Monday, June 10, 2013

Vi har ingen "dress code"

Min garderob är rätt liten. Är man minimalist så är man. ;) Köper nya kläder väldigt sällan och använder de jag har under lång tid.

Har egentligen aldrig tyckt om att klä upp mig men visst har det funnits tillfällen då finkläderna kommit fram. Nu har jag faktiskt inga finkläder eftersom jag inte går bort på sådana tillställningar.

När jag arbetade i Sverige var det enkelt och otvunget med arbetsklädseln. Mitt andra arbete var inom ett amerikanskt företag som hade europeiska kontor och där blandades jeans med slipsar. Men det var inget tvång att vara uppklädd.
Däremot klädde vi upp oss till julluncher och om någon slutade och vi hade en avskedsfest.

För inte så länge sedan pratade personalchefen inom skolan om att vårt campus i Weed inte har någon "dress code" - det vill säga det finns inga regler om vad vi bör ha på oss när vi befinner oss på arbetet. Och det finns alla varianter med kostym och slips, jeans, klänningar och T-shirts. Det är helt i min stil att inte behöva ha vissa kläder. Självklart skall man vara ren och hel och inte komma i pajamasbyxor och innetofflor, som en del elever har - vilket skulle kunna bli ett inlägg för sig.

Skolan har ett andra campus i staden Yreka. Det är mindre än det i Weed men kvinnan som är chef där har en "dress code" för de som jobbar inom deras campus. Litet märkligt eftersom skolan borde ha samma regler oavsett var man jobbar. Pratade med en kollega som arbetar där och hon hade blivit tillsagd att hon inte ens fick ha snygga jeans. Så glad att jag jobbar i Weed.

Annars har jag märkt (vet inte om det är en allmän, amerikansk företeelser eller om det är så i mina trakter) att många amerikaner ofta klär upp sig på jobbet och sedan "klär ner sig" på fester och tillställningar. I Sverige verkar det ofta vara tvärtom.

Så här har jag aldrig kommit till jobbet. ;) Men jag har sett elever med liknande kläder. Bilden lånad från Salon.com


Det gick att andas idag. :) Hettan förbyttes i litet svalare temperaturer. Från att ha varit runt +35 var det runt +25. Underbart! Och på eftermiddagen och kvällen blåste det så att fönsterrutorna skallrade. I natt blir det lättare att sova.

Det blåste friskt bland träden på eftermiddagen.

16 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag är också minimalist när det handlar om kläder. Använder allt så länge det är möjligt, kombinerar i det oändliga..tills det knappt finns en bit kvar att tyget:)
Om man någon gång klär upp sig lite extra så känns det verkligen som fest

En viss stil kan man ändå förvänta sig av t.ex restaurangpersonal ...det ser väldigt ovårdat och slarvigt ut med ett förkläde rakt på tights när man serverar mat, till det gympadojor....fick se det här om dagen och fastän jag inte brukar lägga märke till kläder särskilt mycket höjde jag trots det på ögonbrynen lite extra:) Inte i en restaurang..neeej

Kramar

Malix said...

Jag hade en amerikans kollega för några år sedan när vi gick och shoppade så pratade om just om det där med working suits jag förstod aldrig vad hon menade men tioöringen trillade ner just nu :) härligt att du fick svalare väder, här vilar solen på himlen idag och jag vilar i solen :)

olgakatt said...

