Wednesday, July 3, 2013

Vattenläcka, vatten och glaciärer

Hade planerat lägga ut det här inlägget igår men på kvällen kom världens åskoväder och jag ville absolut inte vara ute på nätet. Det blixtrade och dundrade men väldigt litet regn kom. Hettan börjar bli tröttsam och jag hade hoppats att det skulle bli litet svalare men det blev i stort sett ingen skillnad.

Innan jag hade hunnit ge mig av hemifrån igår morse ringde min kollega och sade att skolan inte hade något vatten. Det var omtänksamt. Tydligen har skolan sina egna ledningar eftersom jag hade vatten hemma. Då jag bor så nära jobbet numera kan jag ju gå hem och använda toalett och få dricksvatten. En fördel! :)

Bara en stund efter det att jag kommit till jobbet hade vattenläckan åtgärdats vilket var mycket snabbare än vad man trott från början. Men ytterligare litet senare fick vi veta att man misstänkte att det kommit ut föroreningar i vattenledningarna så ingen fick dricka vattnet under 24 timmar och det har spolats och rengjorts i ledningarna. Jag hade tagit med mig vatten hemifrån så allt var okej för mig.


Som jag skrivit tidigare har både Weed och Mt Shasta ett mycket gott dricksvatten som inte behandlas. Det är källvatten som kommer från områden under berget. Vi har varken klor eller fluor i vårt vatten. Det är ovanligt i USA. Fluor tillsätts till mycket av dricksvattnet i USA. Att det skall vara bra för oss och våra tänder tror jag inte ett dugg på.
Jag såg en karta häromdagen som visar hur torrt det är i olika delar av USA och hela västra USA har torka. Jag har aldrig varit med om att det har införts olika regleringar här om att man inte får vattna men i år undrar jag om det inte kommer att bli restriktioner.

Stora delar av vårt vatten kommer från en jättelik akvifer med ovanligt gott och fint vatten som finns i det här området. Det har en del företag insett som säljer vatten på flaska. Bland annat Crystal Geyser har "invaderat" lilla Mt Shasta. Många som bor här har motsatt sig exploateringen av vårt vatten, medan andra ser arbetstillfällen som kommer.

Berget Mt Shasta kan få mycket stora mängder snö - flera meter är inget ovanligt. Men i år har det varit torrt sedan jul och inga stora mängder varken regn eller snö har kommit. Nu är snön borta på berget men fortfarande finns det vita "fläckar". Det är glaciärer som alltid finns där. Det lär finnas sju glaciärer på Mt Shasta och de har enligt uppgift växt, och inte minskat, under flera år. Hmmm. Global uppvärmning till trots. Eller? Kanske kommer ett inlägg om det alltmer underliga klimatet vi har.

Berget från "min" gata igår morse i ett hett dis. Man ser vita fläckar - dessa är de ständiga glaciärerna som finns.


I mitt förra inlägg hade jag en bild på en termometer. Den hade jag köpt i Medford eftersom den termometer jag haft under några år tyvärr gick sönder vid flytten. Det var nog den mest värdelösa termometer jag haft. Idag visade den ca 20 grader lägre än vad den skulle vara! Företaget som tillverkar den fick ett samtal idag.

I morgon är det 4th of July i USA - USAs nationaldag. Vi har långhelg eftersom skolan är stängd på fredagar. Jag hoppas att det skall bli litet svalare eftersom jag måste städa i mitt tidigare boende.

10 comments:

Fullblodsekologen said...

Vacker vy över berget! Ha en trevlig 4th of July. Kramar/Annelie

Malix said...

varje gång jag ser det där berget så sticker det till i mig, Jag måste bara dit och kolla in det ta på det lyssna på vad det har att säga för det tror jag det har. Klimathotet är ju mera att sötvatten är tyngre än saltvatten. isen smält i våra poler kommer sötvattnet lägga sig längst ner på havets botten, och göra så att De varma strömmarna inte kommer att värma upp våra nordliga länder irland kommer sluta vara grönt, Sverige kommer att vara täckt av is. Är en enkel förklaring som jag fått till mig. Hoppas ni får det lite svalare ni får gärna skicka hit lite värme för här är det grått och kallt. Städa lugnt

My kids' Mom said...

Vilken vacker bild på bergen! Får mig att längta till Kalifornien.

Happy 4th of July!

Kram Anneli

Desiree said...

Jobbigt med värmeböljan ni har nu. Hoppas att den lättar snart. Tur att du bor så nära jobbet nu så att du kan gå hem och enkelt ta med dig dricksvatten. Extra viktigt att få i sig mycket vatten med den hetta ni har nu. Vilken tur ni har som har gott och hög kvalitativt dricksvatten. Minns i Alabama att jag tyckte att vattnet smakade mycket klor i början. Coolt med hela 7 stycken glacieärer. Så kallt som det varit denna våren börjar man undra lite över den globala uppvärmningen. Jag förstår att det är för kort tid för att man ska kunna uttala sig om detta förstås.
Kram och happy 4th. Hoppas du får en trevlig långhelg.

Anonymous said...

Happy 4th till dig! Här har det tack och lov blivit svalare, underbart skönt. Nu orkar man ju göra saker ute. Tradigt med vattenläckan! Ha det gott!
Kram Maria G

Anne-Marie said...

Malix: Du får ta och boka en resa till Mt Shasta. :) Och visst pratar berget, det är jag övertygad om.
Jamenvisst, det du skriver är en orsak som gör att det egentligen blir kallare i norra Europa. Minns ett TV-program jag såg för kanske 25 år sedan i svensk TV där man pratade om att Golfströmmen kommer att avta mer och mer och kanske till och med helt avstannar.
Jag skickar gärna värme till dig. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Det har varit litet svalare under långhelgen men nu till veckan skall det bli varmare igen. Pust!
Vårt vatten är ovanligt gott och bra och det är något att vara tacksam över. Vet hur mycket klor man har i många städer. Och att tillsätta fluor till vattnet i stora delar av USA är helt fel tycker jag.
Den globala uppvärmningen tror jag är en sanning med modifikationer. Den gångna vintern verkar vara ett exempel på att det kanske inte är så enkelt som man velat påskina.
Min helg har mest bestått av att städa men nu är det klart.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Hade skrivit en kommentar som helt plötsligt bara försvann.:
"Annelie: Utsikten över berget hemifrån (inifrån hemmet) saknar jag nu. Som jag skrev idag har min långhelg mest bestått av att städa. Kram! "

Anne-Marie said...

Anneli: Även mitt svar till dig försvann oförklarligt:
"Anneli: Vyn över berget inifrån min bostad saknar jag nu när jag flyttat. Det är alltid lika fascinerande att se hur moln, ljus osv förändras kring berget vilket jag kunnat göra tidigare vid mitt skrivbord.
Som jag skrev idag har jag mest städat under långhelgen. Men det var tvunget.
Kram! "

Anne-Marie said...

Maria: Ni har det nog rätt mycket svalare än vad vi har. Tror inte att Seattle-området har lika långa perioder av kraftig värme som vi har. Skönt för er! Här har det varit litet svalare under helgen men fortfarande riktigt varmt.
Som jag skrev idag har jag mest städat i det tidigare boendet men nu är det klart. Ha det fint! Kram!