC på 24/7 och en gång gick den sönder mitt i natten och då fick vi lov att ringa in AC reparatörer mitt i natten för att det gick knappast att andas i Tampa mitt i juli utan AC, men där var det ju fuktigt också. Jag vet faktiskt inte vad som är värst, torr hetta eller fuktig hetta....ja, på badhuset i Mora kunde man ju alltid välja mellan fukt-bastun och torr-bastun och det hela var ju en smaksak :-)

Håll dig cool i hettan Anne-Marie!

Kram Anneli

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Det var svettigt igår. Som tur är har jobbet A/C men hemma har jag ingenting och det börjar bli varmt nu efter flera dagar med så höga temperaturer. Ofta går det ner till runt +10 här på nätterna pga höjden över havet men nu har det nog legat kring +17-20 på nätterna så det blir aldrig riktigt svalt.
Florida är jobbigt med luftfuktigheten. Kan tänka mig att ni fick ta tag i en reparation även mitt i natten.
Badhuset kan man ju välja när man går till. ;) Nu har vi hettan här 24/7 - överallt.
Kram!

Annika said...

Ja visst, ngt så fruktansvärt tragiskt med de 19 brandmännen.
SÅ ofantligt sorgligt.
Tragedi.

Ja, vi har också ringt AC-rep mitt i natten. Här går AC:n 24/7 under sommaren. Allt annat är otänkbart.
ja, du vet ju, du har varit här.
En våt, het filt hela sommaren....

Kram igen!!

Fullblodsekologen said...

Nej de temperaturerna låter inget roligt. Har faktiskt börjat "förlora vanan" vid värme av att tillbringa somrarna i Sverige där vi ju har det behagligt så här års. Skönt att inte behöva försöka sova til 35 gradig värme. Man kan ju bli tokig när det är så där varmt och det liksom inte finns någonstans att ta vägen utan det är varmt överallt. Ha en fin dag! Kramar/Annelie

Anne-Marie said...

Annika: En av brandmännen klarade sig tydligen eftersom han inte var där de andra var. Måste kännas konstigt att han var den enda som fortfarande är i livet.
Hettan här är jättejobbig eftersom det ju blir varmare och varmare inomhus för varje dag som går. Fortfarande mycket hett här.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Igår kom det ett åskoväder under kvällen med mycket blixt och dunder men väldigt litet regn. Trodde att det skulle bli litet svalare men det var dåligt med det. Jobbigt med denna hetta tycker jag eftersom det ju blir varmare och varmare inomhus för varje dag som går.
Kram!