På 60-talet när jag gick i amerikansk skola (stenåldern, jag vet!) var det synnerligen sträng dress code för eleverna. Exakt hur lång kjolen minst måste vara, absolut inte byxor på tjejer, inga skor utan hälkappa eller hälrem, inga skjortor utanpå för killarna, osv, osv. Det var en befrielse att komma hem till Sverige efter det skolåret ur den synpunkten och få ha vilka kläder man ville i skolan. Men pyjamas var det aldrig nån som ville ha, vad jag minns!
Just nu lär ryktet om tågpersonalen på Arriva flyga runt jorden! Eftersom det är värmebölja och 30-40 grader i tågen ville personalen bära shorts vilket inte tilläts. Så även männen har i några veckor klätt sig i kjol för att kunna lufta benen. Bra tilltag, och nu har arbetsgivaren ändrat sig och ska lägga till shorts i uniformen.Fö har ju många varma länder kjolar eller klänningar på bägge könen så helt orimligt var det ju inte med kjol. Jag tyckte de såg både propra och snygga ut, herrarna i kjol.

Annika said...

Dress code existerar fortfarande på skolorna.
Kjolar måste ha en viss längd, inga bara magar etc.
Karolina har aldrig blivit hemskickad för att byta kläder, men hon har kompisar som blivit tillsagda att byta kjol, att de haft för korta shorts etc.
Numera tycker jag det är många företag som släppt på dress code. När jag träffade Peter hade han kostym varje dag i jobbet, numera kan ha jeans och skjorta, eller en snygg t-shirt.
Så det har nog blivit annorlunda på det hela taget.
Sant dock att amrisar inte klör upp sig mkt till fest och sådant, till min stora förtret ;-)
Kram!!

Desiree said...

Rätt skönt att inte ha någon formell dress code. Men nog finns det en outtalad dress code på de flesta jobb. Inom forskar branchen är det rätt casuall. När jag jobbade på UAB i Alabama hade vi ingen speciell dress code heller. På gymet i Alabama fanns dress code för tjejer. De första åren fick man inte träna i linne om man var tjej utan man var tvungen att ha en topp med ärmar annars var det inte ok. Däremot fick man ha hur korta shorts som helst vilket blir konstigt. Men sista året fick man träna i sport linne som täckte magen men utan ärmar.

Håller med om att många Amrisar klär upp sig för jobb mer än för att gå på fest. Inte ens till nyår klär man upp sig.

Jag försöker också hålla igen på klädkontot. Har inte köpt något här i Schweiz. Dels är det dyrt och dels tar det tid innan man hittar sina affärer och butiker med den stil man gillar. Men det gör mig inget att inte shoppa. Känns bra faktiskt. Vi handlar mat och bensin här och det är våra stora poster.
Kram!

Gunilla N said...

Skoent med laegre tempraturer ...25gr aer ju behagliga.
Jag obbade ett tag pa flybolag och maste saega att det var skoent att ta pa uniformen och slippa taenka pa vad man skulle ha pa sig.Men trots det sa blev jag tyvaerr inte minimalist...det maste ju vara sa mycket enklare
pa manga saett.
Kram fran Frankrike
Gunilla N

Fullblodsekologen said...

Kommer att tänka på då jag jobbade i en hotelreception på ett hotell. Vi hade många grupper med äldre fransmän vilka ofta gick ner till frukostmatsalen i morgonrock och innetofflor (fniss). Snacka om att känna sig som hemma....
Ha det fint/Annelie

Anne-Marie said...

Karin: Du och jag verkar ha ungefär samma inställning till hur länge man använder kläder. ;) Ibland blir jag förvånad när jag inser hur gammalt ett plagg är och att det fortfarande ser fräscht ut.
Visst hör vissa kläder kanske till vissa yrken - framför allt om man träffar många kunder.
Men som vårt andra campus där inte ens snygga och välvårdade jeans är en möjlighet. Det tycker jag går för långt.
Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Jag har egentligen aldrig tänkt så mycket på det här med kläder eftersom jag bara arbetat inom skolan där jag nu jobbar. Och det har alltid varit en avslappnad klädstil - precis som jag var van vid från mina arbeten i Sverige. Och när vår personalchef pratade om att vi inte har någon "dress code" förstod jag fullt ut varför det är som det är.
Härligt att du fått sol! I natt var det riktigt kyligt faktiskt och nu blir det ett par dagar med mer svenskt sommarväder hos oss.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Just det där med "dress code" för elever har vi absolut noll av inom min skola. Eleverna ser faktiskt rätt "sjaskiga" ut ibland. "Weed style" på klädstilen som jag kallar den. ;)
Kan tänka mig att du andades ut när du var tillbaka i Sverige och fick klä dig i vad du ville.
Ibland ser man folk i mataffären med pajamas och tofflor. Det tycker jag inte om - man skall inte behöva se deras nattkläder i affären.
Snygga shorts borde ju gå hur bra som helst. Kanske inte riktigt korta så att man ser halva rumpan men sådana som går en bit ner på benet. Kiltar finns ju som ett vedertaget plagg.

Mimmi said...

Vi har heller inte någon direkt dresscode på jobbet. De som jobbar i butiken skall vara klädda "everyday casual", men utöver det har vi ingen dress code. Jag som jobbar "out back" på kontoret kan ha på mig mysbyxor om jag vill - vilket har hänt. ;o)

Förutom att vissa arbetsplatser har dress code, så gillar jag att Amerikaner klär sig som de vill och inte följer mode så slaviskt som man "måste" göra i Sverige, och ingen bryr sig.

Jag har inte köpt mycket nytt på ett bra tag, men även när jag gör det så märker jag att jag ändå kör samma rotation ändå, vilket för med sig att jag har en himla massa nya och oanvända kläder i min garderob. Hm... :o)

Anne-Marie said...

Annika: Som jag skrev till Olgakatt existerar ingen klädkod alls hos oss för eleverna. De kan faktiskt se rätt "sjaskiga" ut ibland.
Överhuvudtaget kan folk i Weed se rätt sjaskiga ut. Tänker på det ibland när jag ser folk ute på stan.
Jag tycker det är bra att företagen har lättat på sin dress code. Man skall ju ha snygga, rena och hela kläder men att vara tvungen att ha kostym tycker jag verkar onödigt om man bara befinner sig på ett kontor.
Du kan väl skapa en ny trend med att klä upp dig till fester. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Skönt tycker jag med avslappnad dress code. Man gör ju inte sitt jobb bättre bara för att man har en slips. ;)
Det där med dress code på gym verkar litet konstigt tycker jag och det du berättar verkar ju heller inte särskilt konsekvent. Att inte kunna ha linne men att kunna ha riktigt korta shorts så att man ser halva rumpan. Mysko.
Jag har ju inga affärer direkt där jag kan handla kläder så det blir enkelt. ;) Har aldrig varit någon kläd"freak" så omställningen blev inte så stor. Numera hittar jag aldrig något i Stockholm heller. Ingen stil jag gillar och alldeles för dyrt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Att ha en viss uniform när man är flygvärdinna är ju inte bara praktiskt utan också nödvändigt så att passagerarna lätt ser vem som arbetar för flygbolaget. Men att behöva ha en viss slags byxor eller slips även om man bara sitter på ett kontor, det förstår jag inte.
Det är märkbart svalare idag. Var kyligt nästan under natten.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Jag har faktiskt litet svårt med nattkläder "in public". Varför kan man inte ta på sig dagkläder när man träffar folk som inte hör till familjen? Nej, där går verkligen min gräns. Skulle aldrig i livet komma på tanken att gå till affären i pyajamsbyxor och innetofflor. De hör till hemmet.
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Härligt med avslappnad klädstil. :) Mysbyxor skulle jag aldrig ha på jobbet men smaken är som baken. ;) Nattkläder är också "off limits". Tycker att de bara hör till hemmet.
Jag blir tokig faktiskt när jag kommer till Stockholm och ser alla
"klonade människor". Varför har man inte litet mera fantasi och vågar klä sig mer som man vill. Så tröttsamt. ;)
Du kanske kan skänka till någon secondhand affär det du inte använder? Eller så kommer dina arbetskamrater att se dig i nya kläder varje dag framöver. :)